22/02/2021

Positieve Portfolio


Er zijn altijd dagen waarop men zich down, ongelukkig, bang of verdrietig voelt, vooral in deze bijzonder moeilijke tijden. Zijn het de hormonen, een nachtmerrie, kosmische energieën, een broeiende ziekte, duistere mediaberichten,...wie weet? Maar alles gaat voorbij, zowel goede als slechte dagen, en in essentie blijven we altijd de perfecte wezens die hun eigen realiteit en toekomst kunnen creëren. Zelfs al begrijpen we niet waarom we ons slecht voelen, toch kunnen we het aanvaarden, loslaten en doorgaan in de wetenschap dat de zon altijd schijnt achter de wolken.
Op zo'n dag of moment kan de positieve portfolio ons ter hulp komen (ontwikkeld door Barbara Fredrickson). Dit is een verzameling geheugensteuntjes, inspiraties en opbeurende items die op een makkelijke manier de vibratie en het goed gevoel verhogen. Een collageboek vol foto's, geschenken, muziek, schrijfsels, brieven, quotes, enz..., waar je doorheen bladert wanneer je een boost nodig hebt. In moeilijke tijden van donkerte en duisternis kun je telkens de portfolio erbij nemen en een portie feel good injecties nemen. De portfolio helpt je om een stapje hoger op de spiraal te komen.
 
De positieve portfolio bevat een waaier aan items die refereren aan ervaringen en gevoelens met een hoge vibratie waardoor het makkelijker wordt om zelf in een positieve toestand te komen. Positief ingestelde mensen zijn veerkrachtig en kunnen de uitdagingen van het leven beter aan. Ze maken zich veel minder zorgen en zien problemen niet als het einde van de wereld maar als boeiende uitdagingen. Zo'n portfolio is als een kunstig werkje vol prettige herinneringen aan opbeurende en positieve gevoelens en emoties. Het is bekend dat er een drempel te overschrijden is om een opwaartse spiraal te kunnen genereren. Die drempel is 3:1. Namelijk 3 positieve gedachten/gevoelens op 1 negatieve. Mensen in een depressie zitten meestal op 1:1 of 1:2, dus meer negatieve dan positieve gedachten/gevoelens.

Dit zijn de tien belangrijkste positieve gevoelens: vreugde (speelsheid), dankbaarheid (creativiteit, schenken), sereniteit (vrede), interesse (ontdekken, nieuwsgierigheid), hoop (inventiviteit, positieve aktie), trots (succes, prestatie), vermaak (amusement, vriendschap, plezier), inspiratie (vaardigheid, uitmuntendheid), verwondering (grootsheid), liefde (vertrouwen, dromen, veiligheid, genieten, gemeenschapsvorming). Je kunt voor elk thema een aparte portfolio maken en dan diegene uitkiezen met het gevoel/emotie die je op een moeilijk moment nodig hebt. Begin met jezelf vragen te stellen over alle tien. Begrijp je wat er precies wordt bedoeld met de gevoelens? Wanneer voelde je deze gevoelens/emoties heel duidelijk en diep? Hoe kwam dat precies, wat gebeurde er? Wanneer was de laatste keer dat je ze voelde? Waar was je toen en wat deed je? Daarna ga je op schattentocht en zoek je voor elke emotie/gevoel allerlei items die dit reflecteren en vertegenwoordigen. Denk aan objecten, foto's, quotes, spreuken, gedichten, liedjes, videoclips, geuren, smaken, kleuren, tekeningen,...Die ga je verzamelen in een mooie doos, boek, presentatiemap,...Hier vind je meer uitleg.

Tips bij het maken van je portfolio.

°° Begin er gewoon aan, het maken van een portfolio is op zich al superleuk en de helft van het plezier.
°° Wees oprecht, doe dit vanuit hart en ziel, voel je niet gedwongen.
°° Neem je tijd om hem samen te stellen, betrek je gezin erbij.
°° Creëer diepte, kies meerdere items per emotie.
°° Vraag aan familie en vrienden om jou een kaartje of email te sturen met enkele zinnen over wat ze het meest appreciëren aan jou. Je kunt dit eerst ook zelf doen naar hen toe.
°° Maak meerdere portfolio's, vergroot je keuzes.
°° Laat de portfolio's evolueren door steeds dingen toe te voegen.
°° Houd er altijd eentje bij de hand, je kunt er dagelijks in kijken en de teksten vele malen lezen.
°° Gebruik de portfolio wanneer je in een neerwaartse en negatieve spiraal zit.
°° Ga er aandachtig en respectvol mee om, met een open hart.
°° Maar hou het speels en licht, begin niet te analyseren.
°° Denk ook na over de 10 gevoelens en wat ze betekenen in jouw leven.
°° Open een andere portfolio wanneer er eentje zijn 'kracht' verliest.
°° Vraag daarna: 'Wat zou ik nu kunnen doen om me zo te voelen?'


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall