28/10/2020

Kies nieuwe gedachten

Jij bent niet het stemmetje/de denker/de gedachten in je hoofd. Maar hoe kun je dit zelf ervaren?

Eerste stap is beseffen dat er allerlei gedachten in je hoofd opkomen en verdwijnen en dat je dit kunt observeren. Je zet als het ware een stap terug en bent de neutrale getuige van deze innerlijke dialoog. Observatie is een onderdeel van de mindfulness technieken. Maar vaak wordt je meegezogen in de dialoog en identificeer je jezelf met de gedachtenstroom (of met de beeldenstroom, want sommige mensen zijn eerder visueel dan mentaal). Die innerlijke stem vertelt een of ander verhaal vaak gebaseerd op allerlei aannames, overtuigingen, culturele achtergrond, input van media en van anderen, onwaarheden, speculaties,...Bij veel mensen (en zeker in Covid tijden) zijn de verhalen vaak negatief, beangstigend, verdelend, beperkend en ondermijnend. Maar ze zijn daarom niet waar, het zijn gewoon verzonnen verhaaltjes. Het belangrijke punt is beseffen/ervaren dat de 'kenner' of getuige van de innerlijke dialoog niet deelneemt aan de gedachtestroom. Jij als (ongeboren/onsterfelijk) Zelf bent niet je gedachten. Er is dus een 'aanwezigheid', een bewustzijn die de dialoog kan waarnemen.
Deze ervaring brengt vrijheid, je bent niet langer geïdentificeerd met de stem in je hoofd, met de verhalen die je jezelf wijsmaakt, met je persoonlijkheid. Je 'ontwaakt' uit de zelfhypnose van het ego, uit de invloed van de maatschappij en uit de jarenlange conditioneringen. Dat is bevrijdend want de ego-verhalen zorgen vaak voor onnodig emotioneel lijden, niet enkel voor jou maar ook voor je omgeving. De meeste 'problemen' bestaan namelijk enkel in je hoofd omdat je je zorgen maakt over verhalen die zich in 95% van de gevallen niet manifesteren of helemaal niet kloppen. Het probleem is het verhaal, en dit verhaal is vaak een verkeerde interpretatie gebaseerd op onvolledige informatie (fake news).

Wie verder op dit pad wil gaan, komt dan aan bij de vraag: 'Wie of wat ben ik eigenlijk?' Ben ik mijn verhaal/gedachten/gevoelens/percepties? Of ben ik de kenner van alle ervaringen? Ben ik een gekwetst ego opgesloten in een sterfelijk lichaam? Of ben ik het altijd aanwezige Licht van Bewustzijn?

Donkere gedachten overspoelen de wereld en die kunnen zich nestelen in jouw bewustzijn. Mensen lopen de hele dag te piekeren of denken allerlei angstscenario's, en deze signalen bereiken ook ons lichaam en onze cellen waardoor we verzwakken en vatbaar worden voor ziekte. Your mind creates your world. Maar nu kunnen we ons wapenen. We weten dat we niet onze gedachten en overtuigingen zijn. En we hebben de mogelijkheid om donkere, ontmoedigende en angstige gedachten gewoon voorbij te laten gaan als wolkjes die voorbij drijven aan de altijd blauwe hemel, gewoon door er geen aandacht aan te geven. We verspelen niet langer tijd en energie aan gedachten en overtuigingen die we niet willen zien uitkomen of die we niet willen ervaren in ons leven of die ons neerhalen. We kiezen bewust een nieuwe gedachte die beter voelt of ons dichter bij de realisatie van die mooie dromen en prachtige plannen brengt. Dit kun je de hele dag door doen. Probeer het eens een weekje en stop ondertussen ook met TV en krant en evalueer daarna het resultaat.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall