28/02/2022

Navelstreng & Placenta

 

Hier is een gouden tip voor zwangere vrouwen: laat bij de geboorte de navelstreng van de baby uitkloppen (op het hartritme van de mama), met andere woorden: wacht met doorknippen tot alle bloed en voedingsstoffen terug in het babylichaam zitten. Dit duurt minimaal een vijftal minuten (liefst nog langer) en maakt een wereld van verschil voor de baby. Zo'n 30% tot 40% van het bloed van de baby bevindt zich vlak na de geboorte nog in de placenta. Wanneer je de navelstreng dadelijk doorknipt dan begint de baby zijn leven al direct met een tekort aan bloed. Dit bloed bevat tal van belangrijke voedingsstoffen die zullen helpen bij de ontwikkeling van een gezonde en sterke baby.

Voordelen wanneer je wacht om door te knippen:
°° De baby krijgt een grote hoeveelheid ijzer binnen. Hierdoor kan bloedarmoede in de eerste levensperiode worden voorkomen.
°° Er komt extra zuurstof binnen via het bloed in de navelstreng, waardoor de baby geleidelijk aan kan wennen aan het ademhalen.
°° Bij prematuren kan de 'extra' bloedtoevoer er verder voor zorgen dat een bloedtransfusie wordt voorkomen.
°° Ook krijgt het kindje een grote hoeveelheid witte bloedcellen en antistoffen binnen die ontstekingen bestrijden.
°° Er is een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, die deeltjes die zorgen voor het stollen van het bloed.
°° Heel belangrijk: De baby krijgt via het navelstrengbloed haar eigen stamcellen binnen, cellen met een grote waarde voor de gezondheid waarvan de betekenis nog steeds niet helemaal wordt begrepen.
°° Het laten uitkloppen van de navelstreng wordt geassocieerd met betere bloedcirculatie in de eerste paar uur.
°° Ook wordt de lichaamstemperatuur van de baby beter gereguleerd.
°° Er is een mogelijk verband tussen vitamine K tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine K als supplement toe te dienen aan baby's van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.

In sommige landen (zoals Australië en Nieuw Zeeland) gaat men nog een stap verder. Daar kiest men er vaak voor om de navelstreng te laten zitten (aan baby en placenta) tot hij vanzelf opdroogt en afvalt (na 3 tot 5 dagen). Men noemt dit een lotusgeboorte. In de praktijk zijn lotus-babies vaak rustige baby's die minder huilen.

Nieuw leven begint met een lichtflits wanneer spermacel en eicel samensmelten!

° Life Before Birth - In the Womb - YouTube documentaire over de ontwikkeling van een foetus in de baarmoeder vanaf het moment van conceptie tot de geboorte.
° Lotus geboorte 1 - YouTube step by step Lotus birth
° Lotus geboorte 2 - YouTube Lotus birth experience

Placenta

Placenta verwerking en consumptie (via tinctuur en/of capsules) bieden tal van voordelen voor de moeder:

°° Het verkleint het risico op bloedingen en het verkort het vloeien.
°° Het versterkt de afgifte van de hormonen lactogen en prolactine die de borstvoeding en melkproductie stimuleren.
°° Het voorkomt bloedarmoede en vult mineralen zoals ijzer terug aan.
°° Het helpt bij het uitbalanceren van de hormoonspiegels.
°° Het zorgt voor een natuurlijke pijnstilling na de weeën en het geboorteproces.
°° Het helpt de baarmoeder terug haar oorspronkelijke staat te verkrijgen.
°° Het helpt bij de afgifte van het hormoon oxytocine (het hechtings-- en liefdeshormoon).
°° Het vult de B vitaminen terug aan en geeft een energie boost.
°° Dit alles verkleint de kans op een postnatale depressie.
 
Vraag raad aan je doula om een placenta tinctuur, capsules of zalf te maken. Of zoek op het internet.
°° Zeven dingen die je kunt doen met de placenta - Capsuleren, eten, een afdruk maken, een juweel maken, als gezichtsmasker, als conditioner en begraven in de tuin.
°° Placenta afdruk maken - YouTube video


De plaats waar de navelstreng verbonden zat aan de baby en die de levensband was met de moeder gedurende 9 maanden is een hele speciale plaats (de navel). Niet alleen zit daar een hoofdchakra (manipura) en de plexus solaris (zonnevlecht), maar achter de navel zit een uitgebreid netwerk met ongelooflijk veel verbindingen, bloedbanen, nadi's (energetische haarvaatjes),..die de energie doorheen het hele lichaam brengen. Men noemt dit netwerk achter de navel het ‘pechoti gebied’, er zitten 72.000 adertjes en zenuwen. Het is een ideaal plekje om aromatherapie toe te passen (wat de Ayurveda trouwens al duizenden jaren weet, daar heet de methode nabhi chikitsa). Gebruik een draagolie (amandel, jojoba), meng er enkele druppels essentiële olie in en masseer de navel ermee. Er worden ook goede resultaten gerapporteerd door mensen die CBD cannabis olie in de navel druppelen. Een piercing laten zetten in de navel is een heel slecht idee.

    Placenta afdrukken

The most important point in the human body is the navel.
(Osho)
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall