04/05/2022

Mahatma Gandhi (10 inzichten)

 


Iedereen kent wel Mahatma Gandhi (1869 - 1948), de leider van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd die koos voor actieve geweldloosheid als middel tot revolutie. Hoewel Gandhi niet helemaal onbesproken is en absoluut ook een donkere en bizarre kant had, toch kunnen onderstaande fundamentele inzichten die hij belangrijk vond, de wereld helpen veranderen.

Reporter: "Mr. Gandhi, what do you think of Western civilization?"
Gandhi: "I think it would be a good idea."


# 01 # - Verander jezelf (door anders te gaan denken).

You must be the change you want to see in the world.

Wie zichzelf verandert, die verandert de wereld. Door anders te denken en nieuwe (en meer postieve) gedachten te kiezen, begin men zich beter te voelen en gaat men ook automatisch andere acties kiezen en positiever handelen. En die handelingen veranderen de wereld om je heen. Het wijzigen van oude, ingesleten denkpatronen vraagt tijd, oefening en standvastigheid, want het betekent vaak dat men uit zijn comfortzone moet stappen. Dingen die hierbij kunnen helpen zijn affirmaties, meditaties en zelfhypnose hulpmiddelen.

# 02 # - Jij hebt de controle.

Nobody can hurt me without my permission.

Wat je voelt, wat je denkt en hoe je op iets reageert, dat bepaal je altijd zelf. Dat is een grote kracht. Je bent geen automaat maar hebt vrije keuze. Jij zelf bepaalt hoe je reageert op een ervaring of een situatie. Je kunt je eigen gedachten, reacties en emoties bepalen bij het omgaan met anderen en met gebeurtenissen. Tenzij het ego of de automatische (onderbewuste) reactiepatronen de overhand nemen. Maar daar kan aan gewerkt worden (lees Eckhart Tolle). Je hoeft dus niet negatief te reageren op iets, je hoeft je geen zorgen te maken of te piekeren (want dat is verloren energie en het lost niks op). Het is gewoon een keuze. Geluk is een keuze. Niemand buiten jezelf kan bepalen wat je denkt en hoe je reageert. Begin met het observeren van je reacties, gedachten en gevoelens...als een getuige van jouw eigen patronen en reflexen. Observeer het ego (zonder oordeel). Daarna kun je steeds meer een neutrale positie nemen en dichter bij het Zelf blijven (waar vreugde en vrede altijd aanwezig zijn). 


# 03 # - Vergeef en laat los.

The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.

An eye for eye only ends up making the whole world blind.

Kwaad met kwaad bestrijden zal uiteindelijk niemand helpen. En zoals gezegd bij de vorige tip, jij bepaalt hoe je op iets reageert. Blijven hangen in negativiteit, wrok, jaloezie, haat, angst, schuld,...lost niets op en brengt jouw eigen energie en frequentie naar beneden waardoor je verzwakt en vatbaar wordt voor ziekte. Leer de les die op je pad komt, en laat dan (het verleden) los, en ga verder met je leven. Vergeef jezelf voor de 'fouten' die je maakt, ze horen nu eenmaal bij het Aardse bestaan. Maak alleen niet telkens dezelfde fouten, maar leer ervan en doe het dan anders. Neem niets persoonlijks, wat anderen doen of zeggen is hun 'probleem' en hun verantwoordelijkheid, niet die van jou. Hun oordelen over jou zijn slechts de projecties van hun eigen tekortkomingen en onzekerheden. En ook omgekeerd, want relaties zijn spiegels, wat jij veroordeelt in anderen, zegt iets over jouw blokkades en patronen. Vergeef anderen want vaak 'weten ze niet wat ze doen'. Maar laat ook niet over je heen lopen, stel je grenzen en blijf onvoorwaardelijk van jezelf houden.


# 04 # - Zonder actie kom je nergens.

An ounce of practice is worth more than tons of preaching.

Hier loopt het vaak fout. Er zijn genoeg mooie plannen, positieve gedachten, interessante ideëen en enthousiaste mensen. Maar wanneer er geen actie wordt ondernomen, dan zal er weinig gebeuren. Actie ondernemen kan echter veel innerlijke weerstand en onderbewuste angsten oproepen. Het beste is stap voor stap verder te gaan om jouw plannen en dromen om te zetten in resultaten.


# 05 # -  Zorg voor dit moment, blijf in het hier en nu.

I do not want to foresee the future. I am concerned with taking care of the present.
God has given me no control over the moment following.

Een goede manier om de innerlijke weerstand te overwinnen die belet dat er actie wordt ondernomen, is om zoveel mogelijk in het heden te blijven en te accepteren wat er hier en nu (reeds) is. Wanneer je in het nu bent en het huidige moment aanvaardt, dan maak je je geen zorgen over het volgende moment (dat je toch niet in de hand hebt). En de weerstand tegen actie - die voortkomt uit het zich inbeelden van negatieve toekomstige gevolgen of het reflecteren op mislukkingen uit het verleden - verliest zijn kracht. En zo wordt het makkelijker om zowel actie te ondernemen als je focus op dit moment te houden en beter te presteren.

# 06 # - Iedereen is menselijk.

I claim to be a simple individual, liable to error like any other fellow mortal.
I have humility enough to confess my errors and to retrace my steps.

Het betekent dat iedereen (een hoop) fouten maakt en iedereen ervaart vreugde en verdriet, succes en mislukking, het hoort bij mens-zijn. Oordelen en veroordelen hebben dan ook weinig zin. We zien vaak de splinter in het oog van iemand anders, maar niet de balk in het eigen oog. Leer van je eigen fouten en probeer opnieuw. Niemand is meer of minder dan een ander, we zijn gelijkwaardig. Iedereen is gewoon een mens met gebreken en gaven.

# 07 # - Hou vol.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

Eén van de redenen waarom Gandhi zo succesvol was met zijn methode van geweldloosheid, was omdat hij en zijn volgelingen zo volhardend waren. Ze gaven gewoon niet op. Wees dus volhardend. Na verloop van tijd zal de weerstand om je heen vervagen en wegvallen. En je innerlijke weerstand en zelfsaboterende neigingen die je tegenhouden, zullen zwakker worden. Zoek iets wat je echt leuk vindt om te doen. Dat helpt om positief te blijven en de innerlijke motivatie te vinden om door te gaan tot het doel bereikt is. Succes of overwinning laten vaak lang op zich wachten. De sleutel is om simpelweg niet op te geven. Doe elke dag iets om je doel dichterbij te brengen en doe dit met vreugde en humor (2 sterke, creatieve krachten).


# 08 # - Zie het goede in mensen en help ze.

 I look only to the good qualities of men.

 Man becomes great exactly in the degree
in which he works for the welfare of his fellow-men.

In elke mens zitten goede en minder goede dingen. En men kan kiezen op welke dingen men zich concentreert. Focussen op het goede in mensen (en bij kinderen!) is een heel waardevolle beslissing. Het maakt het leven makkelijker en de relaties aangenamer en positiever. Wanneer je het goede in mensen ziet, wordt het eenvoudiger om jezelf te motiveren om hen van dienst te zijn. En door andere mensen van dienst te zijn, door hen waarde te geven, verbetert ook je eigen leven, want je krijgt na verloop van tijd terug wat je geeft. Zo werkt het universum, geven is krijgen. De mensen die je helpt zullen meer geneigd zijn om anderen te helpen. En zo creëert men samen een opwaartse spiraal van positieve verandering die groeit en sterker wordt.

 # 09 # - Wees congruent, wees authentiek, wees je ware zelf.

Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.

Always aim at complete harmony of thought and word and deed.
Always aim at purifying your thoughts and everything will be well.

Mensen houden van authentieke en echte communicatie. Ze houden van unieke mensen die zichzelf zijn zonder verborgen agenda's. Wanneer je gedachten, woorden en daden op elkaar zijn afgestemd dan voel je kracht. Wanneer hart, ziel, geest en wil op één lijn zitten dan kun je bergen verzetten. Maar wanneer je acties en woorden elkaar tegenspreken en je allerlei dingen zegt en oplegt aan anderen die je zelf verzuimt te doen, dan kom je over als nep en zwak. Walk your talk.

# 10 # - Blijf groeien en evolueren.

Constant development is the law of life, and a man who always tries to maintain his dogmas in order to appear consistent drives himself into a false position.

Het leven verandert en gaat altijd verder. Ook jij groeit en evolueert. Werk aan je vaardigheden, vergroot je talenten, verruim je kennis, open je geest, drijf mee met de levensstroom, kies om te groeien in wijsheid en liefde. 

 
Gandhi
Quotes (English)

# 01. You must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty.

# 02. You assist an evil system most effectively by obeying its orders and decrees. An evil system never deserves such allegiance. Allegiance to it means partaking of the evil. A good person will resist an evil system with his or her whole soul.

# 03. The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.

# 04. A man is but a product of his thoughts. What he thinks he becomes.

# 05. The future depends on what we do in the present.

# 06. Our greatest ability as humans is not to change the world, but to change ourselves.

# 07. It does not require money to live neat, clean, and dignified.

# 08. Speak only if it improves upon the silence.

# 09. Relationships are based on four principles: respect, understanding, acceptance and appreciation.

# 10. Hate the sin, love the sinner.

# 11. Strength does not come from winning. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength.

# 12. Carefully watch your thoughts, for they become your words. Manage and watch your words, for they will become your actions. Consider and judge your actions, for they have become your habits. Acknowledge and watch your habits, for they shall become your values. Understand and embrace your values, for they become your destiny.

# 13. The enemy is fear. We think it is hate; but, it is fear.

# 14. Be the change you are trying to create.

# 15. In doing something, do it with love or never do it at all.

# 16. There is a sufficiency in the world for man’s need but not for man’s greed. 

# 17. What barrier is there that love cannot break?

# 18. The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others.

# 19. It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver.

# 20. Do not judge others. Be your own judge and you will be truly happy. If you try to judge others, you are likely to burn your fingers.

# 21. Many people, especially ignorant people, want to punish you for speaking the truth, for being correct, for being you. Never apologize for being correct, or for being years ahead of your time. If you’re right and you know it, speak your mind. Speak your mind. Even if you are a minority of one, the truth is still the truth.

# 22. Knowledge gained through experience is far superior and many times more useful than bookish knowledge.

# 23. If you want to change the world, start with yourself.

# 24. It’s the action, not the fruit of the action, that’s important. You have to do the right thing. It may not be in your power, may not be in your time, that there’ll be any fruit. But that doesn’t mean you stop doing the right thing. You may never know what results come from your actions. But if you do nothing, there will be no result.

# 25. For me, the different religions are beautiful flowers from the same garden, or they are branches of the same majestic tree. Therefore, they are equally true, though being received and interpreted through human instruments are equally imperfect.

# 26. To believe in something, and not to live it, is dishonest.

# 27. Truth is by nature self-evident. As soon as you remove the cobwebs of ignorance that surround it, it shines clear.

# 28. You can chain me, you can torture me, you can even destroy this body, but you will never imprison my mind.

# 29. A small group of determined and like-minded people can change the course of history.

# 30. Man becomes great exactly in the degree in which he works for the welfare of his fellow-men.

# 31. Nonviolence is a weapon of the strong.

# 32. If we want to reach real peace in this world, we should start educating children.

# 33. Live simply so that others may simply live.

# 34. Our ability to reach unity in diversity will be the beauty and the test of our civilization.

# 35. There is nothing that wastes the body like worry, and one who has any faith in God should be ashamed to worry about anything whatsoever.

# 36. Peace is not the absence of conflict, but the ability to cope with it.

# 37. Earth provides enough to satisfy every man’s needs, but not every man’s greed.

# 38. Life is but an endless series of experiments.

# 39. Whenever you are confronted with an opponent. Conquer him with love.

# 40. Truth resides in every human heart, and one has to search for it there and to be guided by truth as one sees it. But no one has a right to coerce others to act according to his own view of truth.

# 41. Take care of this moment.

# 42. Find purpose. The means will follow.

# 43. Self-respect knows no considerations.

# 44. You yourself as much as anybody in the entire universe deserve your love and affection.

# 45. There is no school equal to a decent home and no teacher equal to a virtuous parent.

# 46. Live as you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.

# 47. God has no religion.


Meer helden...


° Rosa Parks

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall