19/10/2021

40 vaardigheden voor huiseducatie


Hier zijn veertig belangrijke vaardigheden om de kinderen aan te leren bij huiseducatie of in het microschooltje. Dit kan op een speelse wijze gebeuren, want zoals Einstein reeds zei: spel is de hoogste vorm van onderzoek. Vaak zijn het ook skills die de volwassenen ook zelf nog (beter) kunnen leren. Twee vliegen in één klap dus, want de kinderen zullen de ouders navolgen en kunnen samen met hen leren. Er zijn nog meer vaardigheden dan deze 40, maar dit is alvast een begin. Het zijn vaak onderwerpen die niet aangeboden worden in het courante onderwijs maar wel een grote rol kunnen spelen in het dagelijkse leven als volwassene. 

Huishoudelijke vaardigheden

1. Basis huishouden

Een net, opgeruimd en gezellig huis vraagt wat organisatie en onderhoud. Door de kinderen te betrekken bij de huishoudtaken leren ze van jongs af aan alle nodige vaardigheden. Waaronder afwassen, opruimen, schoonmaken, poetsen, wassen, strijken, algemeen onderhoud en kleine reparaties zoals een lamp vervangen,...

2. Koken & inmaken

Het belang van voedzame en gezonde maaltijden met verse ingrediënten kan niet onderschat worden. In een tijd van diepvriesmaaltijden, afhaalchinezen en microgolfschotels is zelf (lekker) kunnen koken een zeldzame kunst geworden. Toch is het een essentiële basisvaardigheid. Aan de ouders om elke dag een verse en gevarieerde maaltijd te bereiden. Er zijn kookboeken en YouTube video's die alles stap voor stap uitleggen. En wie over een grote groentetuin beschikt, kan de kinderen ook leren om voedsel in te maken, te pasteuriseren, te drogen en te bewaren. 

3. Naaien, breien, handwerk

Deze vaardigheden bestrijken een groot gebied gaande van kleine werkjes zoals een knoop aanzetten met de hand of een sjaal breien tot meer complexe dingen als leren werken met een naaimachine of eigen kledij ontwerpen en maken of zelfs een bijna verloren vaardigheid zoals kantklossen.

4. Huisreparaties

Men kan veel geld uitsparen door de klusjes in huis zelf uit te voeren. Denk aan een lekkende kraan repareren, een toilet of gootsteen ontstoppen, een kamer behangen of de bomen snoeien in de tuin... of meer professionele uitdagingen zoals een badkamer installeren, een terras aanleggen of een tuinhuis bouwen. Dankzij YouTube vind je nu over alle onderwerpen tutorials en how-to video's.

5. Apparaten gebruiken

Hoe werken de apparaten in huis, hoe gebruik je ze correct en hoe kun je ze goed onderhouden? Er zijn vooreerst de keukenapparaten zoals oven, koelkast, diepvries, mixer, juicer, broodmachine,...maar ook de wasmachine, boormachine, grasmachine, de zonneboiler, allerlei werkmaterialen, enz.

Technische Vaardigheden

6. Leren plannen en een kalender gebruiken

In een wereld waar tijd geld is geworden, kan het goed zijn om time management te leren. Het kan helpen om het leven te vereenvoudigen en overzichtelijk te houden. Je hoeft daarom niet rigoureus volgens die agenda te leven maar het kan aanmoedigen om te leren tijd reserveren voor activiteiten en geplande evenementen. Op tijd komen bij een afspraak is een teken van respect en een goed georganiseerd leven.

7. Leren schrijven

Ja, want met de hand schrijven is iets wat langzaam verdwijnt, alles gebeurt nu via een toetsenbord. Echt schrijven met een pen kan zelfs kunst worden, men noemt dit kalligrafie. Verder betekent schrijven met pen of via toetsenbord niet dat iedereen moet kunnen bloggen, verhalen schrijven of een meesterwerk neerpennen. Maar een basiskennis van correct taalgebruik, zinsbouw en geschreven tekst kan een pluspunt zijn in een tijd waar schrijven is vervangen door computer apps en chat conversaties. Vaak boeken lezen, helpt alvast om taalgevoeligheid te ontwikkelen en de woordenkennis te vergroten. Wie graag verhaaltjes verzint en bijhoudt, kan ook een basiscursus creatief schrijven volgen om dit talent te ontwikkelen.

8. Spreken in het openbaar

Spreken voor publiek is een techniek die te leren valt. Er zijn een reeks nuttige tips om beter te spreken, zoals adem oefeningen, stress beheersing, hoe jezelf voorbereiden, hoe het beste je missie of passie uitdrukken via een voordracht aan het publiek,... Het vraagt misschien moed, maar hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden. Welsprekendheid (retorica) was trouwens één van de 7 kunsten uit de oudheid die elke student toen leerde.

9. Verbindende communicatie

Spreken en schrijven is in feite communiceren en het is iets wat we elke dag doen. Leren communiceren met anderen op een vriendelijke, positieve en productieve manier is een essentiële vaardigheid en vereist emotionele en sociale intelligentie en empathie. Het gaat om het uitdrukken van jouw behoeften en verlangens en tegelijkertijd de behoeften en verlangens van anderen leren begrijpen. Via communicatie ontstaan relaties en vriendschappen die kunnen bijdragen aan een zinvol leven. Marshall Rosenberg ontwikkelde een fantastische techniek die bekend is onder de naam verbindende communicatie. Kijk hier een video met uitleg.

10. Multimedia

We leven in een wereld waar we omringd zijn door technologische gadgets en digitale apparaten. De maatschappij kan niet langer functioneren zonder internet en computers. De meeste jongeren hebben er weinig problemen mee, ze worden er middenin geboren. Niettemin kan het nodig om de vele mogelijkheden te exploreren en aan te leren: smartphone gebruiken, internet gebruiken, mails versturen, een back-up maken van bestanden, wachtwoorden beschermen, privacy beschermen, internet bankieren, social media gebruiken, een website maken, bestanden downloaden en uploaden, enzovoort.   

Survival

11. Preppen

Preppen (komt van 'to prepare') is simpelweg het zich voorbereiden op noodsituaties. We leven in onzekere tijden met tal van potentiële bedreigingen gaande van klimaatverstoringen en natuurrampen tot economische rampspoed, monetaire crash, hyperinflatie en het wegvallen van aanvoerlijnen, internet of energievoorzieningen. Zich voorbereiden gebeurt niet zozeer uit angst maar eerder omdat uit het verleden blijkt dat overheid en hulporganisaties zelden extreme situaties aankunnen. Basisvaardigheden en voorzieningen op het gebied van noodsituaties  kunnen dan gemoedsrust brengen en het gezin beschermen tegen onheil. Preppen draait voornamelijk rond het voorzien in de basisbehoeften (voeding, water, energie, onderdak, verwarming, bescherming, communicatie,...). Er zijn tal van survival boeken en video's beschikbaar.

12. Voedsel telen & plantenkennis

Dit is zonder twijfel één der belangrijkste skills die men kan leren. Dingen als een groentetuin beginnen, een voedselbos opzetten, plantenkennis opdoen, oogsten en zaaien, zaden bewaren en ruilen, voedsel bewaren,...het is een levenslange en onmisbare leerschool. Leren tuinieren en eigen voeding kweken is makkelijker dan men vaak denkt, ook voor wie geen groene vingers heeft. Ook hier brengt YouTube (en de bibliotheek) hulp met tal van tips en leermateriaal. Men kan de kinderen een eigen perceeltje geven in de tuin waar ze kunnen experimenteren en leren kennismaken met de natuur en groeiende planten. Daarbij aansluitend is er nog een andere waardevolle vaardigheid: foerageren of voedsel verzamelen uit de natuur. Namelijk kennis hebben over wilde eetbare planten, paddenstoelen en medicinale planten. Kun je overleven in het bos? Weet je wat eetbaar is en wat niet? Kun je jagen mocht het echt nodig zijn?  

13. Dieren houden

Dieren hebben verzorging en toezicht nodig. In ruil brengen ze gezelschap en voedsel. Elke diersoort heeft specifieke noden en verlangens. Kinderen en dieren doen het meestal goed samen, niet enkel bij huisdieren (kat, hond, hamster,..), maar ook bij de boerderijdieren (kippen, geit, schaap, ezel, paard, koe,...). Sommige geven ook melk waarvan dan kaas kan gemaakt worden.

14. EHBO

Wat te doen als iemand een diepe snijwond of een gebroken bot heeft? Wat zijn de tekenen van een hartaanval, een beroerte of een hersenschudding? Welke kruidenmiddelen zijn goed bij allerlei kwalen? Hoe verhoog je de weerstand en immuniteit?  Het zijn dingen die men kan leren zodat men niet in paniek raakt bij noodsituaties en zichzelf en het gezin kan helpen (zonder dokters en farmapillen). Een medicinale kruidentuin aanleggen en gebruiken is niet alleen mooi en nuttig maar ook leerzaam en spaart geld uit qua dokterskosten.

15. Energie, water & verwarming

Wat te doen bij een stroomuitval? Zijn er manieren om zich daarop voor te bereiden? Bezit je een noodgenerator? In hoeverre ben je nu al onafhankelijk van de nutsbedrijven? Hoe werken zonnepanelen en houtkachels? Heb je een houtvoorraad? Vang je regenwater op? Gebruik je een waterfilter? Is er een bron in de buurt van je woning? Bijna iedereen vertrouwt volledig op de nutsvoorzieningen die de woningen koppelen aan het systeem, maar die zijn kwetsbaar en duur en kunnen ooit uitvallen. Het kan goed zijn om een plan B te hebben of zoveel als mogelijk autonoom (off grid) te worden.

16. Huizenbouw

Wat kan er meer bevrediging schenken dan je eigen woning ontwerpen en bouwen? Een eigen huis (kunnen) bouwen lijkt een hele grote uitdaging waar veel bij komt kijken. Maar het is ook een uitstekende manier om theorie en praktijk te leren over tal van onderwerpen zoals architectuur, ontwerpen, bouwmaterialen, elektriciteit, sanitair, isolatie, houtbewerking, schrijnwerken, metselen, en nog veel meer. Tegenwoordig bouwen veel mensen hun eigen woning, denk maar aan de tiny house beweging of de vele leem workshops.     

17. Kaartlezen

Kaartlezen is een verouderde vaardigheid nu iedereen vertrouwt op de GPS. Toch is kaartlezen van vitaal belang, al is het maar om een basiskennis van geografie en locatiebepaling te verwerven. Dit geldt niet enkel in de stad maar ook in het bos en de wilde natuur. Wie kan navigeren op de sterrenhemel? Wie kan zien hoe laat het is aan de stand van de zon? Weet je de windrichtingen te vinden? Kun je sporen lezen in het bos? Bij sommige jeugdbewegingen zoals de scouts wordt dit aangeleerd.

18. Mechaniek

Voertuigen vragen onderhoud en soms kleine reparaties die men zelf kan uitvoeren. Men kan basisvaardigheden aanleren zoals de olie verversen van de auto, een lekke fietsband herstellen of de ketting van een bromfiets vervangen.

Werk & Geld

19. Solliciteren en CV schrijven

Het kan ooit nodig zijn om een betaalde job in het systeem te zoeken. In dat geval is het handig om te weten hoe men een CV schrijft en wat de beste manieren zijn om succesvol te solliciteren. Geld verdienen door te doen wat je graag doet en goed kan, is uiteindelijk de wens van velen.

20. Budget beheer

Financiële verantwoordelijkheid nemen, betekent verstandig leren omgaan met geld en kennis verwerven over budgetteren en investeren. Het is een uitgebreid thema waaronder zowel het leren van basisvaardigheden zoals schulden vermijden en/of afbetalen, inkomsten en uitgaven in evenwicht houden, spaarmethoden kiezen, grote aankopen doen, de voor- en nadelen van leningen en kredietaankopen, prijsvergelijkingen doen, een eenvoudige boekhouding bijhouden, een belastingaangifte invullen,...alsook de grotere uitdagingen zoals investeren, speculeren, beleggen, cryptocurrency, fiscaliteit, alternatieve muntsystemen gebruiken,...

21. Eigen baas

Wie een eigen zaak of onderneming wil starten, heeft specifieke skills, talenten en kennis nodig. Dit zijn er enkele: risico's inschatten, eventueel bijscholing volgen, effectief leren onderhandelen, leiding geven, samenwerken, personeel motiveren, werk delegeren, strategieën uitwerken, prospectie en marktonderzoek doen, boekhouding bijhouden, teambuilding,...          

Zelfkennis

22. Inzicht in je roeping, doel & missie

Zelfkennis is nuttig. Het helpt om je plus- en minpunten in kaart te brengen. Wat zijn jouw talenten en passies? En wat zijn je zwakke punten? Wat maakt je enthousiast? Wat wil je doen en wat wil je bereiken? Wat is je hogere doel, jouw 'roeping'? Wat is je motivatie? Welke prioriteiten stel je? Deze vragen beantwoorden zal duidelijkheid brengen en helpen om de focus te bewaren bij het realiseren van je dromen.

23. Inzicht in je waarden en normen

Het kennen en begrijpen van je waarden (en weigeren om compromissen te sluiten over deze waarden) kan een leidraad zijn bij elke beslissing. Als eerlijkheid een van je waarden is, dan zul je de volgende keer dat je in een compromitterende positie wordt gebracht nooit in de verleiding komen om te liegen - omdat je weet dat eerlijkheid zo belangrijk voor je is. Als communicatie en verbondenheid binnen het gezin een van je belangrijkste waarden is, dan zul je die gebruiken als leidraad bij beslissingen die je kinderen aangaan. Schrijf je waarden op en raadpleeg ze wanneer je voor een moeilijke keuze staat.

24. Hoe te focussen

Dit is tweeledig. Ten eerste, hoe te focussen op een taak wanneer men een deadline wil halen. En ten tweede, leren hoe je acties en doelen kunt focussen zodat die altijd in lijn zijn met je waarden en trouw kunt blijven aan je persoonlijke missie.

25. Humor

Angst en stress zijn alomtegenwoordig in de dolgedraaide maatschappij. Velen lopen bezwaard, verbitterd en depressief rond. Het leven niet te ernstig nemen en tijd maken om te ontspannen en afstand te nemen is levensnoodzakelijk. Humor is daarbij onmisbaar en kan helpen om te gaan met pijn, stress en problemen in het leven. Een positieve en optimistische mindset cultiveren en meegeven aan de opgroeiende kinderen zal hen ongetwijfeld ondersteunen tijdens hun levensreis.

26. Meditatie en mindfulness

Ook leren mediteren kan enorm bijdragen tot een evenwichtig en vreugdevol leven. Er zijn tal van wetenschappelijk aangetoonde voordelen. Beter slapen, minder stress, minder angst, grotere aandachtsspanne, minder kans op depressie, betere concentratie, een sterker immuunsysteem, en nog veel meer. Dank zij mediatie is men ook beter bestand tegen de ups en downs die iedereen meemaakt in het leven.

27. Relatie vaardigheden

We hadden het al over verbindende communicatie als belangrijke tool bij de omgang met anderen. Want uiteindelijk is de hele maatschappij gebouwd rond 'relaties'. De relatie met jezelf, met je partner en kinderen, met familie en vrienden, met anderen, met de natuur,...Enkele belangrijke pijlers voor een gezonde relatie zijn beleefdheid (rekening houden met de gevoelens van anderen), empathie of inlevingsvermogen, leren luisteren, duidelijk communiceren, eerlijkheid, respect,... Woorden zijn belangrijk want ze kunnen kwetsend of helend zijn. 

28. Dankbaarheid

Het (kunnen) uiten van dankbaarheid wordt algemeen gezien als een uiterst positieve eigenschap. Het leren waarderen en uitdrukken van liefde zou een prioriteit kunnen zijn in een gezin. Het geven en krijgen van welgemeende complimenten en positieve feedback brengt een totaal andere voedingsbodem in het gezin dan het uiten van ongefundeerde kritiek en negativiteit. 

29. Emotionele intelligentie

Het wordt niet geleerd op school en toch is het cruciaal.  Het is het vermogen om je emoties te begrijpen en ermee om te gaan op een gezonde manier. Men kan het zien als deel van het proces om je persoonlijkheid, karakter en temperament beter te leren kennen en evenwicht en harmonie te vinden in het dagelijkse leven.

30. Zelfdiscipline & zelfzorg

Dit gaat over het aanleren van voldoende discipline om bepaalde keuzes te kunnen maken en die ook te kunnen volhouden. Bijvoorbeeld op vlak van gezonde voeding en drank, het stoppen van verslavingen, een taak of opdracht volbrengen, een nieuwe vaardigheid leren, een goed voornemen volhouden,...Dit hangt samen met leren om goed voor jezelf zorgen: gezond leven en eten, voldoende slaap en beweging, een goede hygiëne, jezelf af en toe verwennen,...

Klassiek Curriculum

31. Taalvaardigheid 

Dit wordt op school geleerd en behoort bij het curriculum van alle schoolsystemen. Uiteraard de moedertaal en haar spelling, spraakkunst en grammatica. En daarnaast de vreemde talen die men kan leren via on line lessen, reizen, boeken, film, muziek,... 

32. Exacte vakken

Ook deze zitten in het vaste curriculum der scholen. Het gaat dan om wiskunde, meetkunde, algebra, logica,...

33. Natuurwetenschappen

Hier vinden we biologie, chemie, scheikunde, astronomie,...


Creativiteit

34. Muziek

De creatieve kunstvormen komen over het algemeen te weinig aan bod in school. Die worden als bijkomstig gezien en de nadruk ligt eerder op exacte vakken, cognitieve kennis en alles wat te maken heeft met de technocratische en digitale maatschappij die nu uitgerold wordt. Maar het belang van kunst in het leven kan niet onderschat worden. Meer nog, het lijkt wel of de mens gemaakt is om creatief te zijn en schoonheid te scheppen. Muziek behoorde ooit tot de 7 vrije kunsten uit de klassieke oudheid. Elke student kreeg toen harmonieleer en muzikaal onderwijs. Men kan de kinderen aanmoedigen om een instrument te leren bespelen. Dagelijks zingen is ook een topper, het is leuk, brengt vreugde en het kan de taalvaardigheid ontwikkelen (ook in vreemde talen).


35. Tekenen en schilderen

Het zich kunnen uitdrukken is een basiselement bij de menselijke ontwikkeling. Kunstzinnige expressie kan zelfs helend en therapeutisch zijn. Door de verschillende kunstzinnige mogelijkheden te exploreren, ontdekt men al snel waar de kinderen enthousiast bij worden en talent voor hebben. Tekenen en schilderen is werken met lijnen, vormen en kleuren, het ontdekken van perspectief en het ontwikkelen van fantasie en verbeelding. 

36. Boetseren en beeldhouwen

Elk kind werkt graag met klei, zand en aarde. Dingen maken en bouwen is creatief. Werken met klei en andere materialen is aardend en stimuleert de tastzin. In het verlengde hiervan liggen potten bakken en keramiek of houtbewerking (houtsculpturen).

37. Film, fotografie en video

Dankzij de moderne technologie is het maken van filmpjes en foto's nu toegankelijk voor iedereen. Vandaar het succes van social media en videoplatforms. Er komt heel wat bij kijken, van het schrijven van een scenario tot het monteren van de ruwe beelden tot een afgewerkte video presenteren.

38. Dans

Het lichaam is gemaakt om te bewegen. En dans is een hele fijne manier om beweging, muziek en expressie te combineren. Het werkt zelfs therapeutisch. Tegenwoordig zijn er overal dansscholen maar ook thuis kan men genieten van de vele voordelen die dansmomenten  brengen.

39. Toneel en theater

Zoals alle kunstvormen werkt ook ook toneel therapeutisch. De Grieken begrepen al het belang van dramatherapie. Toneel spelen, kan helpen om authenticiteit, zelfvertrouwen en zichtbaarheid te oefenen. Men traint het geheugen en ontdekt nieuwe expressietechnieken. Er bestaan vele theater werkvormen zoals rollenspelen, maskers en mime, improvisatiespel, theaterteksten, gedichten voordragen. Daarnaast is er een hele aanverwante wereld om zich in te verdiepen gaande van scenarioschrijven en regisseren tot decorbouw, grimeur en belichtingstechniek.

40. Ambachten

En tot slot (maar niet in het minst) de uitgebreide wereld van de ambachten. Vaak zijn ze vergeten of verdwenen omdat alles nu uit China komt en gemaakt wordt door robotten aan de lopende band. Onze voorouders waren er nog mee vertrouwd en ze bieden tal van mogelijkheden. Niet enkel om een inkomstenbron te genereren maar ook omdat ze vaak voldoening, vreugde en schoonheid brengen. Een echte vakman is goud waard in een tijd waar bijna alles verworden is tot uniforme en plastieken massaproductie. Hier is een lijst met ambachten: schoenmaker, kleermaker, muziekinstrumenten bouwer, glasblazer, fietshersteller, goud- en zilversmid, hoefsmid, kunstsmid, artisanale brouwer, hoedenmaker, banketbakker, leerlooier, molenaar, mandenvlechter, meubelmaker, imker, boekbinder, glas in lood maker, handwever, drukker, poppenmaker, horlogemaker, parfumeur, pottenbakker, keramist, graveur, natuursteenbewerker, houtsnijder, lijstenmaker, pianostemmer, rietdekker, tassenmaker,...  

° Lees veel meer over huisonderwijs in de Educatie Serie


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall