22/05/2021

De echte revolutie

 


Bill Mollison, vader van de permacultuur. 'Hoe ziet een revolutie er ECHT uit?'

1. Ga voor zelfvoorziening en autonomie (voedsel, water, energie). Plant niet enkel een fruitboomgaard maar ook basisvoedsel gewassen (zoals granen en groenten).

2. Creëer een hechte band met een stuk land. Ofwel op een eigen perceel, ofwel op dat van een familielid, een stadsproject, een gemeenschappelijke tuin, een lokale boer, enz. Doe mee met de mensen die er wonen en ga geleidelijk op zoek naar manieren om meer tijd op het platteland door te brengen dan in de stad. Leer dingen als tuinieren, water zuiveren, organisch afval verwerken. Genees en heel jezelf door vaak in de harmonische frequentie van de natuur te zijn.

3. Ontwikkel praktische en nuttige vaardigheden (koken, timmerwerk, machines herstellen, bouwen met hout of leem, voedselverwerking, naaien, oude ambachten, handwerk, enz.). Leer deze vaardigheden ook aan kinderen, vrienden en buren.

4. Sluit aan bij een groep gelijkgestemden voor wederzijdse ondersteuning. Of start desnoods zelf zo'n groep waar mensen voor elkaar zorgen en creatieve dingen doen zoals natuurlijke cosmetica en onderhoudsproducten maken, of natuurlijke remedies bereiden zoals siropen en kruidentincturen, voedsel verwerken, inspirerende film- en gespreksavonden organiseren, elkaars talenten en passies ontdekken,...

5. Vereenvoudig je leven. Doe het nu. Doe het grondig. Daardoor komt er meer ruimte en tijd vrij voor essentiële dingen. Ontdek wat je allemaal kunt doen zonder (veel) geld: wandelen, yoga, ambachten, muziek, kunst familie en vrienden bezoeken, tuinieren,...

6. Maak je los van de drang naar consumeren en wordt eerder een producent. Kies voor kwaliteit, geen goedkope import uit China of fastfood uit de industrie. Kies voor handgemaakte producten die lang meegaan en lokaal gemaakt worden door kleine producenten of sociale en ecologische bedrijven. Wees solidair met de lokale gemeenschap en kleinhandel. Begin met ruilen en schenken en complementaire geldsystemen.

7. Verzamel en bewaar zaden van heirloom rassen (oorspronkelijke, raszuivere, niet genetisch gemanipuleerde biozaden). Ruil met anderen.

8. Focus op een beter leven. Het is een overgangstijd. We worden nu uitgenodigd om het anders te gaan doen. Het is aan ons om een parallelle samenleving te bouwen die het oude 'normaal' kan en zal vervangen. Samen kunnen we een paradijs creëren.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall