24/04/2021

Off grid in Wales



De Tiny House beweging raakt steeds bekender, het is echte trend aan het worden, kleiner wonen, minder stuff, minder kosten, zonnepaneeltje op het dak of naast de yurt, geen schulden, geen zorgen. En die trend hangt samen met de groeiende belangstelling voor off grid leven. Off grid betekent niet aangesloten op de nutsvoorzieningen en eigen voedsel uit de tuin. Kortom, vrij en blij en (vaak) zonder schulden.


Maar is het eigenlijk mogelijk om volledig off grid te gaan? Wel, het hangt uiteraard af van je levenswijze en behoeften, maar het is mogelijk. Zelf een huis bouwen uit lokale, natuurlijke en gratis materialen zoals aarde (leem, klei, adobe), stenen, hout, planten (hennep, stro). Energie komt van zon, wind of water (rivier) en wordt opgeslagen in een reeks batterijen. Fruit, groenten en granen uit een grote moestuin. Drinkwater is gefilterd regenwater of uit een bron of waterput. Waterzuivering gebeurt via planten en stenen bedden. Organisch materiaal en uitwerpselen worden gecomposteerd. Verwarming via hout uit het bos. Productie van methaangas via de septische tank die dan gebruikt wordt om de koelkast te laten draaien. Productie van diesel voor machines en auto's via plastiek verwerking (pyrolyse). Kledij en textiel van hennep of brandnetelvezels. Geen afval, alles wordt hergebruikt en gerecycleerd. Het is dus wel mogelijk, maar het vraagt best wel veel werk als je alleen bent, het lukt beter samen met en in een gemeenschap.

° Het eiland Lasqueti (nabij Vancouver, Canada) met 400 bewoners is volledig off grid.

° Deze familie woont off grid in een spectaculair Earthship (wat slechts 13.000 euro kostte). Door zelfvoorzienend te leven, sparen ze zoveel geld uit dat ze jaarlijks 2 tot 4 maanden op reis kunnen gaan.

° Dit gezin van 7 leeft off grid in de prachtige bossen van Canada. Het huis kostte 20.000 euro, er zijn zonnepanelen, wateropvang, verwarming op hout en thuisonderwijs voor de 5 kinderen (3 uur per dag).

° Maar soms is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms is het zoeken en ploeteren. Deze man deelt 13 jaar ervaring van off grid leven.

° Een veel gestelde vraag is hoe je aan geld komt eenmaal je de beslissing neemt om off grid te gaan. Dat hangt natuurlijk af van veel factoren, waaronder je eigen levensstijl en verlangens. Eén ding is duidelijk, je hebt alvast (na een tijd!) veeeel minder geld nodig om rond te komen. Er zijn minder vaste kosten, minder maandelijkse facturen, en er zijn veel bronnen van inkomsten mogelijk op het domein. Deze vrouw deelt haar visie op 'Do you need to have a job to live off grid?'

° Maar nog leuker is het om een off grid gemeenschapje van vrienden te starten of bij een bestaand ecodorp project aan te sluiten. Hier zijn er paar (er zijn er vele, vele tientallen in zuid Europa): Centraal Portugal --- Noord Spanje (Lakabe) --- Midden Frankrijk


Vreemd genoeg is in veel VS staten het off grid leven helaas beperkt of zelfs niet toegestaan. Er zijn tal van gekke wetten die beletten dat mensen zelfvoorzienend leven. Dit zijn enkele dingen die verboden zijn in bepaalde staten: regenwater opvangen, je ontkoppelen van de nutsvoorzieningen, rauwe melk verkopen, kippen houden, groenten telen in de voortuin, een houtkachel gebruiken,... Blijkbaar snappen de VS autoriteiten niet dat ecologisch en zelfvoorzienend leven de druk op de maatschappij, de economie, het klimaat en het milieu enorm verlicht. In Rusland begrijpen ze het wel en geven ze zelfs gratis hectares weg aan wie off grid wil gaan.

° Living Off Grid In America

Gelukkig is het in Europa nog niet zo ver. Integendeel, in Wales wordt off grid leven zelfs toegankelijker gemaakt en mag men legaal bouwen op agrarische grond. Kris Harbour is één van de velen die de stad beu zijn, de ratrace verlaten en een eigen huisje bouwen op het platteland. Je kunt zijn avonturen volgen op YouTube. In het filmpje bovenaan dit bericht staat alvast een kennismaking met zijn eerste huisje uit cordwood. Hij is nu bezig met een tweede huis uit earthbags.

Het is al vele jaren de belangrijkste oproep op de blog, de Facebook pagina en op de website. De beste manier om een nieuwe wereld te co-creëren is uit het globalistische consumptie systeem stappen (starve the system) en al je aandacht en energie richten op autonomie, zelfvoorziening, permacultuur, voedselbossen en de vele andere oplossingen. We dienen uit het geldsysteem te stappen wat gebaseerd is op schuld en rente en dat kan alleen wanneer je vrij en onafhankelijk kunt leven en floreren.

Join us and take back your Motherland.
Re-invent your life.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall