02/06/2021

Ikigai


Op Aarde zijn een aantal 'Blauwe Zones', namelijk regio's waar de mensen merkbaar langer en gezonder leven. De verklaring voor hun lange levensduur is een combinatie van verschillende factoren zoals een traditionele levensstijl met regelmatig fysieke activiteit, hechte sociale banden en lokaal geteelde voeding.
Enkele regio's waar volop gezonde honderdjarigen rondlopen zijn: Ogliastra (Sardinië), Acciaroli (Italië), Nicoya eiland (Costa Rica), Ikaria (Griekenland), Öland (Zweden) en wellicht het bekendste gebied: Okinawa in Japan. Enkele belangrijke kenmerken die de bewoners van deze regio's met elkaar gemeen hebben: goede familiebanden, niet roken, plantaardige voeding, rustige maar constante fysieke activiteit, sociaal engagement, geen alcohol, krachtige vrouwen (zelfbewust), zonlicht, tuinieren, geen tijdsdruk, een zinvol bestaan,...Jawel, dit komt aardig overeen met het leven op een familiedomein dorp.

Wat is eigenlijk het geheim voor een lang, tevreden en gezond leven? Wel, er bestaat een 'formule' voor geluk die duizenden jaren oud is en haar werkzaamheid nog steeds bewijst. In Japan kennen ze het concept 'Ikigai' wat ongeveer betekent 'het geluk om altijd bezig te zijn' of 'een reden om te bestaan'. Het gaat dus om zingeving en een levensdoel. Het gaat om de vraag: 'waar kom jij 's ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw Ikigai?'

Zoals het diagram toont, is Ikigai een combinatie van je passie, missie, roeping en beroep. Het is voor velen niet evident om hun Ikigai te vinden, het kan een levenslange zoektocht blijven, terwijl het voor anderen duidelijk is van zodra ze uit de luiers zijn. Denk maar aan de kinderen die op 4 of 5 jaar reeds weten dat ze zanger of danseres willen worden en die droom uiteindelijk ook helemaal be-leven en ontwikkelen (vaak wel met vallen en opstaan).

De bewoners van regio's zoals Okinawa zijn het bewijs dat Ikigai goed is voor de mentale en fysieke gezondheid. Volgens hen zijn er 4 hoofdpeilers, te weten: gezonde voeding (groenten, fruit en granen zijn de basis, weinig suiker), sterke sociale banden (een hechte gemeenschap die elkaar helpt), stress management (meditatie, mindfulness, energiewerk, in het nu leven) en body/mind actief houden (beweging, flexibiliteit, yoga, tai chi).

Concreet geven ze de volgende raad:
° Maak je geen zorgen (het is tijdverlies, het lost niks op en het vreet energie).
° Oefen goede gewoonten (beweeg veel maar niet te intensief, eet gezond, wees dankbaar).
° Onderhoud dagelijks je vriendschappen (ontmoet elkaar om te kletsen, dansen en lol te maken).
° Wees positief en optimistisch (weet en voel dat het leven mooi is, het is een bijzonder geschenk).

Tien Ikigai wijsheden

° Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen (waarom zou je stoppen met de dingen die je graag doet).
° Doe rustig aan (haast en spoed is zelden goed en verlaagt de kwaliteit van je leven).
° Eet je nooit helemaal vol (vul je maag voor ongeveer 80% en stop dan).
° Omring jezelf met goede vrienden (om te praten, voor advies en om plezier te maken).
° Verbeter je conditie (zorg goed voor je lichaam want het moet nog vele jaren meegaan).
° Lach, lach en lach nog meer (een dag niet gelachen is een verloren dag).
° Zoek elke dag de natuur op.
° Wees dankbaar (voorzie elke dag een moment om te bedanken en je geluksstroom zal groeien).
° Leef in het nu (treur niet om het verleden en wees niet bang voor de toekomst, alles speelt zich altijd af in het nu).
° Volg je Ikigai (volg je hart, vind jouw passie, vind het unieke talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven tot het einde van je dagen. Als je je Ikigai nog niet gevonden hebt, maak dat dan tot je volgende missie).

Vind je Ikigai

Om je eigen Ikigai te vinden, kun je het diagram gebruiken. Beantwoord de 4 vragen in de cirkels met je eigen woorden, ideeën of plaatjes. Waar hou ik van? Waar ben ik goed in? Wat heeft de wereld nodig? Waar wordt ik voor betaald? Probeer een antwoord te vinden op vragen als: Waar loop ik warm voor? Wat raakt mij? Wat is mijn droom? Welke unieke talenten heb ik en welke kan ik verder ontwikkelen? Wat zou ik graag doen (mocht geld geen probleem zijn en ik weet vooraf 100% zeker dat het mij lukt)? Wat kan ik voor anderen doen dat nuttig of behulpzaam is? Is er iets dat ik kan bijdragen aan de wereld? Wat vind ik belangrijk? Naar wie of wat kijk ik op? Welke verandering zou ik teweeg willen brengen in de wereld? Waar wil ik aan meebouwen? Zoek dan naar de (natuurlijke) overlap tussen de verschillende cirkels. Bekijk het totaalplaatje en probeer verbanden te vinden. Neem voldoende tijd om dit uit te werken. Slaap er een nachtje over. Geef ideeën en impulsen de kans en houdt een open blik. Zo zal jouw Ikigai uiteindelijk helder worden.

De bovenste cirkel is liefde.
Ikigai is alles wat je in het nu moment brengt. Je wilt geen minuut missen en je gaat helemaal op in wat je doet omdat het je vreugde, voldoening en geluk brengt. Je vergeet al je zorgen omdat hetgeen waarmee je bezig bent zo goed voelt. In het Engels zeggen ze dan soms: being in the flow...

De rechter cirkel is dienstbaarheid.
Een goede Ikigai heeft een taak of activiteit die een bijdrage levert aan het grote geheel. En dat wordt ook gevalideerd, gerespecteerd en gewaardeerd. Zonder jouw positieve bijdrage is de wereld niet compleet.

De onderste cirkel is waardering.
De waardering voor jouw bijdrage komt (ook) in de vorm van middelen (geld bvb.) die het jou mogelijk maken om te blijven doen wat je graag doet en confortabel te leven.

De linker cirkel is talent.
Het zijn de skills die je al hebt of die je nog wenst te ontwikkelen. Hier kan scholing en oefening nodig zijn.

De meeste mensen hebben één of zelfs meerdere tussencirkels bereikt (passie, missie, roeping en beroep), maar het is pas wanneer ze alle vier ingevuld zijn dat Ikigai of geluk ontstaat.

Voorbeeld 1: een zanger (talent) die heel graag zingt (liefde) leeft wel zijn passie maar kan ongelukkig zijn omdat hij niet genoeg betaald wordt of niet voldoende waardering krijgt. In dat geval dient deze persoon de ontbrekende cirkels op een of andere manier te activeren in zijn leven. 
 
Voorbeeld 2: een activist (dienstbaarheid) die graag schrijft (liefde) maakt het tot zijn missie om de wereld te verbeteren via zijn blogberichten maar slaagt er niet in om in zijn levensonderhoud te voorzien. 
 
Voorbeeld 3: de meeste mensen doen iets wat ze goed kunnen (talent) en worden er ook voor betaald (waardering) en hebben dus een job (beroep), maar ze zijn niet gelukkig omdat ze hun job eigenlijk niet graag doen en die ook geen meerwaarde betekent voor de wereld (integendeel, veel jobs helpen de planeet nog meer om zeep). In dit geval kan het goed zijn om een nieuwe job te zoeken die meer voldoening brengt. 
 
Voorbeeld 4: andere mensen worden goed betaald (waardering) door iets te doen waar de wereld beter van wordt (dienstbaarheid) en volgen een roeping (een professor of dokter bvb.) maar ze zitten vast in hun overtuigingen en staan niet open voor nieuwe ontwikkelingen en theorieën. Hun talenten staan op pauze en hun opdracht is een routine job geworden zonder liefde.

In een tijd waar velen eenzaam zijn, depressief lopen of afstevenen op een burn out lijken de voordelen van Ikigai duidelijk. Het geeft je een reden om op te staan. Het gaat om plezier in je werk vinden, houden van wat je doet, betekenis geven aan je bestaan. En in combinatie met gezond eten, een fijne leefomgeving en rustige fysieke activiteiten is jouw Ikigai een belangrijk ingrediënt voor gezond oud worden. Een combinatie die op het familiedomein dorp volop aanwezig is trouwens.
 

 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall