08/06/2021

Plantenwortels


Wat een prachtig werk. Op deze website van de Universiteit Wageningen staan de wortelstelsels uitgetekend van meer dan 1.000 planten. Zie hier: Root System Drawings.

Wat dadelijk opvalt is dat heel wat planten en enorm wortelstelsel hebben, zelfs soms tot 10 keer groter dan de bovengrondse plant. Daar zijn verschillende redenen voor. Wortels verankeren de plant in de grond zodat ze stevig staat en bestand is tegen wind en storm. Wortels slaan voedingsstoffen en water op zodat de plant reservevoedsel heeft bij droogte en zodat de plant kan overleven tijdens de winter wanneer het bovengrondse deel afsterft. Wortels zoeken naar voedsel, water en lucht steeds verder en dieper de aarde in en maken daardoor de grond losser. Planten zoals bomen communiceren ondergronds met elkaar via hun wortelstelsel.

Psychologische analogie: het sterke en grote wortelstelsel van planten leert de mens dat een goede aarding heel belangrijk is om standvastig en stressbestendig in het leven te staan. Zorg voor stevige 'roots', blijf niet teveel in je hoofd hangen. Maak dagelijks contact met de aarde (blote voeten) om 'vitamine G' op te nemen (de vrije elektronen in de grond). Lees meer over de vele voordelen van 'earthing'.


Op de foto zie je links een gezond terrein wat grote hoeveelheden CO2 opslaat, de bodemerosie tegengaat, de regen opslaat als een spons, en waarvoor geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Rechts een klassiek bewerkt en dood landbouw terrein wat de regen niet kan vasthouden, elk jaar verder erodeert, en grote hoeveelheden meststoffen en pesticiden nodig heeft om de zieke gmo planten in leven te houden.

Door het toepassen van intelligente agronomie en permacultuur en een rechtvaardige verdeling van voedsel en grondstoffen kan de aarde makkelijk 20 miljard mensen voeden. Er is in wezen geen overbevolking, er is enkel een politieke, militaire en industriële hebzucht naar macht en geld, een hebzucht die de wereld verdeelt in arm en rijk, in schaarste en overvloed, in tekort en teveel.


 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall