06/10/2021

Nieuw leven op de boerderij



Veel boeren willen stoppen of zijn al gestopt. Hun boerderijen staan leeg en de landbouwgrond wordt niet langer gebruikt om voedsel te telen. Die gronden zouden in principe ideale mogelijkheden bieden om ecodorpen en familiedomeinen op te creëren. Een obstakel kan de hoge prijs zijn voor landbouwgrond in Nederland en België. Daarom werden in vele landen VZW's en organisaties opgericht om de boerderijen te redden van de teloorgang via gezamenlijke aankopen en investeringen van particulieren.

° In België is er 'Daarom Wel'
Stel nu dat boerderijen opnieuw van iedereen zouden worden? Dat we ze als burgers opnieuw samen beheren. Waar deeleconomie vanzelfsprekend is. Wat een revolutie zou dat kunnen ontketenen aan mogelijkheden? Het vrijkopen van boerderijen betekent met zoveel mogelijk verantwoordelijken eigenaar worden, zodat het gemeen-goed een nieuw begrip van eigenaarschap inluidt: 'de aarde is van iedereen'. De economische waarde wordt door een onverkoopbaarheid nihil, de intrinsieke waarde is wat we er zelf van maken.

° In Nederland is er 'Land van ons'
De missie van Land van Ons is een kentering te bewerkstelligen in het uitputten van de grond en het verdwijnen van plantaardig en dierlijk leven uit het landschap. Dit doen we vanuit het besef dat het land en de grond letterlijk de bodem is onder ons bestaan. En daarmee een tegenwicht en rustpunt is in het hectische en op economische groei gerichte bestaan. De visie van Land van Ons is dat het verwerven en daarna behouden van het juridische eigenaarschap van (landbouw) grond een langjarige en daarmee duurzame aanpak is om onze missie te realiseren.

° In Nederland is er ook nog 'Erfdelen'
De opzet is om (te koop staande) boerderijen en hofstedes een nieuw leven in te blazen door hen (in samenspraak met welwillende gemeenten) een nieuwe bestemming te geven als woonerf en/of co-housing project.

° In Frankrijk is er 'Terre de Liens'
Deze organisatie koopt boerderijen op en stelt ze dan ter beschikking aan jonge boeren die niet het kapitaal hebben om zelf te kopen.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall