11/10/2022

Rozenbottel siroop


Rozenbottel is de vitaminerijke en vlezige zaadvrucht van de roos. Alle rozenbottels (en ook de bloemblaadjes van de roos trouwens) zijn eetbaar, maar de smaak verschilt per soort. Rozen behoren tot de Rosaceae familie, net als de appel, de aardbei en de framboos. Rozenbottels komen in allerlei kleuren (blauwgroen, oranje, rood, geel en zwart) en in diverse vormen (rond, ovaal, peervormig). Sommige vogels (merels, lijsters) eten het vruchtvlees tijdens de winter. De meest gebruikte soorten voor consumptie zijn wilde soorten zoals de hondsroos (Rosa canina), de egelantier (Rosa rubiginosa), de Japanse rimpelroos (Rosa rugosa), de duinroos (Rosa pimpinellifolia), de bosroos (Rosa arvensis), de Franse roos (Rosa gallica) en vele andere. Deze zijn allemaal heel geschikt om er jam, siroop of thee van te maken. Zoals bekend zitten rozenbottels boordevol vitamine C, namelijk tot wel 40% meer dan in een sinaasappel. Daarnaast ook nog vitamine A, B3, D en E, anti-oxydanten en de mineralen ijzer, kalium, calcium, magnesium, zink en mangaan.

De Perzen begonnen lang geleden met het cultiveren van rozen. Via de oude Grieken en Romeinen verspreidde de roos zich over Europa. Tijdens de grote ontdekkingsreizen (vanaf de 15e eeuw) werden rozenbottels gedroogd en meegenomen op de schepen om scheurbuik te voorkomen (wat veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C). Karel de Grote liet hele rozenvelden aanleggen onder meer omwille van de medicinale en cosmetische eigenschappen van de plant.

Afhankelijk van de soort verschijnen de oranjerode tot paarsachtige vruchten vanaf september tot december aan de rozenstruiken. De vrucht is behoorlijk bitter/zuur van smaak en zit vol pitjes en wordt daarom niet vaak rauw gegeten. Men kan de bottels drogen en er thee van zetten of koken en verwerken tot jam of siroop. De pitjes (zaden) smaken vrij bitter en worden er meestal uitgehaald. Dit gaat makkelijker als de rozenbottels even gekookt worden. Uit de pitjes wordt olie gemaakt die gebruikt wordt als een huidtonicum wat helpt bij acne en veroudering (vanwege de celvernieuwende werking).


Rozenbottel siroop 

01. Verzamel de rozenbottels. Pluk ze van de rozenstruiken in de eigen tuin of ergens in het wild. Rozenstruiken in plantsoenen en stadsparken worden soms besproeid met pesticiden, deze pluk je beter niet. De beste tijd om te oogsten is na een eerste lichte vorst (dit kan september, oktober of december zijn afhankelijk van de klimaatzone). Lichte vorst maakt de smaak zoeter. Je kunt de geplukte bottels ook een nachtje in de diepvries stoppen om ze zoeter te maken. De bottels die je plukt, moeten nog stevig zijn, een gezonde kleur hebben en geen tekenen van aantasting vertonen. Hoe groter de bottels, hoe beter, want die bevatten dan meer vruchtvlees. Meestal zijn rozenbottels rood of oranje wanneer ze rijp zijn. Laat de verschrompelde, beschadigde of gedroogde rozenbottels aan de planten hangen als voedsel voor de vogels en insecten. Volledig rijpe bottels kunnen vaak gewoon van de rozenstokken geplukt worden. Gebruik anders een mes of snoeischaar. Draag eventueel tuinhandschoenen om niet geprikt te worden door de doornen op de rozenstokken.


02. Was de rozenbottels in ruim water. Eventueel met rubberen handschoenen aan want de kleine haartjes aan de onderkant en tussen de pitjes kunnen jeuk veroorzaken (die haartjes zijn onderdeel van het bekende jeukpoeder). Snij het groen af, halveer de bottels en ontdoe ze van de (meeste) zaadjes. Dit kan een heel werkje zijn, afhankelijk van de hoeveelheid. Of men kan ook kiezen om de bottels heel te laten, en de zaden niet te verwijderen, want die blijven eigenlijk achter in de kaasdoek waar je de pulp later doorheen perst. Het verschil is de smaak, zonder pitjes is het zoeter, met pitjes is de einddrank meer bitter. 

Tussendoor: indien je geen jam of siroop maakt, dan kun je de bottels nu drogen in de dehydrator (droogtoestel) of in de gewone oven (laagste stand en ovendeur wat open) om er later thee van te zetten. Door het drogen verliest men wel gedeeltelijk de vitamine C. En door het koken gaat de vitamine C in het kookwater zitten, zo'n 15% gaat verloren na 1 uur koken, er blijft dus nog 85% in de siroop. Tijdens de tweede wereldoorlog werd rozenbottel siroop trouwens aanbevolen door de Britse gezondheidsdienst om zo de kinderen de nodige vitamine C te geven (want de citrus import was stilgevallen door de oorlog).


03. Haal ze door de keukenrobot om ze kleiner te mixen. Of kook ze zonder te mixen, dat kan ook. Doe de bottels in een grote pan en gebruik 1,5 tot 2 maal zoveel water als bottels. Voeg eventueel de geraspte schil van een (bio)citroen toe of een volledige citroen in schijfjes gesneden. Of wat kruidnagel, tijm en salie om een wintertoets te geven. Breng het geheel aan de kook gedurende enkele minuten, verminder het vuur en laat nog 30 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat een halfuur afkoelen of zelfs een hele nacht trekken.

04. Pureer de gekookte bottels met een stamper en giet alles door een fijne zeef. Leg een kaasdoek (neteldoek) in de zeef om de haartjes en pitjes te vangen. Pers alles goed uit om zoveel mogelijk vocht te krijgen. De overgebleven pulp in de zeef kun je nu eventueel nog een tweede maal 10 minuten laten sudderen in vers water. En giet alles daarna opnieuw door de zeef bij het sap wat je reeds hebt. Je kunt dit proces met de pulp herhalen zolang het nodig blijkt.

05. Met deze sterke rozenbottel 'thee' kun je nu de siroop maken. Ofwel met suiker, ofwel met honing. Met suiker: meet de hoeveelheid sap en voeg 300 tot 600 gram suiker of ongeraffineerde rietsuiker (rapadura of mascobado) per 1 liter sap toe. Hoe meer suiker, hoe langer de siroop bewaart. Kook dit geheel nog eens enkele minuten in, tot je een mooie oranjerode siroop hebt. Hoe langer je inkookt, hoe dikker de siroop wordt. Giet de siroop in schone (gesteriliseerde) flesjes en laat dan afkoelen. Steriliseren doe je door flessen of bokalen 2 minuten onder te dompelen in kokend water. Met honing: voeg gewoon vloeibare honing toe aan de afgekoelde thee. Een goede ratio is ongeveer evenveel honing als thee mengen, afhankelijk van voorkeur. De honingsiroop bewaart tot 6 maanden in de koelkast.

06. Deze siroop kun je nu over wafels, pannenkoeken of roomijs doen of toevoegen aan yoghurt, muesli, cocktails (kir), water, of gewoon puur nemen.  

 Anastha Aurora

Extra recepten
° Rozenbottels drogen
° Rozenbottel jam
° Rozenbottel chutney

° Rozenbottel chili saus
° Rozenbottel serum (gezichtsolie)

Zie ook:
° Vuur appelcider

 
 

 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall