07/11/2023

Leven na de dood


 To the well-organized mind, death is but the next great adventure.
(J.K. Rowling)

Vaak wordt gezegd: 'niemand weet wat er gebeurd bij het sterven, niemand weet of er een leven is na de dood, want nog nooit is iemand teruggekomen om het te vertellen.’ Maar dat is helemaal niet zo. Het onderzoek naar het bestaan van een leven na de dood is heel uitgebreid en ondertussen goed gedocumenteerd. Hier volgt slechts een heel korte introductie, men kan een bibliotheek vol schrijven over dit onderwerp. Er zijn alvast 6 werkgebieden vol aanwijzingen en met tal van onderverdelingen.

1. Culturele en religieuze geloofssystemen.
2. Parapsychologisch en metafysisch onderzoek.
3. Mediums, channeling, intuïtie.
4. Onderzoek naar bijna-dood ervaringen en reïncarnatie.
5. Kwantum fysica.
6. Persoonlijke ervaringen van mensen uit alle culturen en tijdperken.



Some people are so afraid to die that they never begin to live.
(Henry Van Dyke)

1. Culturele en religieuze geloofssystemen

In alle religies, in alle culturen, in alle tijdperken en bij alle beschavingen is het geloof in een leven na de dood terug te vinden. Ook in de huidige erg materialistische tijd gelooft nog steeds meer dan de 75% van de mensheid in een voortbestaan na de dood (in moslim landen zelfs meer dan 90%). Hoe dit niet-fysieke 'afterlife' wordt beschreven en wat er precies gebeurt tijdens het stervensproces, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar dat er 'iets' de dood overstijgt, is een geloof of een weten wat teruggaat tot de dageraad van de mens. De naamgeving verschilt (een onsterfelijke ziel, een eeuwige spirit of puur bewustzijn) maar de overtuiging blijft: de dood is slechts een overgang, een poort naar een andere dimensie en geen definitief einde.

De abrahamitische religies (jodendom, christendom, islam) geloven in een hiernamaals, maar de ziel wordt geoordeeld en de morele keuzes die men op Aarde maakt, bepalen waar men terechtkomt (hemel, hel of vagevuur). De Oosterse religies geloven in reïncarnatie, karma en het wiel van Samsara (wedergeboorte). Er zijn ondertussen vele beschrijvingen van het hiernamaals en de onsterfelijkheid van de ziel. In vele teksten beschreef Plato zijn theorie van de eeuwige ziel en metempsychose (transmigratie van de ziel). Hildegard van Bingen (1198-1179) kreeg visioenen toen ze 43 jaar was en stelde ze ter schrift. Dante Alighieri (1265-1321) schreef La Divina Comedia, een visionair reisverslag door de drie rijken van het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel. Wetenschapper Emanuel Swedenborg (1688-1772) had een reeks visioenen over de geestelijke werelden waarna hij talrijke boeken schreef, waaronder Hemel en Hel. Jacob Lorber (1800-1864) hoorde in 1840 een innerlijke stem die hem opdracht gaf te schrijven. Zo ontstond een uniek werk van meer dan 10.000 pagina's. Paleontoloog Teilhard de Chardin (1881-1955) probeerde de evolutietheorie samen te brengen met de goddelijke schepping. Van hem is de bekende uitspraak: 'We zijn geen menselijke wezens die het spirituele ervaren. We zijn spirituele wezens die het menselijke ervaren'. Ook medium Jozef Rulof (1898-1952) schreef (samen met zijn gids Alcar) vele boeken naar aanleiding van zijn astrale reizen in de geestelijke werelden. Rudolf Steiner (1861-1925) gaf vele gedetailleerde lezingen over de ontwikkelingsweg van de ziel doorheen de astrale en geestelijke rijken. Bekend zijn ook het Tibetaanse en Egyptische dodenboek. Er zijn eigenlijk duizenden namen te geven en evenveel boeken op te sommen waarin de geestelijke werelden en de reis van de ziel na de dood in beschreven staan.

Dying is an art, like everything else.
(Sylvia Plath)

2. Parapsychologisch en metafysisch onderzoek

Tussen 1840 en 1920 was er een opleving van de beweging voor spiritisme en overal werden verenigingen gestart en seances gehouden waar een medium contact probeerde te maken met geesten en overledenen. De verenigingen (zoals de Society for Psychical Research) houden zich bezig met dingen als automatisch schrijven, boodschappen via een ouijabord, seances, draaiende tafels, geestverschijningen, psychometrie, ectoplasmavorming, spookhuizen, klopgeesten, poltergeist fenomenen,... Want als de dood niet het einde is dan zijn er in principe tal van niet-fysieke geesten (overledenen) en andere entiteiten hier en nu aanwezig. Het spiritisme zocht en zoekt naar bewijzen voor het bestaan van geesten, naar verklaringen voor 'bovennatuurlijke' verschijnselen, naar communicatie met overledenen en wil ook de fraude en het bedrog die vaak aanwezig is bij mediums ontmaskeren. Of zoals Allan Kardec het zegt: 'Het spiritisme is een wetenschap betreffende de natuur, de oorsprong en de bestemming van de geesten, alsmede hun relaties met de lichamelijke wereld.'

Het onderzoek naar paranormale verschijnselen (parapsychologie) omvat ook dingen als telepathie, helderziendheid, precognitie (voorkennis), psychokinese (voorwerpen bewegen via geestkracht), mystieke ervaringen, bijna-dood ervaringen, uittredingen, EVP (electronic voice phenomena), ITC (instrumental transcommunication),..Deze worden met wetenschappelijke methoden en technieken onderzocht en verschillende universiteiten zijn daarbij betrokken. In 1973 richtte astronaut Edgar Mitchell het Institute of Noetic Sciences op. Het instituut doet onderzoek naar onderwerpen als spontane remissie, meditatie, bewustzijn, alternatieve geneeswijzen, op bewustzijn gebaseerde gezondheidszorg, spiritualiteit, menselijk potentieel, paranormale vermogens, psychokinese en het overleven van bewustzijn na de lichamelijke dood.

Paranormale fenomenen zijn niet direct wetenschappelijk verklaarbaar waardoor veel mensen denken dat dit veld een pseudowetenschap is, een soort verzameling van subjectieve overtuigingen, opvattingen en praktijken. Maar er zijn ondertussen voldoende studies, objectieve onderzoeken en vooral ervaringen voorhanden om te kunnen spreken van een nieuwe discipline: paranormale wetenschap. De EVP en ITC data omvatten ondertussen duizenden stemmen van geesten op band, dat wil zeggen elektronische stemverschijnselen op opname apparaten. Uitvinder Thomas Edison werkte jarenlang aan een 'spirit phone', een toestel om te communiceren met geesten. In 1979 verscheen een boek van Raymond Bayless en Scott Rogo (Phone calls from the death) waar ze 50 gevallen beschrijven van overledenen die proberen contact te maken via de telefoon. Bayless beweerde: 'Er is voldoende overtuigend bewijs dat er geesten zijn die proberen contact te maken met levende mensen'. In 1971 publiceerde Konstantin Raudive het boek Breakthrough over zijn experimenten met EVP en de duizenden opnames van stemmen. Het bestaan van EVP fenomenen wordt algemeen aanvaard door de wetenschap gezien er zoveel opnames bestaan, maar meestal worden ze weg verklaard als fraude of veroorzaakt door natuurlijke oorzaken (radio interferentiepatronen) of als niet afkomstig van geesten maar een foute interpretatie van de onderzoeker (pareidolie). In 1982 stichtte Sarah Estep de American Association Electronic Voice Phenomena (AA-EVP) waar onder meer een gestandaardiseerde methode beschreven staat om zelf aan de slag te gaan en EVP communicatie te ontvangen en waar ook enkele opnames te beluisteren zijn.

Infrageluid is geluid met een zo lage frequentie dat het onhoorbaar is voor de mens (lager dan 20 hertz). Sommige dieren (olifant, walvis, neushoorn, giraf, tijger,...) gebruiken infrageluid om te communiceren met elkaar of om prooidieren te verlammen. Infrageluid (infrasone trilling) kan ook door natuurlijke fenomenen ontstaan (zeegolven, lawines, aardbevingen, vulkanen, meteoren). Vandaar dat bepaalde dieren wegvluchten lang voordat een natuurramp zich ergens voordoet (ze nemen de trillingen waar). Onderzoekers van paranormale activiteiten suggereren dat geesten makkelijker kunnen communiceren via infrageluid met mensen die hooggevoelig zijn voor de lage geluidsfrequenties. De 18,9 hertz frequentie wordt soms ook de 'geest frequentie' genoemd, de meeste mensen horen die niet (volledig), maar voelen het wel. De 'angst' en het drukkende gevoel wat sensitieve mensen bij spookhuizen opvangen, wordt wellicht veroorzaakt door infrageluid (al dan niet afkomstig van geesten). Ter info: infrasone en ultrasone frequenties (onder 20 hertz en boven 20.000 hertz) worden ook ingezet als militaire wapens (sonic weapons).

Ook elektromagnetische frequenties (straling), weersomstandigheden (onweer), kosmische gebeurtenissen (zonnestorm) en maanstanden (volle maan) zouden paranormale fenomenen laten toenemen. Het zou kunnen dat geesten dan beter in staat zijn de ionen (atomen) en dus materie te beïnvloeden door elektromagnetische verschuivingen te veroorzaken.

In 1914 publiceerde Henry Holt zijn boek 'On the Cosmic Relations' waarin hij de term psychokinese introduceert, met als definitie 'het vermogen om een object te beïnvloeden'. Er zijn vele verschillende vormen van psychokinese. Telekinese of objecten in beweging brengen als gevolg van mentale concentratie en zonder ze aan te raken. Teleportatie of de rechtstreekse en ogenblikkelijke verplaatsing van objecten van de ene plaats naar de andere. Pyrokinese of het vermogen om de temperatuur van een object te verhogen of vuur te maken zonder aanwijsbaar fysiek mechanisme. Cryokinese of het vermogen om de temperatuur van het object te verlagen door de trillingsfrequentie van de moleculen te verlagen. Verder ook nog elektrokinese (beïnvloeding van moleculen), biokinese (DNA verandering), geokinese (beïnvloeding van de Aarde en de geologie, aardbevingen), atmokinese (controle van het weer), vitakinese (controle van de eigen gezondheid en het verouderingsproces), en nog meer. In de film Carrie (1976) toont  Hollywood haar versie van psychokinese tijdens de iconische Prom scene. Parapsychologen stellen zich de vraag of deze vermogens afkomstig zijn uit eigen kracht of is er een psychokinetische wisselwerking met de overledenen in de geestenwereld? Maar wellicht de belangrijkste opdracht die de paranormale wetenschap zich stelt, is het onderscheid kunnen maken tussen authentieke paranormale en spirituele fenomenen en de fenomenen waarvan gedacht wordt dat ze paranormaal van aard zijn, maar uiteindelijk een logische (materialistische) verklaring vinden of gebaseerd zijn op fraude of subjectieve interpretaties.

Tulpa is een Tibetaans woord wat emanatie of manifestatie betekent. Het gaat over 'gedachtevormen' die door spirituele oefening en intense concentratie gematerialiseerd worden als entiteit, meestal in menselijke vorm. Soms gaat het over een psychologisch fenomeen (imaginaire vriend), soms over een paranormaal verschijnsel (entiteit met bewustzijn). De theosofe Annie Besant verdeelt ze in het boek Thought-Forms uit 1905 in drie klassen: (1) verschijnselen in de vorm van de persoon die ze creëert, (2) vormen die op voorwerpen of mensen lijken en die door natuurgeesten of door de doden bezield kunnen worden, en (3) vormen die inherente kwaliteiten van de astrale of mentale niveaus vertegenwoordigen, zoals emoties. Occultist William Walker Atkinson beschreef in zijn boek 'The Human Aura' gedachtevormen als eenvoudige etherische objecten die voortkomen uit de aura's die mensen omgeven en die voortkomen uit hun gedachten en gevoelens. Spiritualiste Alexandra David-Néel verklaarde dat ze in het Tibet van de 20e eeuw boeddhistische tulpa's had zien ontstaan. Ze beschreef tulpa's als 'magische formaties die ontstaan door een krachtige concentratie van gedachten.' David-Néel geloofde dat een tulpa een eigen geest kon ontwikkelen: 'Als de tulpa eenmaal genoeg vitaliteit heeft om de rol van een echt wezen te kunnen spelen, heeft hij de neiging om zichzelf te bevrijden van de controle van zijn maker'.

Er zijn vier verdelingen te maken wat betreft tulpa's (dit is het gebied van de magie).

° Sigil: een symbool of reeks symbolen die een verlangen of intentie vertegenwoordigen.
° Dienaren: een verzameling gedachten en drijfveren die complex genoeg is om autonoom te handelen vanuit het bewustzijn van zijn magiër of schepper, zij het met een expliciet doel.
° Egregoren: niet-fysieke entiteiten die door meerdere mensen gedurende een lange periode in stand worden gehouden, waardoor het een karakter van duurzaamheid krijgt dat niet afhankelijk is van een bepaald individu.
° Godvorm: een sterkere tulpa vorm met elementen van egregoren (gevormd door velen) en dienaren (autonoom en met een duidelijk doel).

Sjamanen zijn 'magisch-religieuze' professionals die opzettelijk hun bewustzijn veranderen om informatie uit de geestenwereld te krijgen. Ze gebruiken deze kennis en kracht om de leden van hun gemeenschap te helpen en te genezen. In voorouderlijke tijden waren zij de eerste artsen, diagnostici, psychotherapeuten, religieuze functionarissen, goochelaars, podiumkunstenaars en verhalenvertellers. In sjamanistische culturen zijn alle volwassenen verantwoordelijk voor hun relaties met spirituele energieën, inclusief die van hun thuisomgeving (geografie, dieren en planten), hun voorouders, hun eigen persoonlijke helpende geesten en Spirit, de scheppende kracht.

De sjamaan is echter uniek omdat hij of zij niet alleen een verhoogde vaardigheid heeft om in niet-waarneembare sferen te reizen, maar ook spirituele relaties gebruikt om veranderingen te creëren die zich zullen manifesteren in de fysieke wereld (vaak voor heling en genezing). Deze definitie onderscheidt sjamanen van andere soorten beoefenaars. Bijvoorbeeld, mediums gebruiken ook veranderde bewustzijnstoestanden, maar ze ondernemen geen actie in die veranderde toestand. En magiërs ondernemen actie in veranderde staten, maar niet noodzakelijk om te genezen.

Volgens Christina Pratt is een sjamaan iemand die meester is geworden betreffende:

° Het vermogen bezitten om naar believen andere bewustzijnstoestanden en werelden binnen te gaan en zichzelf te beheersen terwijl ze in en uit die toestanden en werelden bewegen.
° Bemiddelen tussen de behoeften van de geestenwereld en die van de fysieke wereld op een manier die begrepen en gebruikt kan worden door de gemeenschap.
° Voorzien in de behoeften van de gemeenschap waarin niet kan worden voorzien door beoefenaars van andere disciplines, zoals artsen, psychiaters, priesters en leiders.

Een sjamaan is daarom een specifiek type genezer die een alternatieve staat van bewustzijn gebruikt om de onzichtbare werelden te betreden, waaronder de spirituele, emotionele, mentale, mythische, archetypische en droomwerelden.

Bij regressietherapie worden hypnose en inductie technieken gebruikt om iemand in een lichte trance toestand te brengen. Op die manier ontstaat een verlaagde bewustzijnsstaat en kan men beelden, ervaringen, gedachten en gevoelens uit het onderbewuste naar boven halen. Dit kan helpen bij traumaverwerking en het opheffen van blokkades waardoor men geneest van negatieve input. Vaak zijn die beperkende patronen gelinkt aan gebeurtenissen uit het verleden. Vandaar dat de  regressietherapeut vaak terugkeert naar een vorige levensfase. Dit kan de kind- of jeugdfase zijn, maar men kan ook terugkeren naar de baarmoederfase, naar vorige levens, of naar de fase als geestelijk wezen tussen 2 geboortes in. Door het herbeleven van bepaalde ervaringen treedt dan soms een spontane heling van het trauma op. Dolores Cannon is één van de bekende namen die zich 50 jaar lang specialiseerde in reïncarnatietherapie, ze schreef 18 boeken over het onderwerp. Uit haar gesprekken met honderden klanten onder hypnose blijkt onomstotelijk dat het leven doorgaat na de dood, dat reïncarnatie bestaat en dat de fysieke Aarde eigenlijk een (harde) leerschool voor zielen is. De aanhangers van de soul trap theorie beweren echter dat Dolores een recruter is die zielen in de reïncarnatie valstrik moet lokken door hen voor te houden dat terugkeren naar de Aarde en het oplossen van karma onvermijdelijk zijn.    


De fysieke navelstreng is de levengevende verbinding tussen moeder en foetus
die na de geboorte wordt verbroken.
De zilveren navelstreng (Sutratma) is de levengevende verbinding tussen de aardse mens (fysiek lichaam) en het hoger Zelf (Atma) wat bij de dood wordt verbroken.

Astraal reizen of een uittreding (OBE) is wanneer men de ervaring heeft uit het lichaam te zijn waarna men op reis kan gaan in de astrale werelden (men blijft verbonden met het lichaam via 'het zilveren koord'). Dit is niet hetzelfde als lucide dromen. Bij astraal reizen of zielreizen maakt de geest (bewustzijn, astraal lichaam) zich los van het fysieke lichaam waardoor de beperkingen van tijd, ruimte en materie gedeeltelijk wegvallen. Astraal reizen kan aangeleerd worden. Een buitenlichamelijke ervaring verruimt het perspectief van de reiziger en bevestigt dat er nog vele andere 'werelden' (virtuele realiteiten) en dimensies zijn buiten de frequentieband die we waarnemen met de fysieke zintuigen. Bij de dood breekt het zilveren koord voorgoed en kan de ziel (bewustzijn) zich niet langer verbinden met het fysieke lichaam.

Synchroniciteit is 'zinvol toeval'. Het betekent dat er gebeurtenissen met elkaar verbonden lijken te zijn, waardoor er een positieve of verrassende uitkomst ontstaat. Er heeft geen causaal verband plaatsgevonden tussen deze gebeurtenissen, dus het lijkt op toeval. Het bekende voorbeeld is: je denkt aan iemand die je lang niet gezien hebt en op dat moment belt die persoon jou op. Of je zit met een vraag en het antwoord, de boodschap of het inzicht komen naar je toe via een 'toevallig' liedje op de radio, of een artikel in een tijdschrift. Of de juiste hulp komt precies op het juiste moment en schijnbaar uit het niets. Of zoals Elisabeth Kübler-Ross zegt: 'Er zijn geen vergissingen en toevalligheden. Alle gebeurtenissen zijn zegeningen die ons iets willen leren'. Het bestaan van synchroniciteit zou erop kunnen wijzen dat alles met elkaar verbonden is op een niveau wat onbegrijpelijk is en dat alles elkaar beïnvloedt en dat hulp overal aanwezig is. Het laat zien dat er veel meer aan de hand is dan wat het materialistisch standpunt voorop stelt. Zoals de reële mogelijkheid dat er een innige samenwerking is tussen het fysieke niveau (3D Aarde) en de geestelijke gebieden en dimensies.

You only live twice: Once when you’re born and once when you look death in the face.
(Ian Fleming)

3. Mediums, channeling, intuïtie

Een medium is een tussenpersoon tussen de wereld van de levenden en de wereld van de geesten. Channeling is het proces waarbij iemand (een medium) een kanaal of een brug wordt en in staat is om verbinding te maken en te communiceren met een spiritueel rijk, metafysische energie, zijn eigen onderbewustzijn of een spirituele entiteit. Er zijn verschillende vormen van channeling. Een medium kan helderhorend zijn en innerlijk de stem horen van een niet-fysieke entiteit. Of een medium kan in trance gaan en gedeeltelijk uittreden waardoor een entiteit tijdelijk bezit kan nemen van hem of haar en kan communiceren via het spraakorgaan van het kanaal. Ook het krijgen van intuïtieve inzichten of helderziendheid zijn vormen van 'verbinding' of channeling. Verder dient men rekening te houden dat de verkregen informatie afkomstig kan zijn uit verschillende bronnen: het onderbewuste van het medium zelf, het hoger zelf van het medium, de klant die het medium bezoekt (telepathie), de database van het universum (Akasha kronieken) of inderdaad van een overleden persoon of geestelijke entiteit (opgestegen meester, engel, Jezus,...). Enkele bekende kanalen zijn J.Z. Knight (Ramtha), Jane Roberts (Seth), Esther Hicks (Abraham), Carla L. Rueckert (The Ra Material), Helen Schucman (Cursus in Wonderen), Edgar Cayce,... Hoewel er veel fraudeurs aan het werk zijn in de New Age circuits, toch zijn er ook betrouwbare mediums die écht channelen. Maar de vraag blijft altijd in hoeverre de verkregen informatie correct is en berust op waarheid of integendeel gericht is op verwarring, angst, controle, vampirisme en andere agenda's die absoluut aanwezig zijn in de astrale rijken.

Nothing can happen more beautiful than death.
(Walt Whitman)

4. Onderzoek naar bijna-dood ervaringen en reïncarnatie

Dit zijn twee interessante onderzoeksgebieden en er is ondertussen heel wat informatie verzameld in de loop der jaren. Zowat 10% van de mensheid (ongeacht leeftijd en culturele achtergrond) heeft reeds één of meerdere bijna-dood ervaringen gehad. Wellicht is het percentage zelfs veel hoger omdat niet iedereen een BDE rapporteert. Lees hier een apart bericht over BDE waarin de stadia beschreven staan. Een absolute aanrader is het basiswerk van dr. Pim van Lommel 'Eindeloos bewustzijn' waar hij grondig onderzoek doet naar het voorkomen en de impact van BDE's. Zijn conclusie is overduidelijk: een BDE wordt niet veroorzaakt door een psychose, een zuurstoftekort of andere medische redenen. Een BDE wijst duidelijk naar het bestaan van een non-lokaal bewustzijn wat verdergaat na de dood. Iedereen die een BDE doormaakt, is daarna voorgoed veranderd, waarbij de angst voor de dood volledig verdwenen is. Zie ook de boeken van Raymond Moody, Michael Newton en Eben Alexander. Op YouTube zijn tal van kanalen te vinden waar mensen hun BDE vertellen.  Interessant zijn de gedeelde BDE's en gedeelde sterfervaringen (sterfbed visioenen) en de 'verifieerbare' BDE's.

Gedeelde sterfervaringen of visioenen komen vaker voor dan men vermoed. Het gaat om mensen die aan het sterfbed van een geliefde ‘een stukje meegaan in de dood’. Ze ervaren dezelfde dingen die de stervende ervaart, hoewel ze gezond en wel zijn. Zoals het zien van een onwerkelijk helder licht in de kamer. Of ze zien samen met de stervende een overzicht van diens leven. Of ze zien de contouren (het astrale lichaam) van de stervende uit het lichaam gaan. Deze ervaring is vaak heel positief. Ze zien bijvoorbeeld dat de stervende het fijn vindt om het lichaam te verlaten (vooral na een langdurige ziekte). En dat eerder overleden familieleden, spirituele gidsen of lichtwezens de stervende komen ophalen (sterfbed visitatie). Een andere vorm van gedeelde sterfervaring is wanneer verwanten voelen dat er een geliefde gestorven is hoewel ze vaak duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn tijdens het overgaan. Ook komen overledenen op bezoek in een droom of als geestvorm om afscheid te nemen en te verzekeren dat alles goed is. Er zijn letterlijk ontelbaar zulke verhalen.

Een 'verifieerbare' BDE is wanneer controleerbare en correcte informatie verkregen wordt tijdens de BDE die op geen enkele andere manier kan worden verkregen en aantoont dat bewustzijn non-lokaal is (niet gebonden aan brein of lichaam). Want men is klinisch dood, er is geen breinwerking, geen hartslag, geen ademhaling. Een voorbeeld van een verifieerbare BDE is wanneer men tijdens het klinisch dood zijn het lichaam verlaat en gebeurtenissen op een andere plaats ziet en ervaart die later als juist worden bevestigd. Dit kan in een andere kamer van het ziekenhuis zijn, maar ook in een andere stad of land (bewustzijn reist aan gedachtesnelheid). Of men kan een overleden dierbare ontmoeten tijdens de BDE die dan verifieerbare informatie doorgeeft die men op geen enkele manier kon kennen.

Reïncarnatie of wedergeboorte is het geloof dat de essentie van de mens (ziel, spirit, bewustzijn) de dood overleeft en opnieuw een fysieke incarnatie (vleeswording) ervaart in een nieuw lichaam. In Oosterse landen (India, Tibet, Nepal,...) is dit geloof algemeen aanvaard, maar men vindt het terug in alle culturen en tijdperken, zelfs bij de oorspronkelijke christenen en gnostici. Tenslotte zou het wel heel onrechtvaardig zijn mocht ieder mens maar 1 leven toegewezen krijgen, zonder keuzemogelijkheid, zonder voorgeschiedenis en zonder vervolg. Het is net die voorgeschiedenis (vorige levens) die het huidige leven bepaalt. En het is het verworven karma (positief en negatief) die het vervolg bepaalt. Anders zou het enige leven wat iemand krijgt als een lot uit de loterij zijn: de één wordt rijk en gezond geboren, de ander arm en ziek; de één als vrouw, de ander als man. De verschillende metafysische scholen en esoterische religies hebben wel hun eigen visie op hoe het reïncarnatie proces technisch en spiritueel verloopt. Maar men is het er wel over eens dat iedereen vastzit aan het wiel van Samsara (wedergeboorte) tot verlichting (nirvana) en bevrijding (moksha) is bereikt. 

Psychiater Ian Stevenson, verbonden aan de Universiteit van Virginia, deed decennialang onderzoek naar reïncarnatie. Hij schreef 14 boeken en honderden papers over het onderwerp en bestudeerde 2500 gevallen van reïncarnatie. Vooral de verhalen van kleuters en kinderen die zich vorige levens herinnerden zijn boeiend. De details uit hun vorige leven (ouders, familie, woonplaats, schoolvriendjes, andere bijzonderheden, doodsoorzaak,...), en waar ze niks over konden weten, werden gecontroleerd. In de honderden gevallen die onderzocht werden, kloppen de herinneringen voor meer dan 80% met de realiteit. Ander belangrijk focuspunt zijn bijvoorbeeld de littekens, geboortevlekken en geboortedefecten die zich in de nieuwe incarnatie voordoen en in verband staan met de doodsoorzaak of ziekte uit het vorige leven. Ook daar zijn tal van verifieerbare verslagen over. Stevenson deed er alles aan om bij het onderzoek de paranormale oorzaken uit te sluiten, maar uiteindelijk waren de aanwijzingen zo overweldigend dat er maar één conclusie overblijft: reïncarnatie bestaat. Lees enkele reïncarnatie verhalen (NL) uit het onderzoek van Stevenson: hier, hier en hier.

Nog een andere aanwijzing voor reïncarnatie zijn de 'wonderkinderen'. Ze komen op Aarde met onverklaarbare talenten in een bepaalde discipline, talenten die ze wellicht ontwikkelden tijdens vorige levens. Er zijn tal van voorbeelden te geven, bekend is Mozart die muziekwerken componeerde vanaf 5 jarige leeftijd. Andere aanwijzingen voor reïncarnatie: xenoglossie (het spontaan spreken en verstaan van talen die men nooit geleerd heeft), déjà vu ervaringen (een plaats herkennen waar men nog nooit geweest is tijdens dit leven), fobieën (onverklaarbare angsten die komen van traumatische ervaringen uit een vorig leven).    

Death is not the opposite of life, but a part of it.
(Haruki Murakami)

5. Kwantum fysica

Kwantumfysica en kwantummechanica zijn onderdelen van de natuurwetenschappen die de bewegingen en krachten van hele kleine elementaire deeltjes onderzoeken en bestuderen (atomen, protonen, elektronen,...). Wat heeft dit met een leven na de dood te maken? De kwantumfysica komt tot eigenaardige bevindingen. Bijvoorbeeld dat fysieke materie vooral bestaat uit 'leegte', namelijk 99,99% 'lege ruimte' en de resterende 0,01 % zijn eigenlijk 'interferentie patronen van energiegolven'. Ook stelt de kwantumfysica dat er geen 'waarnemer onafhankelijke werkelijkheid' bestaat. Dat is nogal wat. Het betekent dat er zonder waarnemer (bewustzijn) geen wereld is. Beide zijn noodzakelijk om een realiteit te ervaren. Er dient iemand bewust te zijn van iets voordat materie zich kan manifesteren. Voordien is materie wel potentieel aanwezig maar nog niet gemanifesteerd. Het heeft geen vaststaande vorm tot aan de waarneming. De Nobelprijs winnaars van 2022 (natuurkunde) beweren zelfs dat ze nu kunnen bewijzen dat de wereld 'niet echt' is. Zonder waarnemer hebben objecten (materie) geen definitieve en onafhankelijke eigenschappen. En wat meer is: de wereld die wordt waargenomen, is afhankelijk van de fysieke zintuigen en die zijn heel beperkt. We zijn in feite blind en hebben geen actieve zintuigen om de geestelijke werelden waar te nemen (behalve de helderzienden). Een andere ontdekking binnen de kwantumfysica toont aan dat verleden, heden en toekomst één blijken te zijn. Materie kan op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Een deeltje kan zich in tweeën splitsen en zonder enige vertraging kan het ene deeltje invloed uitoefenen op een ander deeltje wat zich duizenden kilometers of lichtjaren verder bevindt. Er moet dus een communicatievorm aan het werk zijn die sneller is dan het licht (men noemt dit het kwantumveld).

Gezien verleden, heden en toekomst zich hier en nu bevinden, kan men aannemen dat alles wat reeds gebeurd is sinds het begin der tijden nog steeds aanwezig is in de database van het universum (Akasha kroniek) en door een medium kan worden opgevraagd. Ook kan de vraag gesteld worden of bewustzijn na de dood in een soort kwantumstaat komt. In ieder geval is bewustzijn primair en fundamenteel. Nobelprijswinnaar Max Planck, grondlegger van de kwantumtheorie: 'Ik beschouw bewustzijn als fundamenteel. Ik beschouw materie als een afgeleide van bewustzijn. Alles waar we over praten, alles wat we als bestaand beschouwen, postuleert bewustzijn'. Dit fundamentele bewustzijn verdwijnt niet wanneer materie ophoudt te bestaan (lichamelijke dood).

Hoogleraar natuurkunde Hans-Peter Duerr: 'Wat wij beschouwen als het hier en nu, als deze wereld, dat is slechts het begrijpelijke materiële niveau. Het hiernamaals is een oneindige realiteit die veel groter is dan deze wereld. Het lichaam sterft, maar het spirituele kwantumveld gaat door. Op deze manier ben ik onsterfelijk. Materie is niet gemaakt van materie. Materie, zoals wij die kennen, bestaat alleen in de geest'. De eerste wet van de thermodynamica stelt dat energie altijd behouden blijft. Energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd. Het kan alleen worden omgezet van de ene vorm in een andere. Bewustzijn is een vorm van energie.

Volgens de wetten van de kwantumfysica bestaat het leven niet uit materie, maar uit trillingen die ontsnappen aan de beperkingen van tijd en ruimte. Dit zou kunnen betekenen dat de dood niet het einde van het bestaan is, maar eerder een overgang naar een parallel universum. Wetenschapper Robert Lanza schreef een boek over biocentrisme waarin hij stelt dat bewustzijn het universum creëert en dat de werkelijkheid wordt bepaald door de waarnemer. Biocentrisme als theorie suggereert dat het leven altijd verder gaat in één of andere vorm. Leven is het centrum van het bestaan, de realiteit en de kosmos. Lanza beweert dat de kwantumfysica het bestaan van leven na de dood heeft bewezen en dat energie 'onsterfelijk' is. Mensen geloven in de dood omdat het concept van sterven hen zo is aangeleerd, en omdat ze zich identificeren met het fysieke lichaam (wat wél sterfelijk is), maar het biocentrisme stelt dat het universum alleen bestaat omdat het individu zich ervan bewust is en dat bewustzijn zich buiten tijd, ruimte en materie bevindt. 



Death smiles at us all, all a man can do is smile back.
(Marcus Aurelius)

6. Persoonlijke ervaringen van mensen uit alle culturen en tijdperken

Tot slot zijn er de ontelbare verhalen en ervaringen van mensen die tekens of signalen krijgen, (mogelijks) afkomstig van een dierbare overledene, en die kunnen wijzen op een voortbestaan na de dood. Soms maken 2 geliefden of vrienden tijdens het leven zelfs afspraken in de zin van: wie het eerste sterft, geeft de ander een teken vanuit het hiernamaals om te melden dat alles oké is. In andere gevallen komen er spontaan signalen of ervaringen om de nabestaanden op de hoogte te brengen dat de gestorvene er nog steeds is (dit helpt bij het verwerken van verdriet). Men noemt dit ADC (After Death Communication). Bij een onderzoek (bij 50.000 mensen) bevestigde 1/3 van de ondervraagden dat ze ADC ervaringen hebben gehad. Andere onderzoeken tonen dat tussen 50% en 80% van de dichte nabestaanden ADC ervaringen heeft. De overledenen willen op die manier laten weten dat ze veilig zijn en dat men hun dood mag aanvaarden en zich geen zorgen hoeft te maken. Lees hier 20 ADC verhalen. De tekens kunnen op vele manieren komen, hier zijn 10 voorbeelden.

01. Hoogsensitieve mensen kunnen voelen wanneer zielen in de buurt zijn. Vooral op plaatsen waar de dierbare veel tijd doorbracht of bij het graf kunnen ze hun aanwezigheid voelen. Soms is de 'dode' pas voelbaar wanneer men een moeilijke periode doormaakt (ziekte, verdriet) en ze troost en steun komen brengen.
02. De overledene geeft een signaal of teken. Dit kan van alles zijn, soms uniek voor de overledene, soms ook gewone tekens. Bekend zijn de vlinders die op de doodskist landen (ook midden in de winter), libellen, vogels en andere dieren die zich kenbaar maken, het vinden van vogelveren of munten, en vele andere mogelijkheden.
03. Ook het zien van getallenpatronen kan een boodschap zijn. De getallen zijn dan op de een of andere manier verbonden met de overledene. Zoals de laatste cijfers van hun telefoon nummer.
04. Men kan hun parfum ruiken of de geur van de appeltaart die ze altijd bakten.
05. Men kan hun stem horen of het geluid van hun voetstappen.
06. Ze komen op bezoek in een droom (om afscheid te nemen). Dit gebeurt meestal in de eerste weken na hun overlijden. Of men krijgt een visioen (overdag) waarin men de overledene terug ontmoet.
07. Men voelt hun aanraking, bijvoorbeeld een hand op het hoofd, of zelfs een knuffel.
08. Ze communiceren via elektrische activiteit (zie ook hierboven bij EVP). Bijvoorbeeld statisch beeld op de TV of het computerscherm. Of ze proberen te bellen op de telefoon. Of de lichten die aangaan of de radio die aanslaat (en hun favoriete liedje speelt). De energie van de overledene kan elektrische velden verstoren.
09. Ze verplaatsen (of verbergen) dingen in huis, bijvoorbeeld de ingekaderde foto van hen op de kast.
10. Ze vertonen zich lichamelijk, bijvoorbeeld zittend in hun favoriete stoel of aan de voet van het bed. Dit kan het volledige lichaam zijn (en soms zien er dan jonger en gezonder uit) of ook slechts een glimp of schaduw.

Een ander uitgebreid gebied van persoonlijke ervaringen, wat gelinkt is aan punt 1 (religie en spiritualiteit), is dat van de esoterische tradities en haar praktijktoepassingen. Het gaat om de vele adepten die een geestelijk pad volgen, waaronder sjamanen, kloosterlingen, mystici, rozenkruisers, swami's, enzovoort. Door hun toewijding aan spirituele oefeningen, meditatie, stilte, ... komen ze tot eenheidservaringen en tot het besef van hun ware essentiële natuur, die nooit geboren is en nooit zal sterven.  Daarop aansluitend zijn er de vele psychonauten die entheogene en DMT gebaseerde plantmedicijnen gebruiken (ayahuasca, peyote, San Pedro, psilocybine paddenstoelen, ibogaïne,...) om andere werelden en bewustzijnstoestanden te ervaren.

Death is no more than passing from one room into another.
(Helen Keller)

Bijna iedereen ervaart in meer of mindere mate een angst voor de dood. Deze basisangst voedt als het ware ook alle andere angsten en bezorgdheden: angst voor ziekte, voor aftakeling, voor verlies, voor armoede, voor tekort,... en bezorgdheid over wat met geliefden gebeurt wanneer ze sterven. De doodsangst steunt op 2 peilers: angst voor het onbekende (wat komt er na de dood) en angst om er niet meer te zijn (egodood). Beide angsten komen voort uit onwetendheid en onzekerheid. Maar is het mogelijk om die onwetendheid om te zetten in zekerheid? In dit bericht worden enkele onderzoekspistes belicht die kunnen helpen om zekerheid te krijgen. Het is aan ieder individu om zelf de 'bewijzen' te vinden. Want wanneer men zeker weet dat er niks is om bang voor te zijn, dat de dood slechts een overgang is, dat het leven verder gaat, dat men geliefden zal terugzien, dat men onsterfelijk is, dat materie voorbijgaand is maar het geestelijke blijvend... dan valt alle angst weg en kan het leven voluit aangegaan worden.

Volgende keer: de fases van het stervensproces

° Zie ook: De Thuisbegrafenis

° Tom Campbell - Afterlife & Simulation Theory - YouTube
° Robert Bigelow - Researching the Afterlife  - YouTube
° Raymond Moody - The Shared-Death Experience -
YouTube
° John Cleese moderator - Is there Life after Death - YouTube
° The Life after Death Project - Docu YouTube

° IANDS - International Association for Near-Death Studies

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall