16/04/2022

JADAM


JADAM biologisch tuinieren komt oorspronkelijk uit Korea en is een combinatie van traditionele natuurlijke landbouwprincipes en moderne wetenschappelijke innovaties. Het levert goedkope alternatieve teelttechnieken zowel voor de industriële landbouw als voor kleinschalige tuiniers. De naam JADAM is een afkorting van Jayonul Damun Saramdul. Het is de Koreaanse naam voor de organisatie en het betekent 'mensen die van de natuur houden'. Younsang Cho is de oprichter van JADAM en hij is de zoon van Hankyo Cho die algemeen bekend staat als de grondlegger van de natuurlijke landbouw in Korea. De JADAM technieken zijn een voortzetting van die natuurlijke landbouw methoden.

De 4 kernprincipes van JADAM

JADAM wil een landbouwsysteem aanbieden wat gebaseerd is op eenvoudige principes, die makkelijk te volgen zijn, met gebruikmaking van wetenschappelijke methodologie om zeer effectieve processen en producten aan lage kosten te creëren. SESE is de gebruikte afkorting voor deze 4 kernbeginselen: Simple, Easy, Scientific, Effective.

1. Doe zoals de natuur doet.

De antwoorden op veel voorkomende landbouwproblemen zijn te vinden in de natuur. Door te observeren hoe de natuur werkt en dit nadien na te bootsen op de boerderij kunnen we productieve systemen opzetten. Deze aanpak komt overeen met de permacultuur methode uit Australië. Men observeert de natuur om te zien hoe planten het beste groeien, op welke manier de bodem wordt beschermd, hoe de micro-organismen samenwerken om een evenwichtig milieu te bereiken, enz... Deze kennis past men dan toe op de boerderijen en in de moestuinen.

2. Ik en anderen zijn één.

Alles is verbonden met elkaar in één groot geheel (de schepping). Ook de bodem en de planten zijn onlosmakelijk verbonden. Een zieke plant kun je niet genezen zonder ook de bodem te behandelen. En ook omgekeerd, wanneer er iets mis is met de bodem dan krijg je zwakke planten en ligt de oplossing in het herstellen van de grond.

3. Het goede en het slechte zijn één.

De natuur is zoals ze is, niet goed en niet slecht, en alles in de natuur heeft een functie. Het is de mens die oordelen velt en sommige dingen als goed beschouwt en andere als slecht. Maar in wezen is alles gewoon zoals het is. De natuur levert datgene wat planten en dieren nodig hebben om te kunnen gedijen. Het gaat om het leren begrijpen van de natuur en haar functies en om het genieten van wat de natuur in haar geheel te bieden heeft.

4. Co-existentie met wild gras en planten.

Elke plant die ergens groeit, is daar niet toevallig, ze vervult een functie. Zo hebben ook wild gras en onkruiden een functie. In plaats van onnodige energie te gebruiken om dit gras kwijt te raken, kunnen we zoeken naar de voordelen en oorzaken. Wild gras biedt bescherming en geeft voedingsstoffen terug aan de bodem terwijl het nuttige insecten aantrekt. Dit principe stemt overeen met de Natuurlijke Landbouw van de Japanner Masanobu Fukuoka.

JADAM technologieën

De JADAM technologie is een verzameling eenvoudige methoden en middelen (waaronder micro-organismen, organische vloeibare meststoffen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen), die ontworpen zijn om landbouwers betaalbare alternatieven te bieden voor verschillende aspecten van de landbouw, van bodembeheer tot ongediertebestrijding. Er wordt gebruikt gemaakt van 6 preparaten die ingezet worden als middelen tot bemesting en bestrijding. Deze 6 preparaten zijn makkelijk zelf te maken, volledig natuurlijk, spotgoedkoop en heel effectief.

1. JMS (JADAM Micro-organism Solution) is een oplossing van micro-organismen die ontstaat wanneer microben zich vermenigvuldigen in water dat rijk is aan voedingsstoffen. De samenstelling kan worden aangepast aan de behoeften van het gewas wat men wenst te telen en te beschermen. JMS verbetert de grond, brengt de bodemorganismen in evenwicht, beschermt en versterkt de planten, is makkelijk zelf te maken en goedkoop. Het is het basismiddel uit de JADAM methode.

JMS wordt gebruikt om het evenwicht van de microbiële activiteit in de bodem te herstellen. Deze activiteit helpt de bodemverdichting te verminderen en houdt andere organismen zoals nematoden, schimmels en bacteriën onder controle. Ziekten ontstaan vaak wanneer een bepaald organisme de kans krijgt zich onbeperkt en snel te vermenigvuldigen. JMS werkt door de diversiteit te vergroten van microben die van nature voorkomen in een gebied. De JMS organismen voeden zich met mineralen, organisch materiaal en zelfs met andere micro-organismen, wat resulteert in een evenwichtige en gezonde bodem. JMS wordt toegepast tijdens de voorbereidingsfase van de grond en de suggestie is om dit ten minste 4 maal te doen om de microben de kans te geven diep in de bodem door te dringen. Zoals bij de meeste JADAM recepten, is JMS eenvoudig te maken. Er zijn vier hoofdingrediënten: water, bladschimmel, aardappelen (of andere zetmeelrijke voedingsbronnen) en zeezout of zeewater. Men kan ook (optioneel) specifieke gewasmaterialen toevoegen om oplossingen op maat te creëren die afgestemd zijn op de behoeften van bepaalde planten. JMS is het belangrijkste JADAM middel en de basis voor het bereiken van een gezonde bodem.

Zelf JMS maken

°° Benodigdheden voor 10 liter JMS: 2 à 3 grote aardappels, regenwater of bronwater (zonder chloor), 2 eetlepels zeezout of 330 ml zeewater, een handvol bladschimmel en een handvol rijke tuinaarde, een emmer met deksel, een stok, een stuk touw, kaasdoek of neteldoek of iets gelijkaardigs.
°° Stap 1: verzamel de ingrediënten - bladschimmel is het zachte, witte, aardachtige poeder en de draden die men vindt onder een hoop halfverteerde bladeren ergens in een bos of onder een boom in de tuin, deze bevatten ontelbare inheemse micro-organismen die zich zullen vermenigvuldigen in de JMS - men kan ook zelf bladschimmel produceren door een hoop bladeren en grasmaaisel te laten verteren tot men de schimmels ziet verschijnen - zelfs wanneer je geen schimmels ziet, zijn er al ontelbare organismen actief.
°° Stap 2: snij de niet geschilde bio aardappelen in stukjes, kook ze en laat afkoelen.
°° Stap 3: vul een 10 liter emmer of kuip met regenwater of bronwater (zonder chloor), voeg 2 eetlepels zeezout of 330 ml zeewater toe (bevat veel mineralen), de ratio is 1 gram zeezout per liter water.
°° Stap 4: vul de neteldoek met de aardappel, de bladschimmels en de aarde, daarna dichtmaken en aan de stok hangen zodat het net in het water zit - men kan (eventueel) ook wat bladeren toevoegen van het specifieke gewas wat men wil behandelen (bvb. koolbladeren) - knijp enkele minuten in de neteldoek zodat de pulp zich verspreidt.
°° Stap 5: sluit af met een deksel, plank of plastiek zak en laat de microben zich vermenigvuldigen gedurende 24 tot 72 uren afhankelijk van de temperatuur (tussen 25 en 30 graden is ideaal) - na enkele uren is er reeds schuimvorming zichtbaar op het oppervlak (de microben groeien aan) - de JMS is klaar net voor de schuimbellen beginnen te verdwijnen en het opborrelen stopt.
°° Stap 6: JMS bevat nu 1 miljard gunstige micro-organismen per ml - de JMS wordt (desnoods gefilterd en) aangelengd met water (1 deel JMS op 10 delen water) en dan rechtstreeks op het land gesproeid - dit kan wekelijks worden gedaan, zowel tijdens het plantklaar maken van de grond als tijdens het groei- en oogstseizoen.

° YouTube 1: JMS easy method
° YouTube 2: JADAM microbiële cultuur maken

2. JLF (JADAM Liquid Fertilizer) is een organische meststof oplossing die wordt gemaakt door organische materialen te laten rotten in aanwezigheid van micro-organismen. De gebruikte materialen beïnvloeden de eigenschappen van de meststof en variëren van wild gras, gewasresten, fruit tot zelfs menselijke reststoffen (urine).

JLF zorgt voor een evenwichtige toevoer van biobeschikbare voedingsstoffen aan planten en verbetert tegelijkertijd de microbiële activiteit in de bodem. Het is mogelijk om meststoffen op maat te maken om aan de behoeften van specifieke planten te voldoen. Idealiter maakt JLF gebruik van het plantmateriaal van het doelgewas. Daardoor bevat het precies de voedingsstoffen die de plant nodig heeft. JLF wordt in verschillende fasen van de plantengroei toegediend, gewoonlijk met tussenpozen van twee weken na het verplanten. Sommige meststoffen, zoals Urine JFL, stimuleren planten door de vegetatieve groei te stimuleren. Andere, zoals Wild Grass JFL, zijn meststoffen voor algemeen gebruik. Om JLF te maken, heb je drie hoofdingrediënten nodig: water, bladschimmel en organisch materiaal.


Zelf JLF maken

°° Benodigdheden voor 10 liter JLF: een handvol bladschimmel en/of halfverteerde bladeren, organisch materiaal (gras, plantenafval, zelfs keukenresten...), regenwater zonder chloor, een 10 liter emmer met deksel.
°° Stap 1
: verzamel de ingrediënten - in het bos vind je onderaan hoopjes halfverteerde bladeren of rotte boomstammen de witte, poederachtige draadschimmels die vol goede organismen zitten - organisch materiaal zoals wilde planten (bvb. brandnetel en smeerwortel), grasmaaisel, groenteafval,...  
°° Stap 2
: doe alles in de emmer, overgiet met water tot bijna bovenaan en dek af met een deksel.
°° Stap 3
: laat enkele dagen tot enkele weken trekken (afhankelijk van de ingrediënten).
°° Stap 4
: gebruik de oplossing als natuurlijke aanvoer van voedingsstoffen (bemesting) gedurende de verschillende groeistadia van de planten - de oplossing eerst filteren en dan aanlengen met water (1 deel oplossing op 100 delen water).
°° Stap 5
: combineer aangelengde JLF met JWA als sproeimiddel voor bladeren en planten (is een natuurlijk pesticide) - eenmaal droog zal de pesticide op de grond vallen en een voedselbron worden - men kan deze pesticide sterker maken door JMS en JADAM Zwavel toe te voegen.
°° Tip
: maak de JLF plantspecifiek door resten van de doelplant in het mengsel te gebruiken (bvb. wil je de kolen beschermen en voeden, meng dan koolbladeren door de oplossing).
°° Opmerking: gebruik JLF met mate, teveel is nooit goed en kan het bodemleven verstoren.

° YouTube 1: How to make natural fertilizer
° YouTube 2: JADAM Basismeststof

3. JNP (JADAM Natural Pesticides) zijn eco-vriendelijke pesticiden bestaande uit veilige ingrediënten die toegestaan zijn in de biologische landbouw. Ze zijn makkelijk te maken en kosten een fractie van de chemische bestrijdingsmiddelen en andere biologische alternatieven. Ze zijn effectief bij de behandeling en beheersing van veel voorkomende plagen en ziekten, zoals bladluizen en echte meeldauw. De hoofdbestanddelen zijn JADAM bevochtigingsmiddel (JWA), JADAM kruidenoplossing en JADAM zwavel. Deze ingrediënten kunnen ook onafhankelijk van elkaar gebruikt worden ofwel in combinatie met elkaar om schadelijke plagen af te weren of te vernietigen.

° YouTube 1: JADAM Natural Pesticide
° YouTube 2: JADAM JNP Solutions

4. JWA bevochtigingsmiddel (JADAM Wetting Agent) is een milde zeepachtige oppervlakteactieve stof, die ervoor zorgt dat andere stoffen zich aan bladeren en aan de lichamen van schadelijke insecten kunnen hechten. Het vormt de basis voor de natuurlijke JADAM bestrijdingsmiddelen. Het verhoogt de coating en het penetratievermogen van de pesticide oplossing, waardoor de doeltreffendheid toeneemt. Op zichzelf is het doeltreffend tegen plagen zoals mijten en bladluizen, maar idealiter moet het met de andere ingrediënten worden gemengd. JWA werkt op dezelfde manier als natuurlijke zeep, maar is veel eenvoudiger te maken. De zeep omhult de plant en het ongedierte en levert voedingsstoffen tijdens het afbraakproces. JWA bestaat uit drie ingrediënten: zacht water (regenwater of gedistilleerd water), canola olie en (bijtende) potas (kaliumhydroxide). Opgelet, potas is een gevaarlijk goedje. Om JWA te maken heb je een hittebestendige plastic container en wat veiligheidsuitrusting nodig.  Hoewel voor de productie van JWA geen hitte nodig is, komt er bij de reactie toch behoorlijk wat warmte vrij. De ruwe ingrediënten kunnen huid en ogen irriteren. Maar wanneer het eenmaal klaar is, dan is het volkomen veilig en kan zelfs gebruikt worden als handwasmiddel of shampoo.

° YouTube 1: How to make JWA
°
YouTube 2: JADAM Wetting Agent

5. JHS (JADAM Herb Solution) is een extract verkregen uit planten met natuurlijke afstotende eigenschappen. Het vereist het gebruik van JWA om aan te brengen en het kan worden aangepast naargelang de plant. In combinatie met JWA, weert of doodt het bepaalde plagen en ziekten bij contact. JHS maakt gebruik van de natuurlijke verbindingen in de kruiden en planten. Hoewel deze verbindingen veilig kunnen zijn voor sommige insecten, kunnen ze schadelijk zijn voor andere. De meest gebruikte planten om JHS te maken zijn aardpeer knollen (Helianthus tuberosus) en gingko bladeren (Gingko biloba). Deze planten worden (bijna) nooit aangevallen door insecten en plagen wat aangeeft dat ze sterke insectenwerende eigenschappen bezitten. Maar je kunt ook andere planten gebruiken waarvan je weet dat ze plaagbestendig zijn. De makkelijkste manier om JHS te maken, is door de gekozen planten een paar uur te koken in zacht regenwater.

° YouTube 1: Let's make JHS
° YouTube 2: JADAM Herbal Solution

6. JS (JADAM Sulfur), ook wel Clay Sulphur genoemd, is een kiemdodend middel op basis van zwavel wat werd uitgevonden door Younsang Cho. Het heeft de beproefde voordelen van zwavel, maar vereist geen externe warmtebron of dure machines bij de productie. JS is effectief bij de behandeling van veel voorkomende schimmelziekten, waaronder echte meeldauw en zwarte stip. JS wordt eerst verdund en toegevoegd aan JWA, daarna kan men het gebruiken op de zieke en aangetaste planten. Overmatig gebruik van JS kan de groei van jonge planten belemmeren, dus gebruik het middel spaarzaam. Om JS te maken heb je volgende ingrediënten nodig: zwavel, bijtende soda, water, fyllietpoeder, poeder van rode klei en zeezout. Het is makkelijk te maken maar vereist enige veiligheidsmaatregelen, aangezien de reacties veel warmte produceren.

° YouTube 1: JS Natural Pesticide
° YouTube 2: JADAM Sulfur

° JADAM Organic Farming (YouTube Channel)
° JADAM Organic Farming (Official website English)
° JADAM Introduction PDF

° Permacultuur Serie


1 opmerking

  1. Super bedankt voor het delen van deze uitgebreide info. Heel interessant!

    BeantwoordenVerwijderen

© Anastha Aurora
Maira Gall