22/11/2022

Gender verwarring 1 (Drie aspecten)


Sinds enkele jaren heeft de 'regenboog beweging' voor een lichte aardverschuiving gezorgd in de maatschappij. De beweging omvat in oorsprong de LGBT mensen (Lesbisch, Homo, Bi en Trans) die actie voeren voor gelijkwaardigheid en veiligheid. Maar ondertussen heeft de beweging zich uitgebreid en gediversifieerd met nog veel meer en andere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties. De beweging ijvert voor gelijke rechten, erkenning en sociale gelijkheid en biedt ondersteuning en zelfhulp voor mensen die zoekende zijn qua gender of die slachtoffer zijn van vijandigheid en onbegrip vanwege hun geaardheid. Ze gebruiken een regenboog vlag als symbool (met 6 kleuren in plaats van 7). Het genderthema is erg uitgebreid en kan voor verwarring zorgen, zowel bij de transgenders die zoeken naar een eigen identiteit, als bij de cisgenders die proberen te begrijpen waar het allemaal over gaat. Er zijn in feite drie verschillende aspecten die spelen en die hieronder besproken worden (geslacht, gender en seksuele oriëntatie). Verder zijn er ook belangrijke consequenties op politiek, sociaal en maatschappelijk vlak. In deel 2 komen 10 thema's aan bod waarvoor de regenboog gemeenschap misbruikt wordt of zou kunnen worden. En in deel 3 wordt dieper gezocht naar een mogelijke esoterische en metafysische uitleg voor de transgender keuze. 

Disclaimer: dit is een persoonlijke visie en maakt deel uit van een altijd evoluerende zoektocht, het hoeft daarom niet de ultieme waarheid te zijn, noch overeen te stemmen met jouw visie. Ga altijd zelf op onderzoek en denk zelf na.

1. De sekse of het geslacht

De sekse is het natuurlijke, organische, fysieke lichaam en geslacht bij de geboorte en wordt genetisch bepaald. Het verwijst naar een reeks biologische kenmerken bij mensen (en vele diersoorten). Hier zijn in principe slechts 2 hoofdmogelijkheden: het lichaam is ofwel opgebouwd als vrouwelijk ofwel als mannelijk. Er is wel degelijk een groot verschil tussen de biologische man en vrouw want ze bezitten elk hun eigen chromosomen, genexpressie, constitutie, kenmerken, hormoonwerking, functies en reproductieve/seksuele anatomie. Het is mogelijk om de aangeboren sekse gedeeltelijk te veranderen via operaties en/of te onderdrukken/bevorderen via hormoontherapieën. De mensen die hiervoor kiezen, noemt men transseksuelen. Ook worden mensen soms geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, soms zichtbaar, soms onzichtbaar. De oorzaak kan liggen bij een gendefect of een chromosoom afwijking of een verschillende hormoon werking. Men gebruikt de term intersekse of hermafrodiet om deze mensen aan te duiden. Het zou gaan om een kleine groep, ongeveer 0,018% van de bevolking. Intersekse is iets wat aangeboren is, je kiest er niet voor (zoals bij transseksuelen). Intersekse heeft ook niets te maken met seksuele voorkeuren of genderidentiteit.

Sommige activisten binnen de transgender beweging verkondigen dat het labelen van mensen als vrouw of man een vorm van apartheid is door het gebruiken van een sociaal stereotype wat voorbijgestreefd is. Volgens hen is er geen mentaal en emotioneel verschil tussen mannen en vrouwen en zijn de genitaliën en de biologische opmaak irrelevant. De opsplitsing van mensen in mannen en vrouwen is (nog steeds volgens hen), net zo verkeerd als de verdeling van mensen in zwarte en blanke rassen, vandaar de term apartheid. Maar er zijn wel degelijk wetenschappelijk vastgestelde verschillen tussen de biologische man en vrouw die een invloed hebben op hun mentale, emotionele en sociale expressies. Ook in de zoogdierenwereld zien we dat dieren spontaan de taak en expressie uitdrukken die bij hun geslacht hoort. Hieronder een beperkte lijst (er zijn nog veel meer verschillen).

°01° Mannen en vrouwen hebben andere geslachtshormonen (XX bij de vrouwen en XY bij de mannen). Zo'n 99,99 % van de lichaamscellen zijn gemarkeerd ofwel als vrouwelijk ofwel als mannelijk. Maar er zijn zoals gezegd een kleine groep uitzonderingen, de intersekse mensen die kenmerken van beide geslachten hebben.

°02° Mannen hebben een prostaat, een penis en teelballen; vrouwen hebben een baarmoeder, een vagina en borsten. Vrouwen schenken leven, mannen niet. Vrouwen hebben ook een clitoris, het enige orgaan in de menselijke constitutie wat exclusief bedoeld is om genot te ervaren (de mannelijke penis dient, naast genot verschaffen, ook om te plassen). Bij mannen is de voortplanting extern en naar buiten gericht (penis en teelballen zitten buiten het lichaam en sperma spuit naar buiten). Bij vrouwen is de voorplanting intern en naar binnen gericht (eicellen zitten van binnen en de vagina ontvangt de penis).

°03° Vrouwen worden geboren met een bepaalde voorraad eicellen die afneemt naarmate ze ouder worden. Wanneer de eicellen op zijn, begint de menopauze (gemiddeld rond 51 jaar) en is een vrouw niet langer vruchtbaar. Mannen produceren voortdurend en heel veel zaadcellen vanaf de puberteit en kunnen vruchtbaar blijven tot op hoge leeftijd (het 'wereldrecord' is 96 jaar).

°04° Mannen hebben tot wel 20 maal meer testosteron hormoon in hun lichaam en zijn puur op basis daarvan fysiek sterker dan vrouwen. Vrouwen hebben meer oestrogeen. Een gemiddelde volwassen vrouw heeft ongeveer 15-70 nanogram testosteron per deciliter. Een gemiddelde volwassen man ongeveer 270-1070 nanogram per deciliter. Elk jaar na de 30-jarige leeftijd daalt het testosterongehalte bij mannen met ongeveer één procent. Bij vrouwen gebeurt dat niet, maar bij hen daalt het oestrogeengehalte na de menopauze.

°05° Mannen hebben meer androgene (of mannelijke) hormonen (waaronder dus testosteron) dan vrouwen, een gevolg daarvan is dat mannen meer haargroei op het lichaam hebben (baard, snor, borsthaar), maar later ook vlugger kaal worden dan vrouwen.

°06° Mannen hebben een uitgesproken adamsappel en een lagere stem in vergelijking met vrouwen.

°07° Mannen zijn steviger qua musculatuur (en dus van nature sterker) en hebben een grotere spiermassa (wat ze sneller maakt in sport en jacht). Vrouwelijke spieren recupereren vlugger en zijn beter bestand tegen vermoeidheid.

°08° Mannen hebben nood aan een grotere calorie inname (vanwege hun constitutie) in vergelijking met vrouwen.

°09° Mannen hebben een ietwat dikkere huid (tot 25% dikker) dan vrouwen en meer collageen.

°10° Het mannelijk metabolisme verbrandt calorieën vlugger, vrouwen hebben de neiging de ingenomen calorieën op te slaan als vet (vooral in de borsten, heupen en billen), waardoor ze 'zachter en ronder' aanvoelen. Dit vet kan van pas komen bij een zwangerschap (extra voedselverbranding). Mannen hebben baat bij een sterk, lenig en slank lichaam om op jacht te kunnen gaan en te strijden (evolutionair gezien).

°11° Volwassen vrouwen hebben een maandelijkse cyclus en een menopauze. Mannen niet. Door de bloedingen verliezen vrouwen elke maand ijzer en andere mineralen (die ze moeten aanvullen).

°12° Vrouwen hebben meer vitamine B9 nodig tijdens hun vruchtbare levensjaren om de groei van de foetus optimaal te kunnen houden.

°13° Vrouwen hebben ook meer calcium en vitamine D nodig, niet enkel tijdens de zwangerschap maar ook omdat de menopauze het botverlies versnelt.

°14° Vrouwen hebben een betere reuk- en smaakzin. Zij hebben 50 meer cellen (neuronen) in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geuren. Vrouwen hebben meestal ook meer smaakpapillen dan mannen.

°15° De hoek van het bekken is 60/70° bij mannen en 80/90° bij vrouwen.

°16° Volwassen vrouwen hebben gemiddeld 11% minder hersenvolume en 17% minder zenuwcellen in de hersenschors dan mannen. Dit heeft geen invloed op het denkvermogen en het IQ. Vrouwen maken per zenuwcel meer verbindingen met andere zenuwcellen. (Boek: het Vrouwenbrein).

°17° Vrouwen hebben een beter nachtzicht, een beter visueel geheugen en zien meer rood dan mannen. Vrouwen knipperen twee keer zo vaak als mannen. En mannen zijn ongeveer tien keer vaker kleurenblind dan vrouwen.

°18° Mannen hebben grotere harten en longen dan vrouwen (in proportie tot de lichaamsgrootte). Vrouwen hebben grotere levers, magen, schildklieren en nieren dan mannen. Vrouwen hebben een lagere bloeddruk en een snellere hartslag dan mannen.

°19° Mannen zijn gemiddeld ongeveer 10% groter dan vrouwen. Dit is een patroon wat vanaf de geboorte aanhoudt, aangezien jongetjes doorgaans groter zijn dan meisjes.

°20° Meisjes komen over het algemeen twee jaar eerder in de puberteit dan jongens.

°21° Het vrouwelijk lichaam heeft meer erogene zones (gevoelig voor seksuele stimulatie) dan het mannelijk lichaam.

°22° Vrouwen hebben een iets actiever afweersysteem, waardoor ze sneller genezen van een infectie. Vrouwen hebben ook meer weerstand tegen ziekten omdat hun bijnieren meer van het ziekte bestrijdende hormoon cortine produceren dan bij mannen. De enige drie ziekten waaraan vrouwen vaker sterven dan mannen zijn borstkanker, vrouwelijke voortplantingsstoornissen en goedaardige tumoren. Alle andere ziekten, waaronder kanker en hartziekten, zijn vaker dodelijk voor mannen.

°23° Vrouwen leven gemiddeld (5 tot 10 jaar) langer dan mannen.

°24° Er zijn verschillen in de manier waarop mannelijke en vrouwelijke hersenen gestructureerd zijn, en hoe ze informatie verwerken en reageren op chemische signalen. Mannen hebben meer grijze stof (informatie verwerking), maar vrouwen hebben meer witte stof, die de verschillende delen van de hersenen met elkaar verbinden. Ook hebben vrouwen grotere geheugencentra dan mannen.

°25° Vrouwen hebben een hoger metabolisme per kubieke centimeter dan mannen.

°26° Uit een studie bleek dat mannen een lagere hartslag in rust hebben dan vrouwen. Maar vrouwen hebben een lagere piekhartslag. De hartslag van mannen stijgt gewoonlijk sneller tijdens het sporten en vertraagt daarna sneller.

°27° Het biologisch ritme (circadiaans ritme) van een vrouw is iets korter dan 24 uur. Mannen zijn vaker nachtuilen. Maar vrouwen functioneren beter tijdens periodes van slaaptekort.

°28° Tijdens het sporten is de belangrijkste brandstof voor vrouwen vet. Voor mannen zijn het koolhydraten.

°29° Vrouwen en mannen hebben een verschillend stresssysteem, verschillende hormonen, een verschillend immuunsysteem, een verschillend cardiovasculair systeem en een verschillende musculatuur. Dit veroorzaakt onder meer de aanleg voor verschillende ziektebeelden bij man of vrouw alsook andere fysieke én mentale mogelijkheden.

°30° Mannen hebben normaal gesproken meer rode bloedcellen (4,7-6,1 miljoen cellen per microliter tegen 4,2-5,4 miljoen cellen per microliter voor vrouwen).

°31° Vrouwen en mannen hebben een verschillende genregulatie (het aan- en uitzetten van genen in cellen). Dit resulteert bijvoorbeeld in het vaker voorkomen van niet-reproductieve kanker bij mannen, en het vaker optreden van auto-immuunziekten bij vrouwen. Ook bestaan er verschillen in ontwikkeling van slagaderverkalking (atherosclerose) en botontkalking (osteoporose).

°32° Vrouwen zijn iets beter in het herkennen van emoties dan mannen.

°33° Vrouwen zijn eerder zorgzamer en invoelend, mannen eerder competitief en daadkrachtig. Vrouwen en mannen scoren verschillend op het 5 Factoren Model, de meest gebruikte en best onderzochte persoonlijkheidstheorie. Vrouwen blijken gemiddeld genomen iets sensitiever en gevoeliger te zijn dan mannen. De andere kant is dat vrouwen iets sneller te emotioneel of overbezorgd zijn.

Evolutionaire psychologie

Evolutiepsychologie houdt zich bezig met het zoeken naar verklaringen en theorieën voor het menselijk gedrag en baseert zich daarvoor op de evolutietheorie (Darwin). Volgens filosofe Griet Vermassen zijn veel maatstaven van vrouwelijke schoonheid zoals volle lippen, stevige borsten, een gave en strakke huid,... universeel en ze worden bepaald door de evolutie van de mensensoort. Deze signalen van 'schoonheid' (die verdwijnen na de menopauze) wijzen de mannen namelijk op vrouwen die vruchtbaar zijn. Mannen hebben een intuïtieve, geëvolueerde voorkeur voor tekenen van vruchtbaarheid in een vrouw omdat op die manier de soort kan blijven voortbestaan. Volgens evolutiepsychologen hebben verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen diepe evolutionaire wortels.

De beide seksen verschillen van elkaar qua persoonlijkheid, temperament, waarden, voorkeuren, interesses en motivaties. Sommige verschillen zijn klein, andere zijn groot. En die verschillen komen niet door opvoeding, omgeving of eigen keuze, maar zijn evolutionair bepaald en gegroeid. Er is wereldwijd en in alle culturen bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen man en vrouw op vlak van fysieke agressie, zachtaardigheid, openstaan voor losse seks, partnervoorkeuren en interesses. Vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in omgaan met mensen en relaties en uitwisselingen, mannen zijn technisch aangelegd en werken oplossingsgericht. Dit zijn uiteraard grove veralgemeningen en er zijn altijd uitzonderingen. 

In haar boek Dames voor Darwin schrijft Griet Vandermassen over de verschillen in gedrag en psychologie tussen man en vrouw door evolutionaire en fysieke oorzaken. "Bevindingen vanuit de genetica, neurowetenschappen, ontwikkelingspsychologie en evolutiebiologie wijzen allemaal in dezelfde richting: de menselijke geest is niet geslachtsneutraal. Mannen en vrouwen hebben andere interesses, prioriteiten, en motivaties. Die zijn primair het resultaat van onze evolutionaire voorgeschiedenis. Mensen weten dat zelf ook, dat voelen ze aan. Er zijn verschillen die evolutionair voorspelbaar zijn, zoals de zorg voor anderen bij vrouwen, of agressie en competitiviteit bij mannen". En ook nog: "Als je kinderen de vrijheid geeft om te laten spelen waarmee ze willen spelen, zul je blijven zien dat ze kiezen voor sekse typisch speelgoed. Dat krijg je er niet uit. Ik denk niet dat je kinderen genderneutraal kunt maken".

Het kwam ook al aan bod in de bestseller 'Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus', van relatietherapeut John Gray. De schrijver ziet duidelijke verschillen tussen de mannen die meer gericht zijn op macht, vakkundigheid, efficiency en prestatie terwijl vrouwen andere waarden verkiezen zoals liefde, communicatie, schoonheid en contact. Vrouwen neigen ernaar om elkaar te steunen, te helpen en te koesteren. En dit alles is voor een stuk evolutionair bepaald.

2. Gender

Het is een vaststaand feit dat een groeiende groep mensen zich niet thuis voelen in hun lichaam. Ze zitten niet goed in hun vel omwille van diverse redenen waaronder hun geboortegeslacht (vrij zeldzaam), hun seksuele voorkeur, een ontevredenheid met het lichaam (wat niet 'perfect' is volgens de 'algemene normen'), een laag zelfbeeld, een 'verkeerde' huidskleur en ras, culturele en familiale achtergronden,... Er zijn ook verschillende manieren om daar mee om te gaan, van aanvaarding en het beste er van maken tot medicatie, operatie en psychotherapie. Die 'verwarring', vervreemding en ontevredenheid negeren en verzwijgen, is in elk geval niet de juiste weg. Open gesprekken voeren en hulp bieden waar nodig is, zijn een betere aanpak. Dit bericht gaat vooral over de terminologie en de verschillende aspecten van de dysforie, dus van het niet overeenstemmen van het fysieke met het mentaal/emotionele. In dat opzicht kan een belangrijke spirituele vraag gesteld worden: wie is het in feite die zich niet thuis voelt in het lichaam? Meer daarover in deel 2 en 3. 

Gender is een heel complex en uitgebreid thema en er zijn verschillende definities van te geven. Het kernwoord bij gender is identiteit, het is hoe men zich voelt over zichzelf, een innerlijke en subjectieve overtuiging. Het is hoe je jezelf ziet en soms ook presenteert aan de omgeving. Identificatie staat (volgens Sigmund Freud) voor het vergroten van gevoelens van eigenwaarde door vereenzelviging met een persoon, een instelling, een aspect, een eigenschap, een relatie, een overtuiging,... Het is een fundamenteel proces in de opbouw van karakter, persoonlijkheid en ego. Hier volgt een rudimentaire en eenvoudige indeling om het verschil tussen ziel, mens en persoon in het kader van dit bericht aan te geven. In werkelijkheid is de multidimensionale samenstelling van de mens veel complexer.

Ziel of Zelf = de spirituele, ongeboren, onsterfelijke, ongeslachtelijke, genderloze essentie (Atman, Monade). Bewust bestaan zonder attributen (Ik Ben).
Mens = de sterfelijke, biologische en geslachtelijke avatar (hoofdzakelijk mannelijk of vrouwelijk in opmaak) waar de ziel gebruik van maakt tijdens de incarnatie, inclusief een 3D voertuig (het lichaam), een hardware biocomputer (het brein) en een software interface (de geest of mind).
Persoon = de tijdelijke en fictieve psychologische rol die men opneemt (het ego), inclusief genderidentiteiten. In het kader van de beweging voor autonomie en soevereiniteit betekent persoon ook de juridische handelsentiteit met rijksnummer die bij de geboorte wordt gecreëerd (zie hier).

De sekse is de biologische identiteit (waarmee men geboren wordt), terwijl gender dus de psychologische en sociale identiteit is (die men zelf kan kiezen en veranderen en/of die soms ook opdrongen wordt door de culturele en maatschappelijke context). Eenvoudig gezegd is gender de culturele en psychologische uitdrukking van de verschillende biologische verschillen (mannelijk, vrouwelijk, non-binair). Gender wordt dus niet noodzakelijkerwijs gedefinieerd door de biologische sekse. Iemands genderidentiteit kan al dan niet overeenstemmen met zijn biologische sekse (man of vrouw). Mensen kunnen zichzelf (mentaal en emotioneel) identificeren als man, vrouw, transgender, non-binair en tal van andere mogelijkheden, tegenwoordig ook gendertypes die niet seksueel gerelateerd zijn (Xenogenders). In principe is het scala aan genderidentificaties onbeperkt, hoewel er ondertussen meer dan 70 gedefinieerd zijn.

Gender verwijst dus naar de maatschappelijke, sociale en cultureel geconstrueerde rollen, gedragingen, uitingen, identiteiten, kenmerken en looks van mensen (onder meer op vlak van seksuele en romantische aantrekking). Het gaat over hoe mensen zichzelf en elkaar zien (identificatie) en hoe ze met elkaar omgaan (vanuit die identificatie). En het gaat ook om wat een bepaalde samenleving tijdens een bepaald tijdperk als gepast beschouwd voor vrouwen en mannen. Genderidentiteit is niet beperkt tot een biologische tweedeling (vrouw, man) en is evenmin statisch, maar kan in de loop van de tijd veranderen. Een deel van de genderidentiteit is aangeleerd via socialisatie en omgevingsfactoren, een ander deel is evolutionair bepaald, nog een ander deel is een constructie van de geest (een ego-gerelateerde identificatie). 

Samenlevingen kunnen verschillende opvattingen hebben over wat typisch mannelijk of vrouwelijk is. Samenlevingen creëren normen en verwachtingen met betrekking tot gender, en deze worden voor een stuk aangeleerd in het gezin, op school en via de media en maken voor een stuk ook deel uit van een evolutionaire en culturele achtergrond. Al deze invloeden leggen iedereen in de samenleving bepaalde rollen en gedragspatronen op. Uiteindelijk speelt iedereen een rol (of zelfs meerdere rollen), men noemt dit ook persona of ego, het is de aangeleerde, de opgebouwde of de gekozen identiteit die men zichzelf aanmeet en waar men zich het beste bij voelt (naargelang omstandigheden en omgevingen). Er is niets mis met het ego an sich, het is zelfs onvermijdelijk tijdens dit leven op Aarde. Enkel wanneer het (gekwetste, getraumatiseerde of onwetende) ego de overhand neemt, ontstaan verkeerde inzichten zoals angsten, schaarstedenken, allerlei gehechtheden en machtsspelletjes (zie hier). Verder is gender ook een politiek thema dat betrekking heeft op de verdeling van de macht in de samenleving. Het houdt een bepaalde hiërarchie en machtsstructuur in, die verschillend is naargelang cultuur, meestal in het nadeel van de vrouwen, maar soms ook omgekeerd.


Enkele nuttige termen

°° Gender - Naast het biologisch geslacht (de sekse) heeft iedereen ook een sociaal en psychologisch geslacht wat gender wordt genoemd. Gender gaat niet over de louter biologische (fysieke) verschillen tussen man en vrouw, maar over het gedrag en de psychologische identiteit van mensen. Het is iets wat je kiest en doet, niet iets wat je bent (zoals de sekse). Gender was/is in eerste instantie de expressie van de seksuele identiteit, maar heeft ondertussen een ruimere definitie gekregen en is uitgebreid naar een groot spectrum van identiteiten. Het kan veranderen in de loop der tijd en het verschilt volgens culturele achtergrond.

°° Genderidentiteit - Dit is hoe iemand zich innerlijk voelt over zichzelf. Het 'hokje' waarin iemand zich thuis en gelukkig voelt en het gender waarmee iemand zich identificeert: vrouw, man, geen van beide, allebei, of nog iets anders. De genderidentiteit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, maar vormt een intern proces. Er zijn 2 grote groepen. Bij cisgender mensen stemt het biologische geslacht overeen met hun innerlijk gevoel (een biologische man voelt zich ook innerlijk man en identificeert zich als man, en een vrouw voelt zich innerlijk vrouw). Bij transgender mensen stemt hun innerlijk gevoel niet (altijd) overeen met hun biologische natuur. Bijvoorbeeld: een biologische man die zich innerlijk eerder een vrouw voelt. Of die zich de ene dag een man voelt en de andere dag eerder een vrouw. Het is belangrijk te begrijpen dat genderidentiteit niet hetzelfde is als de seksuele oriëntatie van iemand. 

°° Genderexpressie - De manier waarop iemand uitdrukking geeft aan zijn genderidentiteit (via kledij, gedrag, make up, lichaamstaal,...). Niet elke transgender brengt zijn genderidentiteit daarom ook tot expressie, het hangt af van persoon tot persoon.

°° Genderneutraliteit - Een term die verwijst naar een toestand waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen genders. Men kan bijvoorbeeld spreken van een genderneutrale wereld of een genderneutraal toilet.

°° Genderinclusief - De acceptatie van elke mens, ongeacht hun geslacht of gender.

°° Genderdysforie - Een gevoel van (sterke) onvrede met het eigen biologische geslacht (de sekse), soms ook geslachtsidentiteitsstoornis genoemd. Simpel gezegd: het gevoel hebben in een verkeerd lichaam geboren te zijn qua biologisch geslacht. Volgens onderzoek zou 10 op 100.000 mannelijk geboren mensen en 2 op 100.000 vrouwelijk geboren mensen last hebben van genderdysforie. Ter vergelijking: het aantal mensen met schizofrenie is ongeveer 15 op 100.000. Schizofrenie is een psychose waarbij iemand zijn grip op de realiteit verliest of kwijt is.

 °° Genderfluïde - Genderidentiteit waarbij er tussen genders wordt gewisseld.

°° Genderqueer - Dit is een overkoepelende term voor genderidentiteiten die niet uitsluitend mannelijk of vrouwelijk zijn.

 °° Niet-binair - Is verwant aan de term genderqueer. Het is een verzamelnaam voor personen die een genderidentiteit ervaren die noch uitsluitend vrouw noch uitsluitend man is, of die tussen beide geslachten in ligt of die daarbuiten valt. Niet-binaire personen kunnen zich identificeren als genderfluïde, agender (zonder gender), genderqueer, of nog iets heel anders. Het is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gender categorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.

°° Transgender - Een overkoepelende term om personen aan te duiden waarvan de gender (identiteit) niet overeenstemt met het geboortegeslacht (sekse). Andere gebruikte benamingen zijn non-binair of genderqueer

°° Transseksueel - Een wat misleidende term omdat transseksualiteit niet direct iets te maken heeft met seks of seksuele oriëntatie, maar in eerste instantie in verband staat met het biologische geslacht als man of vrouw. Transseksuelen identificeren zich (al dan niet) volledig met het ’andere geslacht’, en willen graag permanent als zodanig leven en ze wensen daarvoor ook meestal medische geslachtsaanpassingen te ondergaan (operaties en therapieën). Transseksualiteit gaat gepaard met de psychische diagnose genderdysforie, waarbij de persoon een verschil ervaart tussen de beleefde genderidentiteit en de biologische sekse. De diversiteit onder transseksuelen is heel sterk. De mate waarin de vrouwelijke of mannelijke identiteit dominant is, varieert naargelang de persoon evenals de mate waarin men een aversie heeft tegen de eigen geslachtskenmerken.

°° Transraciaal - In oorsprong wijst deze term naar adoptiegezinnen waar de adoptiekinderen een andere etnische oorsprong hebben dan de adoptieouders (bijvoorbeeld een zwart kind wat opgenomen wordt in een blank gezin). Maar de term wordt nu soms ook gebruikt om mensen aan te duiden die zich identificeren als een ander etnisch ras dan het ras van hun biologische afkomst. Dus mensen die het gevoel hebben dat ze met de verkeerde 'kleur' geboren zijn en die zich identificeren met een andere cultuur dan degene waaruit ze afkomstig zijn. De term kwam in de belangstelling na een outing door Rachel Dolezal, een blanke vrouw die zich identificeert als zwart. Een bekend voorbeeld is popidool Michael Jackson die via operaties en bleekcrème er steeds 'blanker' begon uit te zien in de loop van zijn leven (hoewel hij ook een huidziekte had, gekend als vitiligo).

°° Transfobie - Deze term duidt op de afkeer van of de vijandigheid tegenover transgenders.

°° Travestie - Zich kleden, opmaken en voordoen als lid van van de andere sekse (als middel tot genderexpressie), bijvoorbeeld een dragqueen. Het gaat meestal om mannen die zich presenteren of verkleden als vrouw. Een andere term is Crossdressing of Genderbender.

°° Two-Spirit - Dit is een moderne, overkoepelende term die door sommige autochtone Noord Amerikanen (Native Americans) wordt gebruikt om mensen in hun gemeenschappen aan te duiden die een traditionele ceremoniële en sociale rol van het 'derde geslacht' (of andere gendervarianten) in hun cultuur vervullen. Bepaalde Native American tribes geloven en aanvaarden namelijk dat sommige mensen geboren worden met de geesten van beide geslachten in zich (man en vrouw). Het is alsof ze twee geesten in één lichaam hebben. 

°° Woke - Is een Engelstalig adjectief wat in oorsprong 'bewust' of 'wakker' betekent (in de betekenis van 'goed geïnformeerd'), maar de term wordt vanaf 2010 ook gebruikt om een links progressief activisme aan te duiden wat ijvert voor een breder bewustzijn rond discriminatie zoals seksisme, racisme, sociale ongelijkheid (Black Lives Matter) en genderongelijkheid. Ondertussen is duidelijk geworden dat het woke activisme ook voor heel wat verdeling en onvrede zorgt en de politieke olie is op het vuur van een ware cultuur oorlog. In plaats van een inclusieve maatschappij waar iedereen gelijk behandeld wordt (een toe te juichen idee), krijgen we steeds meer scheiding, onenigheid, tweedracht en in de VS zelfs onbegrip voor bepaalde groepen (blanken en hetero's) en vaak veroordeling en onbegrip voor wie niet akkoord gaat met de woke visie.

°° Body Dysmorphic Disorder (BDD) - Dit is een psychische aandoening waarbij de persoon zodanig ontevreden is over het eigen fysieke lichaam dat het een echte obsessie wordt en dat uitzonderlijke maatregelen genomen worden om de waargenomen 'gebreken of fouten' in het uiterlijk te verbergen, te herstellen of te veranderen. Mensen van elke leeftijd kunnen BDD hebben, maar het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen. Het treft zowel mannen als vrouwen. Een bekend voorbeeld is het Barbie Doll Syndrome, of personen die er willen uitzien als een Barbie pop.

°° Xenomelia - Of Body Integrity Dysphoria of ook soms transabled genoemd, is een zeldzame 'aandoening' maar wordt hier toch vermeld omdat er een link is met transseksualiteit (lichaamsdelen verwijderen). Bij deze aandoening is er een mismatch tussen het mentale lichaamsbeeld en het fysieke lichaam, gekenmerkt door een intens verlangen naar amputatie of verlamming van een ledemaat (meestal een been), of de wens om blind of doof te worden. De persoon heeft soms een gevoel van seksuele opwinding verbonden met het verlangen naar verlies van een ledemaat of zintuig. Er is een verschil met de extreme lichaamsmodificaties uit de tattoo wereld. En er is ook een verschil met de eunuch, mannen die zich (al dan niet vrijwillig) laten castreren vanwege politieke of sociale redenen.
Een lijst met 70+ genderidentiteiten

Er zijn er nog meer en er komen er steeds bij. Sommige lijken sterk op elkaar qua definitie, elke identiteit hieronder is medisch gelabeld en erkend en heeft ook een eigen vlag. In principe zou iedereen een specifieke en persoonlijke genderidentiteit kunnen aannemen. Het zijn vaak mentale constructies en iedereen kan zich identificeren met bepaalde voorkeuren, neigingen, of wat voor dingen of gevoelens dan ook, als het maar iets is waar je mee resoneert en gelukkig mee bent. De insteek is: iedereen is een unieke uitdrukking van het leven en mag helemaal zichzelf zijn (de Pride beweging). Het lijkt soms wel een fantasierijk rollenspel (zoals bij het fablegender en de therians).

Eigenlijk zijn veel van de 72 genderidentiteiten eerder karaktertrekken, denkpatronen, egokeuzes, persoonlijke overtuigingen, voorkeuren en experimenten. Die hangen vaak samen met de moeilijke zoektocht der jongeren naar een eigen identiteit, iets wat een normale fase is tijdens de puberteit en adolescentie. (Toelichting: er is niets mis met ego, ieder mens heeft er één, maar het ego is niet wie je écht bent, zie dit bericht). Op TikTok staan ontelbare filmpjes waar de vele genderidentiteiten zich presenteren, hier of hier. Men kan grofweg onderscheid maken tussen (1) genderidentiteiten die samenhangen met sekse (geslacht) en seksuele oriëntatie, (2) de meer algemene genderterminologie, en (3) genderidentiteiten die niet in verband staan met seks. Wiki pagina's met een lijst van non-binaire genderidentiteiten: hier en hier.

°° Agender - Iemand die zich niet identificeert met een bepaald gender. Wordt ook wel null-gender, genderloos of neutraal geslacht genoemd.

°° Abimegender - Een genderidentiteit wat diep en oneindig aanvoelt, als een spiegel die in een andere spiegel reflecteert, waardoor een oneindige reflectie ontstaat.

°° Aerogender - Iemand met een genderidentiteit die verandert afhankelijk van de omgeving en atmosfeer.

°° Aesthetigender - Dit is een type genderidentiteit afgeleid van en gerelateerd aan esthetiek en schoonheid.

°° Affectgender - Iemand bij wie het gender afhangt van de stemmingswisselingen van de persoon.

°° Agenderflux - Iemand met deze genderidentiteit is meestal agender met korte verschuivingen naar andere gendertypes.

°° Alexigender - Iemand met een vloeiende genderidentiteit (fluïde) tussen meer dan één type gender, hoewel hij/zij de genders waarin hij/zij zich vloeiend voelt niet kan benoemen.

°° Aliusgender - Deze genderidentiteit staat los van bestaande sociale gender constructies. Het betekent een sterke specifieke genderidentiteit hebben die noch mannelijk noch vrouwelijk is.

°° Amaregender - Het hebben van een genderidentiteit die verandert afhankelijk van de persoon aan wie men emotioneel gehecht is.

°° Ambigender - Het tegelijkertijd hebben van twee specifieke genderidentiteiten zonder enige fluïditeit of fluctuaties.

°° Ambonec - De persoon identificeert zich als zowel man als vrouw en behoort toch tot geen van beide.

°° Amicagender - Een genderfluïde identiteit waarbij iemand van gender verandert afhankelijk van de vrienden die hij heeft.

°° Androgyn - Betekent letterlijk man-vrouw (latijn). Het is iemand die zich noch mannelijk, noch vrouwelijk voelt, of integendeel zich juist mannelijk én vrouwelijk voelt.

°° Anesigender - De persoon voelt zich dicht bij een bepaald gendertype ondanks dat hij zich meer op zijn gemak voelt bij het nauw identificeren met een ander gendertype.

°° Angenitaal - De persoon wenst zonder primaire geslachtskenmerken te zijn, hoewel hij zich niet als genderloos identificeert.

°° Anogender - De genderidentiteit vervaagt in en uit in intensiteit, maar komt altijd terug naar hetzelfde gendergevoel.

°° Anongender - De persoon heeft een bepaalde genderidentiteit maar labelt deze niet of heeft liever geen label.

°° Antegender - Een onstandvastige gender dat alles kan zijn maar vormloos en onbeweeglijk is.

°° Antigender - een overkoepelende term voor elk gender dat alleen kan worden omschreven als het tegenovergestelde van een ander gender.  De term kan ook verwijzen naar personen die hun gender niet exact kunnen bepalen.  Nog een andere definitie omvat personen die confronterende of afkerige gevoelens hebben ten aanzien van het begrip gender.

°° Anxiegender - Deze genderidentiteit heeft angst als prominent kenmerk.

°° Apagender - De persoon heeft apathie of een gebrek aan gevoelens ten aanzien van zijn genderidentiteit.

°° Apconsugender - Een genderidentiteit waarbij de persoon weet wat het niet is, maar niet wat het wél is, en dus verbergt het gender zich voor die persoon.

°° Astergender - Iemand bij wie het gender als helder en hemels aanvoelt. De persoon kan mannelijk of vrouwelijk zijn.

°° Astralgender - Een genderidentiteit die verbonden is en zich gerelateerd voelt aan de ruimte, het universum, de sterren en alles wat daar mee samenhangt. Een andere naam is Caelgender.

°° Autismgender - Een genderidentiteit die nauw verwant voelt met autistisch zijn. Wanneer de genderbeleving wordt beïnvloed door of verbonden is met autisme, of fundamenteel veranderd is door autisme.

°° Autogender - Een genderervaring hebben die diep verbonden en persoonlijk is met zichzelf.

°° Axigender - Een genderidentiteit die zich tussen de twee uitersten van agender en elk ander type gender bevindt. Beide genders worden één voor één ervaren zonder overlapping.

°° Bigender - Het hebben van twee genderidentiteiten op hetzelfde of op verschillende momenten.

°° Biogender - Een genderidentiteit die zich nauw verwant voelt aan de natuur waarbij de persoon zich sterk aangetrokken voelt tot planten, bomen en vegetatie. Biogenders kunnen ook aanvoelen dat meerdere organismen een eenheid vormen die zij hun geliefde noemen (bv. een korenveld dat wordt gepersonifieerd als één partner of een boom zoals bij Emma). Deze relatie kan seksueel of platonisch zijn.

°° Blurgender - Ook wel genderflux genoemd, betekent het hebben van meerdere genderidentiteiten die in elkaar overvloeien, zodat geen bepaald type gender duidelijk is.

°° Bordergender - Een wisselend gender, uitsluitend ervaren door mensen met BPD (Border Personality Disorder). Een genderidentiteit zonder vaste greep op de eigen identiteit, terwijl men toch in meer of mindere mate gender ervaart, maar moeite heeft zich vast te pinnen op één etiket of identiteit.

°° Boyflux - De persoon identificeert zichzelf als man, maar ervaart verschillende gradaties van mannelijke identiteit. Dit kan variëren van zich agender tot zich volledig mannelijk voelen.

°° Burstgender - Frequente uitbarstingen van intense gevoelens gaan snel over in een initiële rustige fase.

°° Cadensgender - Een gender wat makkelijk beïnvloed wordt door muziek.

°° Cassflux
- Dit is een genderidentiteit waarbij iemand zijn geslacht onbelangrijk of irrelevant vindt, of onverschillig staat tegenover het hele idee van gender. Een andere naam is Cassgender.

°° Cavusgender - De persoon voelt zich dicht bij het ene gender wanneer hij depressief is en bij een ander gender wanneer hij niet depressief is.

°° Cendgender -  Dit is een verzamelnaam voor elke genderfluïde identiteit die wisselt tussen eugender en antigender.

°° Ceterogender - Dit is een niet-binair gender waarbij de persoon specifieke mannelijke, vrouwelijke of neutrale gevoelens heeft. Een andere naam is Ceterofluïd.

°° Cisgender - De genderidentiteit stemt overeen met het geboortegeslacht (de man identificeert zich als man, en de vrouw als vrouw).

°° Cloudgender - Het gender van de persoon kan niet worden begrepen als gevolg van een dissociatie stoornis (identiteitscrisis). 

°° Cogitogender -  Een gender wat enkel bestaat wanneer men eraan denkt, of stil is totdat het onder de aandacht wordt gebracht. Of zich geslachtloos voelen totdat er bewust voor een bepaald geslacht wordt gekozen.

°° Collgender - Verschillende genders zijn tegelijkertijd aanwezig in het individu.

°° Colorgender - Dit is een genderidentiteit die geassocieerd wordt met één of meerdere kleuren en de gevoelens, emoties en/of voorwerpen die met die kleuren geassocieerd worden.

°° Commogender - Iemand die weet dat hij geen cisgender is, maar zich toch een tijdje als zodanig blijft identificeren.

°° Condigender - Iemand die zijn genderidentiteit enkel onder specifieke omstandigheden voelt.

°° Cosmicgender - Een gender wat zo uitgestrekt en complex is dat men er maar een klein stukje van tegelijk kan verwerken. Zoals men de nachtelijke hemel door een telescoop bekijkt, en niet kunt hopen alles in één keer te zien, maar men kan wel meer kennis opdoen over delen ervan naarmate men zich langer op één deel concentreert.

°° Deliciagender - Het gevoel meerdere genders te hebben, maar het ene boven het andere te verkiezen.

°° Demifluïd - Het hebben van meerdere genders, sommige vloeiend terwijl andere statisch zijn.

°° Demiflux - Een combinatie van meerdere genders waarbij sommige genders statisch zijn, terwijl andere in intensiteit fluctueren.

°° Demigender - De persoon heeft gedeeltelijke trekken van het ene gender en gedeeltelijke trekken van het andere gender.

°° Domgender - Het individu heeft meerdere genders waarbij er één domineert over de rest.

°° Dryadgender
- Een vorm van agender, maar meer verbonden met een leeg bos. Verwijzing naar de Griekse nimfen.

°° Duragender - Het hebben van meerdere genderidentiteiten waarbij er één gender langer duurt en stabieler is dan de andere.

°° Egogender - Een genderidentiteit die uniek aanvoelt voor iemand, gebaseerd op zijn eigen identiteit als persoon. Kan worden gedefinieerd als 'ik-gender', een genderidentiteit die intens persoonlijk is en uitsluitend bij die persoon hoort. 

°° Epicene - Een bijvoeglijk naamwoord om androgynie of een gebrek aan geslachtsonderscheid te beschrijven. Het wordt geassocieerd met een sterk gevoel zich niet te kunnen verhouden tot een van de twee binaire geslachten (man of vrouw).

°° Esspigender - De persoon relateert zijn genderidentiteit aan geesten.

°° Eugender - Iemand met een absoluut gender (in tegenstelling tot een antigender). Het is een positieve en zekere genderervaring, waarbij men zeker weet dat men een bepaald gender is.

°° Exgender - Ook wel egender, is iemand die weigert om zich te identificeren binnen het genderspectrum, of een genderloos gevoel dat sterker is dan agender.

°° Existigender - Dit is een genderidentiteit die alleen bestaat als men er actief over nadenkt. Als iemand niet nadenkt over genderidentiteit of deze niet onderzoekt, dan heeft hij er geen. Men voelt zich genderloos totdat men aan het gender denkt, waarna men een genderidentiteit ervaart. Andere benamingen zijn Pensgender, Opinogender, Cogitogender, Cognogender or Filogender.

°° Fablegender -  Dit is een genderidentiteit die sterk verbonden is met mythische wezens, zoals zeemeerminnen, eenhoorns, engelen, enz.

°° Femfluid - De persoon is vloeiend of fluctuerend wat betreft de vrouwelijke genders.

°° Femgender - Een niet-binaire genderidentiteit die vrouwelijk is.

°° Fluidflux - Deze personen hebben verschillende identiteiten op verschillende momenten (of meerdere op hetzelfde moment, in sommige gevallen) en bovendien verandert de intensiteit van hun identiteit in de loop van de tijd.

°° Gemigender - De persoon heeft twee genders die tegengesteld zijn, maar ze stromen en werken samen.

°° Genderblank - Of blankgender is een genderidentiteit die het individu niet kan verklaren. De persoon kan het op geen andere manier beschrijven dan als een lege ruimte die verwarrend kan zijn. Deze personen kunnen ook geloven dat hun gender gelijk is aan een lege ruimte of het enige wat in hen opkomt is een lege ruimte.

°° Genderflow - De genderidentiteit is vloeibaar tussen oneindige gevoelens.

°° Genderfluid - De persoon houdt niet consequent vast aan één gender en kan vele genders hebben. Deze genderidentiteit verwijst naar een gender dat varieert in de tijd. Dat kan af en toe zijn, elke maand, elke week, elke dag, tot zelfs enkele momenten per dag, afhankelijk van de persoon. Soms is het consistent en soms niet.

°° Genderfuzz - Of blurgender, is een polygender identiteit waarbij men meerdere genders ervaart die in elkaar overlopen, waardoor het moeilijk of onmogelijk is om te bepalen welke genders men op een bepaald moment ervaart.

°° Genderflux - Dit is een genderidentiteit die in intensiteit varieert in de tijd. Dit kan geleidelijk, traag of snel zijn, afhankelijk van de persoon. Meestal is het consistent en soms niet.

°° Genderpunk - Of genderfuck is iemand die zich verzet tegen de maatschappelijke normen betreffende genders.  De bewuste poging om traditionele opvattingen over genderidentiteit en genderrollen te ondermijnen.

°° Genderqueer - Of non-binair, is iemand die het traditionele gender onderscheid niet onderschrijft, maar zich identificeert met geen van beide, met beide of met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke genders.

°° Girlflux - De persoon identificeert zichzelf als vrouw, maar met verschillende intensiteiten van de vrouwelijke genderidentiteiten die fluctueren in intensiteit. Deze persoon kan zich de ene dag volledig vrouwelijk voelen, en de andere dag slechts half vrouwelijk (demigirl), en een paar dagen later zich licht vrouwelijk of zelfs 0% vrouwelijk voelen (agender).

°° Healgender - Een genderidentiteit die de persoon rust, kalmte en positiviteit geeft. Deze genderidentiteit brengt, eenmaal bereikt of gerealiseerd, veel vrede, veiligheid, helderheid, creativiteit en harmonie in de geest van de persoon.

°° Mirrorgender - Of reflective gender is een genderfluïde term waarbij de persoon één, twee of meer genders ervaart, afhankelijk van de situatie en de mensen om hen heen.

°° Omnigender - Het hebben of ervaren van alle genders.

°° Polygender - Identificatie met meerdere genders.

°° Pangender
- Identificatie met alle genders.

°° Pendogender - Iemand die door zelftwijfel nooit tevreden is met het geslacht/gender en dwangmatig op zoek gaat naar iets wat nog beter past. Gender perfectionisme.

°° Religender - Een gender die een verbinding heeft met de energie van een ander gender vanwege en via spiritualiteit.

°° Therians
- Dit zijn personen die zich intrinsiek of op een genderspecifieke manier identificeren als een dier dat op Aarde bestaat of heeft bestaan. Sommigen geloven dat hun ziel die van een dier is, terwijl anderen geloven dat de oorzaak van hun dierlijke identiteit psychologisch is. Er zijn verschillende types van therians.

°° Xenogender - Een gender wat niet kan gevat worden in menselijke opvattingen over gender. Een gender wat meer gericht is op het uitwerken van andere methoden tot gender categorisering en gender hiërarchie, zoals die met betrekking tot dieren, planten of andere wezens/dingen.

Verder is er ook de 'Galactische Indeling', een alternatief classificatiesysteem voor niet-binaire mensen, gebaseerd op hun afstemming op de binaire geslachten (man/vrouw).

°° Solarian - De solarische identiteit drukt een overeenkomst uit met mannelijke geslachten, uitlijningen of ervaringen, maar men identificeert zich niet als man. Vroegere term: mannelijk georiënteerd.

°° Lunarian - De lunarische identiteit drukt een overeenkomst uit met vrouwelijke geslachten, uitlijningen of ervaringen, maar men identificeert zich niet als vrouw. Vroegere term: vrouwelijk georiënteerd.

°° Stellarian - De stellarische identiteit drukt uit dat iemand zich niet verbonden voelt met vrouwelijke of mannelijke geslachten, uitlijningen of ervaringen. Dit drukt een niet-binaire uitlijning uit, in tegenstelling tot vrouwelijke en mannelijke uitlijningen.

°° Singularian - De singularische identiteit verwerpt elke vorm van relatie met het binaire geslacht, en dus met het afstemmingssysteem zelf. Dit in tegenstelling tot de stellarian, die zich noch bij het mannelijke, noch bij het vrouwelijke geslacht aansluit.
.


3. Seksuele oriëntatie

De foto helemaal bovenaan dit bericht stelt dat het allemaal om liefde draait. Maar dat is niet helemaal correct, het gaat ook om seks, en liefde is iets anders dan seks. Een belangrijk onderdeel van de genderthematiek is dus de seksuele oriëntatie. Seks en voorplanting zijn nu eenmaal sterk aanwezig in de maatschappij en in het leven van vrijwel alle mensen. Het is belangrijk te begrijpen dat seksuele geaardheid en seksuele voorkeur (kunnen) losstaan van genderidentiteit. Zo kan een transgender (voelt zich niet thuis in het biologische lichaam) of een cisgender (voelt zich wel thuis in het biologische lichaam) bijvoorbeeld hetero, homo, lesbisch, biseksueel of queer zijn. Als voorbeeld: een transman (iemand die geboren is als een biologische vrouw, maar zich een man voelt als genderidentiteit) kan seksueel aangetrokken worden tot zowel mannen, vrouwen, allebei of tot andere transgenders. De seksuele aantrekking (of verliefdheid) tot iemand wordt dan niet zozeer bepaald door het geslacht (man, vrouw) of door het gender, maar eerder door (het geestelijke aspect van) de mens zelf.

Eerst volgen de bekende letters uit het regenboogalfabet (LGBTTQQIAAP), daarna andere termen die in relatie staan tot het beleven van seksualiteit. Er wordt soms ook nog een andere lettercombinatie gebruikt (QUILTBAG) wat staat voor Queer/ Questioning, Unsure, Intersex, Lesbian, Transgender/Two-spirit, Bisexual, Asexual/Aromantic, Gay/Genderqueer. 

°° L = Lesbian - De seksuele voorkeur en romantische aantrekking van vrouwen voor andere vrouwen (lesbisch).

°° G = Gay - De seksuele voorkeur en romantische aantrekking van mannen voor andere mannen (homoseksueel).

°° B = Bisexual - Romantische gevoelens, seksuele aantrekking of seksueel gedrag naar zowel mannen als vrouwen (biseksueel).

°° T= Transgender - Iemand die een genderidentiteit en/of genderexpressie heeft die niet overeenstemt met het biologische geslacht.

°° T = Transseksueel - Mensen bij wie de onvrede en het ervaren verschil tussen de genderidentiteit en het biologische geslacht uiteindelijk leidt tot de wens om lichamelijk te veranderen naar het andere geslacht via operaties en hormoontherapie.

°° Q = Queer - Mensen die zich niet identificeren met de binaire termen van man en vrouw of homo en hetero en die zichzelf niet willen definiëren via hun seksuele handelingen.

°° Q = Questioning - Mensen die hun seksuele/gender identiteit nog in twijfel trekken of onderzoeken.

°° I = Intersekse - Mensen bij wie het lichaam niet volledig mannelijk of vrouwelijk is bij de geboorte (bvb. door genetische afwijkingen). Afhankelijk van de definitie zijn ongeveer 18 mensen op 100.000 intersekse.

°° A = Ally - Of bondgenoot zijn hetero mensen die de regenboog gemeenschap steunen.

°° A = Aseksualiteit - Mensen die heel weinig of geen seksuele verlangens hebben. Ze hebben geen behoefte aan seks, maar kunnen wel opgewonden raken.

°° P = Panseksualiteit - Seksuele en romantische aantrekking naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten.

Andere seksuele termen die niet in het regenboogalfabet zijn opgenomen.

°° Heteroseksualiteit
- De seksuele en romantische exclusieve voorkeur voor personen van de andere sekse. Het is veruit de meest voorkomende seksuele voorkeur of oriëntatie in de wereld.

°° Autoseksualiteit - Dit is de seksuele voorkeur voor het eigen lichaam boven dat van een sekspartner.

°° Sodomie - Dit was oorspronkelijk een algemene term om allerlei seksuele handelingen aan te duiden die niet-reproductief zijn (geen nageslacht kunnen voortbrengen), zoals homoseksualiteit, masturbatie, orale seks,... Tegenwoordig wordt met sodomie eerder anale seks bedoeld.

°° Shemale of Ladyboy - Dit is de naam die in de prostitutiewereld gebruikt wordt voor een man die een meer vrouwelijk uiterlijk verkrijgt door hormonen en soms borstimplantaten te nemen. Deze transseksuelen hebben zowel een penis (die door de hormonen minder goed presteert) als borsten en vrouwelijke looks.

°° Dragqueen - Dit is een man die vrouwelijke kleding aantrekt en extravagante make-up draagt voor speciale gelegenheden, shows en optredens. Verwante termen zijn Crossdressing en Travestie om mannen aan te duiden die zich occasioneel als vrouw kleden, voordoen en gedragen. Er kan bij dragqueens ook sprake zijn van een seksuele component, in tegenstelling tot Cosplay, het zich verkleden als een bepaalde figuur (uit een film, anime, videogame,...) en het spelen van een rollenspel als middel tot vermaak of escapisme. De identificatie met een bepaald uiterlijk kan trouwens zover gaan dat het een permanente levensstijl wordt. Het YouTube kanaal Truly brengt regelmatig korte reportages over personen die zich sterk identificeren met een bepaalde 'look' (hier of hier). Het toelaten van kinderen bij de seksueel expliciete dragshows en het uitnodigen van dragqueens in de klas stuiten ondertussen op kritiek in bepaalde conservatieve VS staten. Texas overweegt zelfs om wetten uit te vaardigen die minderjarigen de toegang tot dragshows verbiedt en die ook de drag kids evenementen aan banden legt.

°° BDSM = Bondage, Discipline, Sadisme, Masochisme - Dit is een afkorting om een reeks seksuele voorkeuren en rollenspellen aan te duiden, die gebruik maken van opgelegde fysieke beperkingen (dominantie), intense zenuwprikkels (pijn) of het spelen van machtsspellen (meester/slaaf verhoudingen).

°° Fetisjisme - Deze term duidt een seksuele voorkeur aan waarbij opwinding wordt beleefd aan een voorwerp, bepaalde kledij, een lichaamsdeel, een lichaamskenmerk of een handeling. Bekende fetisjen zijn: leder, rubber, naalden, voeten, ondergoed, (school)uniformen, luiers, travestie verkleding,... en spanking (billenkoek), handboeien, (extreem) dikke mensen seks (feeders), voyeurisme, exhibitionisme, plas- en poepseks, wurgseks, seks op publieke plaatsen,  ...

°° Infantilisme - Of adult baby, dit is het beleven van prettige gevoelens (soms seksueel) door zich als kind te gedragen en als kind behandeld te worden.

°° Polyamorie - Of vrije liefde, deze term staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit op voorwaarde dat het gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen.

°° Polygamie - Een huwelijksvorm waarbij één persoon tegelijkertijd gehuwd is met twee of meer personen (in tegenstelling tot monogamie). Er zijn verschillende onderverdelingen. Bigamie is het tegelijkertijd met twee partners gehuwd zijn. Polygynie is wanneer een man huwt met meerdere vrouwen. Dit is toegestaan in de meeste moslimlanden en in veel Afrikaanse landen en kent een lange geschiedenis in alle culturen. Polyandrie is een vrouw die samen is met meerdere mannen en wordt vaak niet toegestaan in de landen die polygynie wel aanvaarden.

°° Gerontofilie - Zich als jongvolwassen persoon seksueel en emotioneel aangetrokken voelen tot ouderen en bejaarden.

°° Paraphilia - Een verzamelterm voor personen die een intense seksuele opwinding ervaren voor atypische objecten, elementen, situaties, fantasieën en gedragingen. Het wordt ook gedefinieerd als seksuele interesse in iets anders dan een toestemmende menselijke partner. Voorbeeld is Dendrophilia: seksueel aangetrokken worden tot een boom. Of Objectophilia: seksueel aangetrokken worden tot objecten, zoals deze vrouw die getrouwd is met een treinstation.

De volgende categorie seksuele voorkeuren worden in de westerse wereld als niet toelaatbaar beschouwd en zijn in sommige gevallen strafbaar. In andere delen en culturen van de wereld worden sommige wel getolereerd en (soms oogluikend) toegestaan.

°° MAP - Minor Attraction & Attracted People - Dit is een algemene term om (volwassen) personen aan te duiden die zich aangetrokken voelen tot minderjarigen en/of omgekeerd, minderjarigen die zich aangetrokken voelen tot volwassenen. Die aantrekking hoeft niet per se seksueel te zijn, maar kan ook gaan over diepe, vriendschappelijke gevoelens. Er zijn hier en daar initiatieven bezig om deze voorkeur ook aan de regenboog beweging toe te voegen als genderidentiteit, hoewel er ook protest is vanuit de LGBT gemeenschap.

°° Pedofilie - Is een algemene term om mensen aan te duiden die zich seksueel en emotioneel aangetrokken voelen tot kinderen die nog geen secundaire geslachtskenmerken vertonen (prepuberteit, over het algemeen jonger dan 11 tot 13 jaar). Er zijn verschillende extra onderverdelingen (zie verder). Wanneer deze aantrekking daadwerkelijk overgaat tot het plegen van seksuele handelingen met de minderjarige, dan spreekt men van kindermisbruik of pedoseksualiteit. In Europa is het ervaren van seksuele gevoelens voor minderjarigen niet strafbaar, het verrichten van pedoseksuele handelingen wel. In tientallen landen waar kindhuwelijken voorkomen, worden seksuele betrekkingen met minderjarigen (oogluikend) toegestaan.

°° Nepiofilie - Zich als volwassene seksueel aangetrokken voelen tot baby's, peuters en kleuters (0 tot 5 jaar).

°° Hebefilie - Zich als volwassene seksueel aangetrokken voelen tot jonge tieners die de puberteit doormaken (11 tot 14 jaar).

°° Efebofilie - Zich als volwassene seksueel aangetrokken voelen tot adolescenten, mensen die net uit de puberteit zijn (15 tot 19 jaar).

°° Pederastie - Dit is de erotische relatie tussen een volwassen man en een opgroeiende (minderjarige) jongen (zie afbeelding hierboven). Pederastische relaties kunnen spiritueel zijn of materialistisch, legaal of illegaal, seksueel of niet seksueel. Ze kennen een lange geschiedenis en komen voor sinds de oudheid (vooral bij de oude Grieken en Romeinen).

°° Incest - Of bloedschande is geslachtsgemeenschap tussen naaste bloedverwanten (in eerste, tweede of derde graad). Dit kan tussen volwassenen onderling zijn, tussen kinderen onderling of tussen volwassenen en kinderen. Het komt ook van oudsher voor binnen adellijke families als huwelijkspolitiek. Nakomelingen uit een incestueuze relatie hebben een hogere kans op erfelijke aandoeningen.

°° Zoöfilie - Het zich seksueel aangetrokken voelen tot dieren. Wanneer er daadwerkelijk ook seks plaatsvindt, dan spreekt men van bestialiteit.

°° Necrofilie - Dit is de seksuele voorkeur voor het bedrijven van seks met een dood lichaam.

Anastha Aurora

Binnenkort volgt:

° Gender verwarring Deel 2: Agenda
° Gender verwarring Deel 3: Metafysica


Transgender Artists in Music

°17 LGBT musicians list
°11 Trans & Nonbinary Pop Stars
° 35 Best Gay Singers

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall