05/11/2022

De 3 overtuigingen van het ego


The Lover And The Beloved
 

God is love.
And love must love.
And to love there must be a Beloved.
But since God is Existence infinite and eternal
there is no one for Him to love but Himself.
And in order to love Himself, He must imagine Himself
as the Beloved whom He as the lover imagines He loves.
 
Beloved and lover implies separation.
And separation creates longing;
and longing causes search.
And the wider and more intense the search,
the greater the separation
and the more terrible the longing.
 
When longing is at its most intense point,
separation is complete,
and the purpose of separation,
which was that love might experience itself
as lover and Beloved, is fulfilled;
and union follows.
And when union is attained, the lover knows that
he himself was all along the Beloved,
whom he loved and desired union with;
and that all the impossible situations that he overcame
were obstacles which he himself
had placed in the path to himself.
 
To attain union is so impossibly difficult
because it is impossible to become
what you already are!
 
Union is nothing other than knowledge
of oneself as the Only One.
 

                                     (Meher Baba)



De 3 overtuigingen van het ego zijn het geloof in tekort, de gehechtheid aan resultaten en het willen controleren van het leven. Het begrijpen én loslaten van deze drie overtuigingen kan helpen om zich te bevrijden uit een beperkend bewustzijn. Dit vraagt wel de nodige contemplatie en ijverige oefening gezien deze overtuigingen diep verankerd zitten in de menselijke geest en het denksysteem van het ego beheersen. Zo diep dat velen niet eens beseffen dat deze 3 ego overtuigingen voortdurend de plak zwaaien en bepalen hoe we in het leven staan. Het vergt dus veel diepgaand inzicht en oefening om te ontwaken voor deze patronen.

Maar wat is het ego eigenlijk?

Volgens Eckhart Tolle is het ego de innerlijke stem in het hoofd die voortdurend analyseert wat er gebeurt en commentaar geeft op de dagelijkse interacties. Het is de innerlijke dialoog die stilstaat bij het verleden en speculeert over de toekomst, die klaagt en zich zorgen maakt, die dingen leuk vindt of juist niet, die twijfel zaait, en die probeert het denken en het gedrag te controleren. Het ego, als deel van de denkgeest (mind), construeert een bepaalde interpretatie van de wereld. Maar deze interpretatie is slechts een verhaal, zoals er ontelbare verhalen zijn, het is geen ware weerspiegeling van de wereld. En zo heeft iedereen zijn eigen (ego)verhaal, wat een bron is voor tal van conflicten op het wereldtoneel én in de mens zelf. Volgens Ekhart Tolle kun je de wereld pas echt zien door volledig aanwezig te zijn in het nu, zonder te oordelen of te analyseren. Het ego is het beperkte 'ik' waardoor je jezelf onderscheidt van anderen. Het ego creëert (vanaf de peutertijd) een eindige en 'onechte' identiteit op basis van omgeving, culturele identiteit, gezinssituatie, opvoeding, sociale status, job, bezittingen, opleiding, uiterlijk, relaties, persoonlijke geschiedenis, familiegeschiedenis, overtuigingen, lidmaatschap van politieke, nationale, raciale en religieuze groepen, enzovoort.

Wie geen zelfonderzoek doet, is al snel geneigd om zich te identificeren met de stem in het hoofd, met de gedachten en het ego, en met de ervaringen die zich aandienen. Men denkt dat men het ego is. Maar het ego is niet wie of wat we in wezen zijn. De werkelijke essentie van wie we zijn is het ware en ene Zelf (Bewustzijn, Aanwezigheid) en deze essentie kan pas oplichten wanneer de identificatie met het ego stopt en de geest stil wordt. Dit is erg bedreigend voor het ego, want het betekent zijn dood. Daarom zegt Goethe: 'Als je niet sterft voor je sterft, sterf je wanneer je sterft'. Want met de dood van het lichaam, sterft ook het ego. En wanneer het ego sterft, kan het ware Zelf verschijnen. Het Zelf is de Kenner van alle ervaringen, ook van de ervaring als ego. De vlinder kan pas geboren worden als de rups sterft.

Een Cursus in Wonderen definieert het ego als het geloof in afscheiding. Het is het (onjuiste) geloof dat je als mens los staat van de schepping. Het ego is geen échte entiteit die onafhankelijk bestaat of zelfs enige objectieve realiteit heeft, het is slechts een geloofssysteem, een foute overtuiging, een identificatie met een fictieve entiteit. Dit geloofssysteem veroorzaakt evenwel bepaalde activiteiten of functies in de denkgeest die voor lijden en conflict (kunnen) zorgen.

Hoe ontstaat het ego?

Kort en eenvoudig samengevat: de Schepper (Bron, God, Brahman, Oergrond, Leven, Bestaan, of wat voor naam je ook verkiest) projecteert Zichzelf in het (droom)universum van ruimte-tijd en versluiert Zichzelf en vergeet dat Hij de Schepper is. De Schepper kijkt dan naar buiten door de ogen van een (beperkte) lichaam-geest avatar (zoals een mens) en concludeert dan: 'ik ben een apart individueel zelf die bestaat in een afgescheiden wereld waar ik moet vechten om te kunnen overleven'. Dit is de essentie van het geloof in afscheiding en leidt onvermijdelijk tot de constructie van het ego. Een incarnatie in de derde dichtheid (3D) komt dus automatisch met een geloof in afscheiding, het is onvermijdelijk. Maar in wezen is er geen afscheiding. Er is maar één onlosmakelijk verbonden 'iets' (de Schepping, het Leven) waar alles deel van uitmaakt. Dit geloof in afscheiding veroorzaakt drie fundamentele activiteiten in de denkgeest, namelijk de drie (foute) overtuigingen van het ego.

Zoals gezegd: het ego is geen entiteit die bestaat of waar je van af kunt of moet komen. Het is simpelweg een geloofssysteem wat je kunt doorzien waardoor het 'oplost'. Het is een (Zelf)realisatie waartoe men moet komen. Wanneer men deze drie overtuigingen corrigeert en verwijdert uit de geest, dan lost de identificatie met het ego als het ware op, het verliest zijn macht.

De kern van het ware Zelf is bestaan, bewustzijn, vrede, geluk en vrijheid. Alle lijden komt voort uit de drie fundamentele overtuigingen die ieder mens over zichzelf heeft en waaruit het ego allerlei verhalen fantaseert. De 3 overtuigingen zijn als de klei die het ego gebruikt om nieuw aardewerk te maken, om nieuwe verhalen van te maken. Wanneer men er in slaagt om de 3 overtuigingen te herkennen in de verhalen die men zichzelf vertelt en daarna die overtuigingen corrigeert met de waarheid, dan zal na een tijdje het lijden stoppen.

De manier om te ontdekken wanneer de overtuigingen de overhand nemen, gebeurt via het emotionele gidssysteem. Gevoelens werken als een handige, ingebouwde gids die altijd laat weten of het denken juist of onjuist is. De fout die velen maken is dat ze geloven dat gevoelens iets zeggen over de externe omstandigheden die worden ervaren en dat is precies wat het ego wil dat je denkt. Maar de waarheid is dat jouw gevoelens altijd spreken over jezelf en jouw zelfperceptie. Jouw gevoel laat weten of je jezelf juist of onjuist waarneemt.

Eenvoudig gezegd. Wanneer ik mezelf zie op een manier die overeenstemt met de manier waarop de Schepper me ziet (het ware Zelf), dan voel ik een positieve emotie zoals vreugde, liefde, vrede enz. Wanneer ik mezelf zie op een manier die niet in lijn ligt met hoe de Schepper me ziet, dan zal ik een negatieve emotie voelen, meer bepaald een vorm van droefheid, boosheid of angst.

Dus niet alleen laten de gevoelens weten wanneer we een verkeerde inschatting of waarneming geloven, maar ze vertellen ook precies wat de misvatting is. Dat is de schoonheid en de eenvoud van het gidssysteem. Je hoeft geen denkspelletjes te spelen met het ego, of verloren te lopen in gedachten en verhalen. De geest (mind) is een meester in het veroorzaken van afleiding en verwarring door van gedachte naar gedachte en van verhaal naar verhaal te springen. Het gevoel daarentegen brengt je nooit op een dwaalspoor, het zit altijd juist. Lees een uitgebreid artikel over het emotionele gidssysteem: de innerlijke gids.

De drie overtuigingen van het ego

Het zijn drie natuurlijke activiteiten van het ego en ze lopen vaak in elkaar over. Ze zijn naadloos met elkaar verbonden en de eerste overtuiging impliceert eigenlijk de tweede en de tweede overtuiging veronderstelt de derde.

De eerste overtuiging die zich manifesteert vanuit de ervaring van afscheiding, is het geloof in gebrek. Wanneer je gelooft dat je afgescheiden bent van de Schepper (van het ware Zelf), dan ontstaat de overtuiging dat er gebrek en tekort is. Dan geloof je dat je ontoereikend bent, dat je onvolledig bent, dat er iets ontbreekt wat er niet is of wat voltooid moet worden. Je veronderstelt dan dat je iets buiten jou nodig hebt om gelukkig en tevreden te kunnen zijn, zoals een partner, een job, een huis, geld, bezittingen, gezondheid,... whatever. Je gelooft dat je incompleet bent. Deze overtuiging wordt in metafysische kringen gelinkt aan de wortelchakra (Muladhara) die in verband staat met de behoefte om te overleven.

Deze behoefte om te overleven is gebaseerd op de behoefte om gebrek te vervullen. Het is een basisbehoefte die in het hele dierenrijk en mensenrijk is terug te vinden. Er is altijd iets wat ontbreekt en vervuld moet worden: voedsel, water, onderdak, een partner of de mogelijkheid tot zelfverdediging tegen aanvallers en roofdieren. Deze constante behoefte om gebrek te vervullen zit diep verankerd in de menselijke geest omdat het ver teruggaat in de evolutie.

Het geloof in gebrek, tekort of gemis leidt tot verdriet. En dit verdriet komt in vele vormen: gevoelens van eenzaamheid, hopeloosheid, bitterheid, teleurstelling, afwijzing, depressie, enzovoort... het zijn allemaal gradaties van verdriet. Maar welke variatie van droefheid men ook ervaart, het is het geloof in gebrek en gemis wat de onderliggende oorzaak is. Telkens wanneer verdriet in één of andere vorm zich aandient, hoeft men niet in de verhalen van het ego te duiken en daarin te verdwalen op zoek naar de reden van het verdriet. Men hoeft niet op zoek te gaan naar de oorzaak van het verdriet want die kent men al. Het is het fundamenteel geloof dat men onvolledig is, dat er iets ontbreekt, dat men iets mist.

De remedie is inzien, begrijpen en weten dat dit geloof niet correct is. De remedie is de foute overtuiging corrigeren met de waarheid. Eén van de sleutels is deze zin: 'alleen wat ik niet geef, kan ooit ontbreken'. Want ik ben de bron van alles wat ik wil. Als voorbeeld: wanneer ik gebrek aan liefde ervaar in mijn leven, geef ik wellicht zelf niet voldoende liefde aan anderen. Of wanneer mensen mij niet aanvaarden zoals ik ben, dan aanvaard ik wellicht mezelf niet helemaal. De buitenwereld weerspiegelt op die manier de innerlijke overtuigingen van het ego.

De onbewuste overtuiging van het ego dat het incompleet is, dat het iets mist, is de motivatie achter vrijwel iedere actie die men onderneemt. Wat het verlangen ook is, het moet vervuld worden. Zo zijn de mensen op een zoektocht om zichzelf te vervullen. Tot ze het geloof in gebrek zijn ontstegen... en de geest heel rustig, stil en vredig wordt. De geest wordt kalm want... wat is er te doen als het je aan niets ontbreekt?

De tweede overtuiging van het ego is het logische gevolg van het geloof in gebrek. Het is het geloof in externe vervulling of de overtuiging dat persoonlijk geluk afhangt van een bepaald resultaat en de gehechtheid aan dat resultaat. Het geloof van het ego dat het onvolledig is of iets tekort heeft, betekent dat er een zoektocht begint om zichzelf te vervolledigen of om iets te bereiken. Het ego wil resultaat, het wil iets verkrijgen wat het nu mist, een object, een ervaring, acceptatie, goedkeuring, bevestiging, aandacht of wat dan ook. En pas wanneer dat resultaat verkregen wordt, zal er echt geluk zijn.

Deze gedachtegang of overtuiging creëert gehechtheden en verlangens. Persoonlijke verlangens of gehechtheden staan in verband met het tweede energiecentrum, de sacrale chakra (Swadhisthana). Deze chakra bevat energieën betreffende de relatie met onszelf, hoe we onszelf zien en hoe we over onszelf denken en voelen. Alle persoonlijke verlangens naar vervulling komen uit dit energiecentrum en alle blokkades die het gevolg zijn van deze gehechtheid manifesteren zich in dit centrum. Vrijwel iedereen leeft met de niet onderzochte overtuiging dat we op zoek zijn naar resultaten om geluk en voldoening te vinden. En dan liefst positieve en plezierige uitkomsten en resultaten. Dus gaat men op zoek naar de volgende sensatie, het volgende hoogtepunt, de volgende prestatie, de volgende vakantie, het volgende ding, de volgende ervaring, wat het ook is. En pas wanneer deze ego-behoefte bevredigd is, zal men echt gelukkig zijn. Zo denkt men.

Deze overtuiging triggert een vechtreactie, want wanneer iemand mij (ver)hindert om een bepaald resultaat te bereiken, om zo geluk te vinden, dan moet hij boeten. Iemand moet gestraft worden voor een gemiste kans of een verkeerde uitkomst, ofwel ikzelf, ofwel iemand anders, ofwel God zelf. In ieder geval, iemand is schuldig omdat mijn verlangen niet vervuld wordt en die moet gestraft worden.

Deze gehechtheid aan uitkomsten kan zich manifesteren in diverse emoties: haat, afgunst, wrok, frustratie, irritatie,... allemaal variaties op de grondemotie kwaadheid. Let wel: er is op zich niets mis met verlangens en met de innerlijke oerkracht die ieder mens ertoe aanzet om creatief te zijn en naar resultaten te zoeken. Het probleem ontstaat wanneer het ego gehecht raakt aan de resultaten en gehechtheid brengt altijd angst vanwege de mogelijkheid tot verlies van een resultaat. Het ego heeft nooit genoeg, het is zelden tevreden en gaat altijd maar verder met het najagen van de volgende ervaring en sensatie. Het is als een nooit eindigend hamsterwiel waarop de mens eeuwig ronddraait totdat hij beseft dat niets buiten hem geluk kan brengen of compleet kan maken.

Er is geen gemoedsrust noch geluk te vinden in het gehecht zijn aan een resultaat in de toekomst. De tweede ego-overtuiging van gehechtheid brengt de mens in strijd met de werkelijkheid. Want de geest is dan voortdurend in conflict met het leven zoals het is omdat het leven niet geeft wat het ego denkt nodig te hebben om vervuld te zijn. Het leven wordt dan een persoonlijke vijand en het ego denkt het leven te moeten beheersen en naar zijn hand te zetten. De mantra om deze overtuiging te helen is: geen enkel extern resultaat kan mij geven wat ik zoek, want wat ik zoek is interne vrede en gemoedsrust, hier en nu. En gemoedsrust is net het tegenovergestelde van het streven en het verlangen naar resultaten en uitkomsten.

De derde overtuiging is dan ook: 'ik heb de controle' en het ego gelooft dan in 'persoonlijk doenerschap'. Persoonlijk doenerschap is het geloof van het ego dat het afgescheiden is van het leven. Dat het altijd handelt los van het geheel of onafhankelijk van het leven, dat er 2 dingen zijn: het ego hier en het leven daar. Maar dat is onmogelijk want alles is een activiteit van het leven (ook het ego), net zoals elke golf een activiteit van de oceaan is. Ieder mens (ego) gedraagt zich precies zoals zijn omgeving, zijn conditionering en zijn socialisatie hem dat hebben geleerd.

Het idee van een onafhankelijke 'doener van daden' is een illusie die de geest projecteert. Het is de meest verfijnde van de drie overtuigingen van het ego, net zoals het derde energiecentrum (zonnevlecht chakra of Manipura) het meest verfijnde is van de lagere drie. De overtuiging 'ik heb de controle over mijn leven' is de hoogste manifestatie van het geloof in afscheiding en een heel arrogante veronderstelling.

Er is niemand die het leven beheerst of de tandwielen van de werkelijkheid laat draaien. Jij bent één van die tandwielen en je wordt 'geleefd door het leven'. Het ego gelooft graag dat het wél de controle heeft, want dan voelt het zich zeker en veilig. En wanneer het ego de controle verliest of beseft dat het de controle niet heeft, dan voelt het zich angstig. Het geloof in persoonlijk doenerschap en controle, de derde overtuiging, laat het emotionele lichaam dus reageren met variaties op het thema angst zoals stress, bezorgdheid, paniek, paranoia, enz.

Wanneer iemand een angstaanval of paniekaanval heeft, dan is dat altijd omdat ze geloven dat ze de controle verliezen over iets, over de situatie, over hun vermogen om te denken... Vanuit het perspectief van het ego is het opgeven van controle verwant aan de dood. Het ego vertrouwt de realiteit helemaal niet. Het ziet het leven als een gevaarlijke vijand waartegen het zich moet verzetten en die het moet bevechten, beheersen en in bedwang houden. Het weet niet dat elke drang en elke handeling worden ingegeven door kosmische krachten die ver buiten zijn macht liggen. Het is als een vinger die krabt op een jeukende plek waarna men beweert dat alleen ik, de wijsvinger, heb gekrabd. Toch kwam de jeuk zelf van het lichaam, de drang om te krabben kwam van de geest, de mogelijkheid om de vinger te bewegen kwam van de spieren en het zenuwstelsel. Niets van wat de vinger deed werd onafhankelijk gedaan, het hele lichaam is erbij betrokken. Net zo heeft ook het ego geen onafhankelijk bestaan. Je kunt alleen bang zijn om de controle te verliezen als je eerst gelooft dat je die controle had. En daarom is de mantra tot correctie van de derde overtuiging: 'ik heb geen controle, ik word geleefd'. Ik leef het leven niet als een afgescheiden entiteit, maar ik maak integraal en onlosmakelijk deel uit van het universum en van het zich voortdurend ontvouwende leven. Het is net als de aparte golf in de zee (ego) die geen controle heeft over haar eigen beweging, want het is de oceaan (het leven) zelf die de golf laat bewegen.

De drie overtuigingen van het ego zijn dus het geloof in gebrek, de neiging tot gehechtheid en het verlangen naar controle. Wanneer ik geloof dat ik een afgescheiden ego ben, dan is er gebrek. Wanneer er gebrek is, dan is er gehechtheid. En wanneer er gehechtheid is, dan is er controle.

Elk verhaal wat de geest verzint, elke gedachte die je denkt en lijden veroorzaakt, komt voort uit één van deze drie overtuigingen. Zolang men deze overtuigingen niet uit de denkgeest verwijdert, kan het ego tot in de eeuwigheid nieuwe verhalen en gedachten blijven creëren op basis van deze overtuigingen. Deze overtuigingen zijn als de klei die het ego gebruikt om zijn figuurtjes te boetseren en je er mee te kwellen. Stop met tijd verspillen om van al die figuurtjes en beperkende verhalen af te komen en raak gewoon de klei kwijt. Dit vraagt introspectie, oefening, meditatie en schaduwwerk waarbij we de geest en de gedachten zuiveren van de blokkades (foute overtuigingen) die we in de geest vasthouden.

Anastha Aurora
Geïnspireerd door Aaron Abke

Bonus: Indiaanse wijsheid

Vier Indiaanse spirituele wetten: niets gebeurt zonder reden.

De eerste wet: De persoon die je ontmoet is de juiste.

Niemand komt toevallig op ons levenspad. Elke ontmoeting heeft betekenis en uit elke relatie valt iets te leren of biedt een mogelijkheid tot hulp.

De tweede wet: Wat gebeurt, is het enige wat kan gebeuren.

Niets van wat gebeurt, had anders kunnen zijn. Zelfs niet het meest onbeduidende detail. Wat gebeurt, is het enige dat kan gebeuren en moet gebeuren, zodat lessen kunnen geleerd worden en evolutie haar beloop kan hebben. Alles wat het leven aanbrengt, is absoluut perfect, zelfs wanneer het ego het niet begrijpt of wil accepteren.

De derde wet: Elk moment waarop iets begint is het juiste moment.

Alles begint op het juiste moment, niet te vroeg en niet te laat. Wanneer de leerling klaar is, verschijnt de meester. Wanneer je klaar bent voor iets nieuws, dan opent zich het pad.

De vierde wet: Wat voorbij is, is voorbij.

Zo eenvoudig is het. Wanneer iets eindigt, een relatie, een job, een leven,...dan dient het onze ontwikkeling. Daarom is het beter om los te laten en verder te gaan, dankbaar voor de voorbije ervaringen en lessen.



° Lees meer spiritueel getinte berichten in de Spirituele Serie

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall