24/10/2020

Triggers

 

Een trigger is een situatie, een interactie, een gebeurtenis, een zintuiglijke gewaarwording die je zodanig raakt dat je erdoor in een andere gevoelstoestand komt. Het ene moment kun je opgewekt en blij zijn, en een tel later voel je je slecht, verdrietig of misselijk. De verandering is plots en ongewild, het gebeurt automatisch, onbewust en als vanzelf. Er kunnen drie hoofdredenen zijn waarom je emotioneel geraakt (getriggerd) wordt door een situatie, persoon, gesprek, bericht, geur, liedje,...

° Trauma: oude psychische 'kwetsuren' die opgeslagen zitten in het onderbewuste en plots terug ontwaken door de gebeurtenis.
° Oppositie: dit zijn tegengestelde waarden, normen en overtuigingen die jouw wereldbeeld of geloofssyteem in vraag stellen of onderuit halen. Je wordt uit jouw warme en veilige comfortzone gehaald.
° Bescherming: dit is zelfbescherming van het ego (of de artificiële identiteit bestaande uit gedachten, herinneringen, culturele opmaak, enz.). Dit ego of persoonlijkheid beschermt zichzelf door middel van allerlei mechanismen zoals overtuigingen, verlangens, gewoonten, verslavingen, fantasieën, dwalingen, projecties,... Wanneer het ego 'aangevallen', gekwetst of uitgedaagd wordt, werkt dit als een trigger en ontstaat vaak een tegenreactie zoals verdediging, discussie, belediging, ruzie, sabotage, en zelfs geweld.

Een trigger werkt als een spiegel waarin een onverwerkte, niet-geheelde of beperkende gebeurtenis / overtuiging gespiegeld wordt. Het kunnen boodschappers, leraars en healers zijn indien we bewust en aandachtig blijven. Dit zijn enkele signalen die het lichaam kan vertonen bij triggers: beven, hartkloppingen, moeite om te ademen of slikken, blozen, rillingen, zweten, flauwvallen, duizeligheid, zich onwel voelen, hartpijn, een gevoel van afscheiding,...Deze gaan over in een emotionele reactie: haat, woede, angst, walging, verdriet, treurnis, schreeuwen, huilen, zich wegstoppen, vluchten, ruziën,... De eerste stap tot heling is (h)erkenning van de triggers zodat je bewust wordt van wat er gebeurt (op het moment zelf).

° Pauzeer even, neem afstand van de situatie en focus op je ademhaling.
° Vraag jezelf af waarom je zo geraakt of getriggerd wordt.
° Onderdruk de gevoelens en emoties niet, observeer ze gewoon.
° Wees aandachtig op je lichamelijke reacties (spierspanningen, hartritme veranderingen, tintelingen, nerveuze tics, warmte en koude golven,...).
° Wees aandachtig op de (soms extreme) gedachten die door je hoofd flitsen (gewoon observeren welk verhaal je mind creëert).
° Probeer te ontdekken wie of wat de emotie heeft getriggerd (een object, een woord, een overtuiging, een geluid, een situatie,...).
° Probeer te ontdekken wat er gebeurde en hoe je je voelde net voor je werd getriggerd (was je gestresst, prikkelbaar, oververmoeid, knorrig,...).
° Probeer te ontdekken welke diepere behoeften die je hebt eigenlijk niet ingevuld werden waardoor je vatbaar was voor een trigger effect. Dit zijn enkele mogelijke onderliggende behoeften: aanvaard worden, aandacht krijgen, liefde voelen, zich veilig voelen, zich gerespecteerd voelen, plezier hebben, waardering krijgen, innerlijke vrede ervaren, eerlijk behandeld worden, gelijk krijgen, de controle behouden,...Daarna kan men nog dieper gaan door schaduwwerk te doen.

Getriggerd worden biedt dus de mogelijkheid om zichzelf te helen omdat een oude emotionele wonde, een beperkende overtuiging of een mentale blokkade in het licht van bewustzijn komt te staan waardoor ze zichtbaar is en getransformeerd kan worden naar kracht en heelheid.

We leven in een tijd waar vrijwel iedereen bijna dagelijks getriggerd wordt door de Covid crisis. De verstikkende maatregelen, de discussies op social media, de leugens van media en politici, de onzekerheid en angst voor de toekomst,... Er zijn nu tal van situaties ontstaan die iedereen in min of meerde mate raken en uit evenwicht brengen. Maar dit brengt ook de mogelijkheid om naar binnen te kijken en te zien welke (eigen) verhalen, gedachten en gevoelens zich aandienen (om verwerkt en getransformeerd te worden). Het lijkt soms wel alsof het 'karma' van vele generaties en vele levens nu terugkomt en dient als een grote reiniging en zuivering op weg naar een nieuwe tijd. Wellicht een noodzakelijke maar ook moeilijke fase. Regelmatig tijd maken voor mindfulness, stilte, natuur en vriendschap zijn essentieel nu.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall