10/04/2021

Ferme du Bec Hellouin


Eén van de mooiste Franse familiedomeinen is La ferme du Bec Hellouin in Normandië (zie foto). Een prachtig domein van 1,8 ha met een voedselbos, eetbaar landschap, boomgaard, vijvers, mandala tuinen, serre, bijen, noem maar op, het hele plaatje.

Ze halen een omzet van 55.000 euro per jaar met de opbrengst uit de tuinen alleen al. En dat is zonder de inkomsten uit de talrijke workshops en opleidingen die ze bij hun thuis geven (rond permacultuur en zelfvoorziening). Relatief rijk en gezond worden door te doen wat je graag doet...



Veel mensen hebben moeite om rond te komen en zijn afhankelijk geworden van uitkeringen en sociale zekerheid. Ruim 1 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Maar wie ergens een familiedomein start, kan zichzelf in de basisbehoeften voorzien en na verloop van tijd zelfs een inkomen of ruilhandel verwerven. En is op die manier minder afhankelijk geworden van het systeem en de goodwill van regeringen.

Uiteraard vraagt een domein zoals La Ferme du Bec Hellouin een flinke investering (geld, energie, werkkracht), dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Niettemin heb ik zelf jarenlang op (prachtige) gratis terreinen gewoond (met chalet) en er groenten geteeld, dus een startkapitaal heb je zelfs in feite niet nodig (in zuid Europa).


Allemaal goed en wel zo'n familiedomein als ideale oplossing voor mondiale uitdagingen zoals armoede, honger, werkloosheid, vluchtelingen, zinloze jobs, daklozen, leegroof van de grondstoffen, uitputting van de grond, vervuiling,... Maar een veel gestelde vraag is dan: is er wel genoeg plaats op Aarde om iedereen een familiedomein te geven? Zijn we niet met teveel mensen? Men waarschuwt toch voor overbevolking en sommigen beweren zelfs dat de wereldleiders de bevolkingsaantallen willen terugdringen (eugenitica, geboortebeperking, genocide,...).
 
De mythe van overbevolking is heel hardnekkig, maar de officiële cijfers liegen er niet om: er is genoeg plaats op Aarde om iedereen een stuk (goede, bewerkbare) grond te geven van 2.500 m2. Een (theoretische) berekening. Laten we acht miljard mensen verdelen in families van 5 personen. Dat geeft 1,6 miljard families. Laten we zeggen dat iedere familie op een halve hectare woont (5.000 m2). Eén vierkante kilometer is gelijk aan 1 miljoen m2 en kan dus 200 families herbergen. De hele wereldbevolking kan dus wonen (elk op een halve hectare) op een gebied ter grootte van 8 miljoen km2. Ter vergelijking: de VS is 9.834.000 km2 groot, Europa is 10.180.000 km2 groot. Er blijft wereldwijd nog genoeg plaats over voor wilde natuur en dieren.

Zoals gezegd is dit louter theoretisch, niet alle grond is bewoonbaar en cultiveerbaar in de VS of Europa, maar ook niet iedereen wil op een familiedomein wonen, velen verkiezen de stad. Wat zou kunnen werken is dat rond iedere gemeente of stad een brede gordel komt van familiedomeinen die het voedsel telen voor zichzelf en voor de bewoners van de stad. Lokaal voedsel en lokale economie.

Er zijn dus niet teveel mensen, maar wat wel klopt, is dat de levensstijl en het consumptiegedrag de voorraden uitput en de Aarde vervuilt. Dit kunnen we veranderen. Vegetariër worden is bijvoorbeeld al een grote stap of resourced based economy of cradle-to-cradle design of permacultuur technieken toepassen of alle plastiek vervangen door hennep, er zijn vele oplossingen...Bij het familiedomein ligt de focus op zelfredzaamheid, herstellende landbouw, bomen aanplanten en productie in plaats consumptie.

Wat ook klopt, is dat de voorraden en gronden niet rechtvaardig verdeeld zijn. Zoals we weten bezitten de 1% superrijken evenveel als de rest van de wereldbevolking samen. Het globalistische model gebaseerd op kapitaal, schuld, rente, groei-economie, bezitsdrang,...is wat deze planeet onder druk zet, NIET het fabeltje van de overbevolking. Om maar 1 voorbeeld te noemen: de CEO van Nestlé verkondigt dat water niet echt een basisrecht is (human right) en koopt overal de waterbronnen op.



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall