05/05/2021

Off Grid (Financieel)


Hoeveel geld kost het om een eenvoudig, zelfvoorzienend en off grid leven te starten? Er zijn volgens dit artikel 10 aspecten te bekijken die ik nu even invul volgens mijn persoonlijke ervaring (in Frankrijk).

01. LAND

Het bezitten van een stuk land is het allerbelangrijkste want daar begint alles mee. Hoeveel land precies is afhankelijk van wat je wilt doen. Het familiedomein uit de Anastasiaboeken is 1 hectare groot (10.000 m2) en dat is voldoende om een gezin van 7 te voorzien qua basisbehoeften. Je kunt (in Frankrijk) vrij makkelijk gratis terreinen vinden in ruil voor toezicht en onderhoud, zie dit bericht. Even wonen op een gratis perceel kan namelijk een goede tussenoplossing zijn als een voorlopige basisplek van waaruit je dan een definitief terrein kan vinden in de regio rondom. De gemiddelde richtprijs voor aankoop van een (agrarisch) terrein (agricole, nature of terrain de loisir) varieert tussen 2.000 en 20.000 € per hectare afhankelijk van de regio en de locatie. Goedkope regio's zijn de Limousin, Champagne-Ardenne, Auvergne, Lorraine, Bourgogne, Franche-Comté,...Een redelijk vlak terrein met makkelijke toegang, een gunstige ligging, de aanwezigheid van water en goede grond zal uiteraard duurder zijn dan een hellend en rotsachtig terrein zonder water en langs een drukke weg. Samen met anderen land aankopen, kan budgettair en sociaal voordelig zijn, maar brengt dan weer andere en extra uitdagingen met zich mee.

02. HUIS

Eenmaal een stuk grond is gevonden/gekocht zijn er verschillende woonvormen mogelijk. Habitation légère is toegestaan (in Wallonië en Frankrijk) op agrarische grond onder bepaalde voorwaarden en mits toestemming van de burgemeester. Dit zijn dan enkele mogelijke woonvormen: camper, caravan, boomhut, yurt, round house, roulotte, tiny house, kerterre, een zelfbouw chalet waarvan het grondoppervlak kleiner is dan 20 m2, een gekadastreerde ruïne die wordt gerenoveerd, een gebouw voor landbouw en bosbouw activiteiten voor wie het statuut van landbouwer heeft. Een 'echt' en niet verplaatsbaar huis op funderingen kan enkel gebouwd worden in urbanisatie zones (zone U en AU te vinden op Geoportail of op het kadaster bij het gemeentehuis). Deze gronden zijn veel duurder.

03. WATER
Een terrein vinden met (voldoende) water is absoluut cruciaal. In dat geval is er gratis (drink)water via bijvoorbeeld een bron op het terrein of via een waterput of een rivier in de buurt. Regenwater kan ook opgevangen worden en gestockeerd in reservoirs.

04. VOEDING

De dagelijkse basisvoeding is grotendeels gratis en komt voornamelijk uit de aangelegde moestuinen en het voedselbos (groenten, fruit, granen,...) en voor de vleeseters uit de dierenverblijven (pluimvee, boerderijdieren). Extra voedselaankopen zijn afhankelijk van de gezinssamenstelling en de persoonlijke behoeften. Het teveel aan zelf geteeld voedsel kan ook geruild of verkocht worden. Koken kan op een houtkachel, op zonne-energie (solarcooking) of op zelf geproduceerd methaangas (Jean Pain methode).

05. ENERGIE
Die is gratis via zonnepanelen en/of een huis windmolen en/of een hydro generator wanneer er een rivier is. De energiebehoefte is afhankelijk van het dagelijkse verbruik. Wie vaak powertools gebruikt en ook een diepvries en andere energieverslinders wenst, zal meer panelen en batterijen nodig hebben. Evenwel, voor alles bestaan ook mechanische en low impact oplossingen waardoor het verbruik minimaal wordt. De aankoopprijs voor een compleet 500 watt systeem (panelen, batterijen, omvormer) is ongeveer 1.000 euro nieuw of 500 euro tweedehands.

06. VERWARMING

Een off grid terrein is vaak ergens gelegen waar ook bossen in de omgeving zijn. De verwarming kan dan via een houtkachel en het gratis brandhout vind je in de bossen rondom en op het terrein. Ook kun je bij het plaatsen of bouwen van het (goed geïsoleerde) huis rekening houden met de gratis warmte van de zon.

07. AFVAL

Het afval wordt zoveel als mogelijk beperkt en er wordt zo weinig mogelijk plastiek gebruikt (verpakking). Het 'afval' is bij voorkeur recycleerbaar en composteerbaar. Het grijs water wordt gezuiverd via een rietveld. Er is een compost droogtoilet en de uitwerpselen worden gecomposteerd en hergebruikt in het voedselbos. In Frankrijk zijn de openbare vuilnisbakken langs de wegen en ook het containerpark gratis.
 
08. TRANSPORT

De kosten voor het transport zijn afhankelijk van het vervoermiddel, de gekozen brandstof en het aantal verplaatsingen. Als richtprijs nemen we 200 euro per maand, tenzij je alles met de fiets of te voet doet.
 
09. COMMUNICATIE 
Wie vaak online is vanwege werk kan een goedkoop 4G abonnement nemen. En verder is er gratis internet, skype, whattsap, en ook elektriciteit...bij MacDonalds of in bibliotheken, toerisme bureau's, cafés,...

10. BESCHERMING

Dit is blijkbaar een hot thema in de wereld van de 'preppers' waarbij velen ook wapens en survival technieken gebruiken om zich voor te bereiden op mogelijke armageddon scenario's. Zelf lig ik daar niet zo wakker van, geen wapens noch angst in mijn wereld. 
 
11. THUISEDUCATIE 
In Frankrijk geldt op dit moment, net als in België, leerplicht (tot 16 jaar) en geen schoolplicht. Thuiseducatie (of école à la maison) is dus voorlopig nog toegestaan. Er is evenwel een wetsvoorstel wat de voorwaarden voor thuiseducatie veel strenger wil maken vanaf september 2022 (lees hier een bericht over de situatie in Frankrijk). Er is alvast veel protest van de 50.000 Franse gezinnen die nu reeds thuisles geven en gezien de legendarische traagheid en complexiteit van de Franse administratieve papierwinkel zou die nieuwe wet nog wel even op zich kunnen laten wachten en tal van achterpoortjes kennen. Een andere oplossing kan zijn om een privéschool te beginnen samen met andere ouders waar je zelf beslist over curriculum en educatiemethode.
 

Hou naast de financiering voor een domein ook rekening met de terugkerende en maandelijkse vaste kosten om te kunnen leven (bvb. 400 euro per maand voor verplaatsing, communicatie, taksen, verzekering, extra voedsel,...). En hier volgt de tip van 1 miljoen: bestudeer vooraf alle thema's die van belang zijn bij off grid leven en doe dit uitgebreid en diepgaand (het is een studie die trouwens nooit stopt): permacultuur, zelfvoorziening, inmaak, dieren, tuinieren, planten, ecologisch bouwen, enz. YouTube is een goede bron voor 'how to' filmpjes en er zijn ook tal van nuttige websites op het net. Ook op de Rivendell site en blog vind je reeds veel info.

Fase 1 is de basis of de aankoop van een terrein met water, een woonunit en de energie voorziening. Deze 4 peilers laten toe om alvast te kunnen starten. Deze combinatie is te vinden vanaf 20.000 € (bvb. terrein, yurt, zonnepanelen, batterijen).
Fase 2 is de start van de inrichting van het domein (moestuinen, voedselbos, grondwerken, bijenkorven, vijvers, serres,..). Dit is een meerjarenplan waarbij elk jaar verder geïnvesteerd wordt in het domein. Reken alvast op een startkapitaal van 10.000 € voor plantgoed, fruitbomen, zaden, materiaal,...
Fase 3 is de voortdurende verfraaiing en verbetering van het domein om stap voor stap tot een grote mate van zelfvoorziening te komen en uiteindelijk ook een inkomstenbron te kunnen starten via het domein. Reken op 3 tot 5 jaar en minimaal 5.000 € per jaar investeringen om een productief en volwassen familiedomein te creëren wat dan uiteindelijk vele duizenden euro's per jaar zal opbrengen. 
Fase 4 komt wanneer je goed georganiseerd en stevig geworteld bent en een prima functionerend domein hebt opgebouwd en het is de fase waar je kennis, wijsheid en expertise gaat delen en workshops, cursussen en opleidingen kan aanbieden rond zelfvoorziening, permacultuur, eco-bouw, ambachten, enz.
Fase 5 is voor de diehards die echt compleet autonoom en los van het systeem willen worden en ook eigen kledij, textiel, schoenen, benzine, gas, zeep, en dergelijke maken.

Het benodigde kapitaal om een off grid familiedomein te starten in zuid Europa komt dan op ongeveer 50.000 € basis investeringen plus nog eens 5.000 € leefgeld per jaar. Dit zijn uiteraard erg ruwe cijfers en iedereen dient zelf een financieel plan te maken volgens eigen situatie en behoeften. Want elk project is anders. Heb je spaargeld of niet, een uitkering of niet, dien je een job te zoeken om het leefgeld te verdienen, dien je te lenen om het project te financieren, ben je alleen of niet, heb je kennis en talenten die je kunt inzetten om aan geld te komen, heb je reeds een tiny house of caravan, enz? Zoals gezegd kan een familiedomein veel opbrengen als inkomstenbron (minimaal 30.000 € per jaar) maar dit vraagt de eerste jaren wel veel tijd, energie en geld.


Live simply...so that others may simply live.
(Gandhi)

 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall