03/11/2021

Pronoia


Paranoia is een psychologische aandoening waarbij mensen geloven dat de moeilijkheden en obstakels in het leven het resultaat zijn van een onzichtbaar plan om hen te dwarsbomen. Alsof het hele Universum samenspant om hen schade te berokkenen. De tegenhanger van paranoia is pronoia of het gevoel dat de hele wereld stiekem erop uit is om je te helpen.

'The most important decision you will ever make is to decide, once and for all,
whether you live in a Universe that is supportive and friendly
or whether you live in a Universe that is hostile and unsupportive.'
 
Een sterke uitspraak van Albert Einstein en ongetwijfeld één der belangrijkste beslissingen die je ooit tijdens het leven kan nemen. Zie jij het Universum als in wezen goed en ondersteunend of eerder als vijandig en beperkend. Jouw keuze in deze kwestie, jouw overtuiging daaromtrent, bepaalt namelijk voor een groot stuk je leven.

Live life as if everything is rigged in your favor.
(Rumi)
 
Is het leven een strijd? Dien je voortdurend te vechten tegen rampspoed en tegenslagen om geluk en welzijn te vinden? Of kunnen we zonder meer vertrouwen op het leven en zonder angst onze comfortzone verlaten om het onbekende te verkennen? Komt geluk ons zomaar aanwaaien wanneer we lang genoeg wachten...of is het eerder een staat van zijn die je kunt her-ontdekken?

Omarm het geloof en de zekerheid dat er altijd oplossingen zijn en dat er altijd wegen zijn die naar een beter leven wijzen. Open en verruim het bewustzijn om de mogelijkheden en oplossingen te ontdekken die er altijd zijn, ongeacht de levensomstandigheden. Vertrouw dat alles goed komt. Onderneem actie om zowel een nieuwe en positieve levensvisie te cultiveren als om inspanningen te leveren die je vooruit helpen.

Pronoia is de overwinning van het optimisme op het pessimisme. Het is afstand nemen van de vele doemscenario's, samenzweringstheorieën, valse profeten en angstzaaierij. Niet om het hoofd in het zand te steken, maar omdat je nu eenmaal moet kiezen waar je in energie in wilt steken. En waar je energie aan geeft, dat groeit, dag na dag. Het is de wet van aantrekking activeren, namelijk gebruik maken van intuïtie, intentie, visualisatie en aandacht om datgene te creëren wat in overeenstemming is met het hoogste goed voor jezelf en voor de mensheid. Want allemaal bezitten we latente gaven en talenten die tot bloei kunnen komen en het geheel ten goede veranderen. Indien er niets met dit potentieel gebeurt dan zal het verloren gaan voor onszelf, voor de mensheid en voor de planeet.

 Some day after we have mastered the winds, the waves and gravity,
we will harness for God the energies of love;
and then for a second time in the history of the world,
humans will have discovered fire.

(Teilhard de Chardin)


° Fragmenten uit het boek 'Pronoia is the Antidote for Paranoia'

Serie over de Wet van Aantrekking:
° Follow your bliss
° Feeling good
° De innerlijke gids


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall