01/01/2021

Gezonde Darmen



De dood huist in de darm. Ziekte zetelt in de buik. Het zijn eeuwenoude volkswijsheden. Bij een slechte darmwerking blijven de gif- en afvalstoffen in het lichaam achter en vervuilen het bloed en de organen. Wanneer dit lang genoeg duurt, ontstaan gegarandeerd allerlei kwalen en ziekten.


Een goede darmwerking zorgt voor een hogere weerstand, betere opname en aanmaak van vitaminen, betere opname van voedingsstoffen, meer energie, bescherming tegen kanker, bescherming tegen bacteriën en virussen, en nog veel meer.

Er zijn twee dingen van belang voor een goede buikgezondheid: regelmatige stoelgang (transit en loslaten) en een goede darmflora (een gunstig ecosysteem in de darm). Alle genezing begint met ontgifting en het herstellen van een goede darmwerking. Het lichaam is een tempel (eerbied).

 11 tips om de darmen gezond te houden:

° leer ademen in en met de buik
° veel bewegen, waaronder ook buikbewegingen (via bvb. yoga en dansen)
° het voedsel goed kauwen (tot het bijna vloeibaar is)
° bij het opstaan een glas lauw water drinken met een uitgeperste citroen, veel drinken gedurende de dag
° vermijd of beperk (indien mogelijk en haalbaar) de consumptie van gluten zoals tarwe, gerst, rogge, spelt,...in de vorm van brood, pasta, granen, bloem
° zorg voor een dagelijkse stoelgang (of zelfs meerdere keren per dag), stel jouw natuurlijke transit aandrang nooit uit
° planten die de transit verbeteren/stimuleren: lijnzaad, vlozaad, gedroogde vruchten zoals abrikoos, pruim en vijg, vezels van groenten en fruit
° vermijd medicijnen (vooral diegene die de darmflora verstoren, kijk op de bijsluiter), wees alert op verborgen antibiotica (vlees, vis, leidingwater,...) 
° bouw een goede darmflora op via dagelijkse inname van probiotica (levende melkzuurbacteriën) in gefermenteerde producten (zuurkool, pikkels, kefir, tempeh, komboecha, miso, kimchi, yoghurt met probiotica,..)
° eet (veel) minder (junk), maar meer kwaliteit
° maak je nooit zorgen, vermijd stress 

 Zelf je eigen groenten fermenteren (het is niet zo moeilijk):

° Fermenteren 1
° Fermenteren 2
° Liever een filmpje?
° 85 gefermenteerde voedingsproducten

Wat de vader van een ziekte ook is, de moeder is altijd een slechte voeding.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall