31/07/2021

Democratische Scholen Wallonië

Stel je een plek voor binnen je eigen gemeenschap
waar kinderen en volwassenen kunnen komen
om te spelen, te ontdekken, nieuwe vrienden te maken en te leren.


Les 4 Sources is een jong initiatief in Yvoir (provincie Namen, België) waar een ecogemeenschap annex democratische school opgestart wordt. Men wil er  verschillende activiteiten organiseren en groeperen  die zullen profiteren van de solidariteit en de kracht van het collectief. Deze verschillende activiteiten worden als volgt verwoord:

° Een democratische school waar kinderen (3 tot 18 jaar) en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten en zich ten volle kunnen ontplooien.
° Een veilige en voedende woonplek voor de bewoners en voor de ondernemers die economische alternatieven initiëren.
 ° Een werkplaats voor ambachten en de verwerking van levensmiddelen.
 ° Een moestuin en boomgaard voor het telen van gezond, ethisch en natuurvriendelijk voedsel.
 ° Een dierenweide waar de plaatselijke dieren leven en zich voeden.
 ° Een dorp van hutten waar de kinderen kunnen spelen en houten ruimtes kunnen bouwen.
 ° Een ontmoetingsruimte waar mensen samen komen, projecten lanceren en feest vieren.
 ° Een bosgebied (Bois de l'Orneau) waar natuurbehoud en bosbouw innovaties samengaan.

De gemeenschap wil haar domein en ecosysteem ontwerpen en onderhouden via holistische permacultuur technieken. Ook streven ze ernaar om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, het verbruik te beperken en de hulpbronnen op een geïntegreerde manier te beheren.

De gemeenschap wil een voorbeeld en pionier zijn en nieuwe oplossingen tonen aan de (Belgische) samenleving met name in de educatieve, sociaal-economische, ecologische en andere sectoren, waarbij inkomsten worden gegenereerd en lokale werkgelegenheid wordt gecreëerd. Het project versterkt ook de lokale sociale banden en verenigt zich rond gemeenschappelijk goed en algemeen belang. Het biedt concrete initiatieven en oplossingen aan en bouwt mee aan een samenleving die mens en milieu respecteert.

° Les 4 Sources - Facebook
° Ecole Démocratique de l'Orneau
° Reportage: Et si on tentait l’éducation démocratique?

In Couvin (provincie Namen) is er een tweede en gelijkaardig initiatief, namelijk een ecogemeenschap met een democratisch schooltje. Domaine Saint Roch wil een laboratorium zijn voor nieuwe vormen van samenleven. Het project krijgt de steun van vele mensen die ervoor kiezen om de verandering te belichamen die zij in de wereld willen zien. Talrijke projecten zijn aan de gang, in uitvoering of nog te ontwikkelen. Gegroepeerde huisvesting, ecologische transitie, hernieuwbare energie, alternatieve educatieve projecten, permacultuur, natuur, gedeeld bestuur, collectieve intelligentie en persoonlijke ontwikkeling zijn enkele van de thema's die tot bloei willen komen op het dorp en die gedeeld kunnen worden met iedereen die interesse heeft.

Het schooltje binnen de gemeenschap heet 'Les Herbes Hautes' en wil een alternatief educatieproject zijn wat ingebed zit in een rijke en levende ecologische omgeving en waar autonoom en creatief leren aangemoedigd wordt.

° Domaine Saint Roch
° Les Herbes Hautes



° Zie ook L'Arbre des Possibles, nog een democratische school in Wiesme (Beauraing).
° Orvita - democratische school in Gent
° Vrije Educatie Infopagina

Het is zonder twijfel de ideale combinatie voor een nieuwe toekomst binnen een parallelle samenleving. Een autonoom ecodorp met een eigen schooltje waar de kinderen vrij zijn en waar geen bizarre en onmenselijke maatregelen gelden die angst en trauma's veroorzaken. Mogen er nog vele volgen.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall