20/05/2021

Tesla & Waterstof


Nikola Tesla (1856 - 1943) was de grootste uitvinder van de moderne tijd (en je vind er weinig van terug in de schoolboeken). Einstein was uiteraard geen dommerik en Edison eigenlijk een corrupte oplichter die voor het grote geld koos, maar Tesla was het echte genie én met het hart op de juiste plaats.

Vele honderden patenten staan op zijn naam (700+), teveel om op te noemen. Enkele van zijn uitvindingen: de radio, de hydrogenerator (op de Niagara watervallen), de inductiemotor, het neonlicht, röntgenstraling, shadowgraphs, de teslaturbine (beter dan de huidige automotor), de elektrische motor, wisselstroom, de afstandsbediening, robotica, de laser, het draadloos versturen van elektriciteit, draadloze communicatie, helikopter, zonne- en windgenerators, plannen voor de smartphone (100 jaar geleden al) en misschien wellicht ook een mogelijkheid tot vrije energie (nulpunt energie). Hoewel dit laatste door velen betwijfeld wordt...en de meme op de bovenstaande foto dus in feite niet klopt. Niettemin is de verbrandingsmotor hopeloos achterhaald.

Gratis energie en elektrische auto's vonden de oliebaronnen en energiebedrijven toen geen goed idee en zijn patenten werden opgeborgen en voor militaire en economische doelen misbruikt. Niettemin is de technologische wereld waarin we nu leven grotendeels gebaseerd op Tesla uitvindingen. Het enige verschil is geld, macht en olie (hebzucht), want een echte Teslawereld draait op hernieuwbare energie en heeft dus geen petroleum nodig. Naar het einde van zijn leven toe besefte hij dat de wereld niet klaar was voor (het ethisch gebruik van) veel van zijn uitvindingen en hij nam nog vele geheimen mee in het graf.

De enige reden waarom de op petroleum gebaseerde maatschappij nog steeds bestaat, zijn de enorme winsten voor de oliebedrijven (voornamelijk in handen van de families Rothschild en Rockefeller) en hun sterke lobbygroepen. Tegenwoordig zijn elektrische auto's aan een opmars bezig maar de vraag is natuurlijk waar dan de energie vandaan komt om al die lithium accu's op te laden? Uit kernenergie, steenkoolcentrales, wind, zon, biomassa,...? Als de energie uit duurzame bronnen komt dan zijn elektrische wagens nog aanvaardbaar, maar als die uit fossiele bronnen komt, dan verplaatsen we het uitstootprobleem gewoon van de auto naar het energiebedrijf.

En er is nog iets anders.
Stel dat we allemaal overstappen op een elektrische auto dan is er momenteel gewoon niet genoeg (groene én vuile) energie voorhanden om al die accu's op te laden. Bovendien is er voor de productie van lithium batterijen kobalt nodig wat door harde kinderarbeid gewonnen wordt in onder meer Congo. Voor de grote spelers op de consumptiemarkt maakt het allemaal minder uit, het belangrijkste is dat ze geld kunnen blijven verdienen. Maar voor planeet Aarde is waterstof misschien wel een beter alternatief. Want...

°° Waterstof is super schone energie, het restproduct is zuiver water(damp) (en geen C02 of broeikasgassen), dus een ideale vervanger van fossiele brandstoffen.
°° Waterstof is in overvloed aanwezig (want al het water is in feite een combinatie van waterstof en zuurstof), men verkrijgt de waterstof door een proces van electrolyse.
°° Waterstof is een perfecte energiedrager, met een heel breed scala aan toepassingsmogelijkheden (industrie, mobiliteit, energiesector, woningbouw).
°° Het is makkelijk en in grote hoeveelheden op te slaan.
°° In tegenstelling tot elektrische auto's (die een lithium batterij nodig hebben) hebben waterstofauto's een brandstofcel.
°° Deze cel is in enkele minuten op te laden en heeft een veel groter bereik dan een lithium batterij (zo'n 1.000 km in plaats van 300 km voor een lithium batterij).
°° Waterstof kan worden geproduceerd door windmolens op zee of zonnepanelen in woestijnen of op het dak van uw huis.
°° Japan kiest resoluut voor waterstofenergie, de olympische spelen van 2021 worden de duurzaamste ooit.
°° Er komt onder meer een milieuvriendelijke olympische stad (10.000 bewoners) die volledig draait op waterstof.
°° China wil tegen 2030 1 miljoen waterstofauto's op de weg hebben (onder meer om het smogprobleem aan te pakken).
°° China heeft dan ook de subsidies voor lithium batterijen stopgezet en steunt nu volop de hydro- of waterstof economie.
°° Ook andere landen volgen want waterstof zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn in de transitie naar duurzame energie.
°° Het energieprobleem is heel complex en veelgelaagd, maar het is hoopgevend dat er steeds meer alternatieven onderzocht worden.

° Maar niet te vlug, want er zijn ook bezwaren en nadelen... 11 misverstanden over waterstof 

Einstein was once asked how it felt to be the smartest man alive.
Einstein replied 'I don't know, you'll have to ask Nikola Tesla.'


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall