15/08/2021

Het Lichaam Als Tuin

 


In Western Medicine the body is seen as a machine, you try to fix a broken part or take it out. In Chinese Medicine, the body is seen as a garden. If the leaves are wilting or turning brown, you examine the condition of the soil, see if the plant is getting enough water & sun or if the roots are being impinged upon. You don’t just paint the leaves green!
(From the classic book on Chinese Medicine, "Between Heaven and Earth").

De Westerse geneeskunde ziet het lichaam als een machine waarvan je probeert om kapotte onderdelen te repareren of vervangen. In de Chinese geneeskunde wordt het lichaam gezien als een tuin. En wanneer de bladeren van een plant verwelken of bruin worden, dan gaat men toch ook niet de bladeren groen schilderen. Men onderzoekt dan de toestand van de grond, men kijkt of de plant voldoende water of zonlicht krijgt, of men controleert of de wortels niet worden aangevallen.

Concreet:
Westerse geneeskunde voert oorlog tegen de ziekte. De dokter is de generaal, de ziekte is de vijand en de patiënt is het bezet gebied, hij is een 'slachtoffer'. Het doel is de ziektesymptomen uitroeien en de prestaties maximaliseren. Gezondheid wordt gedefinieerd als de afwezigheid van ziekte en het terug 'normaal' kunnen functioneren.

In de oosterse (holistische) visie proberen arts en patiënt samen de ecologische omstandigheden (het innerlijk milieu) te harmoniseren en verbeteren (in body en mind) waardoor gezondheid het automatisch gevolg is. Het doel is om het zelfregulerend en zelfgenezend vermogen van de mens te herstellen, te activeren en te vergroten. Gezondheid wordt gedefinieerd als integriteit, aanpassingsvermogen en continuïteit. In vroegere tijden werden de Chinese artsen betaald om het gezin gezond te houden en hun aanpak was grotendeels preventief. Want wanneer iemand in het gezin toch ziek werd, dan moest de arts hen betalen.

Een tuin die goed onderhouden wordt en voldoende zon, water, licht en voeding krijgt (vuur, water, lucht, aarde) zal blaken van gezondheid. Zo ook het lichaam. Zonlicht levert prana, biofotonen, vitamine D, sterke beenderen en een krachtig immuunsysteem. Water is essentieel gezien het lichaam voor 70% uit water bestaat. Vermijd leidingwater, kies bronwater en/of levend plantenwater vol elektrolyten en mineralen (een goede juicer kopen en dagelijks groene sappen drinken). Voedsel is bij voorkeur zelfkweek of bio en vegetarisch. Regelmatig wieden (opruimen) in de tuin houdt het onkruid onder controle. Ook het lichaam heeft regelmatig een opruimkuur nodig, dit kan via vasten of zweten (sauna).

Ondertussen zijn er tal van boekwerken verschenen die de mentale, emotionele en energetische oorzaken van ziekten bespreken. Heel boeiend en leerrijk want iedere ziekte ontstaat eerst als een mentaal/emotionele disbalans (voor het afdaalt naar het lichaam en een fysieke aandoening wordt). Bekende namen zijn Christiane Beerlandt, Louise Hay en Ruediger Dahlke. De pdf hieronder geeft een mooi overzicht:
 

 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall