25/03/2022

Dieren & Huiseducatie

Net als een lapje grond waar de kinderen plantjes kunnen verzorgen (moestuin op school) en net als het leren bouwen met aarde (leembouw met kinderen), is het houden van huisdieren een fantastisch (educatief) idee om te integreren in het huisonderwijs. Huisdieren zijn namelijk onvoorwaardelijk liefhebbend en bieden trouw gezelschap, ook en vooral op donkere en trieste dagen. Dezelfde redenen waarom huisdieren goed zijn voor volwassenen gelden ook voor kinderen. Maar er is meer, want huisdieren bieden daarnaast ook veel leermogelijkheden.

Tien redenen om huisdieren en huiseducatie te combineren

°° Het verzorgen van een huisdier leert het kind verantwoordelijkheid nemen. En dat is een noodzakelijke vaardigheid die in het latere leven goed van pas zal komen.
°° Er ontstaat een vriendschapsband tussen kind en dier waardoor de kinderen medeleven en empathie ontwikkelen (voor alle levende wezens).
°° Huisdieren geven hun baasjes onvoorwaardelijke liefde, kameraadschap en gezelschap. Dit zijn positieve eigenschappen die vreugde en plezier brengen.
°° De dagelijkse interactie met een huisdier helpt om belangrijke sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen die essentieel zijn voor gezonde relaties.
°° Het is bekend dat huisdieren angst verminderen en het zelfvertrouwen vergroten. Ze oordelen nooit en bieden een luisterend oor aan waarbij kinderen hun frustraties kwijt kunnen en de zorgen van de dag vergeten.
°° Huisdieren zorgen ook voor vele educatieve mogelijkheden. Jongeren kunnen onderzoek doen naar de juiste verzorging en voeding van het dier, zijn ideale habitat, de geschiedenis van het ras, en nog veel meer. Het is een ideaal onderwerp voor een integrale studie.
°° Men kan trouwens elk dier tot studieobject kiezen, niet enkel huisdieren zoals kat, hond, konijn, hamster, rat of papegaai. Ook de dieren en insecten in het wild en in de tuin zijn boeiende onderwerpen om over te leren. Wanneer het gezin over een grote tuin beschikt, kunnen ook geiten, schapen, kippen en eenden een plaatsje krijgen.
°° Een ander bijzonder moment in het leven van kind en huisdier is de geboorte van een nest kittens of hondenpuppies. Het is een rechtstreekse ervaring van het mysterie van leven en moederliefde.
°° Huisdieren stimuleren een gezonde levensstijl. Vooral honden nodigen uit tot een actieve relatie waaronder samen gaan wandelen, veel bewegen, ravotten en buiten spelen.
°° Huisdieren zijn FUN! Er gaat niets boven knuffelen met je huisdier aan het einde van een lange dag.
°° Extra tip voor gezinnen met allergieën: er bestaan ook hypoallergene katten- en hondenrassen die veel minder verharen en minder allergie problemen veroorzaken. Ook vissen, vogels en reptielen veroorzaken (meestal) geen allergieën.

Enkele tips voor gezinnen die in een appartement wonen.

°° Soms zijn huisdieren niet toegestaan of is de woonruimte te klein. Sommige gezinnen kiezen dan voor een aquarium.
°° Misschien kan de jongere af en toe helpen als vrijwilliger bij het plaatselijk opvangcentrum voor verwaarloosde dieren. Zo komt men in contact met dieren zonder ze in huis te halen. Een asiel heeft vaak hulp nodig bij het uitlaten van honden, het baden en verzorgen van dieren, en zelfs bij het maken van foto's en het delen ervan op sociale media om dieren te helpen hun definitieve thuis te vinden.
°° Het bezoeken van een dierentuin kan een manier zijn om allerlei (wilde) dieren te zien in het kader van een studie of gewoon als uitstap. Evenwel horen dieren en dolfijnen niet in gevangenschap door te brengen.   
°° Een jongere met wat ondernemerstalent kan een eigen initiatief opstarten: 'het uitlaten van honden van de buren in de wijk'. Het is een leuke manier om een band met honden op te bouwen en tegelijkertijd wat extra geld te verdienen.
°° Indien er een manege in de buurt is dan zijn paardrijlessen een aanrader. Paardrijden is niet enkel een opwindende ervaring en een bekende sport, maar paarden zijn intelligente en gevoelige dieren en worden zelfs gebruikt bij therapeutische sessies.
°° Rond de steden liggen soms nog boerderijen waar dieren aanwezig zijn. Niet bij de grote industriële veeteelt en melkboerderijen waar dieren vaak in erbarmelijke omstandigheden gehouden worden, maar wel bij de kleine bioboeren die enkele koeien en wat pluimvee vrij laten rond grazen. Of wellicht is er een kinderboerderij in de buurt waar rondleidingen en speelnamiddagen worden georganiseerd.
°° Misschien heb je al gehoord van 'voorlezen aan honden en katten'. Inderdaad, dit bestaat en het is een nuttige bezigheid, zowel voor het kind als voor het dier. De kinderen krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze luidop kunnen lezen voor een knuffelige luisteraar die hen niet veroordeelt noch onderbreekt. De onvoorwaardelijke warmte van het dier helpt blijkbaar perfect tegen zenuwen wanneer een bijzonder moeilijk woord gelezen wordt. Dit helpt het kind om zijn of haar leesvaardigheid te verbeteren met behulp van een schattige kompaan. En het helpt ook om verlegen of eenzame (asiel) dieren socialer te maken en hun stress te verlagen.
°° De stedelijke hondenparken zijn een geweldige manier om tijd met honden door te brengen. Vraag wel altijd eerst toestemming voordat de kinderen met andermans dier in aanraking komen.
°° Een andere nieuwe trend zijn de kattencafés. Dit is een leuke plek waar je kunt knuffelen met lieve poezen en genieten van een kopje koffie. Bonus: wanneer je op zoek bent om een kat te adopteren, dan zijn dit fantastische organisaties om te steunen.
°° Het sponsoren van een dier via een opvanghuis of een asiel is een lonende manier om van een huisdier te genieten zonder de verplichting het in huis te nemen. Vaak stuurt de organisatie dan foto's en updates over het dier dat je sponsort.


De beste manier om iets te leren is door er les in te geven... 😉

 
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall