21/03/2022

Wautillarium

Het Wautillarium is een 'levend', autonoom en off-grid ecohuis wat zichzelf verwarmt en afkoelt door natuurkundige wetten toe te passen en het gebruik van warmteproducerende bacteriën. Het futuristische ontwerp is ontwikkeld door Alësha Lynov, een Russische permaculturist die gepassioneerd is door natuurlijke bouwmethoden. Het Wautillarium is sterk geïnspireerd door de bekende Earthship modellen van architect Michael Reynolds. Maar het Earthship is vooral bedoeld voor warme klimaatzones met voldoende zon uren per jaar, terwijl het Wautillarium ook geschikt is voor koude streken met maandenlange vriestemperaturen. Het is gemaakt van lokale en veilige materialen waardoor het goedkoop, low-tech, brandveilig en volledig zelfvoorzienend is. Net als bij het Earthship zijn er binnenserres voorzien om voedsel te telen en wordt het afvalwater meerdere keren hergebruikt. Het is een houtvrije constructie (om de bomen en de bossen te sparen) en gebruikt de compost producerende verwarmingsmethoden van Jean Pain om water en huis op te warmen. Er worden dus ook geen brandhout noch fossiele brandstoffen gebruikt. Een doe-het-zelf workshop en handleiding zijn bestelbaar via de website: Bio Veda.


Enkele van de kenmerken zijn:

° De bouwmaterialen zijn aarde en recyclage materialen, de muren zijn dik en alles is geïsoleerd net zoals bij de Earthships.

° Er is autonome verwarming en afkoeling door (1) de opslag van zonne-energie in de thermische massa, (2) de geothermische luchtkanalen die door het huis lopen en (3) thermofiele bacteriën die koolstof en stikstof afbreken en als bijproduct een grote hoeveelheid compost produceren.

°Alle afvalwater wordt gerecycleerd en gebruikt bij de voedselproductie, in het toilet en voor de verwarming.

° De elektriciteit komt van een windturbine en zonnepanelen.

° Opvang en filtering van het hemelwater (regen en sneeuw) waarna het dienst doet om de waterbehoeften te voldoen.   

° Binnenteelt van voedsel het hele jaar door via de ingebouwde kweekserres en het gebruik van effectieve micro organismen (EM), dit is een gepatenteerd mengsel bestaande uit 80 soorten melkzuurbacteriën, fototrofen en gisten.

° Een geïntegreerd interactief natuurlaboratorium waar het hele jaar door kan worden gespeeld, met tal van artefacten zoals een klimnet, een zonne-almanak, windfluiten, regenbogen, elektromagnetische thee- en compostproductie en een levende machine.

° Het ontwerp is gebaseerd op heilige geometrie.



Alësha Lynov is ook bezig met het creëren van een Anastasia geïnspireerde leefgemeenschap in Rusland waar Earthship en Wautillarium off-grid woningen zullen gebouwd worden. Er is een prachtige locatie gevonden dichtbij de Europese grens (tussen St Petersburg en Moskou). Hij zoekt nog potentiële medebewoners.

° Emigreren naar Rusland in het dorp van Alësha

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall