01/01/2022

Meditatie

 

Wat als iedereen van 7 tot 107 jaar elke dag een uur zou mediteren? Wat als de schooldag en de werkdag zouden beginnen met meditatie? Wat als ouders hun kinderen zouden leren mediteren en samen met hen in stilte zijn? Wat als gevangenen, politici en soldaten zouden mediteren? Wat als mensen met psycho-mentale problemen (depressie, eenzaamheid, verdriet,...) zouden mediteren? Wellicht krijgen we dan op 1 generatie tijd een compleet nieuwe samenleving...

De wereld van meditatie is veel gelaagd en uitgebreid. De meeste mensen hebben al wel gehoord van mindfulness, vipassana, zen en transcendente meditatie, maar er zijn nog tal van andere technieken en methodes. In essentie kan alles wat we doen in het leven een meditatie zijn indien het gebeurt met aandacht en volle bewustzijn.  
 

 Enkele bekende technieken (zoek op internet voor uitgebreide uitleg)

° Mindfulness
Dit is simpelweg ervaren wat er in het hier en nu aanwezig is, zonder oordeel en zonder iets te willen veranderen. Men observeert de opkomende en verdwijnende gedachten, gevoelens en sensaties als een toeschouwer, zonder in te grijpen, als een buitenstaander die toekijkt en alles laat komen en gaan terwijl de aandacht in het hier en nu blijft (en niet afdwaalt naar verleden of toekomst). Het is bewust aanwezig zijn bij alles wat je doet, denkt en zegt.
 
° Vipassana
Deze techniek werd door Boeddha toegepast en is een diepere en meer intense vorm van mindfulness. Het betekent letterlijk 'helder zien', men komt dus tot inzicht. De meditatie vraagt wat voorbereiding en oefening en wordt in tiendaagse cursussen aangeleerd. Eerst versterkt men het concentratievermogen gedurende 3 dagen van 10 uur mediteren, daarna gaat men het lichaam 'scannen' op fysieke gewaarwordingen en opkomende gevoelens/gedachten/herinneringen. Het is een reis van zelfontdekking en zelfreflectie waarbij mentale belemmeringen en blokkades opgelost worden en men zich kan bevrijden van oude patronen. Vipassana werkt zuiverend door de 'innerlijke verstoringen' er gewoon te laten zijn met accepterende en liefdevolle aandacht waardoor ze hun kracht verliezen.

° Ademmeditatie
Dit is simpelweg het waarnemen van de ademhaling. De adem en de psyche zijn nauw verbonden. Het focussen op de ademhaling brengt je in het hier en nu. Volg de ademstroom die vanzelf in en uit het lichaam komt via de neus. Forceer niets, gewoon observeren. Andere technieken werken dan weer met bewuste ademhalingsoefeningen (pranayama). Door lang en diep te ademen kunnen geblokkeerde spanningen en emoties vrijkomen. Het zich richten op de ademstroom werkt kalmerend en men komt in contact met het lichaam, het gevoel, de geest en uiteindelijk met het onbewuste. Denk ook aan de ademtechniek van Wim Hof, de iceman.

° Object meditatie
Hier gaan we focussen op een object, bijvoorbeeld een brandende kaars. Men volgt met aandacht de vlam van een brandende kaars (bijenwas geeft een zachter licht) waardoor men rustig en stil wordt. Het object kan ook een foto van een leraar of meester zijn (Jezus, Boeddha, Krishna,...) of de chakra's (energievortexen) in het lichaam. Ook kan men een bepaald thema tot object nemen om over te contempleren, bvb. vergankelijkheid, mededogen, de leegte, vergeving, liefde, God,...De gerichte concentratie op het thema brengt dan diepgang en hogere intuïtieve kennis. Bijvoorbeeld: door met aandacht en concentratie te mediteren over het concept 'God' als uitdrukking van alomtegenwoordigheid en tijdloosheid, begint men deze aspecten ook te voelen en te kennen.
 
° Mantra meditatie
Dit is het herhalen van een spreuk, woord, gebed of tekst, vaak op muziek. Door de trillingen en het ritmisch herhalen, komt men in een soort trancestaat die rust en vrede brengt omdat de hersengolven zich harmoniseren. Woorden bezitten ook creatiekracht en kunnen werken als affirmaties. Transcendente meditatie (TM) is een bekende vorm van mantra meditatie.   


° Wandelmeditatie
Dit is bewust wandelen naar je bestemming door de aandacht te brengen bij de voeten en hoe ze de aarde raken. Men kan dit overal doen, in de stad, op het strand, in het bos, op blote voeten of met schoenen.
 
° Zen
Vooral bekend in Japan en ook wel zitmeditatie genoemd vanwege het urenlange stilzitten elke dag waarbij men tot de realisatie komt dat 'alles is'. Je bent deel van en één met al wat is. Er is alleen maar ‘nu’ en geen enkel concept is uiteindelijk waar. Dit kan een manier zijn om contact te maken met een diepe dimensie van de werkelijkheid, waar talloze mystici al eeuwen naar verwijzen. De beoefenaar richt zich op de ruimtelijkheid, op de natuur van de geest, op de non-dualiteit in het huidige moment. Concepten zoals ruimte en tijd, of ‘zijn’ en ‘niet zijn’ vallen uit elkaar. Deze vorm van meditatie kan de valkuil vermijden die bij andere methodes vaak ontstaat: de ambitie om 'verlichting' te bereiken in de toekomst, het foute idee dat 'verlichting bereiken' iets is dat ‘ik’ kan doen door hard te werken en veel te oefenen.
 
° Geleide visualisatie
Hier wordt men begeleid door een stem en volgt men instructies op. Er zijn tal van geleide meditaties. Bekend is bijvoorbeeld de ontspanningsoefening waarbij de stem stap voor stap het hele lichaam tot volledige ontspanning brengt. Via andere geleide meditaties kan men een innerlijke reis maken en obstakels tegenkomen die dan metaforen zijn voor onbewuste patronen en blokkades. Het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen visualisatie en een reële situatie, beide zijn 'echt'. Daardoor kan geleide visueel/auditieve meditatie helpen om nieuwe neurale paden of nieuwe gewoonten te creëren.

° Dynamische meditatie
Bekend geworden in het westen door Osho maar eigenlijk een oeroude techniek waarbij dans en beweging worden gebruikt om in een trancestaat te komen. Denk ook aan de Afrikaanse en sjamanistische dansen met trommels. Door hevig en lang te dansen worden mentale blokkades ontladen.
 
° Energetische meditatie
Voor mensen die moeite hebben om lange tijd stil te zitten, zijn er (naast de wandel- en dansmeditaties), ook de oosterse technieken tot bevrijding en harmonie waaronder yoga, tai chi, qigong en martial arts die ook altijd een training in aandacht zijn en helpen om een kalme en vredevolle gemoedstoestand te bereiken.  
 
 
Voordelen van meditatie
 
°° Maakt lichaam en geest rustig en de gedachten helder en gefocust.
°° Verlaagt de bloeddruk en werkt gunstig in op het cardiovasculair systeem.
°° Verlaagt de spanning in de spieren en kalmeert het zenuwstelsel.
°° Vermindert hoofdpijn, migraine, slapeloosheid en heeft een positieve invloed op tal van andere kwalen en aandoeningen.
°° Brengt psychologische genezing.
°° Verlaagt de biologische leeftijd met 5 tot 10 jaar.
°° Wijzigt de hersenstructuur, vergroot de grijze massa in de hippocampus en verbetert het geheugen.
°° Versnelt het denkvermogen en vergroot de prestaties op fysiek en mentaal vlak.
°° Vergroot het concentratievermogen en de mentale flexibiliteit.
°° Versterkt de controle over de gedachtestroom en de emoties (emotie = gedachte-energie in beweging en is niet hetzelfde als gevoel).
°° Verhoogt de gevoelens/gedachten van vrede, geluk en tevredenheid o.m. door de toename van het serotonine (het gelukshormoon).
°° Vermindert gevoelens/gedachten van stress, angst, depressie en kwaadheid.
°° Vermindert de pijngevoeligheid.
°° Verbetert de slaappatronen en slapeloosheid. 
°° Het immuunsysteem wordt krachtiger waardoor men minder ziek wordt.
°° De bloeddruk verlaagt.
°° Vermindert de voortdurende innerlijke dialoog. Werkt preventief om depressie en piekergedachten te voorkomen. Men leert afstand nemen en observeren in plaats van mee te gaan in het gekwetter en de negativiteit van de geest. 
°° De verbinding tussen beide hersenhelften (creatieve intuïtie en logisch verstand) wordt sterker.
°° Verhoogt de efficiëntie en productiviteit in het dagelijkse leven.
°° Vermindert de automatische egoreacties en geconditioneerde gedragspatronen.
°° Ontwikkelt en stimuleert intuïtie, inspiratie en creativiteit.
°° Ontwikkelt en stimuleert empathie (inlevingsvermogen), mededogen, vrede, vreugde, moed,... en vele andere kwaliteiten van het hart.
°° Ontwikkelt en stimuleert wilskracht, aanwezigheid, veerkracht, optimisme, zelfvertrouwen,... Het gevoel van eenzaamheid verdwijnt.
°° Activeert hogere/diepere bewustzijnsniveaus.
°° Helpt bij het ontdekken van jouw taak op Aarde.
°° Ontwikkelt een beter begrip en inzicht in het Zelf en de ware aard van de werkelijkheid.
°° Versnelt de spirituele en transpersoonlijke ontwikkeling.

°° Er zijn nog meer positieve gevolgen, die lees je hier na.


Het mooie is dat YouTube vol staat met gratis (geleide) meditaties en prachtige, rustgevende muziek. Je hoeft niet meer naar een ashram of satsang te gaan, een muisklik volstaat. 


Enkele meditaties
 
Meditatie 1: Lichtcellen

Introductie.
Niemand weet hoeveel cellen er in het lichaam zijn maar het is ergens tussen 50 en 100 BILJOEN. Iedere cel is elektrisch geladen, de celkern is negatief en het celmembraan is positief. Elke levende cel is in feite een batterij en genereert 1,4 volt. We zijn in feite gekristalliseerd licht, geconcentreerde energie. Een mens is gezond wanneer ook alle cellen gezond zijn en optimaal functioneren. En een cel is gezond wanneer ze krijgt wat ze nodig heeft (alkaliserend voedsel, zuurstof, zuiver water, positieve input via gedachten en emoties,...). Deze meditatie brengt licht, liefde en klank in de cellen.

°° Zet meditatiemuziek op, bijvoorbeeld Shamanic Dream of deze.
°° Ga rustig zitten of liggen en zorg dat je niet gestoord wordt.
°° Adem rustig in en uit en ontspan het lichaam.
°° Visualiseer 50 biljoen cellen in het lichaam die voortdurend gevuld worden met licht en klank.
°° Transformeer jezelf. Laat het licht en de klanktrillingen alle schuld, de schaamte, de pijn, de woede, de angst, de haat, het gebrek, de hopeloosheid, het gif, de moedeloosheid,... verbranden die opgeslagen zitten in de cellen.
°° Ga zolang door tot alle cellen stralen als zonnen en vibreren op de hoogste trilling.
°° Je hebt nu een ruimte in jezelf gecreëerd waar liefde, welzijn, vreugde, harmonie, wijsheid, geluk, gezondheid,... kunnen gedijen.

Meditatie 2: de Samadhi serie

Dit zijn Engelstalige geleide meditaties die stap voor stap een eeuwenoude techniek aanleren (adem meditatie en concentratie). Aanbevolen voor beginners (die Engels begrijpen):
°° Prana 
°° Know Yourself (Nirvikalpa) 

Meditatie 3: Tijdreizen in verleden en toekomst

De 'machine' die je gebruikt om in het verleden of de toekomst te reizen is jouw eigen mind. Het mooie is dat je bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kunt veranderen (door visualisatie en imaginatie) waardoor ook jouw huidige ervaring verandert. Men verandert uiteraard niet de fysieke gebeurtenis die ooit plaatsvond in het verleden maar wel jouw emotionele en mentale betrokkenheid bij die gebeurtenis. En wanneer die veranderen, dan verschuift ook jouw bewustzijn en creëer je een ander NU en een andere toekomst. Men kan dit vergelijken met het Mandela Effect.

Meditatie 4: Nederlandstalige geleide meditaties
Enkele bekende leraren

°° Mooji 
°° Tara Brach 
°° Eckhart Tolle 

Meditaties met technieken en hulpmiddelen

°° Hemi Sync
°° 432 Herz 
°° 528 Herz
°° 741 Herz 
°° 852 Herz 
°° Light Body 

Mantra meditatie (meezingen is sterk aanbevolen)

Kindermeditaties (Nederlands)

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall