05/07/2022

Thuisonderwijs Frankrijk


Steeds meer gezinnen emigreren naar Frankrijk (en Spanje en Portugal) op zoek naar ruimte, natuur, zelfvoorziening en ecoprojecten. Deze gezinnen hebben vaak kinderen en kiezen graag en bewust voor thuisonderwijs en/of unschooling. In Spanje wordt thuisonderwijs niet officieel erkend waardoor het in een grijze zone zit en er vaak 'problemen' en flinke uitdagingen zijn. Ook in Portugal is thuisonderwijs (hoewel legaal) erg lastig en gebonden aan voorwaarden zoals het verplicht volgen van het officieel curriculum en de ouders die les geven dienen een universitair diploma te bezitten. En in Frankrijk is onder president Macron een nieuwe wet gestemd (de separatisme wet) die, niettegenstaande veel protest, van kracht gaat vanaf schooljaar 2022/2023. De officiële uitleg achter de wet is het verhinderen van radicalisering en religieus fanatisme binnen de streng islamitische gezinnen door 'het versterken van de Republikeinse principes'. Maar de wet treft nu vooral de tienduizenden thuisonderwijs ouders en kinderen die helemaal geen extremisten zijn en enkel de vrije keuze op educatie willen behouden. Een samenvatting van de situatie.
 
! Deze pagina krijgt bij het begin van komende schooljaar (sep 2022) een update wanneer meer concrete info beschikbaar is !
 

In Frankrijk is er leerplicht (geen schoolplicht) tussen 3 en 16 jaar. Thuisonderwijs (TO) is toegestaan maar wordt vanaf schooljaar 2022/2023 moeilijker. Er zijn voor de TO kinderen ook pedagogische controles en een tweejaarlijkse enquête door de plaatselijke burgemeester. Vroeger was een simpele verklaring van TO voldoende, nu dient men een onderbouwde aanvraag te doen en goedkeuring van de staat te krijgen. Deze aanvraag dient voldoende te worden gemotiveerd en beargumenteerd. Er zijn verschillende motieven die aanvaard worden om TO goed te keuren en dus toestemming te krijgen. Ouders die reeds TO geven (schooljaar 2021/2022) en een positieve evaluatie kregen tijdens de pedagogische controle, krijgen automatisch nog 2 jaar toestemming om TO te geven maar dienen niettemin ook de aanvraag te doen. Maar zij kunnen dus zonder extra stappen nog TO geven tot september 2024. Nieuwe TO ouders dienen de volledige aanvraag en voorzien van de nodige documenten opsturen tussen 1 maart en 31 mei. Zie hier of hier voor de procedure en de officiële aanvraag documenten. Dit zijn de 5 aanvaarde redenen voor TO.

1. Wegens gezondheidsredenen en/of handicap van het kind.
2. Wegens intensieve sport- en/of artistieke activiteiten van het kind.
3. Gezinnen die rondtrekken (nomaden) of wanneer de afstand tot de openbare school te groot is.
4. Het bestaan van een specifieke situatie van het kind die het onderwijsproject motiveert, op voorwaarde dat de personen die voor het kind verantwoordelijk zijn, kunnen aantonen dat zij in staat zijn om in het belang van het kind gezinsonderwijs te verstrekken. In het laatste geval moet de vergunningsaanvraag een schriftelijke uiteenzetting van het onderwijsproject bevatten, de verbintenis om dit onderricht hoofdzakelijk in het Frans te geven, alsmede de documenten die de bekwaamheid aantonen om gezinsonderricht te geven.
5. Wanneer de fysieke of morele integriteit van het kind bedreigd wordt op school.

Het meest gebruikte motief voor TO ouders is wellicht nr 4, gezien een 'specifieke situatie' ook kan verwijzen naar de keuze om een alternatieve (vrije) educatie aan te bieden aan het kind. Voor 'het bestaan van een specifieke situatie van het kind die het onderwijsproject motiveert' dienen de ouders een onderbouwd 'onderwijsproject' voor hun kind voor te leggen. Volgens het decreet moeten zij daarom ter ondersteuning van hun verzoek om toestemming 'een schriftelijke uiteenzetting van het onderwijsproject met de essentiële elementen van het onderwijs en de pedagogie, aangepast aan de capaciteiten en het leertempo van het kind' indienen.

Dit omvat:
1. Een beschrijving van de pedagogische aanpak, het curriculum en de methoden die worden toegepast om het kind in staat te stellen de nodige kennis, vaardigheden en cultuur te verwerven.
2. De gebruikte onderwijsmiddelen en -ondersteuning.
3. De organisatie van de tijd die besteed wordt aan TO voor het kind (ritme en duur van de activiteiten).
4. Indien van toepassing, de identiteit van elke organisatie voor afstandsonderwijs die deelneemt aan het leren van het kind en een beschrijving van de inhoud van haar bijdrage.

Bovendien verplichten de decreten de ouders tot het verstrekken van 'alle nuttige documenten die de beschikbaarheid rechtvaardigen van de persoon of personen die met het onderricht van het kind zijn belast' (ongeacht of dit een van de ouders of een derde persoon is), een kopie van het baccalaureaatsdiploma, of het equivalent daarvan, van de persoon die het kind zal onderrichten, alsmede een verklaring op erewoord dat de persoon die het kind zal onderrichten, dit hoofdzakelijk in het Frans zal doen'.

Indien bij de ontvangst van de aanvraag een document ontbreekt, stelt de administratie een termijn vast voor het verstrekken van de ontbrekende documenten, 'die in geen geval langer dan vijftien dagen mag zijn'. Door deze korte termijn worden ouders aangemoedigd hun uiterste best te doen om bij de eerste poging een volledig dossier in te dienen. Indien het dossier zorgvuldig is ingevuld, zal de administratie het verzoek om toestemming niet kunnen weigeren op grond van bovenstaande vierde reden.

Ook reden nr 3 (nomaden) kan een interessante piste zijn om te onderzoeken op voorwaarde dat het gezin een camper of roulotte bezit en/of ergens op een afgelegen plek in de natuur woont. Men dient bij de aanvraag dan aan te tonen dat men inderdaad nomade is, of op een plaats woont waar de schoolbus niet voorbij komt. Een andere optie is om een domicilie adres in het land van herkomst te houden (België of Nederland) waardoor jouw kinderen niet officieel in Frankrijk wonen en door de mazen van het net glippen.


Dit klinkt allemaal bijzonder intens en dreigend maar laat je zeker niet afschrikken. De staat zal jouw kinderen niet zomaar afpakken wanneer je ze niet naar school stuurt of wanneer je TO geeft zonder goedkeuring. Wel kunnen ze de sociale uitkeringen stopzetten, of althans dreigen om dat te doen. Er is ten eerste veel protest in Frankrijk tegen deze verstrenging van de wet (het laatste woord is nog niet gezegd). Ten tweede kiezen veel Franse TO ouders voor 'burgerlijke ongehoorzaamheid' en weigeren gewoon om de nieuwe regels te volgen. Ze dienen zelfs geen dossier in en doen niet mee aan de heksenjacht. Je moet dan wel bereid zijn om te vechten voor je kind. Ten derde is de Franse cultuur en bureaucratie al eeuwen gekend voor de achterpoortjes en uitwegen (er is altijd een oplossing, ook voor de 'verplichte' kindervaccins bijvoorbeeld). Ten vierde staat het schoolsysteem onder grote druk (zoals ook in andere landen). Leerkrachten haken af, en wanneer er straks opnieuw vaccinatiedwang en virusmaatregelen komen op de scholen, dan zullen nog veel meer ouders afhaken. En ten vijfde kan men zich laten begeleiden (voor wie het officiële parcours wil volgen), er zijn verschillende instanties die helpen met de aanvraag (zie hieronder).

Onthoud: jouw kinderen behoren niet toe aan de staat (die hen hoe dan ook zal inkaderen en begrenzen volgens hun eigen normen, leugens en agenda). De staat heeft geen enkele inspraak over jouw kinderen. Hoe moeilijk het ook kan worden en hoe veel tegenstand er ook komt van de overheid, blijf trouw aan jouw keuze. Ga niet in discussie, weiger gewoon en haak af. Doe wat juist is, niet wat opgelegd wordt door de 'controllers'. Doe zelfs geen aanvraag, ga in je kracht staan en start gewoon met TO. Zoek verbinding met andere TO ouders en organisaties. En indien je toch een aanvraag doet en die wordt geweigerd (wat nu veelvoudig voorkomt in Frankrijk), probeer dan andere opties. Artikel 26.3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt: '
Aan de ouders komt in de eerste plaats het recht toe om het soort onderwijs te kiezen dat aan hun kinderen zal worden gegeven'.

Niettemin mag men TO en unschooling ook niet onderschatten. Ouders dienen te beseffen dat er heel wat bij komt kijken. Het is een full time dagtaak en het vraagt voorbereiding, studie, opvolging en heel veel inzet. Het vraagt het schrijven van een verantwoording, een curriculum (ook bij unschooling), schema's, dagoverzichten van de activiteiten, prestaties van de kinderen, portfolio's, enz....allemaal in de Franse taal. Kijk als voorbeeld hoe deze TO mama het doet. Of deze mama die na een eerste weigering haar slag thuis haalt. Er is ook tal van instructiemateriaal nodig waaronder leerboeken, spelletjes en educatief gerief. Het is erg frustrerend dat ouders nu naast de immense opdracht om TO aan hun kinderen te geven nu ook nog eens een jaarlijkse strijd moeten leveren om telkens goedkeuring te krijgen. De bureaucratie, administratie en vele regeltjes maken het normale leven in Europa steeds moeilijker en ontoegankelijker. En dat is uiteindelijk de bedoeling, want men wil iedereen in het systeem vastzetten en afhankelijk maken van de staat en haar propaganda. Men wil van de kinderen matrix volwassenen maken die makkelijk ingeplugd kunnen worden in de transhumane 'smart control world'.



Zoals gezegd gaan sommige ouders in verzet. In deze YouTube video spreken de mensen van ecodorp Pourgues zich uit. Ze gaan in vreedzame maar kordate ongehoorzaamheid tegen de nieuwe wet en eisen 3 dingen:

- De nieuwe wet afschaffen en terugkeren naar het systeem van eenvoudige declaratie van TO.
- Het recht op vrijheid van educatie grondwettelijk vastleggen.
- De minister van onderwijs en de overheid dienen hun excuses aan te bieden omdat ze de TO ouders en kinderen durven vergelijken met islam fundamentalisten. Dit omwille van het feit dat 98% van de TO ouders een positieve evaluatie krijgen van de inspectie. En volgens een officieel onderzoek is de kans dat een TO kind geradicaliseerd wordt erg uitzonderlijk (zelfs in islam gezinnen). De wet op het separatisme heeft niets te maken met het verhinderen van islam fundamentalisme bij TO gezinnen maar is een zoveelste stap uit de great reset agenda om alle vrijheden in te perken en de kinderen te hersenspoelen in de klassieke ONDERwijs systemen.

Op het ecodorp Pourgues is een democratische school actief waar 18 kinderen een unschooling begeleiding krijgen. Kijk hier voor een filmpje en een gesprek met de kinderen.

Info

Unschooling heet in het Frans: apprentissages autonomes of éducation auto-gérée.
Thuisonderwijs heet: l'instruction en famille of ecole a la maison.

Websites en Blogs rond TO in Frankrijk

° IEF - Instruction en Famille
° LAIA - Libres d'Apprendre et d'Instruire Autrement
° Enfance Libre
° Félicia - Fédération pour la Liberté du Choix de l’Instruction et des Apprentissages
° Parents Instructeurs de France
° UNIE -
Union Nationale pour l’Instruction et l’Epanouissement
° Collect'ief - Collectif Instruction En Famille
° S'Instruire Autrement -
9 mythes over TO
° Home's Cool

° Notre Ecole à la Maison
° Apprendre en Liberté -
Unschooling en Français

° Lokale groepen (vaak op Facebook) rond TO
° Unschooling in France - FB groep
° IEF Itinérant - FB groep TO nomaden

° L'Instruction dans la Famille - Officiële wetgeving
° Contrôle de l'Instruction dans la Famille - Officiële wetgeving
° Eduscol - Officieel curriculum
 
Alternatief onderwijs in Frankrijk

° EUDEC - Democratische scholen in Frankrijk (unschooling)
° Ecoles Libres - Freinet scholen in Frankrijk
° Association Montessori - Montessori scholen in Frankrijk
° Pedagogie Waldorf - Steiner scholen in Frankrijk


Zie ook

° Vrije educatie info
° Educatie serie



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall