17/11/2020

Natuurlijk kapitaal

 


'Natuurlijk kapitaal' is de voorraad aan ๐™ฃ๐™–๐™ฉ๐™ช๐™ช๐™ง๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™ ๐™š ๐™š๐™˜๐™ค๐™จ๐™ฎ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™ข๐™š๐™ฃ die een stroom van waardevolle producten en diensten voortbrengt, nu en in de toekomst. (Wikipedia)

Kristina Jakovleva
stelt zich de vraag: 'Heeft een familiedomein een natuurlijk kapitaal? Zij beoordeelt haar eigen familiedomein en gebruikt volgende indicatoren: bodem, water, biodiversiteit, public relations, historische omgeving en landschap.

Een familiedomein is een zelfvoorzienend perceel van รฉรฉn hectare met een (eco)huis, moestuinen, serres, voedselbos, vijver en een levende omheining. Zo'n domein heeft een groot natuurlijk kapitaal wat alleen maar groeit en groter wordt met de jaren.

๐˜ฝ๐™ค๐™™๐™š๐™ข -> Die wordt ieder jaar rijker, gezonder, vruchtbaarder, diverser en sterker mede dankzij de natuurlijke bewerkingsmethoden.

๐™’๐™–๐™ฉ๐™š๐™ง -> Elk domein heeft een eigen, lokale waterzuivering en watervoorraad. Dat kan bron- of putwater zijn en ook opvang en filtering van regenwater. Er zijn ook vijvers en poelen met planten en vissen

๐˜ฝ๐™ž๐™ค๐™™๐™ž๐™ซ๐™š๐™ง๐™จ๐™ž๐™ฉ๐™š๐™ž๐™ฉ -> Een minimum van 300 verschillende vaste planten vormen de basis voor zelfvoorziening op het domein (voedsel, kruiden, bouwmateriaal, brandstof, kledij). Er is een voedselbos in 7 lagen, een ware thuis voor ontelbare insecten, vogels en dieren.

๐™‹๐™ช๐™—๐™ก๐™ž๐™˜ ๐™ง๐™š๐™ก๐™–๐™ฉ๐™ž๐™ค๐™ฃ๐™จ -> Er zijn de buren op de familiedomein nederzetting en in de nabijgelegen dorpjes, er is samenwerking en communicatie met de lokale overheden en sociale structuren.

๐™ƒ๐™ž๐™จ๐™ฉ๐™ค๐™ง๐™ž๐™จ๐™˜๐™๐™š ๐™ค๐™ข๐™œ๐™š๐™ซ๐™ž๐™ฃ๐™œ -> Dit hangt af van plaats tot plaats. Waar Kristina woont is er de heuvel van Tarkhov, de rivier Solba, de rivier Kisma, de rivier Nerl, het dorp Nikola-Tsarevna, de stad Pereslavl-Zalessky, de kapellen, de tempels, de kloosters en de oude stenen. Een regio vol geschiedenis en met een unieke sfeer.

๐™‡๐™–๐™ฃ๐™™๐™จ๐™˜๐™๐™–๐™ฅ -> Er zijn heuvels en laagland, er zijn veengebieden en bossen vol sparren, berken, espen en wilgen. Het landschap verschilt van plek tot plek en dat maakt elk familiedomein uniek en bijzonder.

Indien we rekening houden met het feit dat (in Rusland) een familiedomein niet kan verkocht worden (enkel geรซrfd) en dat er geen belasting is op de producten die het opbrengt, dan is het duidelijk dat op vlak van 'natuurlijk kapitaal' een familiedomein een bron van rijkdom en overvloed is, een unieke ruimte met een ongewone ecologische troef.

Kristina houdt geen rekening met de rijke opbrengsten uit de diverse tuinen en bospercelen. Ook dit is kapitaal afkomstig uit natuurlijke ecosystemen en kan een mooie bron van geldelijke inkomsten zijn. Het natuurlijk kapitaal van een familiedomein betekent winst op drie vlakken: regeneratie en verfraaiing van de planeet, verrijking en diversifiรซring van de lokale regio en autonomie en een inkomstenbron voor de bewoners. Plus het wonen en werken in een natuurlijke en groene omgeving als bonus.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall