10/01/2022

Wim Hof


Wellicht kent iedereen ondertussen Wim Hof, 'the iceman', die tal van kouderecords op zijn naam heeft staan en de wetenschappelijke wereld met verstomming slaat. Want hij laat zien dat de mens tot veel meer in staat is dan soms wordt aangenomen. Hij beklimt besneeuwde bergen bij vriestemperaturen, in korte broek en op sandalen of blootsvoets. Hij zwemt onder het poolijs, loopt marathons op blote voeten en kan uren in een ijsbad zitten. Wim ontwikkelde een methode waarmee hij het zenuwstelsel, het cardio-vasculaire systeem, de breinneuronen en het bewustzijn kan beïnvloeden. Dit werd in verschillende universiteiten onderzocht en bevestigd. Tal van mensen die zijn methode volgen, zijn enthousiast en ervaren positieve veranderingen, zowel fysiek als mentaal. Volgens Catherine Austin Fitts van het Solari Report is hij de de held van 2021 omdat hij miljoenen mensen leert hoe ze stress, ontstekingen en ziekte kunnen elimineren, hoe ze hun immuunsysteem kunnen aansterken en hoe ze hun oorspronkelijke kracht kunnen herontdekken en hun fysieke gezondheid op peil houden. In een wereld waar de angst voor ziekte en dood flink gepromoot worden door overheid en media, kan de Wim Hof methode rust, vertrouwen en bescherming brengen.

Die methode bestaat uit een combinatie van drie onderdelen: de ademhalingstechniek, de koude therapie en de mindset (meditatie). Er is veel over te lezen en alles wordt ook wetenschappelijk onderbouwd, maar zoals Wim zegt, het is enkel door de methode consequent en dagelijks toe te passen dat er ook positieve resultaten komen. Er over lezen en er in geloven is niet voldoende.  

De ademhalingstechniek

Deze techniek maakt het bloed lichtjes alkalisch waardoor ziekten minder kans krijgen. Ook krijg je meer energie, focus en concentratie. De bedoeling is om meer zuurstof in het lichaam te krijgen waardoor alle cellen gevoed worden. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt wordt in de lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het is goed om met de ademoefening te beginnen omdat de techniek helpt om het lichaam voor te bereiden op de koude douches die je later kunt starten (na enkele weken ademtechniek). De techniek is wat verwant aan de Tummo ademhaling die Tibetaanse monniken beoefenen om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Een ideaal moment is na het ontwaken en met een lege maag. Het filmpje hieronder toont het hele proces en je hoeft enkel gewoon mee te volgen met Wim. Maar kijk eerst naar dit filmpje voor uitleg en introductie. In het kort:

Stap 1: Relax en maak even tijd voor jezelf, ga liggen of zitten en zorg dat je niet gestoord wordt.
Stap 2: Adem bewust en volledig in (neus of mond) en laat dan weer los (mond), doorlopend, zo'n 30 maal. De ademhaling begint in de buik en gaat door naar de borstkas, de uitademing gebeurt in omgekeerde richting. De inademing is zo volledig mogelijk, de uitademing is korter, de longen zijn niet volledig leeg. De opeenvolgende in- en uitademingen zijn een vloeiend proces, er is geen pauze tussen.
Stap 3: Na 30 maal: adem uit en maak de longen leeg, hou zo lang vast als je kunt zonder te forceren (1 tot 2 minuten).
Stap 4: Adem daarna diep in en houd 10-15 seconden vast.
Stap 5: Herhaal het hele proces nog 2 of 3 rondes. Forceer niets, luister naar je lichaam.
Stap 6: (Facultatief) doe nadien wat yoga oefeningen of ga even dansen om alles los te maken.

° Wim Hof Breathing Exercises (Engels)
° Video Ademtechniek

De koudetherapie


Zoals Wim zegt: 'een koude douche per dag houdt de dokter weg'. Door de koude douche worden de honderdduizend kilometers (!) aan aders, slagaders en haarvaten in het lichaam gestimuleerd. Er zijn tal van voordelen:

° Men krijgt (de hele dag door) meer energie door de betere doorbloeding.
° De hartslag daalt met 15 tot 30 slagen per minuut, 24 uur lang, met als gevolg minder stress en angst.
° De vasculaire weerbaarheid en sterkte verhogen.
° Men is minder vatbaar voor ziekte en ontwikkelt een grotere weerstand.
° Het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen verbetert.
° Een hogere levenskwaliteit.
° Een vermindering van de biologische belasting op de cellen.

Begin pas met de koudetherapie wanneer je al een tijdje hebt geoefend met de ademhalingstechniek. Laat het lichaam geleidelijk wennen aan koud water. Doe dit door de dagelijkse warme douche af te sluiten met een korte koude douche. Draai langzaam de warmtekraan dicht. Ga dan eerst over voeten en benen, dan armen en handen en zo verder via heupen en buik tot het hele lichaam onder de douche staat. De eerste maal is 10 seconden genoeg. Concentreer je op de ademhaling, blijf rustig en gefocust. Bouw langzaam op. De eerste week is 15 tot 30 seconden genoeg, probeer de tweede week 1 minuut, de derde week 90 seconden en de vierde week twee minuten. Veel later, wanneer de koude douches goed bevallen, kan men ook een ijsbad nemen of gaan zwemmen in een koud meer. Luister naar je lichaam, nooit iets forceren.  

° Wim Hof Cold Therapy (Engels)


Meditatie

Concentratie en meditatie zijn de sleutels om de ademtechniek en koudetherapie succesvol te maken en vol te houden. Er zijn vele vormen van meditatie maar in dit geval gaat het over het bewust aanwezig zijn bij de ademhaling en de handelingen die men doet. Mindfulness dus. Tijdens de ademoefeningen en koude douches blijft men geconcentreerd op de ademhaling en op de sensaties in het lichaam. Telkens de geest afdwaalt en allerlei gedachten opkomen, brengt men de focus terug naar de adem. Het is normaal dat er gedachten komen, maar de kracht van concentratie ligt in het feit dat men telkens met de aandacht kan terugkeren naar de adem en kan blijven focussen op de oefeningen. Maak je niet druk om die terugkerende gedachten, laat ze voorbijgaan en richt telkens je aandacht op de adem en op de oefeningen. Dit gaat steeds beter lukken naarmate men langer (en dagelijks) mediteert. Ook bij de koude douche of in het koudebad blijft men rustig en gelijkmatig ademen en gefocust op de ademstroom en de signalen van het lichaam. Laat de geest niet afdwalen. De dagelijkse meditatie en concentratie helpen ook om de nodige discipline aan te kweken. Want de fysieke en mentale voordelen van de Wim Hof methode komen pas door ze consequent en dagelijks uit te voeren. En dat vraagt discipline en volharding.     

In een volgend stadium wordt meditatie een dagelijks moment van bezinning en een manier om verbinding te maken met je eigen essentie en diepere lagen van bewustzijn. Er zijn vele meditatietechnieken beschikbaar, hier is een overzicht.

Voordelen

Nog even de belangrijkste voordelen en gevolgen opsommen van de Wim Hof methode.

° Meer focus in het leven door de bewuste concentratie op de ademhaling.
° Meer energie door de activering van het sympathische zenuwstelsel.
°
Minder (oxidatieve) stress door de activering van het immuunsysteem.
° Een hogere weerstand tegen stress (veerkracht) door de dagelijkse meditatie.
°
Een beter slaapritme door minder stress- en angstgedachten.
°
Een sterker immuunsysteem door het vrijkomen van ontstekingsremmende adrenaline en de toename van leukocyten.
°
Een optimale regeneratie door een betere bloedcirculatie.
° Een snellere afbraak van metabolische eindproducten zoals lactaat.
° Een grotere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen.

°
Een verhoogde vetverbranding.
° De kou bevordert ook de opbouw van bruin vetweefsel. Dit vetweefsel is verantwoordelijk voor de
thermogenese, dit is de lichaamseigen warmteproductie.


Routine

Een dagelijkse routine inbouwen kan helpen om de methode vol te houden, discipline aan te leren en te genieten van de vele fysieke en mentale voordelen. Zoek een eigen routine die bevalt en met plezier vol te houden is.

° Bij het ontwaken: blijf nog 5 minuten in bed en zet een intentie voor de dag.
° Doe de ademhaling 3 of 6 rondes (10 tot 20 minuten). Focus op wat je voelt. Wees aanwezig, voel hoe de zuurstof zich maximaliseert in het lichaam.
° Ga na de ademoefening nog 10 tot 20 minuten mediteren.
° Na de meditatie volgt actieve beweging op blote voeten (yoga, dansen, dauwtrappen, opruimen,..).
° Drink een versgeperst groen sap als ontgifting en ontbijt.
° Eindig de sessie met een warme douche gevolgd door een koude douche van 2 minuten. 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall