03/11/2020

Thanksgiving

Nu de feestperiode naderbij komt toch even wat bedenkingen. Mensen kunnen nood  hebben aan (overgangs)rituelen, ceremonies, feesten, cultussen en erediensten. Maar helaas is de ware betekenis van vele tradities niet gekend én ze zijn heden ten dage gekaapt door commercie en consumptie.


Alle rituelen en mythen van onze voorouders werden lang geleden door het Vaticaan overgenomen en onder een rooms-katholiek sausje verborgen. Want het bleek anders onmogelijk om al die 'heidenen' in te lijven bij de kerk. Kerst is de winterzonnewende en de terugkeer van het licht omdat de dagen langer worden (en heeft niets te maken met de geboorte van Jezus). Pasen is niet de opstanding van Jezus maar het feest van de lente en de verering van de Babylonische godin Astarte of Ishtar (Easter). Pinksteren is het vruchtbaarheidsritueel voor goeie oogsten tijdens de komende zomer (Beltane bij de Kelten). Een bijkomend feit is dat al die feesten steeds gepaard gaan met bloedoffers (dieren eten) en een suiker overdosis (snoep en taart).

Naast de vieringen die samenhangen met de natuur, de seizoenen en godenverering zijn er nog de belangrijke mijlpalen in een mensenleven zoals geboorte, puberteit, huwelijk, zwangerschap, menopauze en sterven. Ook deze inwijdingen werden door de kerkinstituten ingepalmd, verbasterd en ontheiligd. Denk bvb. aan de (genitale) verminking van meisjes en jongens (vooral binnen Islam en Jodendom).

Wellicht is er nood aan nieuwe rituelen en inwijdingen, los van allerlei kerkelijke machtsinstituten. Sjamanistische roots kunnen een goede vertrekbasis zijn voor een ritueel of overgangsrite, maar het is ook mogelijk nieuwe (en persoonlijke) inwijdingsriten te houden. Tenslotte leeft de mens in een heel andere wereld en samenleving dan 2500 jaar geleden.


Enkele feesten rond deze tijd van het jaar.

HALLOWEEN

De Kelten vierden 2500 jaar geleden de overgang van de zomer naar de winter op Samhain (1 november). Dit ging gepaard met verschillende rituelen zoals vreugdevuren en offergaven (ook mensen en dieren). Toen de Romeinen de Keltische gebieden veroverden, combineerden ze het Samhain ritueel met 2 van hun eigen feesten, namelijk Feralia (herdenking van de doden) en Pomona (een eredienst voor de godin van bomen en fruit). Nog later confisqueerde het Vaticaan deze heidense viering en werd het omgedoopt tot Allerzielen en Allerheiligen.

SINTERKLAAS

Het verhaal over een bisschop (Nicolaas uit Myra) werd door het Vaticaan gebruikt om tijdens de middeleeuwen hardnekkige heidense mythen (zoals die van Wodan) te integreren in het Christendom. Er is een heel circus van geld, suikerconsumptie en commercie ontstaan met de bedoeling een pertinente leugen aan kinderen te vertellen. Zo leren ze al heel jong en van hun eigen ouders en van de maatschappij dat liegen heel normaal is.

THANKSGIVING

Na iedere uitroeiing van een Native Tribe (een dorp vol kinderen en vrouwen) door de veroveraars van Amerika werd een feest gegeven om de overwinning te vieren. Dit 'dankfeest' kost tegenwoordig elk jaar het leven aan 45 miljoen kalkoenen. Er is natuurlijk niks verkeerd aan dankbaarheid uiten, integendeel, maar in mijn universum is er geen god die offers vraagt of aanbidding verlangt en om dankbaar te ZIJN hoeven er geen dieren te lijden, mensen te sterven of op koopjes gejaagd te worden tijdens Black Friday.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall