Enkele Soorten
Boerenkool hoort bij de meest nutriëntrijke groenten op de planeet vanwege de vele vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevat 50 gram rauwe boerenkool maar liefst 684% van de DAH (Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid) Vitamine K, 206% van de DAH Vitamine A en 134% van de DAH Vitamine C. Er zitten ook antioxidanten in zoals luteïne en betacaroteen, die het risico op ziekten verminderen die veroorzaakt worden door oxidatieve stress.
Microgreens zijn de scheuten van gekiemde zaden van groenten, kruiden en pitten. Ze zijn makkelijk zelf te kweken door bio kiemzaden 24 uur te laten weken in water. Daarna de bokaal laten uitlekken en dagelijks spoelen met vers water. Men kan ze eten wanneer de kiemen tussen 2 en 7 cm lang zijn. Ze worden vaak gebruikt als garnering of decoratie en ondanks hun kleine formaat zitten ze boordevol kleur, smaak en voedingsstoffen. Microgreens bevatten tot 40 keer meer voedingsstoffen (waaronder vitamine C, E en K) in vergelijking met hun volwassen tegenhangers. Nog een voordeel is dat ze het hele jaar door binnenshuis kunnen worden gekweekt, waardoor ze makkelijk en goedkoop beschikbaar zijn.
Bladkolen zijn er in vele variaties, soorten, kleuren en vormen. Ook boerenkool behoort tot de bladkolen familie (Brassica oleracea). Bladkolen zijn de koolsoorten met losse en dikke bladeren en nerven die een licht bittere smaak hebben. Ze zijn een goede bron van calcium en de vitamines A, B9 (foliumzuur), C en K. Vitamine K staat bekend om zijn rol bij de bloedstolling en versterking van het beenderstelsel. Er worden elk jaar nieuwe soorten bladkolen geteeld en ook oude rassen worden in ere hersteld. Bekende bladkolen zijn boerenkool, palmkool, splijtkool, boomkool (eeuwige moes). Een ander voordeel van kool is dat het kan worden gefermenteerd en
omgezet in zuurkool, wat tal van gezondheidsvoordelen biedt, zoals het
verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van het
immuunsysteem. Alle groenten uit de uitgebreide Brassica familie bevatten glucosinolaten (wat voor de ietwat bittere smaak zorgt) die kankerbeschermende eigenschappen bezitten. Bekende Brassica's zijn bloemkool, rode kool, witte kool, spruitkool, broccoli, romanesco.
Spinazie is een populaire groene bladgroente die makkelijk kan verwerkt worden in een verscheidenheid van gerechten waaronder soepen, sauzen, smoothies en salades. Het voedingsprofiel is indrukwekkend: 30 gram rauwe spinazie levert 181% van de DAH vitamine K, 56% van de DAH vitamine A en 13% van de DAH mangaan. Het zit ook vol foliumzuur (B9) wat een belangrijke rol speelt bij de productie van rode bloedcellen en tal van andere lichaamsprocessen.
Rode bieten bladeren zijn eetbaar en rijk aan kalium, calcium, vitamine A, B2 (riboflavine) en K. Verder bevatten ze ook antioxidanten zoals betacaroteen en luteïne. Bietengroen kan worden toegevoegd aan salades, soepen, sappen of gebakken en gegeten als bijgerecht.
Waterkers is een waterplant uit de kruisbloemen familie (Brassicaceae) en vergelijkbaar met rucola, tuinkers en mosterdgroenten. Waterkers is pittig van smaak en bezit een hoge voedingswaarde. Het bevat onder meer vitamine A, B1, B6, B9, C, E en K, en verder kalium, magnesium, ijzer, calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten (luteïne en zeaxanthine).
Romeinse sla is een gewone bladgroente met donkere bladeren en een stevige middenrib. Het heeft een knapperige textuur en is een goede bron van vitamine A en K. Daarnaast bestaan nog tal van andere slasoorten.
Snijbiet of warmoes heeft donkergroene bladeren met een dikke stengel die paars, rood, wit, geel of groen is. Het is makkelijk te telen en wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken en behoort tot dezelfde familie als bieten en spinazie. Het heeft een aardse smaak en is rijk aan mineralen waaronder kalium en mangaan en de vitaminen A, C en K. Snijbiet bevat ook een unieke flavonoïde genaamd syringinezuur, een verbinding die gunstig kan zijn voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel.
Rucola is een bladgroente uit de Brassicaceae familie met een licht peperige smaak en kleine blaadjes die makkelijk in salades of als garnering kunnen worden gebruikt. Net als andere bladgroenten zit het vol met voedingsstoffen zoals pro-vitamine A carotenoïden en vitamine B9 en K.
Andijvie is minder bekend dan andere bladgroenten, mogelijks omdat het moeilijk te telen is. Het is krullend, knapperig van textuur en heeft een nootachtige en licht bittere smaak. Het kan rauw of gekookt worden gegeten. Het bevat naast vitamine A, B9 en K ook de flavonoïde kaempferol, een antioxidant waarvan is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en de groei van kankercellen remt.
Paksoi is een soort Chinese kool met dikke, donkergroene bladeren die een geweldige toevoeging zijn aan soepen en roerbakgerechten. Paksoi bevat onder meer het mineraal selenium, wat een belangrijke rol speelt bij de cognitieve functie, immuniteit en kankerpreventie. Daarnaast is selenium belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Deze klier bevindt zich in de hals en geeft hormonen af die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling.
Raapstelen zijn de pittige bladeren van de raap, een knolgewas dat op bieten lijkt. Deze raapstelen bevatten meer voedingsstoffen dan de raap zelf, waaronder calcium en mangaan, en de vitaminen A, B9, C en K. Raapstelen bevatten ook verschillende antioxidanten, waaronder gluconasturtiin, glucotropaeolin, quercetine, myricetine en betacaroteen.
Wilde planten zoals brandnetel, paardenbloem, zevenblad en smeerwortel verdienen zeker een plaatsje in een gezonde keuken en zijn het proberen meer dan waard vanwege hun onovertroffen kracht en smaakpalet.
Enkele voordelen van bladgroenten (wetenschappelijk)
1. Groene groenten ondersteunen een optimale hersenfunctie
Een studie gepubliceerd in The National Library of Medicine bevestigt dat groene bladgroenten helpen om de cognitieve achteruitgang door ouderdom te vertragen. Biologische groenten bevatten een hoog gehalte aan foliumzuur (B9) waarvan is aangetoond dat dit de productie van neurotransmitters in de hersenen stimuleert. Foliumzuur zit in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en sla, maar ook in citroenen, bananen en meloenen.
2. Bladgroenten bestrijden een opgeblazen gevoel
Kalium is een mineraal en elektrolyt wat in overvloed voorkomt in bladgroenten en essentieel is voor een optimale vochtbalans. Een voedingspatroon met veel (keuken)zout, wat aanwezig is in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen, kan een opgeblazen gevoel veroorzaken of verergeren. Een adequate kaliuminname via bladgroenten kan daarbij helpen.
3. Groene bladgroenten laten de huid stralen
Betacaroteen, het plantenpigment dat we normaal associëren met wortels en andere geeloranje groenten, zit ook in bladgroenten. Denk aan bladeren die in de herfst van kleur veranderen. Als ze chlorofyl verliezen (het pigment wat ze groen maakt), zie je de rode, oranje en gele pigmenten die deze bladeren bevatten. Het zijn deze levendige kleuren die ook verantwoordelijk zijn voor de geweldige gezondheidsvoordelen van bladgroenten. Betacaroteen kan de huid een jeugdige glans geven en werkt zelfs van binnenuit als een natuurlijk zonnefilter die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Boerenkool is een van de topbronnen van betacaroteen.
4. Bladgroenten verlichten stress
Een natuurlijke manier om lichaam en geest wat stressbestendig te krijgen is elke dag beginnen met een grote groene smoothie of een groen sap. Donkere bladgroenten zijn een uitstekende bron van foliumzuur, wat het lichaam helpt bij de productie van stemmingsregulerende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Bovendien ondersteunt het magnesium in bladgroenten een optimale vasculaire gezondheid.
5. Bladgroenten ondersteunen de gezondheid van het beenderstelsel
Het slechtste wat je kunt doen om de botten te versterken en calcium in het lichaam te krijgen, is melk drinken en zuivelproducten eten. Onderzoek heeft aangetoond dat melkconsumptie geen enkel beschermend effect heeft op het risico op botbreuken en integendeel zelfs het risico op fracturen kan verhogen. Er zit veel meer en veel beter opneembare calcium in donkere bladgroenten.
6. Bladgroenten helpen om (gezond) oud te worden
De consumptie van bladgroenten vertraagt het verkorten van de telomeren. Dit zijn de beschermende kapjes op het DNA die korter worden naarmate men ouder wordt. Wanneer de telomeren volledig verdwenen zijn, sterft de cel (en uiteindelijk het lichaam). Vooral broccoli lijkt een uitstekend vermogen te hebben om de lengte van de telomeren te helpen behouden. Donkere bladgroenten versterken bovendien de gezondheid van de huid en beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Het betacaroteen in bladgroenten wordt omgezet naar vitamine A. Dit vermindert de rimpels en stimuleert de celvernieuwing voor een zuivere en jonger uitziende huid.
7. Groene groenten helpen suikers in balans te houden
De dagelijkse consumptie van bladgroenten helpt om een juiste bloedsuikerspiegel te behouden.
8. Bladgroenten ondersteunen een optimale darmwerking
Een recent ontdekt gen in het lichaam (bekend als T-bet) wordt aangezet door kruisbloemige groenten zoals broccoli of spruitjes. Dit gen instrueert voorlopercellen in het darmslijmvlies om aangeboren lymfoïde cellen (ILC's) te produceren. Deze ILC's beschermen het lichaam tegen darminfecties en ontstekingen, houden voedselallergieën en -intoleranties onder controle, ondersteunen een gezonde immuunrespons en dichten de lekken in de darmen. Ze beschermen het lichaam ook tegen slechte bacteriën, terwijl de vezels in donkere bladgroenten de goede bacteriën voeden. Bladgroenten zijn dan ook een geweldige keuze voor iedereen die last heeft van maagdarmklachten.
9. Bladgroenten ontgiften en neutraliseren
Donkere bladgroenten zijn deskundige ontgifters dankzij het chlorofyl, het pigment wat voor de groene kleur zorgt. Chlorofylrijke voeding zoals spirulina, chlorella, peterselie en alfalfa binden zich aan zware metalen en gifstoffen in het bloed en voeren die af uit het lichaam. Chlorofyl ondersteunt de lever bij het reinigen en ontgiften en versterkt het immuunsysteem waardoor gifstoffen minder kans krijgen zich te verzamelen in het lichaam.
10. Bladgroenten boosten de spijsverteringsenzymen
Je bent niet zozeer wat je eet, je bent wat je verteert en absorbeert. Spijsverteringsenzymen zijn essentieel voor het afbreken en absorberen van de voedingsstoffen uit het voedsel. Bij een tekort aan deze enzymen ontstaan allerlei gastro-intestinale problemen waaronder een opgeblazen gevoel, constipatie, reflux en tekorten aan voedingsstoffen. Een lekkende darm is een van de grootste boosdoeners van enzymen tekort, evenals ontstekingen door voedselovergevoeligheid, chronische stress en veroudering. Donkere bladgroenten ondersteunen het natuurlijke vermogen van het lichaam om spijsverteringsenzymen te produceren.
11. Bladgroenten ondersteunen het immuunsysteem
Door hun grote hoeveelheid goed opneembare vitaminen, mineralen en andere nutriënten helpen bladgroenten bij het bestrijden van vrije radicalen, oxidatieve stressfactoren en ontstekingsreacties.
Geen opmerkingen
Een reactie posten