11/03/2021

Remember The Seventies


Ondertussen bijna 50 jaar geleden en dit zijn enkele van mijn herinneringen aan die tijd (gezien door een wat rooskleurige bril). Want er waren toen uiteraard ook minder leuke dingen (in Vlaanderen), zoals de verplichte legerdienst. Het was daarom vroeger niet per se beter dan nu, het was gewoon anders...

°°° Het waren de nadagen van de hippie beweging en dus vrijheid, muziek, liefde, zorgeloosheid, experimenteren, communes, reizen, festivals,...
°°° Er waren geen smartphones, maar wel rechtstreeks en in levende lijve contact met vrienden en familie.
°°° Er waren geen computers en printers, kinderen konden nog foutloos schrijven met hand en vulpen en rekenden hun sommen uit met het hoofd.
°°° Er was geen internet, maar wel boeken, bibliotheken, buurtwinkeltjes, lokale ambachten, jeugdcafés, jeugdbewegingen,...
°°° Social media was geen gebeuren on line en in cyberspace, maar alle sociale contacten waren echt en heel dichtbij.
°°° On line dating en Tinder bestonden niet, als je een lief zocht dan moest je op café of naar een dancing of ergens iemand aanspreken.
°°° Niemand had een facebook pagina of een email account, men schreef echte brieven op echt papier naar elkaar die soms dagenlang onderweg waren.
°°° Er waren geen video spelletjes, kinderen en jongeren entertainden zichzelf en praatten met elkaar.
°°° Google bestond niet, je moest alles zelf uitzoeken en bestuderen en ontdekken.
°°° Er was geen nieuwspropaganda en media streaming 24/7, daardoor was er ook minder angst en wantrouwen in de maatschappij.
°°° Er waren maar enkele zenders op tv beschikbaar, de dagelijkse brainwash was minimaal en amateuristisch, er bleef meer tijd over om leuke dingen te doen.
°°° We luisterden massaal naar illegale piratenzenders zoals radio Veronika, radio Noordzee en radio Caroline.
°°° Er waren geen digitale smart cities, alles was analoog en veel natuurlijker.
°°° Er hingen nergens camera's, er was geen gezichtsherkenning en er was geen gevoel van 'big brother is watching you'.
°°° Er was geen digitaal geld, de euro bestond niet, ieder land had een eigen munt en een eigen cultuur, op reis gaan was een hele onderneming, een echt avontuur.
°°° Er waren geen vluchtelingen en weinig emigranten uit vreemde culturen, er waren geen moskeeën en hoofddoeken op straat.
°°° Er waren minder auto's en vervuiling, nergens straling, noch zendmasten, noch chemtrails, de lucht was stralend blauw op zonnige dagen.
°°° Apparaten kwamen nog niet massaal uit China of Korea maar uit oerdegelijke Europese fabrieken, kapotte dingen werden gewoon hersteld.
°°° Er was minder stress en gejaagdheid, het leven was rustiger en menselijker.
°°° De jongeren betoogden en protesteerden en kwamen massaal op straat tegen kernwapens, de oorlog in Vietnam, Leuven Vlaams, baas in eigen buik,...
°°° De studentenopstand van 1968 en het geloof in een eerlijke en betere wereld (love, peace, freedom) was nog volop levend in de jeugd en in de maatschappij, alles leek mogelijk.
°°° Er was nog duidelijkheid over de eigen identiteit, een jongen was een jongen en een meisje was een meisje, er was geen gedoe over transgenderisme en geslachtsoperaties voor pubers en kinderen.
°°° Er waren weinig gemengde scholen, jongens en meisjes gingen naar aparte scholen, het ontdekken en ontmoeten van de andere sekse kreeg daardoor iets spannend en bijzonders.
°°° Peuters en kleuters bleven nog zo lang mogelijk thuis bij mama en werden niet gedropt bij het kinderdagverblijf (dit begon pas vanaf de jaren 80).
°°° Er was minder angst en overbescherming, kinderen konden nog spelen in beken en sloten en vies en vol met schrammen thuiskomen.
°°° Er werd veel minder gepest op school, pubers sneden zich niet met messen uit onmacht en pleegden geen zelfmoord vanwege schaamte en een uitzichtloze toekomst.
°°° Er waren veel minder regeltjes en wetten, je had het gevoel dat alles kon, buiten spelen was heel normaal, in bomen klimmen was nog toegelaten.
°°° Er waren geen ADHD kinderen die gifmedicijnen kregen of kinderen die constant op een scherm staren, er was voldoende beweging en activiteiten om alle energie uit te leven.
°°° Er waren minder vaccinaties, minder medicijnen, minder rommelvoeding en minder allergieën; gmo voeding en gekke E nummers bestonden bijna iet.
°°° De voedseletiketten leken nog niet op een chemische waslijst vol onuitsprekelijke namen, er waren geen glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije producten.
°°° Er bestonden geen cd's en dvd's en mp3's, de muziek was analoog en stond op vinyl LP's en klonk warm en levend.
°°° En die muziek was (en is nog steeds) fantastisch, denk dan aan het beste werk van Genesis, Yes, Led Zeppelin, Pink Floyd, ELP, Stevie Wonder, David Bowie, Lou Reed, Bruce Springsteen, Tom Waits, King Crimson, Bob Marley, Marvin Gaye, Elton John, The Eagles, Queen, Steely Dan, Frank Zappa, Joni Mitchell, Crosby Stills Nash & Young, James Brown, The Who, Black Sabbath, Aretha Franklin, Fleetwood Mac, Bee Gees, Bob Marley, The Jackson 5, Earth Wind and Fire, Kool & The Gang, The Clash, Curtis Mayfield, Eric Clapton, Bob Dylan, Grateful Dead, Deep Purple, CCR, The Temptations, Doobie Brothers, ZZ Top, Barry White, Jethro Tull, Santana, ELO, The Kinks, Patti Smith, Donna Summer, Simon & Garfunkel, The Doors, Van Morrison, Lou Reed, Fela Kuti, Chicago, Blondie, The Carpenters, Gilbert O'Sullivan, Supertramp, Neil Diamond, Slade, Rod Stewart, T Rex, ABBA, Bill Withers, Cat Stevens, Billy Joel, Ike & Tina Turner, Wings, Dire Straits, Joan Baez, Diana Ross, Talking Heads, en vele anderen...
°°° Het leven leek veel 'echter', de wereld leek veel mysterieuzer en groter en avontuurlijker, je moest er zelf op uit trekken om dingen te laten gebeuren, je creativiteit en verbeelding werden geprikkeld, je kreeg zin om op exploratie te gaan.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall