10/07/2022

De poepwijzer

Het is een bekende uitspraak uit de natuurgeneeskunde: 'de dood huist in de darm'. Een gezonde darmwerking betekent een gezond én lang leven. In de darmen bevindt zich het microbioom of de darmflora, een 'orgaan' bestaande uit miljarden bacteriën en micro-organismen die instaan voor een goede spijsvertering en darmwerking. De spijsvertering is trouwens een uiterst complex chemisch proces van afbraak en stofwisseling waarbij de juiste voeding een cruciale rol speelt. De darmflora zorgt voor:

° De vertering van het voedsel en het klaarmaken voor opname door het lichaam.
° De bescherming tegen indringers via het slijmvlies en de darmbarrière.
° Het aanmaken van mucus en het regelen van de zuurtegraad.
° Het afvoeren van afvalproducten en gifstoffen.
° Het aanmaken van vitamines en andere stoffen (neurotransmitters, hormonen).

Het is belangrijk om de juiste bacteriën in de darm te houden en de slechte te vermijden. Een pasgeboren baby krijgt een gezond microbioom mee van de moeder en via borstvoeding. Dit microbioom wordt evenwel al snel vernietigd door vaccinaties, flessenvoeding, medicijnen,...waardoor slechte bacteriën de overhand krijgen. Mensen met een slecht werkende darmflora zijn vatbaar voor ziekten. Want gezonde darmen betekent ook een sterke immuniteit. Maar liefst 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. De juiste bacteriën zorgen voor een goede beschermende mucus (slijm)laag en een evenwichtig innerlijk milieu waarin pathogenen weinig kans maken. Verkeerde eetgewoonten, antibiotica, infecties, toxische stoffen … kunnen de darmflora verstoren en hierdoor ook het immuunsysteem. De stoelgang is een goede graadmeter om de gezondheid van de darmen af te meten.

Stoelgang

Er zijn drie dingen waar je kunt op letten: de regelmaat, de vorm en de kleur van de stoelgang. Plus eventueel ook de geur. Stinkende poep kan wijzen op gisting in de darmen, slechte opname van voedingsstoffen, of ontstaat soms na gebruik van bepaalde medicijnen.

A. Regelmaat

Het beste is om ten minste één volledige stoelgang per dag te hebben. Het is belangrijk om dagelijks de gifstoffen, de afvalstoffen en de zuren uit het lichaam te verwijderen. Nog beter is om na elke maaltijd te kunnen ontlasten. Daarbij dien je het gevoel te hebben dat de darmen volledig geleegd zijn (in plaats van gedeeltelijk ontlast). Sommige mensen hebben 2 à 3 keer per dag een stoelgang, omdat ze een snellere stofwisseling hebben, of omdat er meer goede bacteriën in hun darmen zitten, of omdat ze meer eten. Wie meer dan 3 keer per dag naar het toilet moet, heeft wellicht last van (beginnende) diarree (en dat is een signaal dat er iets fout is).

B. Vorm

Een gezonde poep is goed gevormd, glad en zacht. Goed gevormde poep wijst erop dat het lichaam de voedingsstoffen uit het voedsel heeft verteerd en opgenomen, en dat de zuren en gifstoffen op de juiste manier zijn uitgescheiden. Hieronder staat de bekende Bristol ontlastingstabel.

Type 1: Aparte harde klonten, die als kleine balletjes moeilijk door de anus passeren. De poep blijft te lang in de darmen. Wijst op het ontbreken van vezels en vocht. Oplossing: drink meer (water) en eet meer fruit en groenten (vezels).
Type 2: Worstvormig, maar klonterig. Nog steeds wat tekort aan vocht en vezels.
Type 3: Zoals een worstje, maar met barsten in het oppervlak. Vrij normale stoelgang, wat extra vocht innemen, kan geen kwaad.
Type 4: Als een worstje of een slang, glad en zacht. De ideale stoelgang.
Type 5: Zachte klodders met duidelijk afgesneden randen die makkelijk door de anus passeren. Niet abnormaal bij mensen die meerdere keren per dag ontlasten.
Type 6: Pluizige stukjes met rafelige randen, een papperige ontlasting. Wijst op een verstoring en kan uitmonden in diarree.
Type 7: Waterig, geen vaste stukken, geheel vloeibaar. Dit is diarree en kan wijzen op een infectie of voedselvergiftiging. Het lichaam verwijdert de infectie via diarree. Drink veel water om het vochtverlies te compenseren.
Type 8: Zachte stoelgang die blijft kleven aan de toiletpot. Teveel vet in de voeding of het vet wordt niet goed opgenomen door het lichaam (bvb. bij ontsteking van de pancreas).

De beste stoelgang is type 4. Een gezonde poep heeft een mooie buisvorm, als een lange banaan die niet uit elkaar valt wanneer je doorspoelt. Goede poep komt er met gemak uit, ruikt meer naar superrijp fruit dan naar iets vreselijks, en men hoeft de kont nauwelijks af te vegen. Ook type 3 is nog aanvaardbaar.

Bij diarree (type 6 en 7) kan er ook sprake zijn van slechte opname wat betekent dat het lichaam niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Bij aanhoudende diarree kan men best een arts raadplegen en een uitgebreide ontlastingsanalyse doen. In de tussentijd kan men de ontlasting verstevigen door:

° Consumptie van meer BRAT voedingsmiddelen (bananen, rijst, appels/appelmoes, toast of thee). Deze voedingsmiddelen hebben eigenschappen zoals looistoffen die de stoelgang helpen verstevigen.
° Neem bentoniet klei. Dit helpt om gifstoffen te binden en te absorberen, en maakt losse ontlasting steviger.
° Neem een goed probiotica supplement.
° Elimineer irriterende stoffen zoals gluten, tarwe of te veel granen, noten en zaden totdat de darmen genezen zijn.

Wanneer de stoelgang te hard is (type 1 en 2) kan men naast meer water drinken ook nog het volgende doen.

° Magnesium nemen als supplement of via voeding (bladgroenten, noten, zaden, bonen, volle granen). Magnesium trekt water in de darm, waardoor de ontlasting zachter wordt. Het ontspant ook de spieren in de darmwand, wat helpt bij constipatie.
° Neem probiotica als supplement.
° Eet 2 bio peren per dag.
° Beweeg vaker en doe specifieke yoga oefeningen om de darmwerking te activeren.

C. Kleur

Gezonde poep heeft de kleur van melkchocolade, ergens tussen lichtbruin en donkerbruin. Die kleur komt door de gal die de lever produceert. Hou er ook rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen de stoelgang kunnen kleuren (spinazie, rode bieten,...).

° Bruine poep: ideaal en gezond.
° Zwarte poep: kan wijzen op interne bloedingen, ook sommige supplementen die ijzer bevatten, kunnen zwarte poep veroorzaken.
° Groene poep: het voedsel passeert te snel door de darmen of men eet teveel groene bladgroenten.
° Gele poep: teveel vet in het voedsel of slechte opname van vetten door bvb. coeliakie (overgevoeligheid voor gluten).
° Witte of grijze poep: mogelijks obstructie van de gal productie. Ga naar een dokter.
° Rode poep of bloed in de stoelgang: ga naar een dokter

Tips voor een goede stoelgang

° Eet gezond en echt voedsel (geen industrie rommel en verpakte producten), veel bio groenten en fruit, voldoende vezelrijke en rauwe voeding, goede vetten (avocado, olijfolie, kokosvet, echte boter,...).
° Beweeg voldoende, twee uur per dag is echt het minimum (wandelen, fietsen, zwemmen,...).
° Drink voldoende water, de darmen hebben vocht nodig om stoelgang te maken.
° Vermijd alcohol, suikerwaren, junkfood,...
° Eet geen tussendoortjes, laat de spijsvertering rusten tussen de maaltijden.
° Kauw het voedsel goed en meng het met speeksel. De spijsvertering begint in de mond.
° De beste en anatomisch correcte positie is poepen in hurkzit, zoals alle natuurvolken nog steeds doen. Op een toiletpot zitten, verdraait het bekken waardoor het rectum geblokkeerd wordt. Zet dan best een bankje onder de voeten om de benen hoger te krijgen.
° Zorg voor een dagelijkse routine op hetzelfde moment (na elke maaltijd bvb.), maak tijd om te ontlasten, hou het niet op tot je tijd hebt (wegens een drukke agenda). 

Tips bij constipatie

° Eet 2 BIO peren per dag. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten sorbitol waardoor water in de dikke darm komt.
° Ander fruit wat kan helpen: appels, kiwi's, bananen, vijgen, pruimen, citroensap met warm water,...
° Gedroogde vruchten (alles bio): abrikozen, vijgen, pruimen (eventueel een nacht laten weken in water en alles innemen).
° Lijnzaad en psyllium.
° Laxerende kruiden: sporkehout (Rhamnus frangula), sleedoorn (Prunus spinoza), sennapeulen (Cassia angustifolia).
° Veel water drinken (8 glazen per dag) en voldoende bewegen.
° Bitterzout (Epsomzout) innemen (dit is magnesiumsulfaat). Niet voor kinderen. Niet langer dan een week gebruiken.
° Psychologisch: wat hou je vast of waar klamp je je aan vast in het leven, wat kun je (mentaal / emotioneel) niet loslaten?

Urine


° Heldere urine: ok, je drinkt voldoende.
° Donkere
urine: je drinkt te weinig of er is een probleem met de nieren.
° Zure
urine (lage pH waarde): kan wijzen op longproblemen, diabetes of verhongering.
° Alkalische
urine (hoge pH waarde): kan wijzen op nierproblemen of infectie.
° Neutrale
urine (pH waarde 7): ideaal.
° Helder gele
urine: kan het gevolg zijn van supplementen (B vitamines).
° Wolkachtige
urine: kan wijzen op nierstenen.
° Rode of roze
urine: kan het gevolg zijn van voedsel (rode bieten) of bloed in de urine.
° Schuimende
urine: teveel eiwitten in de voeding.
° Oranje
urine: kan het gevolg zijn voedsel of medicatie inname.
° Groene
urine: kan het gevolg zijn van voedsel (asperges) of medicatie inname.
° Zwart getinte
urine: ziekte, ga naar de dokter.
° Zoet geurende
urine: kan het gevolg zijn van diabetes.
° Pijnlijk plassen
: infectie of ziekte, ga naar de dokter.

Buikvormen

Dr. Mayr ontwikkelde een theorie waarin hij stelt dat elke buikvorm gerelateerd kan worden aan specifieke spijsverteringsklachten. Organen in een gezond lichaam hebben een bepaalde grootte. Afwijkingen van die normgrootte zijn fysieke signalen van onnatuurlijke vergrotingen (verslapping) of vernauwingen (verkramping). Die afwijkingen hebben een invloed op de algemene gezondheid en op de positie van het skelet (lichaamshouding). Een overmatig dikke buik (obesitas) leidt tot chronische infecties en tal van andere problemen. Hier is een overzicht.
 

Helemaal links op nr. 1 is een normale platte buikvorm en een normale rechte positie. Nr. 2 is het begin van een gasbuik waarbij gas zich opstapelt in de darmen. Omdat gas lichter is dan lucht, ontstaat er aanvankelijk een matige welving boven de navel. Bij grotere verslapping en gasvorming welft de hele buik en ontstaat de ballon- of kogelvormige gasbuik. Nr. 3 en 4 zijn voorbeelden van een slappe drekbuik waarbij voedselresten zich beginnen ophopen in de kronkels van de verslapte darmen. Omdat de afvalresten zwaarder zijn dan lucht wordt de buik onder de navel naar voren gewelfd en ontstaat er een zakvormige buik. Wanneer de drekresten te lang in de buik blijven, beginnen ze (door hun ontbinding) het darmslijmvlies te prikkelen. Dit kan leiden tot een ontsteking waarbij de ingewanden zich beginnen samen te trekken (uit zelfbescherming) en er een harde, rond de navel spits toelopende buik ontstaat die pijn kan doen wanneer men erop drukt. Nr. 5 en 6 zijn voorbeelden van een gas-drekbuik waarbij een tweedeling ontstaat, een combinatie van een gasbuik en een slappe drekbuik. Enerzijds dringen met gas gevulde darmkronkels zich naar boven zoals bij de gasbuik, anderzijds banen met drek gevulde ingewanden zich een weg naar beneden. Uiteindelijk kunnen zich ontstekingen en zweren ontwikkelen. Nr. 7 is de vette buik die, naast één van de bovengenoemde afwijkende buikvormen, ook sterke vetafzettingen vertoont, vooral in de buikwand. Het vet ligt vaak als een schort om de gehele buik.

De oorzaken van deze afwijkingen zijn hoofdzakelijk te wijten aan verkeerde eetgewoonten. Boosdoeners kunnen zijn: alcohol, suiker in al haar vormen, koolhydraten, geraffineerde voeding, industrieel bewerkt voedsel, slechte vetten, verkeerde voedselcombinaties, verstoorde enzymwerking, verstoorde darmflora, gisting in de darmen, te weinig bewegen,...Een goede zuiverende kuur onder begeleiding (vasten en darmspoelingen) kan hier wonderen doen.

Psychologie




Tal van volkse uitspraken wijzen erop dat een slechte spijsvertering en een verstoorde darmwerking ook kunnen wijzen op emotionele en mentale problemen. Hier zijn er enkele: iets op de lever hebben, ik heb er mijn buik van vol, een knoop in de maag hebben, spuw je gal maar uit, een krop in de keel hebben, een steen op de maag hebben, in je broek doen van angst,... Het is bekend (uit de Traditionele Chinese Geneeskunde) dat er een relatie bestaat tussen (zieke) organen en (onderdrukte) emoties. Zowel de maag als de darmen verwerken (naast voedsel) ook emoties en problemen. Informatie, indrukken, denkbeelden, ervaringen en impulsen,... ze moeten allemaal 'verteerd' worden voor we ze ons eigen kunnen maken. Dit gebeurt niet enkel met het hart en het brein maar, gek genoeg, ook via de spijsvertering. Ook de analogie tussen het (leren) loslaten van situaties en relaties in je leven en een vlotte of geconstipeerde stoelgang is evident. Wat heb je niet langer nodig en kun je laten gaan in jouw leven, wat poep je dus uit? Of loop je vast in dit loslaat proces (obstipatie)? Zijn er onverteerbare zaken in jouw leven, dingen die blijven 'hangen'? Het kan dus nuttig zijn om ook eens te kijken wat een bepaald fysiek probleem of klacht nu eigenlijk (symbolisch) vertelt over jezelf en je situatie.
De klassieke indeling is als volgt:

° Hart/dunne darm = onrust, ontevredenheid, depressie, wanhoop - element Vuur
° Lever/galblaas = boosheid, woede, frustratie, bitterheid - element Hout
° Longen/ dikke darm = verdriet, droefheid - element Metaal
° Nieren/blaas = angst, vrees, onzekerheid - element Water
° Maag/milt = bezorgdheid, piekeren, negatief denken - element Aarde

De fysieke gezondheid kan niet los worden gezien van de emotionele staat van zijn. Wanneer de bovenstaande emoties worden onderdrukt of niet goed verwerkt (verteerd) zijn dan ontstaat er een disbalans in de chi (energie) en zal het bijhorende orgaan vatbaar worden voor klachten en ziekte.

Zie ook

° Gezonde darmen - via gefermenteerde voeding
° De innerlijke glimlach

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall