26/03/2023

Eye gazing

 Have you ever felt alone in a sea of people?

In tijden waar iedereen voortdurend op een digitaal schermpje loopt te staren en waar rechtstreeks contact vaak ontbreekt, en waar weinig mensen echt in het hier en nu leven, en waar eenzaamheid en disconnectie steeds toenemen, in zo'n wereld kan eye gazing een weldadige en helende oefening zijn. Eye gazing is het rustig in elkaars ogen kijken gedurende een bepaalde tijd om zo elkaars energie te ervaren. Het is een oefening die de kans biedt om opnieuw een diepmenselijke verbinding te maken met elkaar, niet via een digitale app, maar in het echt. Eye gazing is één van de oudste, mooiste, puurste, krachtigste en meest eenvoudige technieken uit de tantra tradities van Tibet en India. Eye gazing is elkaar knuffelen met de ogen.

De ogen zijn de spiegels of poorten van de ziel. Een bekende uitdrukking, maar wat betekent het? Het betekent dat de ogen niet (kunnen) liegen. Het betekent dat wie open en onbevangen kan kijken, in staat is de échte mens te zien die onder de sociale en psychologische maskers (persona) verborgen zit. In elkaars ogen kijken, is dus een heel intiem gebeuren en het vraag wat (zelf)vertrouwen. Het spiegeleffect betekent ook dat door het kijken in de ogen van iemand anders men eigenlijk ook in de eigen ziel kijkt. Je ziet niet enkel de zorgen, het verdriet, de angsten, de vreugde en het geluk in de ogen van de ander, maar je ziet ook die van jezelf, je ziet je eigen menselijkheid.  En wanneer je lang genoeg in iemands ogen kijkt, dan kun je zelfs hun goddelijkheid zien. En door hun goddelijkheid te zien, herinner je jouw eigen goddelijkheid. We are one big family.

Onderzoek tijdens eye gazing sessies toont een verhoogde activiteit aan in de amygdala neuronenkern (in de hersens), het vrijkomen van gelukshormonen (oxytocine), en tal van psychologische effecten zoals een sterker liefdesgevoel, een dieper vertrouwen, een gevoel van verbinding, het bouwen van een sterkere band tussen mensen, een beter begrip voor elkaar, een dieper inzicht in emoties, en een mooiere intimiteit tussen liefdespartners.

Stay human, don't become digital.


Eye gazing met een partner

° Zoek een partner (een minnaar, vriend of bereidwillige vreemdeling).

° Ga vlak tegenover elkaar zitten. Indien het jouw liefdespartner is, dan kun je ook op elkaars schoot zitten (je partner gaat op je dijen zitten en kruist zijn enkels achter je rug).

° Relax en maak het jullie gemakkelijk. De oefening hoort goed te voelen, zie het als een spel wat kinderen spelen. Wordt rustig en ontspannen, maar blijf rechtop zitten. Een slappe lach kan opwellen (tijdens een eerste kennismaking met de techniek), en dat is helemaal ok.

° Spreek niet gedurende de oefening. Spreken leidt af.

° Elkaar aanraken hoeft niet, maar het behoort tot de mogelijkheden. Doe wat goed voelt. Elkaars handen vasthouden of de handen op de benen van de ander leggen, zal de oefening veel krachtiger maken (maar vraagt vertrouwen).

° Haal een paar keer diep en bewust adem terwijl je in elkaars ogen kijkt. Niet staren, gewoon rustig kijken zonder verwachting of oordeel. In het begin kan het wat ongemakkelijk voelen, maar hou vol en blijf rustig en normaal ademen en gewoon kijken.

° Indien je de oefening doet met jouw liefdespartner of met een goede vriend(in), dan kun je (eventueel) jullie handpalmen op elkaars hart plaatsen.

° Probeer met beide ogen recht in de ogen van de partner te kijken. Indien dit niet dadelijk lukt, begin dan met de blik te richten op het linkeroog, dat verbonden is met de rechterhersenhelft, en verruim geleidelijk de blik om beide ogen te zien.

° Houd de blik rustig gefocust en probeer te voorkomen dat jouw ogen heen en weer gaan.

° Nogmaals: niet staren, het is geen staarwedstrijd. Het gaat erom de mens voor je écht te zien, just relax en open je hart.

° Wanneer je emotioneel overweldigd wordt door de intensiteit van de oefening, sluit dan zachtjes de ogen voor een kort moment voordat je verder kijkt.

° Wanneer de andere persoon jouw blik niet kan vasthouden, vaak knippert, wegkijkt of de ogen sluit, vat het dan niet persoonlijk op. Het kan intens en uitdagend zijn om 'gezien' te worden. Wees er voor hen en verwelkom hun blik wanneer ze terug in je ogen kijken.

° De oefening duurt tussen 1 minuut en een halfuur, afhankelijk van wat jullie vooraf beslissen (zet een timer). Je kunt ook opbouwen, beginnen met 1 minuut en telkens langere sessies doen. Hoe langer men kijkt, hoe meer men het gevoel kan ervaren van samen te smelten, van één te worden met elkaar.

° Met jouw liefdespartner kun je de oefening doen als voorbereiding/voorspel op een vrijpartij om dieper contact te maken en meer plezier en verbinding te ervaren. Of tijdens het vrijen (en/of de penetratie) kan men de eye gazing techniek toepassen om de spirituele en emotionele connectie te verdiepen.

Eye gazing met jezelf

° Kijk in een spiegel naar en in je eigen ogen.
° Haal diep en bewust adem.
° Focus diep in je ogen, kijk niet zozeer naar je gezicht, maar naar jouw échte zelf.
° Na een tijdje kun je eventueel affirmaties zeggen of liefdevolle boodschappen aan jezelf richten: Ik hou van je. Dank je wel. Je bent mooi.
° Lach innerlijk en lach met je ogen naar jezelf.
° Kijk vijf minuten naar jezelf en voel daarbij je eigen hart (leg je hand op het hart).
° Voel liefde voor jezelf. Je bent uniek, waardevol en geliefd.

Anastha Aurora



We are like islands in the sea,
seperate on the surface but connected in the deep.

(William James)

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall