05/06/2021

Tandpasta maken

 

Zelfvoorziening in de praktijk. Vandaag maken we tandpasta.

Zoals we ondertussen weten is fluoride in tandpasta een heel slecht idee. Het is giftig, tast het tandglazuur aan en verkalkt de pijnappelklier (en andere lichaamsdelen). Een teveel aan fluoride verkleurt de tanden met bruine vlekken. Dus, best geen tandpasta met fluor gebruiken. Er is trouwens ook geen enkel bewijs dat fluortandpasta zorgt voor een sterker gebit.
In commerciële tandpasta's zitten naast sodium fluoride vaak nog andere schadelijke stoffen zoals sodium lauryl sulfaat, propyleenglycol, glycerine, triclosan, silica, DEA en kunstmatige bewaar- en smaakstoffen. Sterke tanden (en geen gaatjes) krijg je door een voeding rijk aan mineralen (calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan) en vitaminen A, D en K2. Dat betekent dingen als verse groene groenten, zeewieren, wortelen, noten, ongeraffineerd zeezout (ipv keukenzout), zonlicht, roomboter, RAUWE melk van dieren die levend gras eten, kaas uit RAUWE melk, eventueel vette vis,...

Volstrekt te mijden zijn frisdranken en (veel) suikerwaren. Via voeding kun je zelfs je gebit herstellen (caries) zonder naar de tandarts te hoeven gaan. Dit wordt uitvoerig uitgelegd in het boek 'Cure Tooth Decay' van Ramiel Nagel. Het gaat vooral om het eten van mineraal- en vitaminerijke voeding en de juiste vetten. Tandproblemen komen vaker voor bij mensen die tekorten hebben aan calcium, magnesium, fosfor en aan de vitaminen A, E, K en vooral D. Voldoende zonlicht is dus belangrijk ofwel een vitamine D supplement.

Nu kan men makkelijk een fluorvrije tandpasta kopen (van Weleda of Himalaya of een ander merk), maar waarom niet zelf maken. Er staan tientallen recepten op internet.

°°° Recept voor dagelijks gebruik (zonder natriumbicarbonaat). Natriumbicarbonaat (of bakpoeder) is een licht schuurmiddel en verwijdert dus het glazuur (mocht je dagelijks tweemaal je tanden poetsen, wat niet nodig is als je gezond eet). Maar natriumbicarbonaat is wel alkaliserend en helpt bij slechte adem.
° 2 eetlepels kokosolie
° 1/2 koffielepel Himalaya zeezout
° 1 koffielepel kardamon poeder
° 1/2 koffielepel kaneel poeder
Goed mengen en in de koelkast bewaren.

°°° Tweede recept
° 5 koffielepels bentoniet klei
° 1 koffielepel stevia of xylitol als natuurlijk zoetmiddel
° 1 koffielepel tinctuur van lavendel
° 2 koffielepels rozemarijn hydrolaat of sterke rozemarijn thee
Goed mengen en in de koelkast bewaren.
°°° Recept met natriumbicarbonaat. Deze pasta kun je eventueel afwisselen met het bovenstaande recept.
° 2 eetlepels kokosolie
° 1 eetlepel natriumbicarbonaat (baking soda, bakpoeder)
° Enkele druppels essentiële olie naar keuze en behoefte (pepermunt, tea tree, salie, rozemarijn,...)
° Eventueel wat stevia of xylitol als natuurlijk zoetmiddel
° Eventueel wat aloë vera gel
Goed mengen en in de koelkast bewaren.
°°° Recept voor hagelwitte tanden.
° 4 koffielepels kurkumapoeder
° 3 koffielepels natriumbicarbonaat
° 4 eetlepels kokosolie
Goed mengen en gedurende een maand 2 maal per week poetsen met de pasta. Daarna nog 1 maal per week als onderhoud. Let op, kurkuma verkleurt de lippen, breng vaseline aan rond de mond voor je begint te poetsen. Na de behandeling kun je nog 'olietrekken' met wat kokosolie en napoetsen met 'gewone' tandpasta.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall