Vuur appelcider is een krachtig, immuun versterkend gezondheidstonicum wat kan beschermen tegen verkoudheid en griep en helpt om verstopping van de sinussen te verlichten. Het is een natuurlijk antibioticum wat ziektekiemen en bacteriën doodt. Het heeft ook een krachtige antivirale en antifungale werking en verbetert de bloedcirculatie en lymfestroom in alle delen van het lichaam. Het is kant en klaar te koop on line of in de winkel maar kan ook makkelijk zelf gemaakt worden. De basisformule voor dit krachtig tonicum dateert uit de middeleeuwen, toen allerlei ziekten en epidemieën rondwaarden. Het bestaat uit 7 ingrediënten: mierikswortel, gember, knoflook, uien, cayennepeper, honing en appelazijn. Kies uiteraard bio of zelfkweek. Maar je kunt ook een eigen recept ontwikkelen en experimenteren met allerlei extra kruiden en planten. Het smaakt best lekker, afhankelijk van de samenstelling en dosering. Het is een geweldige balans van vele smaken: bitter, pittig, zuur, zoet, zout, scherp, hartig en kruidig. Vuur appelcider heeft onder meer de volgende eigenschappen: immuun versterkend, ontstekingsremmend, antibacterieel, antiviraal, slijmoplossend (decongestivum) en het bevordert de bloedcirculatie en de spijsvertering.
Basis ingredienten
Knoflook
De helende geneeskracht van knoflook is al vele eeuwen bekend. Het is een sterk antibioticum met een breed scala aan voordelen voor de
gezondheid. In tegenstelling tot chemische antibiotica die miljoenen
vriendelijke bacteriën doden die het lichaam juist nodig heeft, zal
knoflook het niveau der gezonde bacteriën verhogen en stimuleren. Het is
een krachtig schimmelwerend middel en vernietigt allerlei ziekteverwekkers en parasieten. Naast de
vitaminen, mineralen en enzymen zijn het vooral de hoge concentraties actieve
organische zwavelverbindingen (allicine) die een gunstige werking hebben. Zo
wordt knoflook ingezet bij bacteriële infecties, virusinfecties, hart- en
vaatziekten, schimmelinfecties, spijsverteringsproblemen, diabetes, hoge
cholesterol, kanker en als algemeen tonicum (zie
hier
en
hier). De werking wordt minder door het koken, rauwe knoflook werkt veel
krachtiger.
Ui
Uien horen bij dezelfde Allium
familie als de looksoorten en bevatten ook het immuun versterkende allicine.
Een bekende en uitstekende volksremedie is een opengesneden ajuin naast het
bed leggen tijdens de nacht om verkoudheden, grieperigheid en een verstopte
neus te genezen. Uien zitten bomvol voedingsstoffen waaronder vitaminen (C,
B6, B11), kalium, mangaan, polyfenolen zoals quercitine en 25 verschillende
varianten van flavonoïde antioxidanten. Uien zijn goed voor het hart en de
bloedsomloop. Ze bevatten kankerwerende stoffen en hebben antibacteriële
eigenschappen (zie
hier).
Mierikswortel
Gemberwortel
Nog zo'n topper die je best vers gebruikt en
die al vele eeuwen gekend is in alle culturen als geneeskrachtig middel.
Gember bevat vitamine C en B, bètacaroteen, calcium, kalium, magnesium en
medicinale stoffen als gingerol, lineol, shogaol, zingibain, zingibereen en
zingiberolen. Gember is goed voor de lever, de spijsvertering, de hart- en
bloedvaten, het werkt ontstekingsremmend, antiviraal, antibacterieel en helpt
bij misselijkheid (zie
hier
en
hier).
Cayenne peper
Cayenne peper is één van de vele soorten chilipepers en zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast ook de werkzame stof capsaïcine die zorgt voor een antibacteriële werking. Pikante pepers zijn de meest krachtige circulatie stimulatoren. Ze sturen hun antibiotische eigenschappen waar die het meest nodig zijn om ongewenste indringers te bevechten. Verder ook nog pijnstillend, schimmelwerend, slijmoplossend, verwarmend en het verbetert de bloedcirculatie. Elke pikante peper is trouwens bruikbaar in het recept, het hoeft niet per se cayenne peper te zijn, maar hoe heter, hoe beter.
Appelazijn
Er moet iets heel gezond zijn aan het gebruik van appelazijn, omdat de
vader van de geneeskunde, Hippocrates, al appelazijn gebruikte rond 400
voor Christus vanwege haar gezonde eigenschappen. Er wordt gezegd dat
hij slechts twee remedies gebruikte: appelazijn en honing. Appelazijn is eigenlijk gefermenteerd appelsap.
Je kunt het makkelijk zelf maken met appels uit eigen tuin. De beroemde
geneeskrachtige werking komt door de hoge zuurgraad en het fermentatieproces
(wat probiotica aanmaakt). De zure smaak betekent trouwens niet dat appelazijn
verzurend werkt, het is integendeel net alkaliserend. De bekendste eigenschappen
zijn de ontgiftende werking, ondersteuning voor de darmen en het normaliseren
van de bloedsuikerspiegel. Maar er zijn veel meer positieve aspecten,
hier
staan er wel 25 opgesomd.
Honing
De honing dient niet enkel om de drank wat te zoeten. Zoals bekend heeft rauwe
honing ook sterke geneeskrachtige eigenschappen, het is een natuurlijk
antibioticum. Kies een goede bio kwaliteit bij een lokale imker.
Extra ingrediënten
Nu wordt het leuk want je kunt het basisrecept aanpassen en telkens
experimenteren volgens seizoen of naar eigen smaak. Men kan het nog veel
sterker en krachtiger maken, of eerder kruidiger en zachter, of aardser en
bloemiger. Hier zijn enkele mogelijkheden.
° Kurkumawortel voor de
antioxidanten en ontstekingsremmers
° Citrusvruchten voor extra vitamine
C (citroen, sinaas, pompelmoes)
° Verse kruiden: de toppers zijn
rozemarijn, tijm en salie
° Zwarte peperkorrels (verhogen de
biobeschikbaarheid van kurkuma)
° Bloemen zoals goudsbloem
(ontstekingsremmend)
° Sterke specerijen zoals kruidnagel, jeneverbes en
kaneel
Benodigdheden (aanpassen afhankelijk van de grootte van de bokaal)
° 1 middelgrote ajuin in blokjes snijden
° 5 tenen fijngehakte
knoflook
° 4 eetlepels fijngehakte verse mierikswortel
° 4 eetlepels fijngehakte verse gemberwortel
° 2 tot 4 fijngehakte verse chilipepers (of 1
eetlepel poeder)
° 1 fles ongepasteuriseerde bio appelazijn
°
rauwe honing volgens smaak
° 4 eetlepels fijngehakte kurkuma (of 1 eetlepel poeder)
° 1 bio citroen
in schijfjes
° 1 bio sinaas in schijfjes
° een paar takjes verse
kruiden: rozemarijn, tijm en salie
° 1 eetlepel zwarte peperkorrels
°
10 jeneverbessen, 10 kruidnagels
Instructies
°
Vul een bokaal voor driekwart met de ingrediënten (behalve de honing en de
poeders).
° Hoe voller de bokaal, hoe minder vloeistof en dus minder
eindproduct.
° Overgiet met appelazijn tot alles onder staat.
°
Afdekken of afsluiten met een deksel (opgelet, azijn reageert met metaal).
°
Elke dag een paar keer schudden (ook om
schimmelgroei te vermijden).
° Twee tot zes weken laten trekken.
°
Overgieten in een schone fles of bokaal via een zeef met kaasdoek, goed
uitpersen.
° Voeg (vloeibare) honing toe volgens smaak.
° Indien
je geen verse cayennepepers en kurkuma hebt gebruikt, dan kun je nu de poeders
toevoegen.
° Blijft normaal 1 jaar goed, bewaar koel en donker, schudden
voor gebruik.
° Neem 1 a 2 eetlepels per dag preventief of meer indien
nodig (bij infectie).
° Neem het puur of eventueel aangelengd in een glas water.
°
Gebruik als pittige salade dressing of voeg toe aan gerechten.
Bonus: de dievenolie
° 40 druppels kruidnagelolie
° 35 druppels citroenolie
° 20 druppels kaneelolie (schors of blad)
° 15 druppels eucalyptusolie
° 10 druppels rozemarijnolie
° 10 druppels oregano olie
° Massage: gebruik een draagolie zoals jojoba en voeg enkel druppels toe afhankelijk van de gevoeligheid van de huid. Bijvoorbeeld 10 tot 20 druppels per 100 ml.
° Bad: voeg wat druppels toe aan een badmelk en meng met het badwater.
° Stoombad: voeg (bij verkoudheid of verstopte neus) enkele druppels toe aan een pan heet water (niet kokend) en ga er boven inhaleren met een handdoek over het hoofd. Sluit de ogen.
° Schoonmaken: doe bij het poetsen enkele druppels in een schoonmaakspuit of emmer, of ook bij het wasmiddel voor de kledingwas of op de geurzakjes in je kledingkast.
Geen opmerkingen
Een reactie posten