25/10/2020

Artemisia annua



Men hoort in de media over hydroxychloroquine als een werkzaam middel tegen Covid (in combinatie met zink en antibiotica en vooral tijdens de beginfase). Maar er is ook een plant met een gelijkaardige en zelfs sterkere werking zonder bijwerkingen bij juist gebruik en bovendien goedkoop of gratis uit jouw tuin. Deze plant maakt (al duizenden jaren) deel uit van de farmacopee van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde), van de Ayurveda (de oudste gekende geneeskunde op Aarde) en van de Afrikaanse kruidengeneeskunde. Haar naam is Artemisia annua (zoete alsem of zomeralsem) en de ontdekking van haar geneeskracht bij malaria leverde haar in 2015 zelfs een Nobelprijs op.

Ze bevat 400+ synergetisch werkzame stoffen waaronder het belangrijke artemisinin. Gepatenteerde medicijnen zoals hydroxychloroquine merken bestaan uit geïsoleerde moleculen die de synergie der planten missen waardoor vaak niet gewenste (bij)werkingen ontstaan. Het belang om altijd het volledige plantspectrum te nemen in plaats van een afgezonderde molecule kan niet genoeg benadrukt worden (zie bij Kevin Spelman hieronder). Uiteraard zal de farma industrie deze waarheid niet graag verkondigen gezien ze op planten geen patent noch een grote winstmarge kunnen nemen.
Pillen = artificiële chemie (en money), kruiden = levende natuur (en een geschenk).

Artemisia heeft een breed spectrum aan bioactiviteit en wordt sinds de oudheid gebruikt als een anti-parasitair, anti-viraal en anti-bacterieel middel, bij reuma en voor de behandeling van malaria, hepatitis, kanker, ziekte van Lyme, ontstekingen en menstruatieproblemen. De aanbevolen kuur bij Covid en andere virale infecties zoals griep is een halve liter afkooksel per dag van de bloemen, bladeren en twijgjes van zodra symptomen opduiken.

In 2003 werd Artemisia ingezet bij de SARS epidemie in China en ook recent nog bij Covid. Terwijl de plant in Afrikaanse landen en vooral Madagaskar wordt ingezet tegen Covid blijft ze in veel Europese landen (waaronder Frankrijk) verboden en raad de WHO het gebruik af. Als je kijkt naar het aantal Covid doden per miljoen inwoners dan staat Madagaskar op de 121ste plaats (met 9 doden per miljoen inwoners), België staat op de 2de plaats  en Nederland op 19 (cijfers van 23 okt 2020). Veel Afrikaanse landen waar de plant gebruikt wordt, staan trouwens onderaan de lijst.

In Frankrijk kun je nog kiemkrachtige Artemisia zaden kopen bij Kokopelli of bij Vreeken in Nederland. Het is een eenjarige, zelf uitzaaiende en varenachtige plant met kleine, gele bloemen en een kamferachtige geur waar je een lekkere thee van kunt bereiden.
 
De man in deze video (Raphaël Colicci) deelt dagelijks Artemisia plantjes uit aan wie dat wil. Hij legt ook uit dat het steeds moeilijker wordt om 'heirloom' of 'erfstuk' zaden te vinden. Dat zijn de voorouderlijke, authentieke, raszuivere, soortechte, niet genetisch gemanipuleerde rassen en varëteiten. Naast de onvergelijkbare smaak en werking der planten en groenten afkomstig uit heirloom zaad, hebben ze het voordeel dat ze ook telkens opnieuw zaad geven (in tegenstelling tot de F1 hybride rassen en terminatorzaden).
 
Dit is trouwens één van de vele maar uiterst belangrijke functies en voordelen van het familiedomein. Elk domein bewaart de oeroude rassen voor de volgende generaties en wisselt zaden uit met de buren en andere dorpen. De familiedomeinen worden zo de planten databanken voor de vergroening en verfraaiing van de planeet met oorspronkelijke gewassen. Wist je bvb. dat er meer dan 7.000 appel variëteiten bestaan (en vroeger nog veel meer) maar dat er minder dan 100 commercieel worden geteeld. Wanneer elk familiedomein enkele appelrassen behoedt, beschermt en verder teelt, dan bewaren en vergroten we samen de biodiversiteit.
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall