30/09/2021

Het Sociaal Krediet Systeem

Iedereen is ondertussen op de hoogte van het Chinese systeem tot sociale controle bedoeld om het dagelijkse leven der burgers te manipuleren via een kredietscore. Door middel van het sociale kredietsysteem bouwt de Chinese overheid een gegevensbank op waarmee het gedrag van personen, bedrijven en instanties kan worden gevolgd en bijgestuurd (via aanmoediging en een puntenscore). Dit is een tussenstap op weg naar ID2020 en mindcontrol via inwendige technologie (microprocessor). Het is een heel complex systeem en het speelt op verschillende niveaus waaronder ook verborgen levels die niet toegankelijk zijn voor onderzoekers. De implicaties op de maatschappij zijn zo diepgaand dat we gerust kunnen spreken van een totale make over richting een digitale controlestaat.

Het systeem ontstond in oorsprong nochtans vanuit een begrijpelijke intentie. Het werd ontwikkeld en opgestart omdat de Chinese overheid geen vat kreeg op de sociale problemen in het immense land. Er was / is veel corruptie, belastingontduiking, schandalen rond voedselveiligheid, onveilige werkomstandigheden, achterstallige lonen, verbroken handelscontracten, rechtszaken, enorme pollutie van lucht, water en aarde,...Het was en het is een zootje in China en het kredietsysteem bood de mogelijkheid om een heel pak ontspoorde dingen recht te trekken via straf en beloning. Vandaar dat heel wat Chinezen geen probleem hebben met het kredietsysteem, ze zien de verbeteringen op vlak van corruptie en de positieve aspecten. En de Chinezen waren uiteraard al lang vertrouwd met sociale controle onder het communistisch regime. Dit nieuwe systeem, hoewel nog in volle ontwikkeling, is gewoon een uitbreiding van de bestaande sociale rangorde en oordeelvorming die reeds duizenden jaren bestaan in China. Reeds tijdens de Qin Dynastie (221-206 BC) werd een meritocratisch beoordelings- en bevorderingssysteem toegepast in de keizerlijke bureaucratie om tot een goed functionerende Chinese staat te komen. Lang geleden was er dus al een prille voorloper van het moderne sociale krediet systeem.


Een gemeenschappelijk thema in de beleidsdocumenten tot invoering van het sociale kredietsysteem is de term 'Chengxin', wat kan vertaald worden als betrouwbaarheid, eerlijkheid, integriteit, oprechtheid of moraliteit (afhankelijk van de context). Men wil dit vertrouwen in maatschappij en overheid bevorderen op volgende vlakken:

°° Financiële kredietwaardigheid (Zhengxin) - Bedrijven en particulieren hebben een manier nodig om te kunnen beoordelen wie betrouwbaar is om zaken mee te doen of krediet aan uit te lenen. Het sociale kredietsysteem wil deze leemte in het financiële en zakelijke ecosysteem van China opvullen.
°° Gerechtelijke uitvoerende macht (Gongsi gongxin) - De uitvoering van rechterlijke beslissingen (zoals vonnisschulden) blijkt in China bijzonder moeilijk. Het sociale kredietsysteem wil nieuwe methoden vinden om bestaande wetten en rechterlijke uitspraken op te volgen.
°° Commerciële betrouwbaarheid (Shangwu chengxin) - De bedoeling is om de methoden tot fraudebestrijding te verbeteren bij handelsondernemingen en bij degenen die daaraan deelnemen.
°° Maatschappelijke betrouwbaarheid (Shehui chengxin) - Hier wordt het sociale kredietsysteem ingezet om een meer 'morele' samenleving te bekomen en te handhaven. Dit zijn bijvoorbeeld initiatieven die eerlijkheid, hard werken en toewijding aan het gezin opwaarderen.
°° Integriteit van de overheid (Zhengwu chengxin) - Het sociale kredietsysteem is 'zelfreflectief', bureaucraten en politici zullen zelf aan het regime worden onderworpen, met als doel de corruptie terug te dringen.

Er zijn 3 praktische middelen die ingezet worden om de doelstellingen te halen.

°° Het verzamelen en delen van gegevens - De fundamentele bouwsteen van het sociale kredietsysteem zijn gegevens die afkomstig zijn uit een hele reeks bronnen, dus allerlei data die opgeslagen en verwerkt worden. Via het systeem worden gegevens verzameld door centrale, regionale en gemeentelijke overheidsinstanties, alsook door particuliere actoren, en daarna gedeeld. Vervolgens worden big data algoritmen gebruikt om die gegevens op een zinvolle manier te verwerken.
°° Het samenstellen van zwarte en rode lijsten - De verkregen gegevens worden omgezet in een bepaalde score (gewoonlijk tussen 1 en 1000) en een letter (A, B, C of D) en dan gebruikt om personen en bedrijven toe te voegen aan lijsten (sommige openbaar, andere niet).
°° Straffen, sancties en beloningen - Gedeeltelijk (maar niet volledig) op basis van de aanwezigheid op de bovenvermelde lijsten, worden personen dan gestraft of beloond naargelang hun behaalde score.

Link naar deze foto in groter formaat

Maar wat begon als een systeem voor lokale controle op ontsporingen in de maatschappij en vooral  op financiële kredietwaardigheid veranderde snel toen de overheid en big tech gingen samenwerken en men alles begon te digitaliseren, te centraliseren en te koppelen aan A.I., gezichtsherkenning, smartphone apps, persoonlijke data, enz. Er hangen nu reeds 200 miljoen bewakingscamera's in China (1 camera per 7 inwoners) en het stijgt nog iedere dag. Alles wat iemand doet op internet wordt gevolgd, bewaard en beoordeeld. Censuur op het internet en social media is heel normaal in China. 70% van de websites worden geblokt. Er zijn 'heropvoedingskampen' voor etnische minderheden en dissidenten. Het kredietsysteem werkt anno 2021 zeker (nog) niet sluitend, het versoepelen van de bureaucratie en de (totale) controle staan bij lange na nog niet op punt, er zijn veel mankementen en achterpoortjes. Er bestaat tot op heden nog geen sociale kredietscore voor elk individu. Maar dat is wel het plan. Het systeem is in volle ontwikkeling en wordt nog voortdurend aangepast en verbeterd.

Bedrijven

Het kredietsysteem werd in 2014 officieel aangekondigd om dan tegen 2020 volledig operationeel te functioneren. Sinds die tijd worden Chinese burgers en bedrijven gemonitord en gerangschikt volgens een behaalde score. Bedrijven en mensen worden ingedeeld op basis van het al dan niet naleven van bepaalde aanbevelingen,  normen en regels. Meer dan 33 miljoen Chinese bedrijven hebben ondertussen een score gekregen, en veel bedrijven staan op een zwarte lijst. Het systeem heeft de capaciteit om individueel gedrag zorgvuldig te controleren en te beheersen. Mensen worden beloond of gestraft op basis van hun scores die kunnen stijgen of dalen naar gelang hun individueel gedrag. Het sociale kredietsysteem maakt gebruik van megadata om de betrouwbaarheid van iedereen te controleren en te beoordelen om zo een maatschappij te creëren van personen en bedrijven die zonder protest alle wetten en regels naleven die de overheid bedenkt. Er zijn afzonderlijke sociale kredietsystemen voor burgers, ondernemingen en ambtenaren.

Op basis van de sociale kredietscores kunnen bedrijven en personen dan beslissen met wie ze zaken willen doen. Een bank kan bijvoorbeeld besluiten om geen lening te geven aan mensen met een lage score vanwege het risico dat de lening niet zal kunnen worden terugbetaald. Of een job kan geweigerd worden omdat een lage score kan wijzen op onvoldoende motivatie. De scores geven informatie over de betrouwbaarheid en gehoorzaamheid van een persoon. Het systeem controleert in eerste instantie de naleving van de wetten en de inbreuken op de wetgeving maar bevat nog tal van aanvullende informatie over het privéleven van mensen. Bij de beoordeling van bedrijven houdt men onder meer rekening met de naleving van wetten en regels, het correct betalen van belastingen en taksen, de kwaliteit van de geleverde producten en diensten en het voldoen aan de eisen inzake milieubescherming. Bedrijven zijn verplicht om informatie bij te houden over hun eigen activiteiten en dan door te sturen aan de lokale en nationale autoriteiten. Daar bovenop zijn er ook standaard overheidsinspecties. Alles wordt opgeslagen in een centrale gegevensbank die dan voor elk bedrijf een sociale kredietscore berekent. De scores van bedrijven kunnen dalen of stijgen afhankelijk van het gedrag van hun zakenpartners. Men dient dus heel zorgvuldig na te denken met wie men zaken wil doen en met wie niet.

Publieke zwarte lijst van 'onbetrouwbare' mensen

Enkele gevolgen van een (te) lage score.

°° Reisverbod - Het kan personen worden verboden te reizen met trein en vliegtuig en sommige hotels weigeren mensen met lage scores.

°° Schoolverbod - Zowel volwassenen als hun kinderen kunnen zich niet inschrijven voor de middelbare school of voor hoger onderwijs.

°° Werkverbod - Mensen met een lage score kunnen niet werken bij de overheid of bij een grote bank en kunnen geen managementfunctie uitoefenen. Ondernemingen kunnen worden uitgesloten van openbare aanbestedingsprojecten.

°° Verhoogde controle - Bedrijven met een lage rating kunnen worden onderworpen aan meer overheidscontroles en inspecties.

°° Gezichtsverlies - De overheid houdt een openbare lijst bij van personen en bedrijven met een slechte score. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om relaties op te bouwen met lokale partners (die door dit partnerschap negatief worden beïnvloed). Daarnaast moeten bedrijven rekening houden met de negatieve gevolgen die de acties van een persoon of bedrijf kunnen hebben voor anderen als gevolg van een slechte sociale kredietscore. Interactie met bedrijven die een lage sociale kredietscore hebben (zoals bedrijven die op de 'zwarte lijst' staan) kan bijvoorbeeld de eigen persoonlijke sociale kredietscore verlagen. Wanneer iemand met een slechte sociale kredietscore een bedrijf opent dan start het bedrijf automatisch met een lage sociale kredietscore.

°° Zwarte lijst - Er zijn verschillende zwarte lijsten, zowel regionaal als nationaal, die gebaseerd zijn op het aantal schendingen van de richtlijnen en wetten en de mate van ongehoorzaamheid aan de overheid. Deze lijsten worden geraadpleegd alvorens men iemand in dienst neemt, een huurcontract afsluit, zich wil inschrijven voor een cursus, enzovoort. Er staan momenteel ongeveer 10 miljoen mensen en bedrijven op de zwarte lijst. En 23 miljoen Chinezen mogen niet meer reizen met de trein of het vliegtuig.

°° Rode lijst - Bedrijven met een hoge score worden op een positieve 'rode lijst' geplaatst. Er zijn diverse beloningen voor bedrijven die het in dit opzicht goed doen, waaronder soepele administratieve procedures, snellere douaneafhandeling, vlottere verwerking van de belastingaangifte, minder inspecties en audits, versnelde goedkeuringen van vergunningen.

°° Sociale controle - Dit gaat van de aangifte van 'overtredingen' door buren, vrienden en familie (shaming, blaming en verraad leveren goede punten op) tot 24/7 monitoring van de smartphones en gezichtsherkenning op straat. Er is binnenkort geen sprake meer van privacy, alles is gekend en wordt bijgehouden.

°° Angst inductie - Het volledige sociale en maatschappelijke leven wordt gereguleerd. In hoeverre kan een mens dan nog vrij en creatief leven? De angst om een lage score te halen, vormt een reële stressfactor. Vooral omdat er zoveel parameters zijn waardoor je punten kunt verliezen. Slecht rijden, verkeersovertredingen, te veel videogamen, bepaalde berichten posten op social media, roken waar het niet mag, schulden maken, niet op het zebrapad oversteken, geld verspillen aan frivole aankopen, je hond niet aan de leiband houden, foute vrienden hebben, je ouders niet regelmatig bezoeken, spieken op een examen, meer dan 2 kinderen per gezin hebben, je weigeren te laten steriliseren, lid zijn van een religieuze gemeenschap, een te grote grafzerk zetten, meedoen met een betoging, enz....er zijn meer dan 1500 parameters om rekening mee te houden. Vroeg of laat begaat iedereen wel een 'overtreding'. Daarnaast kun je goede punten verdienen door loyaal te zijn aan de overheid, het systeem te steunen en je medeburgers te verraden. Dit brengt een sfeer van wantrouwen, jaloezie, angst en gehoorzaamheid in de maatschappij.   

°° Dictatuur - De overheid bepaalt het leven van elke burger van geboorte tot dood. Je bent zogezegd vrij om te kiezen hoe je leeft, maar indien je één van de richtlijnen overtreedt, verlies je punten. En bij te weinig punten wordt je een uitgestotene, een paria, een minderwaardige burger. Dit is geen vrijheid, maar een dictatuur. Net als bij het Covid vaccin, je mag zogezegd kiezen of je het al dan niet neemt, maar als je weigert, wordt je uitgesloten uit de samenleving.

Digitaal ID & Big Brother

Het mag geen wonder heten dat de elites van deze wereld helemaal gek lopen voor deze mogelijkheid tot bevolkingscontrole via digitale dataverwerking. Het opent de weg naar de big brother en de Nazi Wereld Orde waar ze over kwijlen op hun geheime meetings. De komende digitale pas ID2020 zal alles samenbrengen. De Covid pas en QR code zijn slechts de voorlopers. ID2020 bevat je persoonlijke kredietscore, je gezondheidstoestand, je vaccinatiestatus, je CO2 uitstoot, je aankopen en uitgaven, je verplaatsingen en locatie, je werkgeschiedenis en relaties,...kortom jouw gehele persoonlijke leven gekoppeld aan een digitale cryptocurrency en wellicht aan een (voorwaardelijk) basisinkomen voor wie geen job vind in de transhumane robotica matrix. Bij een te lage score of het niet opvolgen van de aanbevelingen (jaarlijkse vaccinaties bijvoorbeeld) krijg je geen uitkering meer noch toegang tot de sociale zekerheden en voorzieningen.  

Covid is een project gestart in 2015 en staat voor Certificate Of Vaccination ID en is gekoppeld aan ID 2020 (Bill Gates) en een compleet plan tot volledige wereldcontrole. Het betekent in wezen dat jouw eigen, door vaccinatie gepatenteerde en aangepaste lichaam, een digitaal paspoort wordt wat dienst doet als identificatie- en betaalmiddel. Het maakt deel uit van de grotere plannen bekend onder de noemer de Great Reset. Lees meer in dit bericht: De Laatste Vrije Mensen.

°° Agenda 21 - Het plan van de VN (ondertekend door bijna alle landen in de wereld) om tijdens de 21ste eeuw en in het kader van de 'klimaatcrisis' wereldwijd een duurzame ontwikkeling van de planeet te ondersteunen op 17 vlakken (de SDG's of Sustainable Development Goals). Op zich niets mis mee zou je denken ware het niet dat men deze duurzame ontwikkeling wil 'opleggen' zonder inspraak van de wereldbevolking en via een doorgedreven controle en regelgeving waarbij men AL het leven op Aarde wil inventariseren, monitoren en reguleren volgens de visies van 'personen die weten wat goed is voor planeet en mens'.
°° Agenda 2030 - Dit is een verkorte en aangepaste versie van Agenda 21 opgesteld door het WEF (Klaus Schwab) met als einddatum 2030.
°° The Accelerator - Getekend in september 2019. Dit is de versneller van Agenda 2030 waarbij men de doelstellingen reeds wil bereiken in 2025.
°° Two Roadmaps - De eerste Roadmap (2015-2018) regelt de uitrol van 5G. De tweede Roadmap (2018-2022) regelt de uitrol van het vaccinatiepaspoort voor iedereen. Deze gezondheidspas is de voorloper van ID2020 en het sociaal kredietsysteem.
°° ID2020 - Een verplicht digitaal ID voor iedereen gekoppeld aan een kredietsysteem, een voorwaardelijk basisinkomen en een cryptocurrency systeem gecontroleerd door de overheid.
°° Vierde Industriële Revolutie - De niet te stuiten opkomst van de moderne en revolutionaire smart technologieën die de maatschappij transformeren: volledige digitalisering, robotica, artificial intelligence, 3D printen, 5G, 6G, 7G, smart cities, mRNA vaccins, the internet of things, the internet of bodies, transhumanisme, inplant microprocessoren,....Het vormgeven van de nieuwe digitale technocratie die er aan zit te komen.


° Tijdlijn Sociaal Krediet Systeem en uitleg (Engels)

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall