11/02/2021

Aquarius Communities

Tamera (Portugal)

Het Waterman Tijdperk is begonnen, althans de eerste voorzichtige stapjes in het nieuwe energetische veld. Het astrologische startpunt viel op 21/12/2020 met de conjunctie Jupiter en Saturnus op 0 graden Waterman tijdens de winter zonnewende in het jaar waarin de hele wereld bruusk wakker werd geschud met de boodschap: 'tijd voor verandering, we verlaten het oude normaal'.

Waterman is een luchtteken (denken) en heeft als heerser Uranus. Enkele thema's die bij hen horen: wetenschap, technologie, elektronica, internet, uitvindingen, eigenzinnigheid, onafhankelijkheid, originaliteit, creativiteit, vrije zelfexpressie, inspiratie, opstanden, revoluties, anti-autoriteit, vrijheid, samenwerking, humanisme, teamwork, leefgemeenschappen, ecodorpen, broederlijkheid,...

Er komen dus zonder twijfel een boel hoogtechnologische innovaties aan (smart cities, robotica, ruimte exploratie, nanotechnologie en vele andere ontwikkelingen) maar ook groepen die zich willen verbinden en samen leven in harmonie en broederlijkheid. Er zullen dus nieuwe vormen van 'ecodorpen' en duurzame steden ontstaan waar materiële en spirituele technologie wellicht samengaan.

Tot op heden kenden we enkele basisvormen van leefgemeenschappen, hier volgen de belangrijkste.

  • Familiedomein dorp - Een oorspronkelijke woon- en leefvorm die eeuwen geleden vooral in Rusland aanwezig was (rurale nederzettingen) en al een tijdje opnieuw in de belangstelling komt door de Anastasia boekenreeks. Typische kenmerken zijn: de families wonen als buren naast elkaar op domeinen van ongeveer 1 hectare - het creëren van een ruimte van liefde -  het streven naar autonomie en zelfvoorziening - het toepassen van permacultuur en biotuinbouw - het kiezen voor ecologie, duurzaamheid, hernieuwbare energie en waterzuivering - een terugkeer naar eenvoud en essentie - het samenwerken met fauna en flora - een spirituele levensvisie - ziele educatie - holistische geneeskunst - creatieve ontplooiing - integratie van generaties - externe en interne samenwerking. De insteek is het behouden, behoeden, verfraaien en verrijken van de planeet door verantwoordelijkheid te nemen voor een perceel van 1 hectare. Een principe wat bekend is bij vele natuurstammen zoals de aboriginals. Een 'totem' toegewezen krijgen bij de aboriginals betekent dat je het behoederschap krijgt over iets uit de natuur. Op die manier helpt het hele dorp om hun omgeving te beschermen. Een sterk idee wat men dus ook terug kan vinden in het familiedomein concept. Daar krijgt een gezin het behoederschap en de verantwoordelijkheid over een stukje van moeder Aarde. Niet alleen om er zelfvoorzienend te leven maar ook om het mooier en rijker en gezonder te maken. Zo kunnen we de planeet (en onszelf) helen en in overvloed en vrede samen een paradijs co-creëren.

  • Ecodorp - Op een ecodorp woont iedereen in een eigen woning meestal rond een dorpskern. Er zijn onnoemelijk veel varianten en er wordt vaak gestreefd naar een mate van evenwicht tussen privacy en eigen ontwikkeling enerzijds en gemeenschappelijke taken zoals voedselvoorziening en onderhoud van het dorp anderzijds. Peilers zijn ecologie, zelfvoorziening, duurzaamheid met vaak ook een holistische en spirituele insteek. Een kleinere versie van een ecodorp is een ecowijk, namelijk enkele straten waarvan de bewoners samen een gezamenlijke, ecologische visie kiezen. Dit concept is sterk toegenomen dankzij de transitiebeweging.

  • Co-housing - Bij samenhuizen wordt vaak een groot gebouw of boerderij gedeeld waarbij het accent op een aantal gemeenschappelijke activiteiten ligt. Iedere bewoner beschikt wel over een private woonst maar de maaltijden zijn mogelijk samen; er is een gemeenschappelijke tuin, eetzaal, washuis en kinderopvang; vervoer en materiaal kunnen gedeeld worden en er zijn regelmatig gemeenschappelijke activiteiten.

  • Commune - De bewoners wonen vaak samen in gemeenschappelijk gebruikte gebouwen en doen meestal alles of toch zoveel mogelijk samen waarbij ook de (materiële) bezittingen gedeeld worden. De verbindende visie kan spiritueel, sociaal of politiek zijn. Communes hebben een lange traditie en ontstonden vaak als tegenbeweging of als idealistische afsplitsing, zoals de Essenen, de eerste christelijke gemeenten en de hippie beweging in de jaren zestig.

  • Kibboets - Collectieve landbouw nederzettingen die in Israël ontstonden en als grondslag sterk socialistische principes hanteren.

  • Ashram - Een typisch Indiase woon-, werk-, leef- en ontmoetingsplaats met sterk spiritueel/religieuze inslag onder leiding en inspiratie van een goeroe of mysticus.

  • Tribe - Op Aarde leven nog vele autonome natuurstammen- en volkeren die in kleine nederzettingen wonen, soms diep verscholen in het Amazone woud of op de Afrikaanse savanne, en die hun eeuwenoude tradities voortzetten.

Hoe die Aquarius ecodorpen en steden er mogelijks gaan uitzien, is nog wat koffiedik kijken. Maar er zijn toch al enkele voorbeelden en denkpistes. Er komen smart cities, dat is zeker, volledig geautomatiseerde steden die gestuurd en gecontroleerd worden door A.I. dankzij 5G en IoT (Internet of Things). Heel wat grootsteden zijn trouwens nu al goed op weg om robotica, camera's en technologie te integreren in hun straatbeeld en dagelijkse werking.

Het IoT betekent dat alle apparatuur met elkaar verbonden wordt en gemonitord kan en zal worden. ALLE apparaten worden smart. Ook de mens wordt smart gemaakt, namelijk artificieel smart (de komende breinchip) en geeft daardoor zijn zielewijsheid definitief op. IoT heeft 5G nodig om de hele mensheid aan het internet te binden onder controle van A.I.. Daaruit volgt dat de steden van de toekomst vrijwel zeker digitale gevangenissen worden waar alles over iedereen gekend is en er geen ruimte meer om jouw eigen uniek-zijn te beleven. S.M.A.R.T. betekent ook Secret Militarised Armaments in Residential Tech of anders gezegd: via 5G komen de steden onder militair toezicht. Er worden nu overal hightech steden gebouwd (vooral in China, Azië en Afrika) waar miljoenen mensen kunnen wonen. Sommige zijn al actief, maar de meeste zijn momenteel nog onbewoond. Zijn deze steden de voorlopers van big brother planeet Aarde? Enkele voorbeelden:

Venus Project

Een ander futuristisch leef- en stadsmodel is dat van Jacque Fresco en zijn Venus Project. Hier wil men technologie en wetenschap gebruiken om duurzame en ecologische steden te bouwen. Die zijn gebaseerd op 'resourced based economy', een economie die de natuurlijke grondstoffen op Aarde niet leeg plundert en voldoende aandacht schenkt aan het klimaat, het milieu en ook de menselijke en sociale aspecten niet vergeet (honger, armoede).

Nog een andere richting vinden we bvb. op Findhorn (Schotland) en Tamera (Portugal), twee pionierende ecodorpen voor de nieuwe tijd. Daar wordt onderzoek gedaan naar duurzame technologie (zon, wind, water), permacultuur, holistische heelkunde, natuurlijke bouwtechnieken en spirituele technologie (meditatie, visualisatie, communiceren met planten).

Techniek en wetenschap zijn eigen aan het Waterman Tijdperk en dit kan op elk vlak, niet enkel op fysiek en energetisch vlak, maar ook op spiritueel en multidimensionaal niveau. Hier kunnen we denken aan de eens bloeiende beschaving van het gezonken Atlantis waar men onder meer werkte met kristal technologie. Of aan de nu nog verborgen gehouden E.T. technologieën waarover militairen wellicht beschikken (vrije energie, anti-zwaartekracht, med beds,...). Of aan de innerlijke vermogens van de mens die nog ontwikkeld kunnen worden (Siddhi's).

Er liggen nieuwe uitdagingen voor ons. We dienen als mensheid te kiezen voor morele techniek en een zuivere wetenschap die ten goede komt aan allen. En we dienen ook toe te zien dat we ondertussen de connectie met de menselijke essentie, met de natuur en met elkaar niet verliezen. Want het gevaar van de komende technocratische maatschappij ligt net in het feit dat mens zijn volledig ondergeschikt wordt aan toestellen, high tech en artificiële intelligentie. Meer nog, de plannen voor een transhumane en posthumane wereld worden op dit moment voorbereid en reeds volop uitgerold. Maar ook de beweging rond permacultuur en ecodorpen groeit sterk zoals de honderden familiedomein dorpen in Rusland, Belarus en Oekraïne bewijzen.




 

1 opmerking

  1. Om gelukkig te zijn, of te worden, hebben we meer natuur nodig; niet minder.

    BeantwoordenVerwijderen

© Anastha Aurora
Maira Gall