09/03/2022

Bijna-dood ervaring


Cardioloog Pim van Lommel:

'Een bijna-dood ervaring (BDE) is een geestelijke ervaring die kan optreden tijdens een periode van klinische dood, maar ook tijdens een stervensproces of soms zonder duidelijke aanleiding. De bijna-doodervaring is een universele ervaring die over de hele wereld en door alle tijden heen wordt vermeld, die onafhankelijk is van leeftijd, intellect of godsdienst.'


Op internet en YouTube staan duizenden getuigenissen van volwassenen en kinderen die een BDE hebben ervaren. Een tienjarige interdisciplinaire studie bevestigt dat een volledige BDE bestaat uit 5 fasen:

01. Het loskomen van het fysieke lichaam (o.a. gevoelens van vrede en geluk, pijnloosheid, zichzelf zien liggen, weten en zien wat er op andere plaatsen gebeurt, het besef van tijd valt weg).
02. De heenreis (o.a. de tunnelervaring, de reis, lichtsnelheid, een wit licht).
03. De voorlopige bestemming in het licht of in een mooie tuin (o.a.kennis en inzichten krijgen, onvoorwaardelijke liefde ervaren, ontmoeting met verwanten of geestelijke wezens, terugblik op het leven).
04. De terugreis (o.a. tunnelervaring, snel reizen).
05. De terugkeer in het fysieke lichaam.


Een meer gedetailleerde indeling van een BDE bestaat uit 12 elementen:

01. De 'buiten het lichaam' ervaring (OBE - Out of Body Experience) - de betrokkene treedt uit het lichaam en ervaart de gebeurtenissen nu vanuit een positie buiten het lichaam.
02. Er is een verhoogde sensitiviteit en gevoeligheid.
03. Men ervaart intense en in de meeste gevallen positieve gevoelens.
04. De gevoelsmatige ervaring dat men door een tunnel reist (vaak aan hoge snelheid).
05. De ontmoeting met een mystiek en overweldigend 'Licht'.
06. De ontmoeting met mystieke wezens en/of overleden familie en kennissen.
07. De gevoelsmatige ervaring dat ruimte en tijd veranderen.
08. De terugblik op het leven (life review).
09. Het bezoeken van 'hemelse' gebieden/dimensies/dichtheden.
10. Het verkrijgen van inzichten, antwoorden en lessen.
11. Het bereiken van een soort barrière of grens waar men niet verder kan.
12. De terugkeer en indaling, al dan niet vrijwillig, naar het fysieke lichaam.

Na de BDE stelt men bij de betrokkene vaak verschillende veranderingen vast, zowel fysiek als geestelijk.

° Fysieke kwalen of terminale ziekten genezen spontaan (Anita Moorjani, Eben Alexander).
° Een grotere hooggevoeligheid, helderwetendheid en intuïtie.
° Een grotere betrokkenheid bij en een sterker verantwoordelijkheidsgevoel voor het leven op Aarde en de medemensen.
° Materiële aspiraties, geld en status zijn een stuk minder belangrijk geworden.
° Geen angst meer voor de dood en geloven in een leven na de dood.
° Een grote interesse in spirituele zelfontwikkeling.
° Een positieve levensinstelling, het stoppen met verslavingen.


De NDERF website (Near-Death Experience Research Foundation) is één van de grootste onderzoeksgroepen naar Bijna-Dood Ervaringen en kwam tot volgende 'bewijzen' na het verzamelen van 3.500 getuigenissen. Hier zijn 10 mogelijke bewijzen (of aanwijzingen) dat een BDE écht is en wijst op het voortbestaan van het bewustzijn na de dood.

01. Een helder bewustzijn tijdens de BDE. Bij hartfalen en het stoppen van de bloedtoevoer naar de hersenen is de betrokkene 'klinisch dood'. Toch rapporteert men de ervaring van bewust-zijn tijdens dit 'dood' zijn. 74,4% van de getuigen ervaart zelfs een sterker en helderder bewustzijn tijdens de BDE dan bij het 'normale' dagbewustzijn. 20,4% ervaart een gelijk bewustzijn en 5,1% een zwakker bewustzijn. Ook blijft de herinnering aan de BDE sterk aanwezig na het ontwaken, zelfs tot vele jaren later na de gebeurtenis.

02. Zo'n 45% van de BDE getuigen rapporteren ook OBE observaties (Out of Body Experiences). Het bewustzijn 'verlaat' het lichaam en men is zich daar bewust van. Tijdens de uittreding uit het lichaam nemen de betrokkenen allerlei Aardse gebeurtenissen waar die daarna verifieerbaar zijn als echt. De betrokkenen vertellen nadien, vaak gedetailleerd, over gebeurtenissen waar ze onmogelijk iets kunnen van afweten (omdat ze dood in bed liggen), zoals dingen die duizenden kilometers verder gebeuren of wat iemand denkt en doet die niet aanwezig is in de kamer. Studies tonen aan dat meer dan 90% van de OBE observaties correct zijn niettegenstaande de betrokkene niet fysiek aanwezig is bij de gebeurtenis. Deze observaties zijn medisch onverklaarbaar.

03. BDE bij blinde mensen. Blindgeboren mensen krijgen een BDE en rapporteren visuele ervaringen. Voor het eerst in hun leven kunnen ze zien en de Aarde, de kleuren, de mensen, de natuur,...waarnemen.

04. BDE gedurende algehele anesthesie (narcose). Bij volledige verdoving is bewustzijn niet mogelijk (althans volgens de medische protocollen). Toch worden BDE gemeld na verdoving bij operaties waarbij alle typische BDE elementen aanwezig kunnen zijn. Enkel de tunnelervaring wordt niet gerapporteerd bij narcose BDE.

05. Bijna-dood ervaringen zijn een wereldwijd en consistent fenomeen. De getuigenissen afkomstig uit diverse culturen en landen zijn gelijklopend. De BDE is universeel en de ervaringen grotendeels gelijk ongeacht ras, afkomst, religie of overtuiging. Een BDE en OBE zijn ook niet zeldzaam, miljoenen mensen vroeger en nu ervaren deze fenomenen.  

06. De BDE effecten na de gebeurtenissen zijn ingrijpend. Er is een opmerkelijke stijging van empathie en naastenliefde bij de betrokkene. De angst voor de dood is verdwenen. Men ervaart het Aardse leven als zinvol en betekenisvol, er is een bedoeling voor alles en toeval bestaat niet.

07. Is een BDE écht? Navraag bij 1122 betrokkenen toont dat 95,5% er volledig van overtuigd is dat hun BDE een echte ervaring was. En 4,2% gelooft dat het 'waarschijnlijk' wel echt was. Slechts 0,4% gelooft dat het niet echt was.
 
08. De gedeelde BDE. Dit is wanneer 2 mensen tegelijkertijd een BDE hebben waarbij ze tijdens de BDE bewust zijn van elkaar.

09. Alle religies en spirituele leringen, alle esoterische en mystieke geschriften en alle natuurvolkeren en oude culturen sinds het begin van de mensheid spreken over een leven na de dood. Allemaal! De details kunnen verschillen maar de aspecten die telkens terugkeren om dit voortbestaan te omschrijven zijn liefde, licht, eenheid en het bestaan van een Schepper.

10.
De materialistische en medische verklaringen voor een BDE zijn niet overtuigend, maar eerder speculaties en wankele theorieën.
 
We zijn eeuwige, spirituele wezens
die een tijdelijke menselijke ervaring dromen in een fysieke ervaringswereld.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall