21/02/2021

Aromatherapie

 
Aromatherapie bestaat al duizenden jaren. Het gebruik van geconcentreerde en geurige substanties bij rituelen en als medische en cosmetische middelen gaat terug tot de Soemerische beschaving (6000 jaar geleden). Maar rond 1830 begon men onder meer in de beroemde Franse parfumstad Grasse wetenschappelijk onderzoek te doen naar de essentiële oliën. Ondertussen bestaan er tienduizenden wetenschappelijke artikelen en papers en evenzoveel boeken over aromatherapie. Essentiële oliën zijn natuurlijke, zachte en holistische geneesmiddelen afkomstig van medicinale planten, bloemen, kruiden, wortels en bomen van over de hele wereld. Ze brengen heling en harmonie op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied.
Een plant bestaat uit verschillende stoffen: alkaloïden, glucosiden, gommen, harsen, bitterstoffen, looistoffen, saponinen, vitaminen, mineralen, slijmstoffen, zuren en etherische oliën. Deze laatste bewegen zich als een soort bloedstroom door de plant en worden beschouwd als plantaardige hormonen. Ze bepalen de geur en vertegenwoordigen het essentiële van de plant waarin alle eigenschappen aanwezig zijn. Door middel van verschillende methoden (stoomdistillatie, persing, enfleurage,...) is het mogelijk om de geurende substanties (de 'essentie', het 'bloed' van de plant) te extraheren. Men verkrijgt dan een olieachtige substantie bestaande uit diverse moleculen met specifieke eigenschappen en een erg krachtige werking.

Enkele van de belangrijkste inhoudsstoffen van etherische oliën zijn terpenen (antiviraal, antibacterieel,...), esters (schimmeldodend, kalmerend,...), aldehyden (antiseptisch, kalmerend,...), ketonen, alcoholen (antiseptisch,...), fenolen (bacteriedodend, stimulerend,...), en oxides. De concentratie en combinatie der inhoudsstoffen maakt dat etherische oliën erg effectieve en efficiënte natuurmiddelen zijn. Niet enkel zijn etherische oliën uitstekend werkzaam bij fysieke klachten, maar omdat ze de 'ziel' van de plant bevatten, werken ze ook op het zielsniveau van de mens en kunnen aangewend worden bij emotionele, mentale en psychologische problemen. Algemene kenmerken van etherische oliën.

° Ze stimuleren het lichaam
° Ze beïnvloeden de cel, waardoor die beter ademt en beter reageert.
° Ze bevorderen de vorming van antilichamen en stimuleren de witte bloedcellen.
° Ze vallen de microben rechtstreeks aan.
° Ze werken ontstekingsremmend.
° Ze werken als klassieke antibiotica, maar zonder de nadelen ervan.
° Ze helpen het lichaam om onzuiverheden te verwijderen.
° Ze werken ontgiftend en stimuleren de bloedsomloop.
° Ze zijn revitaliserend.
° Ze vergemakkelijken de ademhaling (bij verstuiving in de atmosfeer).
° Ze dringen verbazingwekkend snel door in bloed en klieren en beïnvloeden het zenuwstelsel.

De werking en het toepassingsgebied zijn erg veelzijdig, hier zijn enkele bewezen effecten (afhankelijk van de gekozen olie). Vermindert stress, verlicht angstgevoelens, verlicht depressies, kalmeert bij ADD/ADHD, balanceert de hormoonspiegel, helpt bij hoofdpijn, geeft mentale & fysieke energie, helpt om woede en negativiteit los te laten, wakkert de alertheid aan, verhoogt het vermogen om te focussen, verhoogt de concentratie, helpt om emotioneel trauma te helen, herstelt en programmeert beschadigd DNA, verlicht verslavingspatronen, helpt bij slapeloosheid, verzacht PMS, kalmeert bij misselijkheid, stimuleert een gezonde ademhaling, helpt om de sinussen te legen, bevordert de mentale scherpte, geeft een boost aan het immuunsysteem, werkt ontspannend, verlaagt de bloeddruk, stimuleert de bewuste geest, versterkt de aandacht, is een natuurlijk afrodisiacum, versterkt het analytisch & mentaal vermogen, brengt balans in mannelijke & vrouwelijke energie, versterkt de spirituele afstemming, helpt om een negatief zelfbeeld te transformeren, helpt om mentale blokkades te overkomen, gaat rusteloosheid tegen, heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking, helpt bij krampen, kan slijmen helpen oplossen, heeft een algemeen kalmerend effect, verbetert het geheugen, bezit een sterke en natuurlijke antibacteriële werking, helpt bij seksuele impotentie, verlicht negatieve symptomen bij zwangerschap, helpt bij afval kuren, stimuleert neurotransmitters, werkt tegen schimmels en huidproblemen, verbetert de spijsvertering, doodt de microben en bacteriën in de lucht, kan een gevoel van vrede en zelfvertrouwen versterken, stimuleert de creativiteit, werkt aardend, verhoogt de energie, helpt om een gezonde bloeddruk, cholesterolwaarde en bloedsuikerspiegel te verkrijgen, reinigt het lymfesysteem, ondersteunt lichaamsreinigingen en detoxkuren, helpt bij de productie van endorfine, stimuleert het parasympatische en sympathische zenuwstelsel, werkt pijnstillend.

Het reukzintuig is het enige zintuig wat een directe verbinding heeft met het controlecentrum van de emoties (de limbische hersenkwab). Het inademen van essentiële olie stuurt een chemisch signaal naar het emotionele, limbische brein. De scheikundige samenstelling van de olie beïnvloed het emotionele brein om anders te gaan werken waardoor de hormoon samenstelling in het lichaam verandert. 

Het gebruik van etherische oliën voor genezing en verlichting van kwalen heet aromatherapie. Daarnaast worden de oliën ook gebruikt in de parfumindustrie. Er zijn verschillende manieren om aromatherapie toe te passen. Bekende toepassingsgebieden zijn luchtweg aandoeningen, ademhalingsklachten (astma, bronchitis, hooikoorts), huidproblemen (acne, eczeem, psoriasis), stress gerelateerde problemen (angst, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie) en cosmetische verzorging (rimpels, littekens). Gebruikstoepassingen:

° Verstuiven of verdampen: vooral bij aandoeningen van de luchtwegen, om te ontspannen of te revitaliseren, om een aangename geur te verkrijgen.
° Massage: de etherische oliën worden gemengd met een draagolie en in de huid gemasseerd.
° Cosmetica: meng etherische oliën door zelfgemaakte lotions, shampoo, zeep, crèmes,...
° Baden: enkele druppels pure olie (lavendel bvb.) in bad (douche) of gemengd in een draagolie (de meeste oliën kunnen niet puur worden gebruikt in bad of massage).
° Inwendig gebruik: wegens de erg krachtige werking der oliën is voorzichtigheid geboden bij inname. Nooit meer dan 3 keer daags 1 druppel olie innemen. Raadpleeg bij voorkeur een aromatherapeut, sommige oliën zijn giftig bij inname. Niet geschikt voor kinderen.

Onmisbaar in de thuisapotheek zijn lavendel, tea tree, rozemarijn, kamille, pepermunt, eucalyptus. Hier vind je een kleine selectie (38) uit de honderden oliën. Koop pure, zuivere olie van een goede kwaliteit, nooit synthetische olie.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall