04/11/2021

Colibris & Oasis


In Frankrijk zijn er verschillende organisaties die hun expertise en hulp ter beschikking stellen aan opstartende leefgemeenschappen en ecodorpen. De twee meest bekende zijn Colibris en Oasis die allebei geïnspireerd zijn door de innovatieve ideeën van pionier Pierre Rabhi. Dank zij deze organisaties is het aantal 'ecolieux' in Frankrijk gestegen van 50 in 2015 tot meer dan 1.000 in 2021. De tijd van de losse en wankele hippie communes uit de jaren '60 is ondertussen voorbij. De huidige generatie ecodorpen en leefgemeenschappen hebben vaak een stevige basis, haalbare doelen, gezonde structuren, mooie plannen en gemotiveerde deelnemers. De impact van deze organisaties (Colibris & Oasis) kan niet onderschat worden. Een Oasis project wordt door veel Franse gemeenten verwelkomd en daadwerkelijk gesteund omwille van de goede reputatie van Colibris en de positieve economische en sociale invloed op gemeentelijk en regionaal vlak.

COLIBRIS

De Colibris organisatie stelt zich tot doel om mensen en projecten te begeleiden die streven naar meer ecologie, duurzaamheid, autonomie en solidariteit. Er is een heel uitgebreide website met tal van tools en hulpbronnen, waaronder:

°° Een portaal voor ontmoeting en uitwisseling met gelijkgestemden.
°° Vraag en aanbod voor hulp en expertise van particulieren: La Fabrique.
°° Colibris maakt deel uit van de globale transitiebeweging (de overgang naar een petroleum onafhankelijke maatschappij).
°° Het zoeken naar en aanbieden van duurzame oplossingen.
°° Het experimenteren met nieuwe manieren van samenleven.
°° Begeleiding tot zelfbekrachtiging (helpen om mensen in hun kracht te zetten).
°° Het aanbieden van on line cursussen en opleidingen en universiteit.
°° Het organiseren van on line conferenties.
°° Het aanbieden van persoonlijke begeleiding bij projecten.
°° Er is ook een platform om jouw project voor te stellen.
°° Er is een database met info en een wiki pagina.

OASIS

De coöperatieve Oasis helpt mensen die in een leefgemeenschap willen wonen. Elke gemeenschap, ecodorp of transitieproject die het charter van Colibris volgt wordt een Oasis genoemd (er zijn er meer als duizend in Frankrijk). Dit charter steunt op 5 peilers:

°° De keuze voor bio landbouw en lokale voedselvoorziening.
°° De keuze voor ecologische bouw en hernieuwbare energie.
°° De keuze voor gemeenschapsleven en solidariteit.
°° De keuze voor respectvolle relaties en het samen nemen van beslissingen.
°° Openheid en transparantie naar de buitenwereld toe, het delen van de kennis.

Hier kun je persoonlijke begeleiding vragen bij het opstarten van een project.


HABITAT GROUPE
(woongemeenschappen)

Een Habitat Groupé is één van de vele mogelijkheden om een leefgemeenschap te starten in Frankrijk. Dit zijn de kenmerken van een Habitat Groupé:

°° Er zijn gemeenschappelijke gebieden/ruimtes en er zijn privé gebieden/ruimtes.
°° De gemeenschap richt zich op het sociale leven (collectief) maar zonder afbreuk te doen aan de privacy van het individu.
°° Er is de bereidheid bij de deelnemers om collectief samen te leven, maar zonder de typische commune toestanden en valkuilen.
°° De bewoners nemen volle verantwoordelijkheid voor hun leven, acties, woorden en gedachten.
°° Het zijn woonvormen die de gezondheid van de bewoners en de omgeving en de natuur respecteren.
°° Het gaat om meergeneratie wonen.


STAPPENPLAN
(om een Habitat Groupé te realiseren).

Er is een 6 maand opleiding beschikbaar (betalend).

1. Behoeften van de deelnemers helder krijgen – de visie documenten opstellen – de waarden van de groep beschrijven – detaillering: hoeveel deelnemers, wat zoeken we precies, waar, oppervlakte, gebouwen, locatie, omgeving, dicht bij stad, dicht bij school, enzovoort… Beslissingsprocedure opstellen, vergadertechnieken kiezen, communicatie technieken aanleren, de groep organiseren, taakverdeling,…

2. Woondefiniëring: hoeveel woonplekken zijn er nodig, hoeveel gemeenschappelijke ruimten, welke soort woning wil je, wat is het budget,...eventueel al een zoektocht naar geschikte plekken…

3. Opzetten van de juridische en financiële constructie – inschakelen van een jurist of notaris – de visie vertalen naar een officieel document (statuten) – eventueel een vereniging opstarten – Twee mogelijke financieringen: (1) elke familie betaalt een gelijk deel om het project te financieren, desnoods via een lening of (2) de groep (als vennootschap of vereniging) gaat een collectieve lening aan en de families betalen maandelijks terug om de lening te vereffenen.

4. Zoektocht naar een geschikte plek in functie van de visie én van de urbanisatie reglementen – aankoop van de plek. Enkele maanden wachttijd tussen aankoop en verlijden van de akte.

5. Uitwerken van een (persoonlijk en collectief) financieel, architecturaal en permacultuur plan en de uitvoering daarvan, desnoods in samenwerking met professionelen en studiebureaus.

6. Bouw en/of renovatie van de woonplekken, verhuis, emigratie, inburgering, aanleg tuinen,...






Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall