24/10/2021

Crisis als kans


Kafkaiaans betekent (volgens Wikipedia) 'een onbegrijpelijke en dreigende sfeer waar je geen invloed op hebt, vaak als gevolg van bureaucratie en een zinloze en desoriënterende complexiteit'. De term verwijst naar situaties die schrijver Franz Kafka in zijn boeken (zoals 'Het Proces') beschreef. Situaties waarin een burger wordt geconfronteerd met een overheid of instantie waartegenover hij machteloos is en waardoor hij wordt gedupeerd en geïsoleerd raakt alsof hij in een nachtmerrie is terechtgekomen zonder kans op een uitweg of oplossing.

Het lijkt wel of de samenleving anno 2021 in een absurde en Kafkaiaanse situatie is verzeild geraakt. Om maar 2 voorbeelden aan te halen uit de vele. Gezonde mensen dienen nu eerst te bewijzen dat ze gezond zijn door te participeren aan een medisch experiment wat hen ziek kan maken... voor ze nog mogen deelnemen aan de maatschappij. En (2) hoe hoger de vaccinatiegraad ergens is, hoe groter ook het aantal Covid- en andere ziektegevallen, wat aantoont dat de vaccins niet werken. De 'oplossing' die men dan voorstelt is om de definitie van 'volledig gevaccineerd' aan te passen (om de statistieken te manipuleren) én het promoten van boostershots die de zaken alleen maar erger maken. Alsof je een brand wil blussen door er benzine op te gooien.

Die vele absurde situaties blijken evenwel een onderliggende reden te hebben waardoor ze prima te verklaren zijn. Het felbegeerde groene vinkje waardoor de poorten van cultuur, horeca, reizen, jobs, school, bankrekening,... opengaan, is als de enkelband van een gevangene. De overheid kan vanaf nu ingrijpen, verstrengen, verplichten, opleggen, controleren, surveilleren, oppakken, opsluiten,...door het openbare leven te koppelen aan bepaalde voorwaarden. Dit alles vanwege 'de volksgezondheid' en door dreigementen en chantage te gebruiken zoals 'het weigeren van toegang tot de maatschappij voor wie niet gehoorzaamt'.

Het moge wellicht duidelijk zijn dat dit de voorbode is van het beruchte sociaal kredietpunten systeem uit China. Men noemt het ook 'The Going Direct Reset', een combinatie van het Chinees kredietsysteem en een digitaal financieel systeem waarin het geld (en jouw inkomsten/uitgaven) letterlijk ‘aan en uit’ kunnen gezet worden afhankelijk van jouw gedrag. In België werd onlangs nog de 'digitale portefeuille' aangekondigd, in andere landen zijn gelijkaardige digitale passen in ontwikkeling. Al deze smartphone applicaties, codes en paspoorten zullen uiteindelijk samenkomen in ID2020, de allesomvattende digitale identiteit die gelinkt zit aan jouw arbeid, schoolleven, CO2 uitstoot, aankoopgedrag, reisgedrag, patiëntendossier, injectiesstatus, bankrekening, de komende digitale munt, het voorwaardelijke basisinkomen,...kortom jouw volledige leven van A tot Z. Deze pas wordt dan het toegangsbewijs tot de maatschappij, zonder voldoende 'punten', groene vinkjes en boostershots wordt je een paria en val je uit de boot. Democratie is verleden tijd, we leven dan in een medische en digitale autocratie, die volgens de plannen van de elite voorzien is vanaf 2023.

Wat nu? Hoe kan een soevereine Mens die liever kiest voor authenticiteit, vrijheid, privacy en échte gezondheid hier onderuit komen? Er ontstaan nu parallelle circuits voor mensen die uitgesloten worden. En hier ligt een bijzondere kans voor de ecodorpen en leefgemeenschappen. Want enkel door samen te werken als gelijkgestemde groepen kan men nog afstand nemen van een maatschappij die gestuurd wordt door big government, big tech en big pharma op weg naar agenda 2030.

Het fysieke samenzijn met elkaar is trouwens iets wat meer en meer uitgebannen wordt. On line onderwijs, lockdowns, van thuis uit werken, geen toegang tot bejaardenhuizen, isolatie, quarantainekampen, online shoppen, aan huis geleverde afhaalgerechten, aandacht verslindend smartphonegebruik, robotica die het werk overnemen,...Men wil blijkbaar iedereen in huis vastzetten, gekluisterd aan de flatscreen en verbonden met cyberspace en artificiële intelligentie. Maar wat is nu net het belangrijkste aspect van mens-zijn? Is dit niet: familie, vrienden, community, andere mensen, vriendschappen, relaties, samen dingen doen, bij elkaar zijn, knuffelen, verbroederen, delen, fysiek contact,...?   

Ja, de pas en de spuit weigeren heeft consequenties. Geen vliegreizen meer bijvoorbeeld. Of jobverlies in bepaalde sectoren. Of niet kunnen deelnemen aan schoolactiviteiten en schoolreizen. Pestgedrag en discriminatie op school komen nu blijkbaar van de directie zelf onder druk van niet verkozen regeringen, het is pure Kafka.

Velen geven hun vrijheid op in ruil voor deelname aan dit nieuwe systeem, aan een digitale technocratie zoals het ook genoemd wordt.  En dat is helemaal OK, elke ziel volgt een uniek en individueel pad, (ver)oordelen is zinloos en brengt alleen maar verdeling. Sommigen zijn heel blij met de ontwikkelingen die de wereldleiders opdringen op weg naar een transhumane, virtuele, hightech maatschappij. En ze zijn bereid de prijs te betalen die de 'vierde industriële revolutie' vraagt in ruil voor meer gemak, comfort en allerhande nieuwe mogelijkheden en innovaties zoals smart cities. Die prijs is het opgeven van vrijheid, privacy en persoonlijke creativiteit. In het WEF promotiefilmpje wordt het toekomstbeeld al verkondigd: 'you'll own nothing and will be happy'. Alles behoort dan toe aan de grote investeringsmaatschappijen zoals Vanguard en BlackRock, inclusief jouw ondertussen gepatenteerde en geïnjecteerde lichaam en gevangen ziel.


Er is ook een groeiende groep die afhaakt en een ander pad neemt. De vraag is niet of er twee samenlevingen ontstaan, dat is nu al zo. De vraag is op welke manier ze naast elkaar kunnen blijven bestaan. En of dat inderdaad de bedoeling is. De Amish people (en andere gemeenschappen en tribes) tonen dat het mogelijk is om technologische vooruitgang en overheidsbemoeienis te weigeren en een eigen weg te gaan. Voorlopig toch nog. Een gemeenschap of ecodorp wat groot genoeg is kan quasi volledig autonoom en buiten het systeem functioneren (voedsel, water, energie, educatie, eigen geldsysteem, inkomsten,...). Als een oase van menselijkheid, kleinschaligheid, eenvoud en gezond verstand in een woestenij van globalisme, controle en massaproductie.

Het ecodorp kan zeker een ideale tussenoplossing zijn, maar op lange termijn wellicht niet houdbaar omdat beide samenlevingen steeds verder uit elkaar zullen groeien. Nu het bewustzijn op Aarde, dankzij de informatie overload op internet, naar een planetair niveau stijgt (de wereld is een dorp), groeit het besef dat we hier samen uit dienen te komen. We delen samen één thuis: moeder Aarde. Een bijzonder mooie planeet waar iedereen een ruimte van liefde mag creëren, een plaats om geluk, welzijn en vreugde te vinden en volgende generaties in harmonie op te laten groeien.

De crisis heeft dus een lichtzijde. We krijgen namelijk de kans om samen iets nieuws te proberen en te creëren. Meer nog, we worden bijna gedwongen gezien de druk op de ketel elke dag stijgt en mensenrechten in verbijsterend tempo verdwijnen. Het oude normaal was toch al ziek, de ene helft van de mensheid is rijk ten koste van de andere helft en de hele Aarde is in bezit van de 1 % die enkel uit zijn op macht, geld en controle. Dat mag anders, en het kan ook anders. De toekomst hoeft geen digitale robotwereld te zijn bevolkt door gehoorzame en gehersenspoelde angsthazen. Het kan een organische en menselijke samenleving zijn waar creativiteit en morele technologie ten goede komen aan allen. De Alice Walker quote bovenaan dit bericht herinnert ons dat de kracht bij het volk ligt. Geef jouw kracht en beslissingsmacht niet langer weg aan allerhande instanties, maar gebruik die om een nieuwe wereld te creëren.

Tamera (Portugal) is een mooi voorbeeld, een groot ecodorp waar men ook werkt aan een 'great reset'. Neen, niet die van Klaus Schwab maar een reset van oorlog naar vrede, van uitbuiting naar coöperatie, van angst naar vertrouwen. Building back better, maar dan richting rechtvaardigheid en het helen van planeet en Mens. Hun toekomstige wereld heet Terra Nova waar 'healing centers' de pionierende onderzoekscentra zijn om modellen te ontwikkelen voor een nieuwe, planetaire cultuur. De leefgemeenschappen en ecodorpen zijn dan de waardevolle en veilige havens waar men experimenteert met permanente agricultuur en eeuwige overvloed. En het autonome familiedomein garandeert alvast de invulling van de 5 basisbehoeften voor het gezin en biedt sociale en economische zekerheid in een tijdperk waar 'conspiracies' niet langer theorieën zijn, waar doemscenario's elkaar opvolgen in verbijsterend tempo en de maatschappij als een stuurloos schip afstevent op een ijsberg. Een ander en beter leven is mogelijk en dat hangt uiteindelijk af van onze eigen keuzes hier en nu. De echte macht tot verandering ligt bij ons, niet bij de 1 %. 

Elke crisis biedt ook kansen. 'Never waste a good crisis' wist Winston Churchill al. Een griepachtige infectieziekte wordt nu misbruikt om een hele batterij maatregelen, wetten, beperkingen en veranderingen op te leggen waar de bevolking geen inspraak bij krijgt. Maar ook de wakkere Mens kan de crisis in zijn voordeel gebruiken. Of althans alternatieve oplossingen zoeken. Geen toegang meer tot de supermarkt of lege schappen in de winkel? Start eindelijk met die groentetuin. Geen schoolactiviteiten meer of 8 uur maskers dragen in de klas? Huisonderwijs brengt de oplossing. Jobverlies of ontslag wegens een rood kruis op de pas? Begin zelfstandig (volg je droom) of zoek een nieuwe job in het parallelle circuit, daar is veel hulp nodig nu. Geen bezoekrecht meer bij oma in het bejaardenhuis? Het familiedomein biedt de mogelijkheid voor meer-generatie wonen. Moeders zonder groene pas mogen hun pasgeboren baby's niet zien in de materniteit? Dan maar thuis bevallen. Geen medische hulp meer in het ziekenhuis zonder een spuit te nemen? Het is tijd om holistische en alternatieve artsen op te zoeken. Je hebt geen zin in de gecontroleerde digitale munt die straks het cash geld zal vervangen? Dan betalen we elkaar met alternatieve munten of beginnen we gewoon met ruilhandel en schenkeconomie. Enzovoort...Ja, het vraagt moed en vertrouwen, kracht en motivatie maar er is wellicht geen betere tijd dan hier en nu om jouw leven en toekomst een andere kant uit te sturen. 

Er is een altijd terugkerende levensparadox die licht werpt op dit hele gebeuren waarbij een voorbije tijdsfase eindigt (het oude normaal) en een nieuw wereldbeeld zich manifesteert. Wordt het een great reset of een great awakening? De paradox luidt: 'The universe is dying while giving birth to itself'. Het betekent dat dingen en toestanden altijd voorbijgaan en verdwijnen maar dat dit sterven ook altijd een wedergeboorte is in iets nieuws. Als een rups die sterft en een vlinder wordt. Alles verandert voortdurend en niets blijft voorgoed, daarin ligt de hoop dat deze moeilijke fase ooit eindigt en precies de voedingsbodem blijkt te zijn voor een era van samenwerking en liefde. Volgens professor Bob de Wit zitten we nu in samenleving 4.0 en die is digitaal. De vorige samenlevingen waren (1.0) agrarisch, (2.0) de handelssteden en (3.0) de industriële revolutie vanaf de 18e eeuw. De vraag is dan hoe we dit digitale tijdperk, wat begon rond 1980, het beste organiseren. Topdown of bottom up. Topdown betekent dat big tech en big data (WEF, WHO, VN,...) van bovenaf de maatschappij besturen en alle beslissingen nemen (great reset). Bob de Wit pleit echter voor een bottom up maatschappij waarbij de burgers zelf bepalen in welke samenleving ze willen leven (great awakening). Deze burgermaatschappij wordt bestuurd door de mensen zelf (directe democratie) en legt de nadruk op lokale economie en regionale initiatieven in plaats van het globalisme van de elite.    

Een kafkaiaanse situatie valt niet op te lossen met geld en geweld, noch met protest en petitie. Enkel met humor, waarheid en liefde en een duidelijk NEE. Humor omdat de powers in charge daar geen enkel antwoord op weten, het brengt hen (net als geweldloosheid) in complete verwarring. Waarheid omdat leugens nooit kunnen blijven bestaan en waarheid altijd wint. Liefde omdat haar frequentie hoger is dan egomacht en haar licht sterker dan de duisternis. En NEE omdat niet-participatie en burgerlijke ongehoorzaamheid de sterkste en beste wapens zijn.

Stay strong, be safe, say NO, grow food, be kind, find your tribe.
No fear, stay awake, celebrate life, hug the children, love yourself.
Hope for the best and create a new world.

Als wet onrecht wordt, is verzet een plicht.
We have a moral responsibility to disobey unjust laws.

(Martin Luther King)

Meer lezen:

° Covid Serie
° Ecodorp Serie
 

 



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall