24/02/2021

Voedselbos

 
 
Elk familiedomein bestaat uit minimaal 0,33 hectare voedselbos. En een volgroeid bos brengt zoveel voedsel op dat men er makkelijk een bron van inkomsten uithaalt.

Wat is een voedselbos?
°° Een door mensen ontworpen natuurlijke biotoop gericht op voedselproductie.
°° Vooral beplant met meerjarige, houtige soorten en variëteiten (agroforestry).
°° Gebruikt de ecologische principes van een natuurlijk bos (nabootsing, biomimicry & agro-ecologie).
°° Functioneert zonder externe input (geen mest, bestrijdingsmiddelen, ploegen, spitten,..).
°° Een voedselbos is (indien mogelijk) minimaal een 0,5 hectare groot, bevat voldoende kruinbomen (kastanje, notelaar, kerselaar,...), bevat meerdere vegetatielagen (tot 9 lagen) en streeft de ontwikkeling van een rijke bosbodem na.

Het is eigenlijk compleet absurd (en misdadig) dat de reguliere gif landbouw nog steeds zweert bij gmo zaden, monocultuur, gewasbestrijding, kunstmest, mechanische ingrepen, bodemuitputting, erosie, enzovoort...terwijl voedselbossen vanzelf groeien zonder veel werk en aandacht en (na een tijd) een ongelofelijke rijke en diverse opbrengst genereren. En wat meer is, voedselbossen herstellen de bodem, houden water vast, verhogen de biodiversiteit, binden de broeikasgassen, creëren een gezond leefklimaat, zijn mooi en leveren ondertussen massa's voedsel. En wat nog meer is, ze brengen ook veel meer geld op. Een hectare landbouwgrond met maïs bvb. brengt netto 350 euro per jaar op voor de boer. Een hectare voedselbos brengt jaarlijks vele duizenden euro's op. Voedselbossen zijn in staat om de hele wereld lokaal, goedkoop en biologisch te voeden.
 

 
Wil jij er ook eentje?
Hier is vereenvoudigde en verkorte werkwijze (één van de vele methodes):

°° Het ideale moment om de voorbereiding te beginnen voor de aanleg van een voedselbos is de herfst om dan in de vroege lente te kunnen planten.
°° Wees bereid om te investeren met geld en tijd (aankoop plantgerief, materiaal, zaden, enzovoort). Het geld wat je investeert haal je uiteindelijk terug op.
°° Kies een site, observeer dagelijks de site (detectie van zon, wind, regen, vochtigheid, lokale plantgroei en dergelijke), verwijder (eventueel) de invasieve woekerplanten en bomen die je daar niet wenst en bedek de bodem met een dikke laag houtsnippers (vaak gratis te krijgen bij een boomzagerij).
°° De opbouw en verrijking van de bodem is de allerbelangrijkste ingreep (en dit kan door voortdurend te mulchen met organisch materiaal,  en via chop & drop), dit is het fundament.
°° Plant een levende omheining rond het voedselbos (als windbreker, vogel en bijen nestplaats, nuttige insecten en dieren woonplaats, voedselbron, bescherming,...).
°° Als je kiest voor een houten of metalen omheining gebruik die dan als muur of rek voor klimplanten en dergelijke.
°° Gedurende de winter maak je een ontwerpplan (vraagt wat studie) en kies je de juiste planten, struiken en bomen die je wenst in het voedselbos.
°° Een voedselbos is geen tuin met fruitbomen hier en daar, het is een interactief en altijd veranderend systeem, een biotoop waar alle planten, schimmels, insecten, bacteriën en dieren samenwerken.
°° Dagelijkse observatie (en studie) zijn aanbevolen om de evolutie van het systeem te volgen en bij te sturen.
°° Hou bij het kiezen van de planten rekening met je eigen voorkeuren en verlangens, met de klimaatzone (zoek via google), met je observaties (dagboek), met verschillende oogsttijden en met de verschillende vegetatielagen.
°° Er zijn basisbomen (centrale hoogstammen, vooral noten en fruit) met daarrond laagstammen, eetbare struiken, bessen, kruidachtigen,...
°° Voorzie voldoende plaats want hoogstammen worden groot (plant dus niet te dicht bij elkaar).
°° Er zijn zelfbestuivers en er zijn bomen die andere bomen van dezelfde soort nodig hebben om fruit te geven.
°° Neem zeker voldoende tijd om de juiste variëteiten te kiezen (doe wat opzoekwerk), zo vermijd je onnodige mislukkingen.
°° Koop gezonde bomen en struiken en plant ze in de lente op de plaatsen die je vooraf gemarkeerd hebt volgens je ontwerpplan.
°° Maak de plantgaten groot genoeg en geef de volgende dagen voldoende water.
°° Eenmaal de fruitbomen in de grond zitten, kun je de site aanvullen met kruiden, bessen, eenjarigen, groenten,...
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall