02/12/2021

Vuur appelcider

Vuur appelcider is een krachtig, immuun versterkend gezondheidstonicum wat kan beschermen tegen verkoudheid en griep en helpt om verstopping van de sinussen te verlichten. Het is een natuurlijk antibioticum wat ziektekiemen en bacteriën doodt. Het heeft ook een krachtige antivirale en antifungale werking en verbetert de bloedcirculatie en lymfestroom in alle delen van het lichaam. Het is kant en klaar te koop on line of in de winkel maar kan ook makkelijk zelf gemaakt worden. De basisformule voor dit krachtig tonicum dateert uit de middeleeuwen, toen allerlei ziekten en epidemieën rondwaarden. Het bestaat uit 7 ingrediënten: mierikswortel, gember, knoflook, uien, cayennepeper, honing en appelazijn. Kies uiteraard bio of zelfkweek. Maar je kunt ook een eigen recept ontwikkelen en experimenteren met allerlei extra kruiden en planten. Het smaakt best lekker, afhankelijk van de samenstelling en dosering. Het is een geweldige balans van vele smaken: bitter, pittig, zuur, zoet, zout, scherp, hartig en kruidig. Vuur appelcider heeft onder meer de volgende eigenschappen: immuun versterkend, ontstekingsremmend, antibacterieel, antiviraal, slijmoplossend (decongestivum) en het bevordert de bloedcirculatie en de spijsvertering.

 
Basis ingredienten


Knoflook

De helende geneeskracht van knoflook is al vele eeuwen bekend. Het is een sterk antibioticum met een breed scala aan voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot chemische antibiotica die miljoenen vriendelijke bacteriën doden die het lichaam juist nodig heeft, zal knoflook het niveau der gezonde bacteriën verhogen en stimuleren. Het is een krachtig schimmelwerend middel en vernietigt allerlei ziekteverwekkers en parasieten. Naast de vitaminen, mineralen en enzymen zijn het vooral de hoge concentraties actieve organische zwavelverbindingen (allicine) die een gunstige werking hebben. Zo wordt knoflook ingezet bij bacteriële infecties, virusinfecties, hart- en vaatziekten, schimmelinfecties, spijsverteringsproblemen, diabetes, hoge cholesterol, kanker en als algemeen tonicum (zie hier en hier). De werking wordt minder door het koken, rauwe knoflook werkt veel krachtiger.

Ui

Uien horen bij dezelfde Allium familie als de looksoorten en bevatten ook het immuun versterkende allicine. Een bekende en uitstekende volksremedie is een opengesneden ajuin naast het bed leggen tijdens de nacht om verkoudheden, grieperigheid en een verstopte neus te genezen. Uien zitten bomvol voedingsstoffen waaronder vitaminen (C, B6, B11), kalium, mangaan, polyfenolen zoals quercitine en 25 verschillende varianten van flavonoïde antioxidanten. Uien zijn goed voor het hart en de bloedsomloop. Ze bevatten kankerwerende stoffen en hebben antibacteriële eigenschappen (zie hier).

Mierikswortel

Een minder bekende plant uit de mosterd familie met een scherpe smaak dankzij de glucosinolaten en mosterdolie. Deze stoffen beschermen de cellen en hebben een positief effect op de hormonen (prostaat). Mierikswortel voorkomt DNA schade door de krachtige antioxidanten. Verder vinden we veel vitamine C, B6, foliumzuur, mangaan, zink, kalium, ijzer en fosfor. Eigenschappen: antiviraal, antibacterieel, bij luchtweginfecties, ondersteunt blaas en nieren, stimuleert de stofwisseling, ontstekingsremmend, pijnstillend, bij kanker en bloeddruk problemen, vochtafdrijvend (zie hier en hier). Mierikswortel gebruik je bij voorkeur vers. Men vindt hem vaak in het wild en hij kan ook makkelijk in de tuin geplant worden.

Gemberwortel

Nog zo'n topper die je best vers gebruikt en die al vele eeuwen gekend is in alle culturen als geneeskrachtig middel. Gember bevat vitamine C en B, bètacaroteen, calcium, kalium, magnesium en medicinale stoffen als gingerol, lineol, shogaol, zingibain, zingibereen en zingiberolen. Gember is goed voor de lever, de spijsvertering, de hart- en bloedvaten, het werkt ontstekingsremmend, antiviraal, antibacterieel en helpt bij misselijkheid (zie hier en hier). 

Cayenne peper

Cayenne peper is één van de vele soorten chilipepers en zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast ook de werkzame stof capsaïcine die zorgt voor een antibacteriële werking. Pikante pepers zijn de meest krachtige circulatie stimulatoren. Ze sturen hun antibiotische eigenschappen waar die het meest nodig zijn om ongewenste indringers te bevechten. Verder ook nog pijnstillend, schimmelwerend, slijmoplossend, verwarmend en het verbetert de bloedcirculatie. Elke pikante peper is trouwens bruikbaar in het recept, het hoeft niet per se cayenne peper te zijn, maar hoe heter, hoe beter.

Appelazijn

Er moet iets heel gezond zijn aan het gebruik van appelazijn, omdat de vader van de geneeskunde, Hippocrates, al appelazijn gebruikte rond 400 voor Christus vanwege haar gezonde eigenschappen. Er wordt gezegd dat hij slechts twee remedies gebruikte: appelazijn en honing. Appelazijn is eigenlijk gefermenteerd appelsap. Je kunt het makkelijk zelf maken met appels uit eigen tuin. De beroemde geneeskrachtige werking komt door de hoge zuurgraad en het fermentatieproces (wat probiotica aanmaakt). De zure smaak betekent trouwens niet dat appelazijn verzurend werkt, het is integendeel net alkaliserend. De bekendste eigenschappen zijn de ontgiftende werking, ondersteuning voor de darmen en het normaliseren van de bloedsuikerspiegel. Maar er zijn veel meer positieve aspecten, hier staan er wel 25 opgesomd.

Honing

De honing dient niet enkel om de drank wat te zoeten. Zoals bekend heeft rauwe honing ook sterke geneeskrachtige eigenschappen, het is een natuurlijk antibioticum. Kies een goede bio kwaliteit bij een lokale imker.


Extra ingrediënten

Nu wordt het leuk want je kunt het basisrecept aanpassen en telkens experimenteren volgens seizoen of naar eigen smaak. Men kan het nog veel sterker en krachtiger maken, of eerder kruidiger en zachter, of aardser en bloemiger. Hier zijn enkele mogelijkheden.

° Kurkumawortel voor de antioxidanten en ontstekingsremmers
° Citrusvruchten voor extra vitamine C (citroen, sinaas, pompelmoes)
° Verse kruiden: de toppers zijn rozemarijn, tijm en salie
° Zwarte peperkorrels (verhogen de biobeschikbaarheid van kurkuma)
° Bloemen zoals goudsbloem (ontstekingsremmend)
° Sterke specerijen zoals kruidnagel, jeneverbes en kaneel

Benodigdheden (aanpassen afhankelijk van de grootte van de bokaal)

° 1 middelgrote ajuin in blokjes snijden
° 5 tenen fijngehakte knoflook
° 4 eetlepels fijngehakte verse mierikswortel
° 4 eetlepels fijngehakte verse gemberwortel
° 2 tot 4 fijngehakte verse chilipepers (of 1 eetlepel poeder) 
° 1 fles ongepasteuriseerde bio appelazijn
° rauwe honing volgens smaak

° 4 eetlepels fijngehakte kurkuma (of 1 eetlepel poeder)
° 1 bio citroen in schijfjes
° 1 bio sinaas in schijfjes
° een paar takjes verse kruiden: rozemarijn, tijm en salie
° 1 eetlepel zwarte peperkorrels
° 10 jeneverbessen, 10 kruidnagels

Instructies

° Vul een bokaal voor driekwart met de ingrediënten (behalve de honing en de poeders).
° Hoe voller de bokaal, hoe minder vloeistof en dus minder eindproduct.
° Overgiet met appelazijn tot alles onder staat.
° Afdekken of afsluiten met een deksel (opgelet, azijn reageert met metaal).
° Elke dag een paar keer schudden (ook om schimmelgroei te vermijden).
° Twee tot zes weken laten trekken.
° Overgieten in een schone fles of bokaal via een zeef met kaasdoek, goed uitpersen.
° Voeg (vloeibare) honing toe volgens smaak.
° Indien je geen verse cayennepepers en kurkuma hebt gebruikt, dan kun je nu de poeders toevoegen.
° Blijft normaal 1 jaar goed, bewaar koel en donker, schudden voor gebruik.
° Neem 1 a 2 eetlepels per dag preventief of meer indien nodig (bij infectie).
° Neem het puur of eventueel aangelengd in een glas water.
° Gebruik als pittige salade dressing of voeg toe aan gerechten.

Bonus: de dievenolie

De zwarte dood (of pest) raasde over Europa (14de eeuw en later) en doodde bijna de helft van de toenmalige bevolking. Daardoor viel de import van specerijen en kruiden uit het midden Oosten stil. Handelaars zagen hun inkomsten verdwijnen en besloten een nieuwe bron aan te boren: het opruimen en beroven van de vele doden in Europa. Maar omdat de pestbacterie heel besmettelijk is en makkelijk overdraagbaar hadden ze bescherming nodig. Ze gebruikten hun kennis van specerijen en kruiden om een krachtig afweermiddel te maken. Toen de koning hoorde dat er bepaalde mensen immuun waren voor de pest verplichtte hij hen om de formule op te biechten op straffe van de brandstapel. Zo raakte de samenstelling van deze 'dievenolie' bekend.

Of dit verhaal waar is of slechts een legende, maakt niet zoveel uit, het middel heeft ondertussen voldoende zijn nut en werkzaamheid bewezen. Het bestaat uit essentiële oliën en kan makkelijk zelf gemaakt worden. Er zijn in de loop der tijd vele recepten ontdekt maar deze 5 oliën komen er altijd in voor: kruidnagel, kaneel, citroen, eucalyptus en rozemarijn. Een zesde uiterst krachtige olie kan er ook nog aan toegevoegd worden: oregano. Er zijn verschillende manieren om dit mengsel te gebruiken: verstuiven, verdampen, op de huid masseren (altijd in een draagolie), in schoonmaakmiddelen,... Dit is heel krachtig spul, inname wordt afgeraden. Het doodt alle indringers, parasieten, bacteriën, virussen, schimmels,... Het werkt veel beter dan wat voor vaccin dan ook en heeft geen bijwerkingen (bij juist en voorzichtig gebruik).
 
Benodigdheden en recept

Er zijn tal van recepten en variaties te vinden, dit is er eentje uit de vele. Koop zuivere etherische oliën (geen synthetische) in de natuurwinkel en van een betrouwbaar merk. Meng dan de 6 oliën bij elkaar in een donker flesje met pipet of druppelteller. Via de linken vind je wat uitleg over de oliën. Bedenk wel dat sinds de nieuwe wetgeving vele geneeskrachtige eigenschappen van planten niet langer mogen vermeld worden op info- en verkoopsites. Naast de olie bestaat er ook een dieven azijn, hier is het recept.

° 40 druppels kruidnagelolie
° 35 druppels citroenolie
° 20 druppels kaneelolie (schors of blad)
° 15 druppels eucalyptusolie
° 10 druppels rozemarijnolie
° 10 druppels oregano olie
 
Gebruik

Er zijn verschillende manieren om de dievenolie te gebruiken bij de strijd tegen ziektekiemen en schimmels. Hier vind je maar liefst 50 manieren om het toe te passen.

° Verdampen: er bestaan diverse speciale toestellen (luchtverstuivers of aroma difuser) om de moleculen van de etherische oliën in de lucht te verspreiden zodat je ze kunt inademen. Het kan nuttig zijn om zo'n toestel aan te schaffen. Het verwarmen van enkele druppels olie in een brander (met theelichtje) is ook mogelijk maar werkt minder geneeskrachtig. Je kunt ook regelmatig aan het flesje ruiken om de geurstoffen op te snuiven.
° Massage: gebruik een draagolie zoals jojoba en voeg enkel druppels toe afhankelijk van de gevoeligheid van de huid. Bijvoorbeeld 10 tot 20 druppels per 100 ml.
° Bad: voeg wat druppels toe aan een badmelk en meng met het badwater.
° Stoombad: voeg (bij verkoudheid of verstopte neus) enkele druppels toe aan een pan heet water (niet kokend) en ga er boven inhaleren met een handdoek over het hoofd. Sluit de ogen.
° Schoonmaken: doe bij het poetsen enkele druppels in een schoonmaakspuit of emmer, of ook bij het wasmiddel voor de kledingwas of op de geurzakjes in je kledingkast.



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall