29/01/2022

Solaris netwerk

De machtsovername gekend als de great reset (WEF), de 4de industriële revolutie, agenda 21, agenda 2030, de 17 duurzame doelen (VN), enz... is volop bezig. De Covid hoax en het klimaatverhaal zijn 2 rookschermen die gebruikt worden om de totalitaire maatschappij te installeren.  Het is een planetaire make-over richting een digitale en transhumane controlestaat waarin de (remote-controlled) mens volledig afhankelijk zal zijn van investeringsmaatschappijen, corporaties, big brother systemen en de willekeur van occulte genootschappen en drie letter organisaties. Het wordt geen leuke en geen vrije maatschappij. De wakkeren die de agenda's doorzien (een groep die trouwens steeds groter wordt), beginnen zich (als antwoord op de komende dictatuur) nu steeds meer te organiseren en de parallelle samenleving op te starten. Het is hoognodig. Als voorbeeld: indien de truckers 10 dagen niet rijden en alles blokkeren (ofwel op eigen initiatief ofwel opgezet door de 'powers in charge'), dan zijn de winkels leeg, er ontstaan voedseltekorten, de tankstations zitten zonder brandstof, de ziekenhuizen hebben een gebrek aan medicijnen, enzovoort. De wakkeren beseffen ondertussen dat betogingen en petities geen zin hebben. Het enige wat werkt, is (1) niet langer participeren aan het systeem wat opgedrongen wordt, (2) focussen op de initiatieven die vrijheid, vrede en vreugde brengen en (3) verbinden en samenkomen met gelijkgestemden, want eendracht maakt macht. En dat is precies de opzet van het Solaris netwerk wat nu in alle Franstalige landen opgestart werd (Frankrijk, België, Zwitserland, Canada, Tunesië, Marokko,...) plus nog een aantal andere landen (Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Peru, Zweden, Roemenië,...). In nog andere landen zijn gelijkaardige netwerken actief. 

Het Solaris net werkt als een 'menselijk internet'. Het is een gratis en lokaal netwerk van wederzijdse hulp en solidariteit gedragen door mensen die zich vrijwillig inzetten en samenkomen om antwoorden en oplossingen te vinden en om goederen en diensten te delen. Het netwerk zorgt in moeilijke tijden (zoals nu en straks) dat niemand geïsoleerd raakt en dat behoeften en noden ingevuld raken door de lokale gemeenschap. Dit netwerk zal mensen samenbrengen en een sterke band van vriendschap en solidariteit smeden. Het netwerk beschikt over een eigen (autonoom) communicatiesysteem voor het geval de traditionele middelen uitvallen (black out). Het functioneert organisch dankzij een goede doorstroming van informatie, en zonder hiërarchie noch leider.

Kort gezegd: Solaris is een grassroot beweging voor onderlinge hulp en steun wat lokaal georganiseerd door de mensen zelf en waarbij de uitwisselingen, kennisoverdracht, behoeften invulling, wederzijdse hulp en solidariteit op vrijwillige en kosteloze basis gebeuren zonder hiërarchie of leiderschap. Het netwerk dient als antwoord op het plan van de elite om iedereen afhankelijk te maken van het globalistische, centrale (top-down) systeem en om de grondslagen te leggen voor een nieuwe samenleving die gedragen wordt door de mensen uit de basis (bottom-up) en gebaseerd is op samenwerking, soevereniteit, vrijheid en dienstbaarheid aan het 'grote geheel'.  

 
Wat is het Solaris netwerk?

° Het zijn 'Cellen' of zones met een radius van ongeveer 15 km waar een lokaal netwerk van wederzijdse hulp en solidariteit uitgebouwd wordt, zonder enige commerciële transactie noch enige notie van ruilhandel. Wat je voor iemand doet of aan iemand geeft, is een vrijblijvend geschenk. Maar wie schenkt, zal ooit ontvangen, het is een karmische wet.

° Iedereen die het verlangen voelt om zich te verbinden en te helpen, kan aansluiten. Er is geen hiërarchie, er zijn geen machtsstructuren, er is geen leider.

° De kracht van het netwerk ligt in het samenbrengen van de bekwaamheden, de talenten en de middelen van allen ten dienste van allen die er behoefte aan hebben.

° Dit concept betekent het achterlaten van ego's en het zich verenigen voor een hoger gemeenschappelijk doel. Dit doel is het snel en effectief organiseren van veerkracht en weerbaarheid als antwoord op de instorting van de oude systemen, wat nu bezig is. Die georkestreerde crash wordt zichtbaar als de afbraak van de sociale, politieke, economische en maatschappelijke systemen, de opgeklopte oorlogsdreiging en de voortdurende klimaat- en weermanipulaties.

° Het netwerk biedt de mogelijkheid om kennis door te geven en aan te leren aan de volgende generaties. Van groot belang daarbij is het streven naar lokale autonomie in al haar aspecten zodat de afhankelijkheid van de kwetsbare systemen en aanvoerlijnen minder of zelfs overbodig wordt.

° Het Solaris netwerk opent de mogelijkheid om op korte termijn mensen in nood te identificeren en hulp te bieden waar nodig, en op lange termijn om zelfredzame 'Cellen' te creëren (dorpen, wijken, straten, zones,...).

° Het netwerk brengt een nieuwe wind die angst, isolement, wanhoop en nood verdrijft, waar die ook mogen zijn.

° Het Solaris netwerk legt de concrete grondslag voor een nieuwe samenleving gebaseerd op een cultuur van vrede, verbondenheid, zorgzaamheid, gezondheid en soevereiniteit. Het zijn de waarden waar velen al zo lang naar uitkijken en die fundamenteel blijken te zijn tijdens allerhande noodsituaties. Het sociale netwerk biedt de mogelijkheid om constructieve en positieve acties op te zetten. 

Hoe werkt het Solaris netwerk?

Dit 'menselijk netwerk' werkt zoals het digitale internet. Wanneer je daar iets zoekt of wilt weten, dan gebruik je een zoekrobot en je krijgt de antwoorden. Zo werkt ook het Solaris netwerk, maar hier zijn alle stappen menselijk en niet digitaal. Wie aansluit bij Solaris komt het netwerk binnen en kan de lokale directory aanvullen, raadplegen en gebruiken. Deze directory is een handgeschreven bronnenbank over de beschikbare middelen en diensten in termen van vaardigheden, uitrusting, huisvesting, grond, voedsel, zorgverlening, enz. in een bepaalde lokale cel. Deze bronnenbank wordt voortdurend bijgewerkt en is beschikbaar bij betrouwbare mensen in de directe geografische omgeving.

Een deelnemer kan ten allen tijde een verzoek om bijstand richten tot het netwerk (via tussenpersonen) waarna men wordt doorverwezen naar de antwoorden of naar mensen in jouw buurt die kunnen helpen. Daarna kun je ofwel persoonlijk contact met hen opnemen ofwel via het netwerk. Zoals gezegd maakt het netwerk, naast social media en telefoon, ook gebruik van autonome communicatiemiddelen (radiozenders, walkie talkies,...) in geval internet en telefonie zouden falen.

De regio waar men woont, wordt dus opgedeeld in 'Cellen' of zones die zich hopelijk zullen vermenigvuldigen, zoals de cellen van het menselijk lichaam. Elke geografische cel heeft 3 coördinatoren die toezien op de goede werking van het netwerk, en ook 3 referenten, die de bewaarders zijn van het lokale repertorium (de bronnenbank). Elke Cel is autonoom, zonder hiërarchie en is verbonden met andere Cellen op regionaal en landelijk niveau.

Het systeem is niet gebaseerd op commerciële activiteiten, geldtransacties, ruilhandel en zelfs niet op het idee van een uitwisseling van diensten. Het is gebaseerd op vriendelijkheid en dienstbaarheid jegens iedereen en wat men op de ene plaats geeft, zal men elders altijd terugkrijgen wanneer men het nodig heeft. De persoon die je bijstaat, zal niet noodzakelijk de persoon zijn die jou zal bijstaan wanneer de tijd komt.


De functie van een lokale Cel

° Een Cel biedt de mogelijkheid om op elk moment een beroep te doen op duidelijk geïdentificeerde lokale hulp en om vrij snel steun en hulp te mobiliseren naar gelang de behoeften van het moment.
° Een Cel dient om de mensen bewuster te maken en hen aan te moedigen om bij het solidariteitsnetwerk aan te sluiten. Zo worden de capaciteit en de mogelijkheden van de Cel groter. Het is belangrijk om ook de boeren te informeren over het netwerk en hen aan te sporen om reserves aan te leggen.
° Een Cel verzamelt correcte gegevens betreffende de vaardigheden, talenten, kennis, diensten, voorraden en goederen van de bewoners van een regio en die gegevens worden bewaard in een lokale adressenlijst (directory). Een directory (repertorium, adressenlijst, bronnenboek,...) is een geschreven of uitgeprinte database waarin de gegevens der deelnemers opgelijst staan (de persoonlijke contactgegevens, vaardigheden, talenten, diensten, producten,...).
° Een Cel biedt de mogelijkheid om de solidariteit, soevereiniteit en weerbaarheid te verzekeren in geval de overheids- en particuliere diensten falen of uitvallen.
° Via het netwerk van Cellen werkt men aan het herlokaliseren van de maatschappelijke structuren en functies in een horizontaal en kostenvrij systeem. De bedoeling is om in iedere wijk of gemeente een Cel te creëren.

Handleiding om een Cel te starten (Franstalig): creatie & lancering.


FAQ

01. Wie zit er achter het Solaris netwerk?

Wij allemaal. Iedereen die aansluit en meedoet, helpt mee om het netwerk succesvol te maken. Alles gebeurt op vrijwillige basis en het netwerk is op die manier een voorloper van de schenkeconomie. Er zijn geen politieke of religieuze affiniteiten en niemand ontvangt een vergoeding of een voordeel van welke aard dan ook. Het netwerk is simpelweg een instrument om meer autonomie, zelfredzaamheid, steun en solidariteit in een gemeenschap te brengen.

02. Wie heeft het netwerk gecreëerd?

Het is op 26 september 2021 van start gegaan in Rennes le Château, in de Hoge Audevallei (Solaris 11) in Frankrijk. Wie de oprichters zijn, is van minder belang, wat telt is de start en groei van een netwerk voor belangeloze collectieve uitwisseling.

03.  Is Solaris een vereniging?

Nee. Het is noch een vereniging, noch een bedrijf of stichting. Solaris heeft geen administratieve of juridische structuur, noch is er geld in omloop. Het is een samenkomst van mensen die de onderlinge band willen herstellen en solidair willen reageren op een mondiale situatie die steeds moeilijker wordt. Al haar leden, zonder uitzondering, zijn vrijwilligers.

04. Is er een leiderschap en hiërarchie binnen Solaris?

Nee. Niemand heeft de leiding en er is geen machtsstructuur. Er is enkel een welwillende erkenning van individuele vaardigheden en talenten, en dat bepaalt de rollen en taken. Mocht er toevallig een hiërarchie of een machtspositie ontstaan binnen een Cel, dan is dat in strijd met de Solaris spirit. Het is dan aan de leden van die specifieke Cel om het probleem zelf op te lossen, in volledige soevereiniteit.

05. Wat is een Cel?

Een Cel is een abstracte entiteit die de leden van een beperkte geografische gemeenschap (dorp, gehucht, gemeente,...) groepeert. De Cellen zijn horizontaal georganiseerd (geen machtspiramide) en niemand leidt iemand. De rollen kunnen op elk moment veranderen. Er is niettemin een organisatie om de werking van de Cel te vergemakkelijken: de coördinatoren zien toe op de goede werking van de Cel en de referenten brengen leden die een verzoek doen in contact met leden die het verzoek kunnen beantwoorden. Bij de oprichting van een Cel wordt een e-mailadres en Telegram kanaal aangemaakt om te communiceren met de leden. Daarnaast zijn er de radiozenders en walkie talkies mocht internet uitvallen of niet langer toegankelijk zijn voor mensen zonder digitale ID pas.

06. Wie zijn de leden?

De leden zijn het weefsel van het netwerk. Ze zijn de plaatselijke bevolking, in dorpen en geografische gemeenschappen, die op vrijwillige en onbaatzuchtige basis deelnemen aan het netwerk en hun tijd en vaardigheden ter beschikking stellen om anderen te helpen. Ze verwachten niets terug, maar weten dat wanneer zij ooit in nood zijn, het netwerk er voor hen zal zijn en dat anderen hun eigen vaardigheden zullen aanbieden. De leden richten hun verzoeken tot de referenten van hun cel (persoonlijk, of per telefoon, per e-mail, via Telegram, per radio,...).

07. Wat is de functie van de coördinatoren?

De coördinatoren van een Solaris cel zijn verantwoordelijk voor het goede verloop van de werkzaamheden in hun cel, voor de communicatie met de coördinatoren van naburige cellen en van de afdeling (regio, departement, land). Ze zorgen ervoor dat de Solaris waarden worden gerespecteerd. Er zijn 3 coördinatoren per Cel, zodat er altijd één beschikbaar en aanspreekbaar is. Ze kennen hun collega's in de naburige Cellen persoonlijk. Bij de oprichting van een Cel is het noodzakelijk om contact te leggen met de aangrenzende coördinatoren in de buurgemeenten.

08. Wat is de functie van de referenten?

De drie referenten van een Solaris Cel zijn de lokale beheerders van de lokale directory. Zij zijn degenen op wie een beroep wordt gedaan in geval van een verzoek. Er is één bronnenboek per Cel en de naburige Cellen in de regio hebben er geen toegang toe. De referenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van hun directory, met inbegrip van de gedrukte versie, en kunnen ook contact opnemen met de referenten van naburige Cellen indien het antwoord op een verzoek niet in hun cel aanwezig is.

09. Wat is een directory?

Het is een geschreven of uitgeprint bestand waarin info over de leden bewaard wordt. De referenten worden rechtstreeks benaderd door de leden of in sommige gevallen door de referenten van een andere eenheid die hun een verzoek voorleggen. Ze houden een register bij, een zogenaamde directory, waarin informatie over de leden wordt opgenomen (naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, diverse vaardigheden en talenten, materiële middelen, enz.). Deze map bestaat in 3 kopieën, één voor elk van de referenten, en wordt regelmatig gesynchroniseerd. Om redenen van vertrouwelijkheid en duurzaamheid moet het repertorium ook op papier bestaan en mag het de Cel nooit verlaten. Enkel de referenten kennen de inhoud van dit register. Ze kennen ook hun collega's in naburige cellen persoonlijk.

10. Waarom een extra netwerk creëren als er al netwerken zijn voor het delen van kennis en middelen?

Solaris vormt een perfecte aanvulling op de structuren die reeds bestaan. Het netwerk biedt een concrete manier om iedereen, zowel individuen als groepen, samen te brengen door een strategie van verbinding te voeren en gebruik te maken van een menselijke zoekmachine. Zo kan iedereen een lokaal antwoord vinden op elk mogelijk verzoek, ook in nood- en crisissituaties.

11. Zijn de uitwisselingen binnen de Cel beschermd?

Beschermd tegen wat? Hoe kan de oprichting van een netwerk van wederzijdse hulp en solidariteit worden aangevallen? Bovendien zijn de gegevens die iemand via de communicatiemedia uitwisselt, hun eigen verantwoordelijkheid. Trouwens, tussen de privé berichten op sociale netwerken en de bestanden met kruisverwijzingen van de administraties, vinden degenen die dat echt willen veel meer informatie dan er in de lokale directory van een Solaris Cel staat.

12. Zijn de gegevens van de bronnenbank openbaar of worden ze buiten de Cel doorgegeven?

Nee, de gegevens zijn niet openbaar en ze worden niet gedeeld buiten de Cel. Zij worden enkel gebruikt om het lokale bronnenboek te vervolledigen. De Cel referenten dragen de verantwoordelijkheid over deze directory. Met andere woorden, in een dorp is het plaatselijke bronnenboek niet eens bekend bij de inwoners. Alleen de referenten houden het bij en hebben er toegang toe. Het repertorium, zelfs wanneer het op een computer is samengesteld, wordt altijd afgedrukt of met de hand geschreven.

13. Waarom 3 coördinatoren en 3 referenten per cel?

Dit is het ideale getal om een alternatief te bieden indien een referent in het bronnenboek wordt gecontacteerd en niet antwoordt. Twee andere contacten zijn dan mogelijk. Hetzelfde geldt voor de coördinatoren.

14. Waarom is er departementale coördinatie?

Om twee redenen. In de eerste plaats om te zorgen dat het netwerk in het hele departement functioneel en optimaal is. Ten tweede maakt het contact mogelijk tussen de verschillende (verafgelegen) Cellen en met de nationale coördinatie. De 3 departementale coördinatoren hebben dus de contacten nodig van de coördinatoren van elke Cel van het departement. Hierdoor kunnen de coördinatoren en referenten van elke Cel te weten komen wie hun collega's zijn in de naburige Cellen en kunnen zij hen ook ontmoeten, hetgeen noodzakelijk is voor het netwerken.

15. Waarom is er nationale coördinatie?

Om dezelfde redenen als er departementale coördinatie is. En om de verschillende departementale coördinatoren te kennen. Om samen te vatten: de referenten van een Cel zijn bekend bij de coördinatoren van diezelfde Cel. Deze zijn bekend bij de coördinatoren van het departement en deze zijn weer bekend bij de landencoördinatie. Op die manier kan worden gezorgd voor netwerkvorming op nationaal niveau. En zelfs met buurlanden, aangezien het netwerk zich op dezelfde wijze over de grenzen uitstrekt.

16. Is het absoluut noodzakelijk om een radius van 15km te hebben om een Cel te creëren?

Nee, het is gewoon een richtlijn. De Cel kan aan elke plaatselijke situatie worden aangepast. Bij een dunbevolkt gebied kan de Celradius bijvoorbeeld groter zijn. Dit zal de bijeenkomst vergemakkelijken. Dan, indien nodig, kan elke gemeente of wijk zijn eigen Cel oprichten.

17. Met hoeveel mensen moet je zijn om een Cel te creëren?

Er is geen minimum. Je kunt zelfs helemaal alleen beginnen om een Cel in een dorp te creëren, de anderen zullen wel komen. Zo begint het eigenlijk altijd, met één persoon die de beweging initieert.

18. Is het beter om veel Cellen te hebben met weinig mensen of weinig Cellen met meer mensen?

De prioriteit is om zo snel mogelijk een doeltreffend solidariteitsnetwerk tot stand te brengen, dus het creëren van een zo groot mogelijk aantal Cellen. Om duidelijk te zijn, het is vandaag beter om 10 Cellen met 2 of 3 leden te hebben, dan één Cel met 100 mensen. Want als de situatie verslechtert en de druk toeneemt, zullen de mensen uit zichzelf naar het netwerk komen. In dit geval, wanneer het al bestaat in hun dorp, zal het veel effectiever zijn.

Stand op 22 januari 2022:

° Er zijn meer als 1000 Cellen actief in Frankrijk met in totaal 28.000 leden.
° Het netwerk is nu verspreid over 17 landen.
° Het groeit exponentieel en in snel tempo.
° De identificatie van de capaciteiten en competenties die aanwezig zijn in een zone is volop bezig: boeren, producenten, herboristen, dokters, ingenieurs, wetenschappers, leerkrachten, militairen,...
° De samenkomsten worden ingedeeld per thema. Dit zijn mogelijke thema's: drinkbaar water, voeding, moestuinen, energie, transport, veiligheid, recyclage, zorg en begeleiding, cartografie, educatie, bewustwording en spiritualiteit,..
° Er worden ateliers en workhops georganiseerd door de Cellen betreffende alle thema's rond zelfvoorziening en autonomie. 

° Solaris France
° Solaris netwerken in Frankrijk - Overzicht departementen

° Solaris netwerken wereldwijd 

Nog meer goed nieuws uit Frankrijk

Een belangrijk precedent in Frankrijk. Een koppel uit Normandië heeft (voor het eerst) een officiële toelating gekregen om effectief te wonen op landbouwgrond. Dit is een belangrijke stap voorwaarts en kan een doorbraak zijn voor de familiedomeinen en Anastasiadorpen. Het koppel kreeg een 'prefectorale dispensatie' waarbij het recht om op landbouwgrond te wonen (buiten de bouwzones) wordt gerechtvaardigd door het feit dat zij deze grond verzorgen via hun permacultuur activiteiten. Het tweede belangrijke punt is dus dat permacultuur nu (wettelijk) als een erkende landbouw methode wordt gezien. Dat was 15 jaar geleden nog ondenkbaar in Europa.

Gezien een familiedomein in feite een permacultuur leefhectare is en een Anastasiadorp een unie van familiedomeinen wordt het nu iets makkelijker om zulke hectaredorpen in Frankrijk te realiseren. Dit was vroeger bijna niet mogelijk omdat de urbanisatie wetten en de zonering niet toestonden om te wonen op agrarische gronden (die veel goedkoper zijn dan bouwgronden). Let wel, de Franse bureaucratie is hemeltergend langzaam en het nodige papierwerk indrukwekkend. Het Normandische koppel ijverde drie jaar lang om hun dossier goedgekeurd te krijgen. In Wales duurde het zelfs 5 jaar voor het eerste hectaredorp toestemming kreeg.

Dat betekent niet dat alles nu van een leien dakje zal lopen, men dient alvast een gemeente en burgemeester te vinden die oren heeft naar een permacultuur ecodorp project bestaande uit familiedomeinen. Ter herinnering: in Frankrijk zijn ondertussen meer als duizend eco leefgemeenschappen actief (onder de noemer Oasis), maar die zijn meer gebaseerd op co-housing, tiny house communities of privéwoningen rond een gemeenschapsgebouw waarbij de bewoners vaak collectief samenwerken. Het familiedomein concept (elk gezin woont off-grid op 1 hectare en is zelfvoorzienend) is (nog) niet zo bekend. Daar zal nu wellicht verandering in komen.  

Hier vind je het decreet in kwestie waarin is bepaald dat: 'permacultuur een planmatige landbouwmethode is die bestaat in het ontwerpen van een productief landbouwsysteem dat zo goed mogelijk gebruik maakt van de kenmerken van natuurlijke ecosystemen' En dat 'de woning onlosmakelijk verbonden is met het gevestigde ecosysteem'.

Men zou kunnen spreken van een (kleine) overwinning, want een koppel krijgt nu de toestemming om te wonen op hun grond (in een tiny house). Maar in feite zitten we nog steeds in een soort feodale structuur waar ambtenaren achter bureaus en 'experten' met ingekaderde diploma's aan de muur kunnen beslissen over het leven van anderen. Terwijl een stukje grond waar men zichzelf en het gezin kan voorzien in de basisbehoeften in feite een natuurlijk mensenrecht en grondrecht is.

Zie ook: Levensboerderijen

Zoals Anastasia zegt:

'Take back your Motherland!'
Om het te behoeden, te verfraaien
en om er de biodiversiteit te verhogen en te beschermen.


 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall