20/05/2023

Kaya Kalpa & Dark Retreat

 When you go into the dark and this becomes total,
the darkness soon turns into light.

Kaya Kalpa is een geavanceerd spiritueel pad wat stamt uit de voorouderlijke Ayurvedische en Tantrische tradities van India en Tibet. De Ayurvedische geneeskunde ontwikkelde zich in Zuid-India ongeveer gelijktijdig met de Hatha Yoga zo'n 5.000 jaar geleden. Kaya Kalpa bestaat uit verschillende technieken waaronder:

° Afzondering in de complete duisternis gedurende langere tijd (Dark Retreat).
° Meditatie, energie oefeningen en yoga (Asanas).
° Adenhalingsoefeningen (Pranayama) waaronder de vuur ademhaling.
° Het gebruik van verschillende kruidenmengsels (inwendig als detox, uitwendig bij massages).

Kaya Kalpa kan gezien worden als een vorm van yoga, vaak beoefend om het fysieke lichaam te verjongen.  In India worden retraites in de duisternis (Dark Retreat) ook wel Kaya Kalpa genoemd. De term Kaya betekent 'lichaam' en Kalpa betekent 'tijdloos' of 'onsterfelijk'. Kaya Kalpa betekent dus 'tijdloos lichaam' en de praktijk beoogt de volgende hoofddoelen:

° Het onthullen van het Allerhoogste Zelf / Ultieme Werkelijkheid.
° Het vertragen van het verouderingsproces.
° Het behouden van een uitstekende lichamelijke gezondheid en jeugdige vitaliteit.
° Het uitstellen van de fysieke dood totdat men jivamukta bereikt (spirituele bevrijding van de effecten van karma). 

 
Leer zien wat nog niet zichtbaar was

In Jnana Yoga is het primaire doel van Kaya Kalpa (en Dark Retreat) niet de verjonging van het fysieke lichaam, maar het directe weten en ervaren dat de mens niet het fysieke lichaam noch de mind is, maar de eeuwige Aanwezigheid van het Zelf. De verjonging van het fysieke lichaam tijdens een donkere retraite is dan eerder een natuurlijke en leuke bijkomstigheid. Dark Retreat (Tibetaans: mun mtshams) verwijst naar gevorderde praktijken in de Dzogchen-lijnen van de Nyingmapa, Bönpo en andere scholen van het Tibetaans boeddhisme. De tijd die aan Dark Retreat wordt besteed varieert van een paar uur tot verschillende dagen tot zelfs tientallen jaren. De langere retraites (10 dagen) zonder licht, noch storend geluid of interactie met de buitenwereld vragen voorbereiding en de juiste spirituele en mentale begeleiding. Deze praktijk wordt beschouwd als bevorderlijk voor het navigeren door de bardo (astrale werelden) op het moment van de dood en voor het realiseren van het lichtlichaam (Merkaba). De traditionele Dark Retreat vereist een zekere emotioneel/mentale stabiliteit van de beoefenaar en wat ervaring met langdurige meditatie.

Zintuiglijke deprivatie in de duisternis van een grot kent een lange geschiedenis in vele esoterische en spirituele tradities. Tal van spirituele groepen gebruiken duisternis technieken bij het streven naar verlichting/bevrijding of om ongestoord en onafgeleid te kunnen bidden en mediteren. In Europa waren er ondergrondse, donkere kloosterkamers en netwerken van tunnels, in Egypte zijn er de piramiden met hun heilige, inwendige kamers, in Rome vinden we de catacomben, en ook de Essenen en Katharen hadden hun eigen grotten. In de Taoïstische traditie worden grotten al eeuwen gebruikt voor meditatie praktijken voor gevorderden. Mediteren en vasten in een grot zijn vaak de laatste etappes van het spirituele werk. Grotten zijn als de baarmoeders van de Aarde Moeder en bevatten vitale krachten en energielijnen. De oude Egyptenaren en Maya's beoefenden een vorm van de donkere retraite die traditioneel tien dagen duurde. Sjamanen zonderen zich af, volledig verwijderd van licht en geluid, en krijgen visioenen over de werkingen van het universum. 

 What you are looking for is what is looking
(Francis of Assisi)

Verblijven in een volledig donkere en stille omgeving helpt om alvast 2 hoofdzintuigen af te sluiten (zien en horen) waardoor de aandacht automatisch naar binnen keert. In het dagelijks leven worden we steevast afgeleid door vele externe prikkels allerhande waaronder werk, relaties, beeldschermen, gezelligheid, of zelfs de schoonheden van de natuur. Een Dark Retreat biedt de mogelijkheid en ook een veilige en geschikte omgeving om de aandacht naar binnen te richten en in de diepten van ons wezen te duiken om te zien wat er in ons leeft. Het is een verkenning van het diepste Zelf wat tot vele ontdekkingen kan leiden. Men zou kunnen aanvoeren dat blinde mensen voortdurend in duisternis doorbrengen en dus eigenlijk makkelijker tot spirituele ontwaking komen. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen blind zijn en een Dark Retreat. Om te beginnen kunnen de meeste blinden wel wat licht zien. Hoe minimaal en wazig het licht ook is wat ze waarnemen, het is geen complete duisternis zoals bij een Dark Retreat. Blinde mensen ervaren nog tal van andere indrukken, geluiden, relaties en gebeurtenissen die bij een Dark Retreat allemaal buitengesloten worden. En bovendien gaan ze ook niet in meditatie en introspectie gedurende vele dagen.   

Nu Dark Retreat bekender begint te worden in het westen zijn er tal van spirituele centra die een retraite onder begeleiding aanbieden. In die centra zijn dan comfortabele ruimtes aanwezig voorzien van een bed, toilet, bad, yogamat,... die volledig verduisterd kunnen worden en waar bijna geen geluid van buitenaf kan in doordringen. Het (vegetarische) voedsel wordt 3 maal per dag via een dubbel luik aangeboden (er komt geen licht binnen). De deelnemer kan zelf de termijn kiezen: 1 dag, 3 dagen of zelfs 10 dagen. Door lange tijd in complete duisternis door te brengen, kan men diepe staten van bewust zijn opwekken. Het is een ontwakingsoefening waarbij de goeroe of leraar de duisternis zelf is. 

Door lange tijd in duisternis en stilte door te brengen vervagen de zintuigelijke percepties en het tijdsgevoel. De mind begint eerst als een gekke aap rond te springen en vele gedachten komen aandacht eisen. Maar na een tijdje wordt het stiller in jezelf. Geest en ziel beginnen naar binnen te keren en vrij rond te dwalen in de uitgestrekte gebieden van psychische en spirituele ervaringen. Men komt dichter bij de essentie van het ware Goddelijke Zelf en bepaalde vermogens zoals intuïtie, inspiratie, lucide dromen en helderweten kunnen actief worden.  Het is een terugkeer naar de baarmoeder, de cocon van de materiële structuur en de oorsprong van jouw incarnatie. Het is een afdaling in de leegte, in de duisternis van de innerlijke ruimte op weg naar de Bron van Al Wat Is. 


Mantak Chia

De taoïstische leraar Mantak Chia beschrijft in zijn boek Darkness Technology de fysieke, mentale en spirituele aspecten van een Dark Retreat. De duisternis actualiseert opeenvolgende hogere staten van goddelijk bewustzijn, correlerend met de synthese en accumulatie van psychedelische chemicaliën in de hersenen. Melatonine, een regulerend hormoon, brengt lichaam en geest tot rust als voorbereiding op de fijnere en subtielere realiteiten van hoger bewustzijn (dagen 1 tot 3). Pinoline, dat de neurotransmitters van de hersenen beïnvloedt, maakt het mogelijk dat visioenen en droomtoestanden in ons bewustzijn opkomen (dagen 3 tot 5). Uiteindelijk synthetiseren de hersenen de 'geestmoleculen' 5-methoxy-dimethyltryptamine (5-MeO-DMT) en dimethyltryptamine (DMT), waardoor de transcendente ervaringen van universele liefde en compassie worden vergemakkelijkt (dagen 6 tot 12).

Melatonine, de 'slaapmolecule', wordt geproduceerd in de pijnappelklier, als reactie op de duisternis van de nacht, en op de circadiane ritmes van licht en donker die geprogrammeerd zijn in de hypothalamus, een endocriene klier die diep in de hersenen ligt. Melatonine heeft invloed op belangrijke orgaansystemen, het kalmeert het sympathische zenuwstelsel en maakt dagelijkse verjonging van geest en lichaam mogelijk. Tijdens een Dark Retreat stapelt melatonine zich geleidelijk op in de hersenen.

Volledige duisternis verandert de zintuiglijke waarnemingen van het lichaam/hersenen diepgaand. We zijn verstoken van alle visuele referentie. Geluiden beginnen weg te vallen als we het contact met de buitenwereld verliezen en de zintuigen naar binnen keren. Het effect van duisternis is het uitschakelen van belangrijke corticale centra in de hersenen, waardoor mentale en cognitieve functies in de hogere hersencentra worden onderdrukt. Andere zintuigen worden versterkt, vooral de reukzin en de fijnere zintuigen van psychische waarneming. Dromen worden lucide, en de droomtoestand manifesteert zich in het bewustzijn.

Anastha Aurora

Ik sluit mijn ogen
Het donker dient zich aan
Ze vouwt zich om mij heen
Aangenomen als kil en koud
Voelt ze nu eerder warm en gedragen
Nog wat onwennig en onbekend
Maar al snel vertrouwd
Aangeleerd als onveilig en onzeker
Biedt ze nu comfort en geborgenheid
Ze ontspant mijn lichaam
En opent mijn geest
Opmerkzaam en onderzoekend
Waarnemend en verkennend
Brengt ze mij in verwondering
Van al wat aan de oppervlakte
Niet zichtbaar was
En nu in de grenzeloze diepte van het donker
Met liefde en geduld in het licht wil komen

Juriaan Galavazi

° The Cave Alchemist - Sidney Brent Goodwin - Free PDF (86p)
° Overview of Darkness Traditions - John Hopkins
° Mantak Chia - Darkness Technology - Free E-book (56p)

° Dark Retreat - Wikipedia

° Persoonlijk verslag van een Dark Retreat (Nederlands)

Hello Darkness, my old friend...

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall