26/05/2021

Ellen White Methode

Ellen White leefde in de 19e eeuw en kreeg tijdens een droom een 'visioen' over een speciale methode om fruitbomen en diep wortelende gewassen (zoals bvb. tomaten) te planten die sterke gewassen en grote oogsten oplevert. Het is een omslachtige methode maar zowel de groeikracht van de boom of de plant als de opbrengsten en oogsten zijn spectaculair. Het fruit en de groenten afkomstig van Ellen's boerderij (in Australië) waren tot in de wijde omgeving gekend als bijzonder smaakvol en sappig en haar oogsten als onwaarschijnlijk rijk en overvloedig. Onderstaande foto toont het verschil tussen een boom geplant op de Ellen White wijze (rechts) en een gewoon geplante boom (links). In de loop der jaren zijn verschillende variaties op de methode ontstaan.  



Benodigdheden

° Bladgrond (half verteerde bladeren uit het bos inclusief het mycelium wat zich vormt bij vertering).
° Compost en/of dierlijke mest.
° Vijf kg gesteentemeel (basaltmeel, lavameel, dolomiet, bentoniet, zeewierkalk, diatomeeënaarde (celiet),...) als bron van fosfaat.
° Vier koppen gips (calciumsulfaat) of desnoods gemalen eierschalen of beendermeel als bron van calcium.
° Materiaal (liefst geen plastiek) om een 'zuurstofruimte' of luchtpijp te maken (pot, oude kan, pijp, tegel, dakpan, kleine dode takken,...).
° Kleine stenen of gravel. Een grote steen als anker.
° Een halve kop kelp of een ander zeewier.
° Een kop zeewater of water met zeezout.
° Regenwormen.

Werkwijze

° Graaf een vierkante put van ongeveer 1 x 1 x 1 meter. Hou de aarde van de bovenste toplaag gescheiden van de onderliggende aarde. Hou de stenen die je vind apart.
° Meng de aarde van de toplaag met het gesteentemeel, bladgrond, compost en gips/eierschalen. Andere mogelijke componenten: dierlijke mest, veenmos, humus uit het bos, melasse, houtskool (biochar), zeewier, alfalfa, mycelium,...
° Vul de onderste 30 cm van de put met de gemengde aarde. Druk de laag wat aan.
° Dek de grond af met een laag gravel of kleine stenen. Deze helpen bij de elektromagnetische uitwisseling en de boomwortels vinden mineralen in de stenen. Strooi nog wat gesteentemeel over de stenenlaag.
° Maak op deze laag een luchtpijp door bvb. een dakpan op 2 stenen te leggen. Of stapel een hoopje dode takken op elkaar en bedek met een stuk afbreekbaar doek. Deze ondergrondse open ruimte trekt zuurstof minnende bodemorganismen aan.
° Vul 30 cm zuivere toplaag aarde toe. Druk de laag wat aan.
° Plaats op die laag een grote steen met wat aarde erop in het midden van de put. Daar komt de boom of plant op. Spreid de wortels over de steen.
° Vul de put nu verder op met de gemengde aarde. Druk de laag wat aan.
° Meng een hoop regenwormen door de bovenste laag.
° Plaats een bescherming rond de stam (bvb. een in de lengte opengesneden conservenblik).
° Bedek met een dikke laag mulch (grasmaaisel, stro, bladmulch, houtsnippers, dierlijke mest,...).
° Voeg nog stenen toe (indien gewenst).
° Maak een berm (diameter 1 tot 3 meter) rond de boom met de overgebleven aarde (indien gewenst).
° Bewater overvloedig gedurende enkele dagen.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall