20/07/2022

De Tovenaar van Oz


You’ve always had the power my dear, you just had to learn it for yourself.
(Glinda the Good Witch)

De Tovenaar van Oz (The Wonderful Wizard of Oz) is een bekend kinderboek uit 1900 geschreven door  L. Frank Baum. In 1939 werd er een erg populaire en oscar winnende filmversie van gemaakt met Judy Garland in de rol van Dorothy. Het boek en de film vertellen de avonturen van Dorothy die samen met haar hondje Toto door een tornado worden meegesleurd uit hun huis in Kansas naar het kleurrijke en levendige Land van Oz. Om hun weg terug naar huis te vinden, dienen ze een reis te ondernemen naar Emerald City (Smaragden Stad), waar de Tovenaar van Oz woont. Onderweg worden ze vergezeld door een Vogelverschrikker die hersenen wil, een Tinnen Man die een hart wil, en een Laffe Leeuw die moed wil. Ze hopen dat de tovenaar hun wensen kan vervullen, maar ze worden gevolgd door de Boze Heks van het Westen, die uit is op wraak nadat Dorothy per ongeluk haar zus, de Boze Heks van het Oosten, heeft gedood.

Het kinderboek zit propvol (monetaire, politieke en economische) symboliek en kan op verschillende manieren begrepen worden. Het is eigenlijk een monetaire allegorie. Geschiedenis leraar Henry Littlefield beschreef in 1960 onderstaande symbolische parallellen. Het boek gaat eigenlijk over de goud- en zilverstandaard en zou dan een oplossing tonen voor de economische depressie rond 1890 in de VS door opnieuw de zilverstandaard te introduceren om papieren geld te dekken (gesymboliseerd door de zilveren schoentjes van Dorothy, die in de film trouwens vervangen werden door rode slippers).

° Dorothy: vertegenwoordigt het Amerikaanse volk en haar waarden.
° De Tinnen Man:
vertegenwoordigt de fabrieksarbeiders die vaak in onmenselijke omstandigheden moesten werken.
° De Vogelschrik:
vertegenwoordigt de boeren.
° De Laffe Leeuw:
vertegenwoordigt een laffe politicus, wellicht William Jennings Bryan, die de 'vrije zilverbeweging' steunde (invoering van de zilverstandaard) en de goudstandaard wou loslaten.
° De dwergen
(munchkin): vertegenwoordigen het gewone volk.
° Tornado:
staat voor de politieke omwenteling of de vrije zilverbeweging.
° Zilveren slippers:
wijst naar het koppelen van papieren geld aan de waarde van zilver.
° Gele bakstenen weg
(Yellow Brick Road): vertegenwoordigt de goudstandaard.
° Oz:
is een gewichtsmaat (ounce), vaak geassocieerd met goud.
° Tovenaar van Oz:
de politici in Washington, met name de president van de VS (William McKinley).
° De Smaragden Stad:
greenbacks (fiat geld niet gedekt door goud/zilver) en het Witte Huis in Washington.
° Boze Heks van het Oosten:
bankier J.P. Morgan en Wall Street.
° Boze Heks van het Westen:
bankier J.D. Rockefeller en de financiële elite aan de Westkust.


Goudstandaard

De Coinage Act van 1873 was verantwoordelijk voor het beëindigen van de 'dubbele standaard' in Amerika (waarbij papieren geld zowel voor echt zilver als voor echt goud kon ingewisseld worden) en bracht de strikte 'goudstandaard' voort (enkel goud is gekoppeld aan het geld). Dit betekende dat de houders van zilver hun metaal niet konden laten omzetten in een wettig betaalmiddel (dollars).  De demonetisering van zilver werd gezien als een van de oorzaken van de Paniek van 1873, een zware depressie die Amerika trof van 1893 tot 1897. De steun voor de 'dubbele standaard' groeide in de jaren 1870 en bereikte een hoogtepunt in de campagne van 1896 van William Jennings Bryan, de Democratische kandidaat voor het presidentschap. 

De goudstandaard betekent dus dat geld en krediet gekoppeld zijn aan de goud voorraad (van een land). Een overheid kan in dat geval niet zomaar geld bijdrukken uit het niets maar dient zich te houden aan de hoeveelheid goud wat aanwezig is. Goud is dan het echte ruilmiddel in een samenleving. Maar sinds 1971 bestaat er geen goudstandaard meer. De centrale banken kunnen nu zoveel geld bijdrukken als ze maar willen (en dat doen ze dan ook gretig). Dit geld noemt men fiatgeld en het berust enkel en alleen op vertrouwen (in de overheid). In dat geval is goud niet langer het ruilmiddel, maar is geld eigenlijk 'gebakken lucht' geworden, niets meer dan digitale cijfertjes op een scherm. Fiatgeld is makkelijk en flexibel maar wordt in feite (onbeperkt) gecreëerd uit het niets (om oorlogen te financieren bijvoorbeeld en om échte, waardevolle dingen te kopen zoals gebouwen, gronden en bossen). Dit systeem is nu langzaam maar zeker volledig ontspoord en het fiat geldsysteem is wereldwijd een groot en riskant Monopoly spel geworden, een zeepbel die vroeg of laat moet barsten. De problemen kunnen niet langer opgelost worden door eindeloos geld bij te drukken. Maar een terugkeer naar een goudstandaard waarbij goud terug de barometer wordt van het geldsysteem is wellicht niet evident in deze tijden van cryptomunten. Toch onderzoeken de BRICS landen momenteel of een nieuwe munt gesteund kan worden door goud en aangedreven door blockchain (BRICS = Rusland, China, Brazilië, India, Zuid Afrika).

Het boek 'De Tovenaar van Oz' probeert in bedekte termen de manipulaties van het bankencartel bloot te leggen (rond 1900) en duidelijk te maken dat de mensen zelf de macht hebben om de 'banksters' te liquideren en terug te keren naar 'Kansas' (de echte democratie). Opvallend is ook dat de Vogelschrik een man van stro is en dat 'strawman' de term is waarmee de fictieve persoon wordt aangeduid. De strawman is de fictieve entiteit die bij de geboorte wordt gecreëerd door de staat om in 'contract' mee te kunnen gaan (een soort gelegaliseerde slavernij inclusief persoonlijk rijksregister slavennummer). De strawman is niet de levende mens van vlees en bloed die in wezen vrij is. Gezien alle landen in feite bedrijven zijn, dienen ze de mensen ook eerst tot 'bedrijf' te maken (de juridische rechtspersoon), anders kunnen ze geen transacties doen en contracten maken (belastingen en boetes innen, regels opleggen, enz.). Dit gebeurt dus via de geboorte aangifte (is letterlijk de gifte van de baby aan de staat). De Vogelschrik wil eigenlijk hersens krijgen van de tovenaar maar wat krijgt hij op het eind? Een certificaat! Dit toont dat een fictieve persoon (een rechstpersoonlijkheid) geen brein kan hebben want het is geen echte mens. De fictieve persoon (waarmee iedereen zich identificeert uit onwetendheid) is een kunstmatige creatie die via een geboortecertificaat eigendom wordt van de staat, als een zak stro zonder rechten en zonder hersens.

De Tinnen Man staat ook voor TIN (Taxpayer Identification Number) of het rijksnummer dat elke persoon krijgt. Hij is, net als iedereen, een slaaf in het systeem die zich dood werkt en geen hart of ziel meer bezit. Hij staat voor het harteloze en emotieloze wezen dat als een robot zijn dagelijkse taak uitvoert alsof hij al dood is. Hij is de os die de ploeg trekt en de muilezel die zwoegt onder het juk. Tegenwoordig wordt hij ook nog eens verdoofd met bier, pillen, drugs en junkfood en zit s'avonds voor een hypnotiserende televisie, totdat zijn bestaan geen betekenis of waarde meer heeft. Zijn 'meesters' houden hem koud aan de buitenkant en harteloos aan de binnenkant om elk gevoel wat zou kunnen opkomen te controleren.


De Laffe Leeuw is bang om voor zichzelf op te komen. Natuurlijk, hij speelt vaak de pestkop en zet een grote mond op tegen degenen die kleiner en zwakker zijn dan hij. Maar pestkoppen zijn eigenlijk vaak de grootste lafaards. Ze maken veel lawaai en doen alsof ze veel moed hebben, maar in werkelijkheid zijn ze zwak. Ze brullen, maar zonder de tanden van autoriteit om hen te ondersteunen. Als het erop aan komt, geeft de Laffe Leeuw zich altijd gewonnen en jankt wanneer iemand van enige omvang hem uitdaagt. Hij wil moed van de Grote Tovenaar, dus krijgt hij een medaille van 'officiële' erkenning. Nu kan hij (hoewel hij een lafaard blijft), door zijn officiële status een bullebak zijn, maar met officieel erkend gezag. En dat maakt hem niet beter dan de advocaten en rechters die zich verschuilen achter de wetten gemaakt om de fictieve personen (strawman) te berechten.

De tocht door het klaprozenveld zou kunnen wijzen op het drogeren van de Amerikaanse bevolking met allerlei verdovende middelen. Het is een publiek geheim dat de CIA wellicht de grootste drugtrafficant is die de VS markt al decennialang overspoelt met cocaïne, heroïne, crack en ander spul. Toen het boek verscheen, waren de Opiumoorlogen tussen China en Groot-Brittannië nog maar recent afgelopen. En staat de Smaragden Stad misschien symbool voor de FED (Federal Reserve System), de private (!) centrale bank van de VS?


De ontmaskering van de Tovenaar gebeurt door Toto, het hondje van Dorothy (fragment hierboven). Toto betekent in het Latijn 'in totaal, in zijn geheel, alles samen'. Toto is niet bang voor het theater van de Grote Tovenaar, zelfs al is hij nog zo klein. De rook, de vlammen en de holografische beelden die de Tovenaar als een rookscherm fabriceert, zijn bedoeld om de mensen bang te maken en hen te laten gehoorzamen aan de Grote Tovenaar, aan de controllers. Maar Toto kijkt achter het gordijn en ontdekt het bedrog. En wie zit er achter het gordijn? Slechts een gewone man die de hendels bedient waarmee de illusie van macht en autoriteit van de Grote Tovenaar worden gecreëerd. Wanneer Toto het gordijn wegtrekt en de illusie ontmaskert, is de poppenkast dadelijk voorbij. De Tovenaar is niets anders dan een oplichter. En het verhaal toont dat het blaffen van een klein hondje de hele schijnvertoning kan laten instorten.

Hoe kwam Dorothy uiteindelijk terug thuis? Ze klikte gewoon met haar hielen. Ze had altijd al de macht, en wij ook! Wat is er nodig om de Tovenaar te ontmaskeren en zijn sluiers weg te scheuren? Hersens, een hart, een ziel en wat moed. En misschien het allerbelangrijkste: samenwerken met elkaar. 'In Toto', allen samen onze vrijheid en soevereiniteit terugnemen.
 
David Icke vraagt zich al tientallen jaren af wanneer de mensheid nu eindelijk eens zal opstaan in kracht en brullen als een leeuw. Maar de meesten blijven zwijgen en zich conformeren aan de gevestigde orde. Nochtans kunnen we samen als mensheid evengoed een paradijs co-creëren in plaats van een matrix van ellende. Het is simpelweg een keuze en we hebben geen overheid, banksters, geweld, geld of goud nodig om dat te doen. We hoeven enkel samen te werken en onze hoofden, harten en handen in elkaar te slaan. Alle oplossingen zijn aanwezig en wachten op onze liefde en wijsheid.

De magiër achter het gordijn tovert een illusiewereld voor Dorothy en haar vrienden, maar het is in feite allemaal 'smoke and mirrors', leugens en afleiding. Ze gelooft dat de Tovenaar de oplossingen kent voor de problemen van de Leeuw, de Vogelschrik en de Tinnen Man en dat hij haar terug naar huis kan brengen. Maar de Tovenaar heeft geen enkele macht en alle kracht zit in haarzelf. Er is nog niets veranderd in 100 jaar. Tegenwoordig heet het perceptie management, social engineering, crowd control, intensieve mensenhouderij, bewustzijnsmanipulatie en mediapropaganda. Maar de bedoeling van de controllers is precies hetzelfde. Het volk bespelen, afleiden, beliegen, bestelen en volproppen met angst. En die controllers hebben geen échte macht. Misschien hebben ze veel geld en bezittingen, maar geen zeggenschap over een vrije mens die nee zegt. En indien we samen afhaken en allemaal nee zeggen dan is het over en out en kan er eindelijk een nieuwe, glorieuze dag aanbreken.
 
Can't you feel a brand new day?
 
Hello world
It's like a different way of living now
And thank you world
We always knew that we'd be free somehow
In harmony
And show the world that we've got liberty
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall