31/05/2021

De Kracht van de Geest



The mind can heal the body.

Het bijzondere verhaal van de heer Wright.

Het geval van de heer Wright is een goed gedocumenteerd en waargebeurd verhaal (uit 1957) wat bewijst dat geloof ofwel de meest ernstige ziekte kan laten verdwijnen... ofwel de dood kan brengen.

De heer Wright leed aan lymfosarcoom, een kwaadaardige aandoening van de lymfeklieren. Hij had tumoren zo groot als sinaasappels. Bovendien kreeg hij steeds meer bloedarmoede. Op het laatst werkten zelfs de pijnstillers niet meer.
De dokters hadden geen hoop meer op genezing. De heer Wright bleef echter hoopvol omdat hij had gehoord over een nieuw wondermiddel dat zijn gezondheid kon herstellen. Een behandeling genaamd Krebiozen stond op het punt op de markt te worden gebracht. Volgens de persberichten zou het uiterst doeltreffend zijn. Zijn geloof in dit middel bleek heilzaam te zijn en voor genezing te zorgen.

Het ziekenhuis waar de heer Wright was opgenomen, werd uitgekozen om dit geneesmiddel te evalueren en te testen. Maar alleen mensen die nog minstens drie maanden te leven hadden, mochten zich opgeven voor de testbehandeling. Dhr. Wright kwam eigenlijk niet in aanmerking voor die experimentele behandeling want hij had minder dan 3 maanden te leven. Hij drong echter zo hard aan dat de artsen besloten om hem toe te voegen aan de groep testpersonen.

De behandeling bestond uit injecties die drie keer per week werden toegediend. Gezien het vergevorderde stadium van de kanker verwachtte de dokter dat Mr. Wright na een week dood zou zijn. Maar toen de dokter de ziekenkamer bezocht waar Mr. Wright verbleef, was hij verbijsterd:

'Wat een verrassing stond mij te wachten! Ik had hem koortsig achtergelaten, snakkend naar lucht, volledig bedlegerig. En nu liep hij rond op de afdeling, kletste vrolijk met de verpleegsters en verkondigde zijn blijde boodschap aan een ieder die maar wilde luisteren. Onmiddellijk haastte ik mij om de andere testpatiënten te zien die op hetzelfde ogenblik hun eerste injectie hadden gekregen. Er was geen verandering te bespeuren. Alleen bij Mr. Wright was er een schitterende verbetering. De tumormassa's waren gesmolten als 'sneeuwballen op een hete kachel', en in slechts enkele dagen waren ze geslonken tot de helft van hun oorspronkelijke grootte! Dit is een veel snellere regressie dan de meest radiogevoelige tumor zou kunnen vertonen onder zware röntgenstralen. En we wisten al dat zijn tumoren niet langer gevoelig waren voor bestraling. Ook had hij geen andere behandeling gekregen dan de experimentele injectie. Het was duidelijk dat niet zozeer het middel maar wel zijn rotsvast geloof in de behandeling hem gered had.'

In 10 dagen tijd was Mr. Wright genezen van een terminale en dodelijke ziekte. Maar na enkele maanden begonnen er berichten in de pers te verschijnen over de ondoeltreffendheid van Krebiozen. Het medicijn bleek niet te werken. Dhr. Wright begon zich zorgen te maken. Na een tijd had hij zijn geloof in de werking van het geneesmiddel volledig verloren. En, ondanks een volledig herstel, werd hij nu opnieuw ziek.  
 
De verantwoordelijke dokter begreep hoe sterk het geloof van Mr. Wright was, en hij besloot zijn patiënt te misleiden met een leugen. Hij vertelde Mr. Wright dat het geneesmiddel echt wel effectief was, maar dat het alleen wat van zijn kracht was verloren. Hij zei dat er nu een nieuwe zending Krebiozen op komst was naar het ziekenhuis, een vernieuwde en krachtige formule die dubbel zo sterk werkte. De hoop van de patiënt was hersteld. De dokter begon hem in te spuiten met een wateroplossing (placebo). En opnieuw genas de patiënt.

'Het herstel van zijn tweede bijna-terminale toestand was nog verbluffender dan de eerste. Tumoren smolten, borstvocht verdween, hij mocht het ziekenhuis verlaten en ging zelfs weer vliegen. Op dat moment was hij zeker het toonbeeld van gezondheid. De waterinjecties werden voortgezet, omdat ze, dank zij zijn geloof, een wonder verrichtten. Hij bleef symptoomvrij gedurende meer dan twee maanden. Op dat ogenblik verscheen een nieuw bericht van de AMA (American Medical Association) in de pers: testen in het hele land tonen aan dat Krebiozen geen enkel effect heeft bij de behandeling van kanker. Binnen een paar dagen na dit bericht werd Mr. Wright opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Zijn geloof was nu definitief weg, zijn laatste hoop vervlogen, en hij stierf in minder dan twee dagen.'

Dit is geen alleenstaand geval. Alle dokters kennen het placebo effect (positieve verwachtingen) en het nocebo effect (negatieve verwachtingen). Een sterk geloof en een rotsvaste overtuiging zijn in staat om zelfs de meest ernstige ziekte te verslaan. En een negatieve overtuiging en donkere angstgedachten kunnen ziekte en de dood veroorzaken.

Alles wat je denkt en gelooft, heeft een weerslag op jouw lichaam en gemoedstoestand. In een wereld waar de leugen overheerst en waar de media/overheid voortdurend angst en bangmakerij verspreidt, is het van groot belang om jouw geest gezond en positief te houden. Wees selectief in wat je gelooft en wat je toelaat in het bewustzijn via media (TV, radio en smartphone) want jouw geest is in staat je te helen... of te breken.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall