18/06/2021

Borstvoeding


Borstvoeding is ontegensprekelijk de beste voeding voor baby's. Het is niet alleen de meest natuurlijke en makkelijkste manier van voeden, de samenstelling van moedermelk is optimaal en perfect, heeft een hoge voedingswaarde, bevat alles wat opgroeiende zuigelingen nodig hebben en is bovendien gratis en altijd beschikbaar. Moedermelk verandert naargelang de behoeften van de baby, heeft altijd de juiste temperatuur, is goed verteerbaar en voorkomt allergieën. Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek, hebben een sterker immuunsysteem en een betere kaakontwikkeling. Bovendien is er telkens intens contact met de moeder wat zeer belangrijk is voor de (fysieke en gevoelsmatige) ontwikkeling van de baby. Borstvoeding geven bevordert een betere contractie van de baarmoeder met een vlotter herstel tot de normale grootte en er treedt minder bloedverlies op na de geboorte. Moeders die borstvoeding geven mijden best alcohol en roken en eten bij voorkeur gezond en levend voedsel.


Alle voordelen op een rijtje

° Vanaf de geboorte ontstaat er een duurzame band met jouw baby die een gevoel van comfort en veiligheid ervaart door het rechtstreekse huid-op-huid contact.
° Borstvoeding is gratis, overal beschikbaar waar je bent, onmiddellijk klaar en altijd op de juiste temperatuur.
° Het  aanleggen van de baby na de geboorte stimuleert de aanmaak van oxytocine (het liefdeshormoon), wat dan een signaal stuurt naar de borsten om melk vrij te geven. 
° Oxytocine stimuleert de baarmoeder om samen te trekken, om bloedingen te voorkomen en terug te keren naar de oorspronkelijke grootte.
° Door het verhoogde oxytocineniveau is er minder kans op postnatale angst en depressie.
° 
Prolactine is het hormoon wat de melkproductie stimuleert maar ook een kalmerend effect heeft op de moeder.
° Moedermelk is het enige voedsel wat speciaal ontworpen is voor een pasgeboren baby. Bovendien is moedermelk een levende substantie die continu verandert van samenstelling gedurende de groei van de baby zodat men altijd de juiste voeding kan geven.
° Moedermelk wordt makkelijker opgenomen (dan poedermelk).
° De baby wordt beschermd door de specifiek voor hem aangemaakte antilichamen die worden doorgegeven via de melk.
° De eerste melk (colostrum) beschermt de baby tegen slechte bacteriën en virussen.
° Moedermelk maakt de ontlasting zachter en normaler zodat er minder kans is op diaree of constipatie.
° Moedermelk verkleint de kans op infecties van urinewegen en luchtwegen en op oorontstekingen.
° Moedermelk verkleint de kans op de ontwikkeling van eczeem en astma.
° Moedermelk bevat vitale stoffen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, het retina en het centrale zenuwstelsel, en bevat daarnaast nog groeifactoren en hormonen. Onderzoek toont aan dat peuters en kleuters die minimaal drie maanden uitsluitend borstvoeding krijgen 20 tot 30% meer witte stof in de hersenen hebben dan degenen die geen moedermelk krijgen. Baby's die enkel borstvoeding krijgen, hebben een grotere kans op een hoger IQ dan baby's die met kunstvoeding gevoed worden.
°
Een onderzoek onder 10.000 kinderen toont dat kinderen die minimaal vier maanden borstvoeding krijgen 30% minder kans op gedragsproblemen.
° Baby's die uitsluitend moedermelk krijgen, hebben tot de helft minder kans om te sterven aan wiegendood dan baby's die kunstvoeding krijgen.
° Baby's die ziek worden en borstvoeding krijgen, hebben een grotere kans om te herstellen dan baby's die met kunstvoeding gevoed worden omdat het lichaam van de moeder specifieke antistoffen zal aanmaken tegen de infectie die haar baby opgelopen heeft.
° Borstvoeding geven, kalmeert de baby wanneer hij ziek of overstuur is. Onderzoeken tonen aan dat borstvoeding geven het huilen vermindert.
° Moedermelk geven, verlaagt het risico voor de moeder op obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, reuma, artritis en tandbederf in het latere leven. Hoe langer men borstvoeding kan geven, hoe kleiner de kans wordt op deze ziekten.
° Borstvoeding geven, helpt om vet te mobiliseren en 500 calorieën te verbranden per dag waardoor de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen.
° Borstvoeding geven, kan de terugkeer van de menstruatie vertragen (en dus helpen bij het behoud van ijzer in het lichaam), en ook de kans verkleinen om terug zwanger te worden gedurende de borstvoedingstijd (dit is evenwel geen waterdichte methode tot anticonceptie).
° Moeders die borstvoeding geven, verkleinen de kans op kanker van eierstokken, baarmoeder en borsten en op type II diabetes en ze verhogen de sterkte van hun botten, wat resulteert in minder breuken en een verminderd risico op osteoporose op latere leeftijd.
° Premature baby’s hebben veel baat bij moedermelk want dit zal hun krachten opbouwen en hen beschermen tegen infecties. Moedermelk is in feite niet alleen voeding maar kan men ook zien als een medische interventie. Als het onmogelijk is om de baby rechtstreeks aan de borst te leggen, kan men de moedermelk (en colostrum) afkolven en op een andere manier aan de baby geven. Ook kan men de afgekolfde moedermelk invriezen voor later gebruik.

Samenstelling moedermelk

° Moedermelk bevat miljoenen levende cellen waaronder witte bloedcellen die de afweer bevorderen, stamcellen die bijdragen aan de ontwikkeling en genezing van organen, nuttige bacteriën voor een goede darmwerking en vele andere bioactieve componenten zoals antistoffen, enzymen en hormonen die allemaal helpen om infecties te bestrijden, ziekten te voorkomen en bijdragen aan een normale gezonde ontwikkeling.
°
Moedermelk bevat meer dan 1.000 proteïnen die helpen bij de groei en ontwikkeling van de baby, zijn immuunsysteem activeren en neuronen in de hersenen ontwikkelen en beschermen.
° Al die moedermelk proteïnen zijn gemaakt van aminozuren. Er zitten meer dan 20 van deze verbindingen in de melk. Een aantal daarvan, nucleotiden genaamd, nemen 's nachts toe en wetenschappers denken dat ze mogelijk een slaapbevorderende werking hebben.
° Meer dan 200 complexe suikers die oligosacchariden worden genoemd en die fungeren als probiotica die de 'goede bacteriën' in de darmen van de baby voeden. Ze voorkomen ook infecties doordat ze in de bloedbaan van de baby terechtkomen en verminderen het risico op hersenontsteking.
° Moedermelk bevat meer dan 40 enzymen. Enzymen zijn katalysatoren die chemische reacties in het lichaam versnellen. De enzymen in de melk vervullen taken zoals het ondersteunen van de spijsvertering en het immuunsysteem van de baby en helpen bij de opname van ijzer.
° Moedermelk bevat groeifactoren die een gezonde ontwikkeling ondersteunen. Deze zijn van invloed op onder andere de darmen, bloedvaten, het zenuwstelsel en de hormoonklieren van de baby.
° Moedermelk bevat talrijke hormonen. Deze slimme chemische stoffen versturen berichten tussen weefsels en organen om ze goed te laten werken. Sommige daarvan helpen om de eetlust en slaappatronen van de baby te reguleren en kunnen zelfs de band tussen moeder en kind versterken.
° Moedermelk bevat vitaminen en mineralen, voedingsstoffen die een gezonde groei en werking van de organen ondersteunen en helpen om de tanden en botten van de baby te vormen.
°
Moedermelk bevat antistoffen, die ook wel immunoglobulinen worden genoemd. Er zijn vijf elementaire vormen van antistoffen en ze zijn allemaal in de melk aanwezig. Ze beschermen de baby tegen ziekten en infecties door bacteriën en virussen te neutraliseren.
° Moedermelk bevat langeketenvetzuren die een cruciale rol spelen in het opbouwen van het zenuwstelsel van de baby en bijdragen aan een gezonde hersen-- en oogontwikkeling.
° Moedermelk bevat 1.400 microRNA's, waarvan aangenomen wordt dat ze de expressie van genen reguleren en helpen om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen en te stoppen, het immuunsysteem van de baby ondersteunen en een rol spelen in het opnieuw in vorm brengen van de borst.

Dit is al een lange lijst, maar het is nog maar een klein deeltje van alle bestanddelen in moedermelk. Wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe ingrediënten. Zoals gezegd variëren de hoeveelheden van deze bestanddelen op verschillende momenten afhankelijk van de leeftijd en de behoeften van de baby. Remember: de natuur kan niet overtroffen worden! Moedermelk is een must!

° Voordelen van borstvoeding
° Gratis E-boek: de wonderlijke wetenschap van moedermelk
° Colostrum
°
Matriarchaat


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall